VIDEO INTERVIU Soluțiile ministrului justiției pentru degrevarea instanțelor: Crește taxa de timbru pentru a descuraja procesomanii/ Desființează instanțe cu activitate slabă și concentrează magistrații în instanțele aglomerate
Ministrul justiției, Stelian Ion, a declarat, într-un interviu acordat G4Media.ro, că are în vedere creșterea taxei de timbru pentru a descuraja procesomanii și pentru a degreva astfel instanțele de cauze minore.
”În privința taxei de timbru, am în calcul o evaluare asupra cuantumului acesteia, astfel încât instanțele să nu mai fie aglomerate cu chestiuni mărunte. Acces liber la justiție nu înseamnă nicio taxă de timbru. Și nu înseamnă o anumită taxă de timbru”, a declarat ministrul justiției.
O altă măsură pe care ministrul Stelian Ion spune că o discută în prezent în Consiliul Superior al Magistraturii este rearondarea unor instanțe. ”Sunt instanțe care au puține dosare, sunt instanțe care au foarte multe dosare și atunci o redesenare, poate desființarea unor instanțe care nu au foarte mult de lucru și concentrarea acelor magistrați în celelalte instanțe ar fi și asta o soluție”, a mai spus ministrul în interviul pentru G4Media.ro.
Alte declarații relevante din interviul acordat G4Media.ro
- În primă fază, am acum în lucru, e aproape finalizat proiectul care se referă la punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale și cu directivele europene. Trebuie făcut urgent acest lucru. Pe de altă parte, o evaluare a codurilor după atâția ani de la intrarea în vigoare este necesară. Într-o etapă ulterioară aș vedea, de anul viitor, să zicem, făcută această schimbare. Altfel, am văzut, dacă te apuci să lucrezi la două proiecte în același timp care au scopuri diferite, te blochezi, pur și simplu.
- În orice caz, activitatea DNA, având în vedere și pandemia, mă pot referi chiar și la activitatea DIICOT, pentru că pandemia a afectat toate aceste zone e, a fost în parametri foarte buni, din punctul meu de vedere. Cel puțin activitatea DNA.
- Ce e important, referitor la DNA, este să fie sprijinit DNA-ul din punct de vedere logistic și aici voi solicita colegilor din guvern, ministrului de Finanțe, voi solicita sprijin pe această zonă pentru că este nevoie de personal suplimentar, cel puțin de Poliție Judiciară, au nevoie de oameni acolo. A fost o solicitare de 90 de polițiști de Poliție Judiciară, dar s-a ajuns, într-o discuție cu ministrul de Interne, la o soluție de compromis astfel încât acești 90 de polițiști să vină în tranșe, să spun, câte 30 în fiecare an începând cu acest an. E foarte important lucrul acesta.
Vezi integral interviul cu Stelian Ion în variantă VIDEO
Filmare și montaj: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik
Stelian Ion: Sunt foarte multe cauze care parazitează, pur și simplu, sistemul judiciar. Cauze mărunte. Am avut discuții cu judecători care au spus foarte clar că ar trebui găsite soluții alternative de soluționare a litigiilor. Ar trebui să existe anumite praguri pentru anumite dosare, anumite categorii de procese ar trebui să aibă o anumită procedură, și avem în legislație acum, dar se vede clar că nu e suficient: procedura accelerată de soluționare, unele instanțe sunt pur și simplu sufocate de sute de cereri făcute de aceeași persoană. Un singur om are sute de… e vorba de acei procesomani.
Nu sunt mulți la număr, dar destul de mulți pentru un sistem judiciar ca al nostru. Și pur și simplu ești nevoit să întocmești dosar, să faci cheltuieli cu dosarul ăla pentru un nimic sau pentru o chestiune informă. Care nu ar trebui să fie primită, pur și simplu, ca cerere de chemare în judecată. Și se pierde foarte mult timp cu acestea. Deci din politica de taxe de timbru, din chestiuni legate – avem discuții importante, legate de faptul că durează multe dosare în care sunt analizate proiecte mari de investiții și se ratează proiecte mari de investiții din pricina acestor contestări care durează foarte mult. Și atunci unii spun să facem tribunale sau instanțe specializate.
Asta nu este o soluție, pentru că, am verificat, oricâte tribunale specializate ai face, trebuie să vezi pe procedură cum faci. Ei, anumite filtre, anumite garanții depuse de către cei care contestă, astfel încât să nu îți permiți să oprești doar că vrei, așa, fără să ai neapărat un interes foarte clar sau fără să ai dovezi sau fără să ai dreptate, poți opri un proiect foarte mare. Deci s-au ratat multe proiecte. Și atunci sunt soluții de genul acesta și le discutăm intens acum la nivel de guvern.
Dan Tăpălagă: Ați spus ceva de taxa e timbru. Luați în calcul mărirea, creșterea taxei de timbru?
Stelian Ion: În privința taxei de timbru, am în calcul o evaluare asupra cuantumului acesteia, astfel încât instanțele să nu mai fie aglomerate cu chestiuni mărunte.
Dan Tăpălagă: Adică să descurajați procesele mărind taxa de timbru, asta înțeleg.
Stelian Ion: Da, din punctul meu de vedere, e important lucrul ăsta, da.
Dan Tăpălagă: Deci luați în calcul mărirea taxei de timbru pentru a descuraja procesele, să zicem evitabile, pentru a descuraja procesomanii.
Stelian Ion: Pentru a descuraja aglomerarea inutilă a instanțelor. Trebuie văzut pe ce categorii, în același timp trebuie să ai grijă foarte mare să asiguri accesul liber la justiție.
Dan Tăpălagă: Corect. Corect.
Stelian Ion: Dar acces liber la justiție nu înseamnă nicio taxă de timbru. Și nu înseamnă o anumită taxă de timbru.
Dan Tăpălagă: Acum cam cât e?
Stelian Ion: Păi nu, e în funcție…
Dan Tăpălagă: Diferă în funcție de cauză.
Stelian Ion: în funcție de cauză, da.
Dan Tăpălagă: O altă chestiune, dar spuneți, vă rog, continuați-vă ideea.
Stelian Ion: Era chestiunea taxelor de timbru și sunt mai multe soluții, astfel încât să ai mai puține cauze pe rol. Spre exemplu, rearondarea unor instanțe. Este foarte important să redesenăm harta, avem aici în birou o hartă judiciară cu curțile de apel. Avem discuții la nivel de CSM, astfel încât să se rearondeze. Sunt instanțe care au puține dosare, sunt instanțe care au foarte multe dosare și atunci o redesenare, poate desființarea unor instanțe care nu au foarte mult de lucru și concentrarea acelor magistrați în celelalte instanțe ar fi și asta o soluție.
Dan Tăpălagă: Foarte interesant, în legătură cu termenele care nu se respectă, mai avem un subiect, domnule ministru, și anume Camera Preliminară, iarăși – Tribunalul București, situație fericită, lucrurile au mers relativ repede acolo, nu a ,,zăcut” dosarul în Camera Preliminară, dar altele zac cu lunile, cu anii, deja oamenii din sistem semnalează un fenomen. Termenul, e un termen de 60 de zile pentru Camera Preliminară, el nu se respectă. Intenționați să modificați legea pentru ca să nu devină Camera Preliminară un nou motiv de tergiversare a dosarelor?
Stelian Ion: E posibil, la un moment dat, să ajungem și cu această chestiune la CEDO, pentru că, iată, în Camera Preliminară, uneori, stau dosarele ani de zile. De la 60 de zile la ani de zile e cale de ani lumină, să spun așa. Este o chestiune care a fost pusă în discuție și în anii trecuți și, la un moment dat, se discuta eliminarea acestei etape a camerei preliminare, dar vă spun foarte clar că am în vedere modificarea Codului Penal și de Procedură Penală în două etape, pentru că altfel nu… ne încurcăm și nu mai reușim să o mai scoatem la liman. În primă fază, am acum în lucru, e aproape finalizat proiectul care se referă la punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale și cu directivele europene. Trebuie făcut urgent acest lucru. Pe de altă parte, o evaluare a codurilor după atâția ani de la intrarea în vigoare este necesară. Într-o etapă ulterioară aș vedea, de anul viitor, să zicem, făcută această schimbare. Altfel, am văzut, dacă te apuci să lucrezi la două proiecte în același timp care au scopuri diferite, te blochezi, pur și simplu.
Dan Tăpălagă: Deci prioritatea acum e punerea codurilor în acord cu observațiile Comisiei, cu observațiile Comisiei de la Veneția, cu observațiile experților europeni pentru a putea ridica MCV, pentru că fără asta nu puteți ridica MCV, corect?
Stelian Ion: Mai degrabă la Legile Justiției se referă acele observații din avizele Comisiei, mai puțin la codurile penale, dar e un capitolaș, e un punct care se referă și la punerea în acord, dar cu deciziile CCR și cu directivele.
Dan Tăpălagă: Bun. Și modificările, evaluarea codurilor, inclusiv modificarea regulilor privind Camera Preliminară – anul viitor.
Stelian Ion: Eu spun că, realist vorbind, anul viitor va fi cel mai potrivit pentru a realiza acest lucru. Nu sunt de acord să facem lucrurile după ureche, heirupist.
Dan Tăpălagă: A trecut mai bine de un an, domnule ministru, de la numirea noilor procurori-șefi, au avut și bilanț, unii dintre ei, cum evaluați activitatea doamnei Scutea la Parchetul General, Crin Bologa la DNA?
Stelian Ion: Este o evaluare pe care o am în curs, aceste bilanțuri sunt foarte stufoase și le analizez. În orice caz, activitatea DNA, având în vedere și pandemia, mă pot referi chiar și la activitatea DIICOT, pentru că pandemia a afectat toate aceste zone e, a fost în parametri foarte buni, din punctul meu de vedere. Cel puțin activitatea DNA. Este important să observăm câteva lucruri. Au fost discuții foarte multe în perioada trecută referitoare la acele dosare făcute cu mult zgomot, cu presiune mediatică, cu camere de luat vederi îndreptate pe ușa DNA-ului. Lucrul ăsta nu s-a mai văzut în ultimii ani. Cert e că lucrurile nu au stat pe loc acolo. S-au făcut anchete și dumneavoastră, jurnaliștii, cu siguranță v-ați uitat pe acele bilanțuri și ați văzut că s-a lucrat. Ce e important, referitor la DNA, este să fie sprijinit DNA-ul din punct de vedere logistic și aici voi solicita colegilor din guvern, ministrului de Finanțe, voi solicita sprijin pe această zonă pentru că este nevoie de personal suplimentar, cel puțin de Poliție Judiciară, au nevoie de oameni acolo, 30 de polițiști…
Dan Tăpălagă: Au nevoie? Cam de câți?
Stelian Ion: 90, a fost o solicitare de 90 de polițiști de Poliție Judiciară, dar s-a ajuns, într-o discuție cu ministrul de Interne, la o soluție de compromis astfel încât acești 90 de polițiști să vină în tranșe, să spun, câte 30 în fiecare an începând cu acest an. E foarte important lucrul acesta…
Dan Tăpălagă: Dar știți că mulți oameni din sistem, din parchet, din DNA, se plâng de calitatea slabă a ofițerilor judiciari.
Stelian Ion: Calitatea aceasta ține de recrutare, e o chestiune foarte importantă și recrutarea în sine trebuie făcută în așa fel, încât să meargă cei mai buni polițiști acolo, dar orice polițist de Poliție Judiciară ar trebui să fie foarte bine pregătit. Lucrurile astea sunt structurale și pornesc de la unitățile de învățământ și până la modalitatea de susținere a examenelor. Ce-i important este să se meargă pe meritocrație, pe examene, concursuri și să demonstreze ca sunt buni specialiști.
Dan Tăpălagă: Cei de la DNA mai au o problemă, la bilanț domnul Bologa reclama bugetul mic pentru Serviciul de Interceptări și Filaje. De ce nu v-ați bătut pentru un buget mai mare, făcând parte dintr-un guvern care susține, cel puțin declarativ, lupta anticorupție?
Stelian Ion: Am făcut demersuri nu doar pentru DNA. Am avut discuții la nivel de guvern și pentru Înalta Curte de Casație și Justiție, și pentru DIICOT. Există multe solicitări de genul acesta și au fost angajamente ca la rectificare să fie găsite aceste sume. E important de spus că Ministerul Justiției nu este ordonator principal de credite pentru DNA, nu este ordonator principal de credite pentru Înalta Curte. Asta nu înseamnă că nu mă implic, ca membru al guvernului, mai ales care ține de partea de justiție. Asta am și făcut și asta voi face în continuare.
Dan Tăpălagă: Apropos de DIICOT, domnule ministru, spuneați că veți declanșa procedura de numire a unui nou șef, cred că chiar în luna martie. S-a întâmplat asta, ați început procedura, sau…?
Stelian Ion: Nu. Am spus că iau în analiză să facem această procedură în prima jumătate a anului. Deci nu am spus în luna martie.
Dan Tăpălagă: Ok.
Stelian Ion: Este o chestiune care ține de stabilitatea instituțională. Aceea de a avea șefi permanentizați, ca să zic așa.
Dan Tăpălagă: Plini.
Stelian Ion: Cu mandat plin.
Dan Tăpălagă: Când veți declanșa procedura?
Stelian Ion: Am spus în prima jumătate…
Dan Tăpălagă: Deci încă nu. Suntem în prima jumătate, au trecut două luni…
Stelian Ion: Suntem, dar nu am trecut, da.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii