
INTERVIU “Se poate considera că majoritatea pensionarilor militari este atrasă de extrema dreaptă, deci peste 100.000” – fost ofițer al armatei române, fost deputat, fost diplomat
Recentele acuzații de implicare într-un complot de subminare a ordinii constituționale a generalului maior (ret) Radu Theodoru, precum și descoperirea unui adevărat arsenal la locuința unui mercenar, apropiat al candidatului la președinție Călin Georgescu sau candidaturile unor foști militari în alegerile parlamentare au adus în discuție simpatiile unui segment al fostelor cadre ale armatei, fostei Securități și actualelor servicii secrete pentru extrema dreaptă din România. Fostul ofițer al aviației militare, fost deputat în Parlamentul României (din partea Partidului Alianței Civice, 1992 – 1996) și fost diplomat, Petru Lițiu a vorbit într-un interviu acordat G4Media despre acest fenomen.
G4Media: La ce dimensiune estimați aderența militarilor (activi sau în rezervă, armată, interne, servicii secrete, mercenari) la extrema dreaptă, sub orice formă?
Petru Lițiu: Date fiind nemulțumirile pe care guvernările anterioare le-au determinat în rândul militarilor în rezervă mai ales și ținând seama de faptul că aceștia sunt organizați în diverse asociații, ceea ce favorizează diseminarea informațiilor, se poate considera că majoritatea pensionarilor militari este atrasă de extrema dreaptă, deci peste 100.000.
G4Media: Care ar fi cauza acestei aderențe?
Petru Lițiu: În primul rând militarii în rezervă, ca toți ceilalți pensionari, percep lucrurile în funcție de nivelul de trai pe care și-l pot permite, de modul în care le sunt satisfăcute sau nu doleanțele, care se referă in principal la cuantumul pensiei, aici existând discrepanțe majore în raport de anul ieșirii la pensie.

La aceasta se adaugă sentimentul că sunt abandonați și amăgiți cu promisiuni neonorate, ceea ce a pregătit terenul pentru alunecarea spre dreapta extremă a unui număr tot mai mare de militari. Între aceștia sunt încă mulți foști politruci cu influență și foști securiști, care multiplică numărul celor nemulțumiți.
Mai putem adăuga interpretarea eronată a adevărului istoric referitor la pierderea de teritorii de către Romania și a rolului URSS în cel de-al doilea război mondial, ceea ce a creat impresia că azi Rusia are dreptate în ceea ce face, ei privind-o cu admirație.
G4Media: Cât de periculoasă este această aderență la extrema dreaptă pentru democrația din România?
Petru Lițiu: Pericolul pentru Romania poate veni din capacitatea organizatorică a foștilor militari, din faptul că pot întări rândurile unor partide extremiste, cu influență în parlament asupra legislației. Mulți considera ca apartenența la Uniunea Europeană înseamnă pierderea suveranității și supunerea fata de UE, iar în ultima vreme au apărut multe voci anti-NATO, posibil sub influențe externe. În această conjunctură serviciile externe pot recruta mai ușor indivizi dispuși să acționeze așa cum li se cere, mergând chiar departe.
G4Media: Cum explicați antisemitismul fanatic la unii (foști) militari (Radu Theodoru, Vasile Zărnescu, Alexandru Amititeloaie)?

Petru Lițiu: Antisemitismul la români are rădăcini mai vechi, iar acest sentiment a pătruns în conștiința multora și din cauza lipsei de educație, fiind mai ușor sa fie făcuți vinovați alții, gen Soros, pentru situația precară, decât propria incapacitate de a face fata unei situații.
G4Media: În calitate de fost deputat, credeți că se impun măsuri legislative pentru combaterea fenomenului implicării militarilor în politică, în special în extremismul de dreapta?
Petru Lițiu: Pentru cei activi exista legislație. Cei în rezervă și în retragere au dreptul la asociere potrivit opțiunilor lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii