G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Dragoș Tudorache: Un act de responsabilitate pentru anticipate ar fi…

Foto: captură video

VIDEO INTERVIU Dragoș Tudorache: Un act de responsabilitate pentru anticipate ar fi demisia Guvernului / Trebuie să avem două tururi pentru primari. Dacă se adoptă prin OUG, foarte bine

Președintele executiv PLUS, Dragoș Tudorache, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că Guvernul Orban ar trebui să demisioneze pentru a declanșa cât mai rapid alegeri anticipate, astfel încât să-și respecte angajamentul pe care și l-a luat încă de la învestire și ca tehnic anticipatele să mai poată fi organizate. Tudorache spune că nu este convins că președintele Iohannis și premierul chiar își doresc anticipate, cum și în privința alegerilor în două tururi pentru primari liberalii sunt ambivalenți.

Dragoș Tudorache precizează că de preferat pentru desemnarea candidatului Alianței USR PLUS pentru Primăria București este organizarea de alegeri preliminare și anunță că până la jumătatea lunii februarie alianța își va desemna candidații la locale în toată țara.

Președintele executiv PLUS mai spune că fuziunea este direcția în care trebuie să meargă USR și PLUS.

Tudorache, critic acerb al traseismului politic, explică și primirea în partidul său a unor foști membri PNL în urmă cu mai mulți ani.

Interviul integral:

Rep: Cu puțin timp în urmă a fost votată rezoluția în Parlamentul European privind Pactul Ecologic European. România nu a reușit să își atingă pe deplin obiectivele.

Dragoș Tudorache: Această rezoluție este importantă, pentru că noi credem în ambiția acestui pact și în obiectivele lui generale. Noi, ca delegație națională, aveam și niște interese particulare, care țin de energia nucleară și de gaz, ca soluții tranzitorii, energia nucleară, cu toate riscurile, o soluție curată, care putea să ajute o țară ca România și toate celelalte state membre care funcționează în mixul lor energetic și soluția nucleară. Noi, alături de toate celelalte state membre, am ales să votăm pentru susținerea acelui paragraf. Din păcate, la vot nu a ieșit așa cum am vrut noi.

Rep: Paragraful a picat cu totul?

Dragoș Tudorache: Paragraful a picat cu totul.

Asta înseamnă că energia rezultată din gaz și nuclear nu va putea fi folosită ca soluție tranzitorie. E închisă povestea.

Este o recomandare, un punct de vedere politic al Parlamentului. Era totuși important ca semnal politic, să dăm acest semnal că energia nucleară și gazul sunt soluții importante pentru a susține aceste proiecte ambițioase în Pactul climatic.

O veste bună totuși pentru România. G4Media a publicat astăzi o informație legată de fondurile europene din Fondul pentru tranziție, România e pe locul 3 după Polonia și Germania, aproape 800 de milioane de euro la dispoziție pentru zonele monoindustriale. Cum vedeți folosiți acești bani?

Eu sper să fie folosiți așa cum trebuie. Din păcate, aici avem o problemă structurală pe care orice guvern responsabil va trebui să o abordeze cu toată seriozitatea, și anume capacitatea noastră administrativă de a accesa și de a gestiona așa cum trebuie aceste fonduri. Mai mult decât atât, toate instrumentele financiare din bugetul multianual necesită o abordare mult mai modernă, aplicată, capacitatea de a veni cu proiecte foarte bune, care să fie eligibile și aici ține tot de capacitatea administrativă a statului, unde avem o slăbiciune. Orice guvern responsabil, și noi dacă vom ajunge la guvernare după alegeri anticipate sau nu, va trebui să ne concentrăm foarte serios pe această capacitate, pentru că ține practic de competitivitatea pe care noi o vom avea ca stat membru în următorul cadru financiar.

Apropo de anticipate, trecem la actualitatea internă. Cum vedeți declanșarea lor, prin angajarea răspunderii guvernului, prin demisia premierului?

Sincer, un act de responsabilitate pentru angajamentul pe care acest guvern l-a făcut atunci când a fost învestit ar fi demisia Guvernului. Ar fi mult mai rapidă și mult mai predictibilă ca și timp. Suntem într-o secvență de timp foarte scurtă, în care aceste alegeri ar fi făcute și mai pot fi făcute și să aibă sens. De aceea noi am susținut încă de acum 3 luni că ele trebuiau declanșate de atunci și am fi putut să le avem chiar mai devreme, primăvara, și am fi putut să dăm electoratului posibilitatea de a se pronunța din nou asupra tipului de majoritate și de Parlament pe care și le dorește. De aceea, noi spunem: cu cât mai repede, cu atât mai bine. Așteptăm de la acest guvern orice formulă, orice proces aleg ei să-l declanșeze, dar să-l declanșeze cât mai repede.

Declarativ, premierul le susține, președintele Klaus Iohannis la fel. Sunteți convins că premierul Ludovic Orban își dorește cu adevărat alegeri anticipate?

Dacă mă uit la pașii pe care i-au făcut până acum, nu prea. Sper să fie declanșate. Cum se spune, realitatea va dovedi foarte repede cât adevăr este în aceste declarații, pentru că, mă repet, procesul trebuie declanșat acum, cât mai repede.

Cam în 2-3 săptămâni…

Maxim, după care începe să devină foarte dificil să mai stăm în secvența constituțională – 60 de zile pentru ca două guverne să cadă plus 90 de zile pentru pregătirea alegerilor.

De luni, coordonați Comitetul executiv al Alianței USR PLUS. Când veți decide cine va fi candidatul alianței la București, Nicușor Dan sau Vlad Voiculescu? Și cum veți proceda?

În primul rând, eu sper să o facem cât mai repede. Cred că ambii candidați au o șansă bună și eu cred că ambii sunt candidați foarte buni pentru bucureșteni. Ceea ce noi datorăm electoratului din București este cel mai bun candidat și cel mai bun candidat trebuie să fie și cel care are și cel mai bun program pentru bucureșteni și care reușește să-i convingă de acel program. De aceea, noi credem într-un proces competitiv în sensul pozitiv al cuvântului competiție. Deci alegeri preliminare, într-un proces care să atragă bucureștenii într-un proces de dezbatere reală pe soluțiile celor doi candidați și apoi, oricare va ieși învingător în acel proces electoral intern va avea toată susținerea alianței pentru aceste alegeri.

Ați mai avut discuții cu liberalii în privința stabilirii eventual a unui candidat comun la București?

Nu

Nu vă interesează acest proiect?

Ne interesează acest proiect, mai ales pentru că noi vrem să vedem rezolvată și problema celor două tururi de scrutin pentru alegerile locale.

Sunteți convins că liberalii vor două tururi?

La fel de convins cum sunt și cu anticipatele, pentru că am văzut ambivalență în interiorul PNL. E clar că sunt interese acolo cel puțin din partea actualilor primari.

Luați în calcul varianta în care Guvernul își angajează răspunderea pe două tururi și PSD depune moțiune de cenzură și pică proiectul?

Eu aș avea curajul să merg pe această soluție, asumarea răspunderii.

Și dacă o pică în buna înțelegere cu PSD?

Asta cumva ar arăta și realitatea din Parlament. Înțeleg însă din sursele pe care le-am consultat că se pregătește totuși o soluție prin ordonanță de urgență. Dacă asta e soluția pe care o va alege, e bună și asta. Trebuie să avem alegeri în două tururi, asta răspunde cel mai bine electoratului și într-o astfel de situație va trebui să discutăm și cu PNL să ne asigurăm că PSD nu mai reușește să-și pună primari, ideal, nicăieri.

USR s-a declarat doctrinar ca partid de centru-dreapta neopașoptist. PLUS unde se regăsește doctrinar?

Ne regăsim într-o bună parte din ceea ce s-a spus acolo, Noi de la început ne-am poziționat foarte ferm în centrul eșichierului politic, un liberalism etic i-am spus în documentul nostru de ideologie.

Centru-dreapta sau centru?

Centru. Cred că răspunde mult mai bine adevăratei noastre identități politice.

Și puteți fuziona?

Bineînțeles. Eu am spus mereu că ADN-ul politic al celor două partide este comun.

De ce ați lăsat fuziunea după 2020?

Mergând către o fuziune, și eu sunt convins că aceasta este direcția, trebuie să mergem asumat și pregătiți. Și în USR, și în PLUS există curente de opinie pro sau contra și pentru a ne asigura că proiectul are în primul rând susținerea bazei, am considerat că este important să trecem prin consultarea membrilor alianței.

Veți primi membri de la USR în PLUS, de pildă gruparea care îl contestă pe Dan Barna?

Eu sper să nu ajungem acolo și nici nu vreau să mă gândesc la un astfel de scenariu, pentru că asta ar însemna o ruptură cu partenerii noștri, pe care nu ne-o dorim. E normal să exite păreri diferite, important e ca partidul, la final, să iasă cu o poziție și sper ca USR să treacă cu bine prin această dezbatere internă, clarificare ideologică.

Dar dacă s-ar pune problema?

Dacă se va pune problema, răspunsul îl vom da atunci.

Ați criticat în termeni duri traseismul politic după ce PNL a primit membri de la PRO România, dar și PLUS are candidați care au trecut pe la PNL. Până la urmă, traseismul e bun sau e rău?

Traseismul este rău. Am spus-o atunci și o voi spune oricând. Este o poziție foarte clară și tranșantă a partidului nostru. Toți traseiștii sunt răi, dar haideți să înțelegem ce înseamnă traseism. Politica nu s-a născut cu noi. Politică în România într-o formulă democratică facem de 30 de ani și există oameni în acești 30 de ani care, cu bună credință, au dorit să facă politică, pentru că au crezut că prin politică – ceea ce este absolut firesc – poți să schimbi lucrurile pe care vrei să le vezi schimbate în țară. O parte din acești oameni au intrat în partide politice, mai ales partide cu identitate liberală, însă au fost dezamăgiți. Au stat acolo, au încercat, nu au tranzacționat funcții, nu au accesat funcții politice de decizie, care să reprezinte decizii contrare valorilor în care noi credem. Și care, din dezamăgire, au ieșit din acele partide și apoi s-au regăsit în oferta noastră politică. Eu nu consider asta a fi traseism, nu pot să pun semnul egal între un Tudose, Daniel Constantin, Tăriceanu.

Așa ar putea răspunde și ei: am fost dezamăgiți de propriile noastre partide, ce să facem, ne interziceți să mai facem politică?

Haideți să ne uităm la ce e în spatele acestor mișcări. Au fost întotdeauna situații tranzacționale, politicieni care au înțeles să-și tranzacționeze votul, sprijinul politic și culoarea politică de accesul la anumite oportunități politice, la anumite funcții. Asta definesc eu a fi traseism, așa văd și ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută și de asta am criticat în termeni foarte duri. Oameni ca aceia care au fost primiți în PNL, direct în Biroul Național, știut fiind trecutul lor, sprijinul pe care l-au dat PSD, au votat OUG 13, Dumnezeule… Sunt situații pe care nu le pot pune pe picior de egalitate. Un membru tânăr de 20 și ceva de ani care a activat în PNL câteva luni, fără să fi avut vreo funcție…

Când va anunța Alianța USR PLUS candidații la locale?

Sper eu cât mai repede.

Ce înseamnă?

Sperăm ca procesul de desemnare a candidaților comuni să se finalizeze la mijlocul lunii februarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Alegerile locale în două tururi trebuie trecute prin parlament nu prin asumarea răspunderii sau ordonanța de urgență. Pensiile speciale trebuie tăiate urgent și eliminarea cumulului pensiei cu salariul de la stat care este o nesimțire crasă.

  2. Vela baga tare cu reformarea MAI-stadiu discutii cu sindicatele, Orban vrea abrogarea pensiilor speciale-stadiu in proiect la comisii parlamentare, etc iar URS vrea ca Guvernul sa-si dea demisia pentru anticipate si asa pica cele convenite:Ha!!!!!!!!!!!!

  3. „liberalism etic”… as vrea sa aud mai des despre asa ceva si mai ales despre ce poate face un politician printr-o simpla interpelare a unui responsabil al unei instituții publice.
    ca doar nu asteptam de la avocatul poporului sa faca ceva pentru noi

  4. Auziti ce spune: „Toți traseiștii sunt răi, dar haideți să înțelegem ce înseamnă traseism. Politica nu s-a născut cu noi. Politică în România într-o formulă democratică facem de 30 de ani și există oameni în acești 30 de ani care, cu bună credință, au dorit să facă politică, pentru că au crezut că prin politică – ceea ce este absolut firesc – poți să schimbi lucrurile pe care vrei să le vezi schimbate în țară. O parte din acești oameni au intrat în partide politice, mai ales partide cu identitate liberală, însă au fost dezamăgiți. Au stat acolo, au încercat, nu au tranzacționat funcții, nu au accesat funcții politice de decizie, care să reprezinte decizii contrare valorilor în care noi credem. Și care, din dezamăgire, au ieșit din acele partide și apoi s-au regăsit în oferta noastră politică. Eu nu consider asta a fi traseism” Atunci cu Cristian Preda cum ramane?Ca asta a accesat functii,a ajuns europarlamentar si a fost dat afara din PMP cand s-a vrut contracandidat al Udrei la sefia PMP-ului!

  5. USR care nu si-a asumat nicio responsabilitate in perioada de criza , pentruca vrea prioritar , guvernul si parlamentul lor, cred ca va mai astepta ani buni , pana se va intampla si daca se va intampla acest eveniment.