INTERVIU Refugiat în România: „Am ajuns aici pe 23 martie, iar pe 7 aprilie deja începeam să lucrez / Mă simt confortabil și în siguranță / Încerc să învăț engleză, limba română mi se pare grea”, spune Alyona
Alyona a fugit din Ucraina la scurt timp după ce armata rusă i-a invadat țara, a venit în România și a ajuns la Sibiu. În țara sa lucra în HoReCa, iar aici și-a găsit rapid un loc de muncă, însă într-un domeniu total diferit.
Ea a povestit într-un scurt interviu pentru G4Media.ro cum se simte în România și dacă intenționează să mai rămână aici.
Q: De când ești în România?
A: Am ajuns în România pe 23 martie.
Q: Vrei să rămâi aici până când se termină războiul sau vrei să pleci în altă țară?
A. Mă simt confortabil și în siguranță în România. Cred că voi sta aici până se termină războiul.
Q: Când te-ai angajat și ce loc de muncă ai aici? Este similar cu cel pe care îl aveai în Ucraina?
A: Mi-am găsit un job destul de rapid aici. Pe 7 aprilie deja începeam să muncesc. Lucrez la fabrica Bilstein (producător de sisteme de suspensie și amortizoare, n.red.). Este un job nou pentru mine. În Ucraina lucram în domeniul serviciilor – chelneriță, baristă, casieră.
Q: Ai încercat să înveți limba română?
A: Nu am încercat să învăț română. Mi se pare o limbă destul de grea. Încerc să învăț engleză. Eu nu am copii, dar știu că există o școală ucraineană în oraș și că vor să predea limba română acolo.
Context. S-au împlinit 8 luni de când a început războiul, iar de atunci 2,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România. Cei mai mulți au plecat mai departe, spre vest. În România staționează aproape 85.000, dintre care 45% sunt copii. G4Media.ro a făcut o analiză privind modul în care aceștia s-au integrat în mod real în societatea românească.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii