G4Media.ro

INTERVIU VIDEO Miză majoră pentru Dacian Cioloș: Marile reforme de care depinde…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

INTERVIU VIDEO Miză majoră pentru Dacian Cioloș: Marile reforme de care depinde candidatura lui la prezidentiale

Care sunt marile reforme pe care și le propune coaliția USRPLUS/PNL? Vor exista concedieri în sectorul public? Cum se va face reforma administrației? Va candida Dacian Cioloș la președinția noului partid rezultat din fuziune? Dar la prezidențiale? Poate fi condus un partid de la Bruxelles? Care sunt relațiile dintre partide în interiorul coaliției, ce spune despre primele certuri în Guvern? Cum colaborează cu președintele Klaus Iohannis? Președintele PLUS, Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, răspunde la toate aceste întrebări într-un dialog cu G4Media.ro.

Cele mai importante declarații:

  • ”Eu sunt conștient că dacă nu reușim, dacă ratăm cu programul ăsta de guvernare, nici nu are rost să mai pun problema asta”, a spus Dacian Cioloș despre eventuala sa candidatură la prezidențiale
  • Sper eu, într-o săptămână-două să fie clară situația și cu bugetul și să vină în parlament și să se poată adopta. Noi am început deja discuțiile și legate de deconcentrate.
  • Despre reforma administrației publice: Probabil că va fi un pachet. Vor fi mai multe propuneri legislative pentru că sunt mai multe legi care privesc statutul funcţionarilor publici, care privesc organizarea unor instituţii, legi care definesc felul în care se face cariera în administraţia publică, felul în care poţi să promovezi, să faci o evaluare a calităţii activităţii funcţionarilor.
  • Despre reorganizarea administrativă: Noi vrem să venim într-o primă fază cu comasări voluntare. Adică să-i stimulăm pe primari să aibă proiecte comune sau să împartă acelaşi, eu ştiu, departament de resurse umane, juridic, administrativ şi aşa mai departe, acelaşi departament care să pregătească proiecte de investiţii pe infrastructură, de exemplu şi să avem proiecte de investiţii asumate comun de mai multe unităţi administrativ-teritoriale
  • Despre eventuale concedieri în sectorul bugetar: Noi nu o să facem o reformă discutând doar, doar de dragul de a da afară nişte oameni şi de a simplifica schemele. Vrem să facem o reformă ca să ameliorăm funcţionarea administraţiei publice. Şi asta poate să însemne că unii oameni care au ajuns acolo prin sinecuri politice, pe pile, pe nepotisme, nu au ce căuta în administraţia publică şi ei trebuie să plece.
  • Despre o eventuală candidatură la șefia USRPLUS: Va trebui să discutăm și cât ne permitem și vrem să cumulăm mandate. Mandat de conducere în partid cu diferite mandate executive. Pentru că cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului și de organizarea lui. Când ești în Guvern sau în Parlament ai și acolo anumite responsabilități, unele sunt mai solicitante decât altele.
  • Poate fi condus un partid de la Bruxelles? Da, pot. Uitați, noi stăm de vorbă acuma la București. Eu de patru zile acuma sunt la București și mă duc la Bruxelles abia lunea viitoare. În săptămânile în care sunt doua-trei zile la Bruxelles sunt și două trei patru zile la București. Poți să fii parlamentar în Parlamentul Național, să fii liderul unui partid la București dar să ai o circumscripție într-un alt județ. Mie îmi ia câteva ore să ajung la Bruxelles și înapoi de la Bruxelles. Deci nu asta e problema.
  • Despre candidatura la prezidențiale: Așa cum stau lucrurile acum, da, îmi pun problema să candidez. Dar într-un an de zile, în doi ani de zile se poate întâmpla ceva cu mine, că percepția publică pozitivă e redusă foarte mult. Sau poate să crească altcineva, și eu sper să crească și alți colegi, care să aibă șanse mai mari. Deci decizia va fi luată atunci, la momentul respectiv de către partid.
  • Pentru mine mai important decât să discut despre candidatura la prezidențiale este cât vom reuși să punem în aplicare programul ăsta de guvernare. Pentru că eu sunt conștient că dacă nu reușim, dacă ratăm cu programul ăsta de guvernare, nici nu are rost să mai pun problema asta.
  • Asta înseamnă reforma în administraţie şi profesionalizare. Dar în primul rând trebuie să definim clar care sunt atribuţiile unor instituţii.  Noi avem instituţii care trebuie să dispară pur şi simplu, unele dintre ele. Nu vă dau acum nume pentru că miniştrii noştri fac acum nişte evaluări ca să vedem de care putem scăpa. Am găsit inclusiv unele subordonate direct Parlamentului României. Vă daţi seama cine din parlament verifică tot felul de institute de cercetare.
  • Niciuna din discuţiile astea nu a blocat vreo decizie în guvern până acum. Ăsta e un element esenţial. Deci noi n-am blocat discuţii, n-am amânat decizii importante pentru că nu ne-am înţeles în coaliţie. (…) Deci, eu mi-aș dori să avem în societatea românescă dezbateri pe subiecte de interes public. Dar nu să traducem acele dezbateri cu termenul de scandaluri publice. Pentru că cineva își exprimă o opinie diferită să spui că e un scandal. Vă spun, nu s-a blocat nici o decizie până acum în coaliție din cauza incapacității de a ne pune de acord.
  • Despre relația cu Klaus Iohannis. Cu domnul președinte am menținut o legătură bună de când am plecat de la guvern…Am fost și în campanii, și dânsul a fost în campanie și a susținut PNL. Acum lucrăm împreună. Chiar și când eram în campanie, discutam pe subiecte legate de România, pentru că eu în Parlamentul European aveam anumite informații, dumnealui altele.
  • Am discutat măsuri despre problema demografiei. Crește populația vârstnică, scade numărul de copii, sunt tot mai mulți copii care se nasc în diasporă. Să gândim niște măsuri prin care în câțiva ani să putem stimula natalitatea, ca sistemul de pensii să fie unul sustenabil. Educația – dacă să mergem spre descentralizare sau centralizare. Dincolo de subiecte precum bugetul, discutăm reforme.

Vezi interviul integral în variantă VIDEO

Filmare realizată de Inquam Photos / Autor: Octav Ganea, Ovidiu Micsik

Cristian Pantazi: Nici USR-Plus și nici PNL nu au vorbit în niciun moment în campanie despre tăierea sporurilor pentru bugetari, de eliminarea parțială a gratuității pentru studenți. În schimb ambele partide au promis reforma administrației publice. Nu vedem, în momentul ăsta, nicio încercare de reformă a administrației publice, cu excepția unei viitoare legi a salarizării bugetarilor, dar care nu cuprinde o reformă a administrației publice. Vă întreb simplu pe calculele pe care le aveți, pe estimările pe care le aveți: este prea umflată schema de personal public în România? Ar trebui să plece acasă funcționari publici din România?
Dacian Cioloș: Nu știu dacă e prea… eu, părerea mea personală este că în unele locuri și în unele instituții, da, e prea umflată și altele probabil că nu au suficient personal ca să facă lucruri care nu se fac acum deloc. Dar lucrul acesta trebuie să rezulte dintr-o evaluare care se face. Dar spuneați că s-a vorbit acum de sporuri și de tot felul de alte chestii și nu s-a vorbit de reformă – pentru că acum se discută despre buget.

Trecem bugetul, se votează bugetul. Pentru mine, ca lider al alianței și al coaliției, reforma administrației publice prin depolitizare, transparentizare și profesionalizare este esențială. Din punctul meu de vedere, personal o spun – dacă nu reușim lucrul ăsta, înseamnă că e un eșec al acestei coaliții si al acestei alianțe.

CP: Păi și când se face această evaluare, că aveți discuții în coaliție  zilnice.
DC: Dar am început deja. Am început să avem, nu zilnic. Să avem o dată pe săptămână. Și până acum, ați văzut, au fost priorități legate de asumarea responsabilității, desemnarea responsabililor pe pozițiile-cheie, pentru că noi în decembrie am discutat pe repede-înainte de miniștri și am constituit guvernul rapid. Dar guvernul mai are și secretari de stat, mai are și prefecți. Oamenii ăștia trebuie să fie acolo ca să îți pui în aplicare programul de guvernare. Altfel, vorbești povești la televizor, dacă rămân în continuare aceiași oameni de dinainte.

CP: Ok. S-a terminat etapa aceasta.
DC: Deci mai avem bugetul acum. Discutăm iarăși, de două-trei săptămâni, aplicat, de buget. Sper eu, într-o săptămână-două să fie clară situația și cu bugetul și să vină în parlament și să se poată adopta. Noi am început deja discuțiile și legate de deconcentrate.

Eu am spus, de exemplu, că noi nu vrem să fim în situația în care ne împărțim politic directorii de direcții județene de la diferite ministere că-i împărțim public între ministere, directorii, șefii inspectoratelor școlare județene, directorii de școli, tot felul de alți directori de agenții, oficiile județene ale unor agenții. Aici trebuie să avem o situație clară: să vedem ce ne asumăm ca numiri politice și chiar și acolo unde se fac numiri politice să arătăm că putem face o desemnare politică a unui om care a rezultat dintr-un proces care să-i verifice competențele. De-asta am dat drumul și la procesul acesta de numire a guvernatorului în Deltă.

CP: Ce s-a întâmplat, apropos de Deltă, ce s-a întâmplat cu Ivan Patzaichin de a renunțat? El trebuia să fie, să facă parte din filtrul acela de numire a viitorului guvernator, urma să aibă un rol simbolic. A fost amenințat?
DC: Au fost niște atacuri în presă în Tulcea.

CP: A fost amenințat? Sau au fost doar atacuri?
DC: Eu nu știu să fi fost amenințat, dar Ivan Patzaichin nu face politică. E un om care s-a implicat să îmbunătățească lucrurile în deltă. Nu e obișnuit omul, pentru că el e o icoană a României acum, deci nu a fost obișnuit să fie luat la hăituială de cineva care probabil are alte interese.

CP: Dar cine l-a atacat, l-ați identificat?
DC: Nu știu. Nu. Și nici nu, mă rog, nu ăsta era obiectivul nostru. Ivan Patzaichin și asociația Ivan Patzaichin sunt implicați în acest proces. Noi îi propusesem să asigure lead-ul, să conducă procesul acesta, după situația aceasta a preferat să nu mai fie acolo în frunte, dar, până la urmă, funcționează.

E un proces colectiv, am identificat pe cineva cu experiență în moderarea unor astfel de întâlniri unde pot să apară subiecte diverse și care are și experiență să tragă niște concluzii. S-au ales șapte teme pe care să se discute elemente de mandat, după care vom avea mandatul și avem trei companii de human resources, de recrutare pe funcții de conducere, care ne vor face procesul de recrutare.

CP: Ne întoarcem la reforma în administrație. O să avem, din partea coaliției, o propunere legislativă, că e OUG, că e proiect de lege, pentru reformarea administrației? Când?
DC: Da. Probabil că va fi un pachet. Vor fi mai multe propuneri legislative pentru că sunt mai multe legi care privesc statutul funcţionarilor publici, care privesc organizarea unor instituţii, legi care definesc felul în care se face cariera în administraţia publică, felul în care poţi să promovezi, să faci o evaluare a calităţii activităţii funcţionarilor.

Deci pe toate lucrurile astea vom avea discuţii. Eu cum am spus, am avut chiar ieri o discuţie cu premierul Cîţu despre asta, să discutăm în coaliţie legat de deconcentrate, să nu începem să le împărţim între noi, ci să găsim o formulă prin care să ne asigurăm că numim acolo oameni competenţi, care-şi asumă programul de guvernare.

Pentru că asta e problema unor colegi din coaliţie: domnule, organizăm concurs, recrutăm pe cineva, să fii director la o structură judeţeană sau în fruntea unei agenţii, trebuie să ne asigurăm că omul ăla aplică programul de guvernare respectându-şi atribuţiile de înalt funcţionar sau de funcţionar cu funcţie de conducere şi că atunci când nu îşi îndeplineşte mandatul ai posibilitatea să-l schimbi. Ei, aici va trebui să căutăm formula.

CP: O altă reformă cerută culmea de mediul de afaceri este reforma teritorial-administrativă. Lumea afacerilor a zis „domnule, România nu mai poate funcţiona cu 41 de judeţe, 41 de direcţii judeţene de educaţie, inspectorate de muncă, de cultură şi aşa mai departe. Resursă risipită, pe scurt şi împiedicarea dezvoltării. Aţi discutat în coaliţie despre acest subiect, reforma teritorial-administrativă?
DC: Am discutat când am negociat programul de guvernare despre acest lucru şi… bun, acum nu avem majoritatea să putem modifica constituţia, din păcate, dar sunt unele lucruri care pot fi făcute şi fără modificarea Constituţiei…

CP: Comasări de localităţi, de exemplu, pot fi realizate fără modificare.
DC: Noi vrem să venim într-o primă fază cu comasări voluntare. Adică să-i stimulăm pe primari să aibă proiecte comune sau să împartă acelaşi departament de resurse umane, juridic, administrativ şi aşa mai departe, acelaşi departament care să pregătească proiecte de investiţii pe infrastructură, de exemplu. Și să avem proiecte de investiţii asumate comun de mai multe unităţi administrativ-teritoriale. Ca să stimulăm primarii să facă lucrul ăsta ne gândim la nişte măsuri incitative prin care să primească mai mulţi bani de la buget, de exemplu, sau să primească anumite facilităţi atunci când se distribuie bugetul.

CP: Şi dacă totuşi nu vor vrea să facă acest lucru, să-şi pună la comun resursele ca să economisească? Gândiţi şi o metodă coercitivă, de genul „nu vă mai dăm bani dacă voi nu sunteţi în stare să…”
DC: Da, doar că lucrurile astea trebuiesc gândite. Adică eu sunt convins şi ştiu că există deja primari care îşi doresc să lucreze împreună şi e important, ca într-o primă fază să învăţăm din astfel de experienţe-pilot. Pentru că atunci când pui un proiect, ştiţi la noi s-au făcut, pe hârtie, o grămadă de reforme care nu s-au aplicat în practică pentru că au fost inaplicabile.

Pentru că cei care le-au făcut au gândit doar politic, nu au gândit şi cum pot fi implementate. Ei, de-asta e important să avem anumite astfel de proiecte pilot, în care să vedem cum funcţionează astfel de lucruri şi dacă pregătim o astfel de propunere legislativă, când om pregăti-o şi ne-om asuma-o politic cum să facem ca să ne asigurăm că poate fi implementată.

Dan Tăpălagă: Nu aş trece aşa de uşor, domnule Cioloş, peste subiectul concedierilor în rândul bugetarilor. E o întrebare legitimă şi o presiune legitimă care vine în special dinspre mediul de afaceri, cei care produc bani, alimentează bugetul de stat cu bani care se risipesc într-o clientelă de partide, de multe ori. Nu toţi sunt clientelă de partid, sunt funcţionari absolut necesari în funcţionarea unui stat foarte mulţi dintre ei, însă vedem această clientelă de partid cum s-a adăugat, guvernare după guvernare. România a ajuns azi la un milion 200 de mii de bugetari. Peste un milion 200 de mii, în condiţiile în care te aştepţi ca drumul să fie invers. Informatizarea, simplificarea procedurilor ar trebui să reducă acest număr de funcţionari. De ce nu se întâmplă asta? Şi de ce evitaţi să vorbiţi despre asta?
Dacian Cioloș: Dar nu evităm, doar că nu e modalitatea corectă de a discuta despre astfel de lucruri. Noi nu o să facem o reformă discutând doar, doar de dragul de a da afară nişte oameni şi de a simplifica schemele. Vrem să facem o reformă ca să ameliorăm funcţionarea administraţiei publice.

Şi asta poate să însemne că unii oameni care au ajuns acolo prin sinecuri politice, pe pile, pe nepotisme, nu au ce căuta în administraţia publică şi ei trebuie să plece.

Nu înseamnă că vor rămâne fără loc de muncă pentru că avem deficit de forţă de muncă în sectorul privat, pot trece prin programe de calificare şi să-şi găsească un loc de muncă corect, deci nu se pune problema să dai afară oameni care să stea în şomaj pentru că ai deficit de forţă de muncă, dar putem avea şi fenomenul invers, unde să luăm din sectorul privat oameni cu competenţă managerială care pe anumite posturi în administraţia publică pot fi foarte eficienţi.

Asta înseamnă reforma în administraţie şi profesionalizare. Dar în primul rând trebuie să definim clar care sunt atribuţiile unor instituţii.  Noi avem instituţii care trebuie să dispară pur şi simplu, unele dintre ele.

CP: Daţi-ne nişte exemple.
DC: Nu vă dau acum nume pentru că miniştrii noştri fac acum nişte evaluări ca să vedem de care putem scăpa. Am găsit inclusiv unele subordonate direct Parlamentului României. Vă daţi seama cine din parlament verifică tot felul de institute de cercetare, de…

CP: Cele ale Levantului… al Revoluţiei…
DC: Exact. Şi aşa mai departe, deci şi acolo le vom trece prin filtru şi vom vedea care într-adevăr au sens.

CP: Academia Oamenilor de Știinţă e una dintre aceste instituţii care nu au ce căuta?
DC: Din punctul meu de vedere, da. Dar, mă rog, lucrurile astea trebuiesc discutate în locurile şi structurile care chiar pot să ia decizii. Eu cred că ne e suficientă o academie. La fel, şi în subordinea Guvernului direct, sau a unor ministere trebuie făcute evaluările astea şi mai mult, o dată ce facem digitalizarea şi interconectarea unor ministere şi instituţii, agenţii, altele pot să dispară sau să-şi reducă mult activitatea sau să-şi reorienteze activitatea. Pentru că, uitaţi, vorbim de digitalizare.

Probabil că da, în unele administraţii publice vor dispărea nişte posturi. Dar vom avea nevoie, cel puţin într-o primă fază, să avem oameni formaţi, care să cunoască aplicaţiile astea din administraţia publică în relaţie cu cetăţenii şi care să, cel puţin un an, doi, trei să se ocupe şi de traininguri. Pentru că noi avem o mare problemă de analfabetism digital. Deci degeaba digitalizăm dacă oamenii nu o să ştie să lucreze cu ele.

CP: Cum se împacă aceste intenţii care sunt corecte, şi le vedem, din partea colegilor dumneavoastră din USR-Plus cu practica, pe care iarăşi o vedem, că-i publică, a angajaţilor pe filiera PNL, PNL Iaşi, în cazul ăsta, cu domnişoara care, angajată la Apele Române, încerca să dea Enter pe ecranul calculatorului. Deci cum faceţi, cum gestionaţi această realitate. Una spuneţi în coaliţie şi alta fumează, în cazul ăsta, PNL-ul?
DC: Păi aici trebuie să îi întrebaţi pe colegii de la PNL. Eu vă spun ce discutăm noi în coaliţie şi ce decizii pregătim. Acum nici nu puteţi să cereţi coaliţiei ca la o lună după ce s-a instalat deja să vorbim de punerea în aplicare a unui program de guvernare pe patru ani.

Astea sunt lucruri care trebuiesc pregătite, pentru că dacă luăm doar decizii aşa populiste, cum zic unii colegi „păi hai să eliminăm toate pensiile speciale odată. Le punem toate într-o lege şi votăm tot odată”. Şi pică la CCR şi atunci asta e o decizie populistă.

E doar de dragul „domnule, eu am încercat, dar nu m-a lăsat ălălalt”. Nu. Lucrurile astea trebuiesc făcute aşezat. Eu vă spun ce avem în programul de guvernare, pentru ce a intrat USR-Plus la guvernare şi pentru ce va rămâne.

CP: Adică liberalii au fost populişti când au vrut asta.
DC: Nu ştiu, discutaţi, întrebaţi-i pe ei dacă au fost sau nu. Genul ăsta de comportament nu e unul care să fie reformist. Noi avem acum nevoie să reformăm pentru că eu sunt conştient, ca lider al USR-Plus, că credibilitatea noastră, a USR-Plus care au fost partide antisistem și USR şi Plus şi care au venit pe un curent din ăsta de nevoie de reformă, de schimbare a sistemului, noi dacă nu facem reformele astea nu avem ce căuta în politică.

Şi dacă nu facem reformele astea atunci o să crească din nou alte partide populiste care doar stau pe margine şi critică şi spun ce nu merge în ţară, dar când vii şi le ceri idei sau să-şi asume anumite schimbări, trebuie să stai să mai aştepţi, pentru că nu au întotdeauna şi ideile în spate. Ei, noi, acum, după o fază de opoziţie şi în care am spus ce nu merge bine-n ţară, noi acum trebuie să demonstrăm că într-adevăr trebuie să punem în aplicare programul ăsta şi asta cred că trebuie să fie responsabilitatea leadershipului USR-Plus în următorii ani.

CP: Iar timp mai aveţi cam anul ăsta, maxim anul viitor pentru că după aia veţi intra în logica electorală.
DC: Da, avem, mă rog, şi 2023 pentru că alegerile vor fi în 2024, dar din a doua jumătate a lui 2023, practic, da. Dar se pot face multe lucruri până atunci.

CP: Apropos de relaţia cu PNL. Sincer, sunteţi mulţumit de modul în care premierul Florin Cîţu îi tratează pe colegii dumneavoastră din USR-Plus care sunt miniştri în guvern?
DC: Până acum, da. S-au găsit soluţii la toate problemele care au fost ridicate, da.

CP: Ministrul Sănătăţii, apropos de colegi. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a pus la îndoială în mod public deschiderea şcolilor din 8 februarie în zilele de dinainte. Credeţi că a greşit?
DC: Vlad Voiculescu şi-a prezentat argumentele, deciziile alea sunt decizii colegiale, sunt mai multe persoane cu poziţii de responsabilitate şi care au date şi care participă la decizia respectivă. Vlad Voiculescu şi-a prezentat opinia. Şi opinia lui şi opinia altora au fost discutate acolo, cu cifre pe masă şi s-a luat o decizie până la urmă.

CP: Dar nu era mai corect să discute în interiorul coaliţiei, în loc să se opună public unei decizii luate de guvern împreună…
DC: Dar s-a discutat, nu în coaliţie. Sunt nişte structuri care…

CP: Structurile acelea, sigur.
DC: Da, ba da. S-a discutat acolo. Dar când omul e întrebat, dacă dumneavoastră jurnaliştii îl întrebaţi şi nu vă răspunde, spuneţi că ţine secret, că nu are curajul să-şi asume poziţii publice.

CP: E datoria noastră să facem asta.
DC: Păi da, dar eu ce vă spun, el şi-a asumat şi o poziţie publică, dar şi o poziţie în structura…

DT: Subminând guvernul.
DC: Nu, de ce a subminat guvernul, pentru că decizia a fost luată şi Vlad Voiculescu aplică decizia care a fost luată în cele din urmă. Faptul că, vedeţi, noi nu suntem obişnuiţi cu dialog, cu dezbateri unde poţi să-ţi exprimi o poziţie diferită. Noi, nu ştiu, suntem obişnuiţi cu oameni care tot timpul sunt de acord cu şeful.

În Parlamentul European, păi noi avem grupuri politice, până să ajungem să construim o majoritate pe un anumit subiect, avem o grămadă de discuţii, şi publice. Când mă întreabă jurnalistul spun, „da, domnule, eu pe subiectul ăsta încă nu sunt convins că voi vota în direcţia asta”. Dar după două-trei discuţii cu colegii ne aliniem pe un compromis pe care mergem înainte şi ni-l asumăm.

CP: Problema cu aceste discuţii publice, repet, despre decizii luate la nivelul guvernului este că într-o anumită parte a populaţiei şi în mod evident în rândul opoziţiei a dat prilejul să fiţi comparaţi cu defuncta Convenţie Democratică din România, care a rămas celebră pentru aceste dese certuri între toate partidele, puzderia de partide.
DC: Dar nu sunt certuri.

CP: Cum veţi evita asocierea aceasta?
DC: Niciuna din discuţiile astea nu a blocat vreo decizie în guvern până acum. Ăsta e un element esenţial. Deci noi n-am blocat discuţii, n-am amânat decizii importante pentru că nu ne-am înţeles în coaliţie. Dar discuţii sunt şi în USR-Plus între colegi, care unii au o opinie şi alţii au altă opinie şi noi aşa ne-am obişnuit şi am obişnuit colegii: să-şi exprime punctul de vedere. Nu să fie yes-men şi să fie de acord doar ca să-i ia în seamă cineva şi să, eu ştiu, ce să le ofere în schimb. Deci discuţii sunt fireşti într-o democraţie, că numai în autocraţie nu ai voie să comentezi şi spui la ureche şefului şi îl laşi pe şeful pe urmă să-şi spună punctul de vedere şi tu eşti de acord cu şeful orice ar zice el.

CP: Aşa e. Aici vorbim, însă, de altceva, nu de lipsa libertăţii de exprimare. Care e normală, până la un punct, în politică, ci de coerenţa deciziei şi a implementării ei. Ori s-a văzut până acum, cu ochiul liber, că au existat diferenţe între miniştri, între colegi de coaliţie…
DC: Da. Şi există, în guvernul pe care l-am condus eu, unde nu erau mize politice, existau diferenţe de puncte de vedere. Şi le discutam. Şi organizam întâlniri informale în care discutam să înţelegem poziţia…

CP: Dar era o coerenţă mai mare pe timpul guvernului dumneavoastră. Sigur, că nu era o coaliţie…
DT: Eu aş spune aici, Cristi, că e o coerenţă mai mare în Plus, unde dumneavoastră, domnule Cioloş, vi se reproşează o verticală a puterii ceva mai dură decât la colegii din USR unde până la urmă…
DC: Aduceţi-mi un coleg care să spună „uite, mie Cioloş mi-a impus decizia asta, fără să discute cu mine”. Noi avem ore de discuţii în Consiliul Naţional, cu Biroul Naţional, înainte de a lua o anumită decizie. Avem discuţiile astea, doar că pe noi nu vine să ne întrebe la fiecare jumătate de oră un jurnalist ce am mai discutat noi în Plus şi ce am discutat în Consiliul Naţional sau în Biroul Naţional.

Dar pe un ministru îl întreabă. Cum îl prinde cineva din presă că a ieşit din minister sau de la parlament, îl întreabă: „dar cum e cu subiectul ăla, dar ce aţi discutat cu domnul ministru, dar de ce nu aţi luat încă o decizie?” Păi pentru că mai avem de discutat anumite lucruri şi oamenii, colegii noştri sunt obişnuiţi să se exprime liber să-şi spună punctul de vedere.

Probabil că în timp o să-și filtreze opiniile, dar eu n-aș dori. Deci, eu mi-aș dori să avem în societatea românescă dezbateri pe subiecte de interes public. Dar nu să traducem acele dezbateri cu termenul de scandaluri publice. Pentru că cineva își exprimă o opinie diferită să spui că e un scandal. Vă spun, nu s-a blocat nici o decizie până acum în coaliție din cauza incapacității de a ne pune de acord.

Sursa Foto: Inquam Photos

DT: Trecem la vioaia viață politică din interiorul Alianței. Congresul USRPLUS – ziceați că va fi undeva prin toamnă.
DC: Vară, toamnă, totul depinde de când va veni decizia definitivă a fuziunii și înregistrarea în registrul partidelor a USR PLUS ca nou partid.

DT: Și, odată venită, anul ăsta cândva, veți organiza un congres care să aleagă un președinte unic al acestei Alianței. Și va trebui să convingeți că dvs sunteți soluția. De ce ați fi mai bun decât Dan Barna,?
DC: Dacă mă voi decide să candidez.

DT: Dar ce vă oprește să vă decideți mai repede?
DC: Vom vedea împreună cu ceilalți colegi după ce știm că fuziunea e consimțită. Cum gândim în primul rând viitorul statut al viitorului partid. Asta ar fi pentru mine prioritatea. Pornind de la experiența USR, de câțiva ani de zile, pornind de la experiența PLUS de doi ani de zile, pornind de la experiența lucrului în comun în Alianță de doi ani de zile acuma, să vedem cum gândim statutul în așa fel, încât să avem un partid care să funcționeze democratic, să poată lua decizii.

DT: Dar ce-i în discuție acolo, daca veți avea un președinte unic sau tot copreședinți?
DC: Sunt mai multe lucruri.

DT: Elementul principal?
DC: Felul în care se organizează filialele, la nivel local și județean. Noi în PLUS am avut comunități locale, pe cartier, colegii de la USR au avut sistemul clasic cu filiale, orășenești și așa mai departe. Rolul filialelor, cât de mult descentralizăm decizia, pe ce subiecte, cât de mult o centralizăm și pe ce subiecte ca să putem lua decizii politice.

DT: Ce vă oprește să vă decideți acum dacă veți candida sau nu?
DC: Noi acuma avem oameni, lideri ai partidului, care-și asumă responsabilități guvernamentale, parlamentare, alții care se ocupă mai departe mai mult de partid. Va trebui să discutăm și cât ne permitem și vrem să cumulăm mandate. Mandat de conducere în partid cu diferite mandate executive. Pentru că cine se ocupă de partid trebuie să se ocupe și de conducerea partidului și de organizarea lui. Când ești în Guvern sau în Parlament ai și acolo anumite responsabilități, unele sunt mai solicitante decât altele.

DT: Încerc să traduc ce ziceți acum, să mă asigur că am înțeles. Deci dacă domnul Barna vrea să rămână vicepremier, să rămână vicepremier.
DC: Dar partidul ăsta nu va sta doar în Barna și Cioloș. Eu nu îmi doresc să stea în Barna și Cioloș.

DT: Dar partidul ăsta va trebui să dea un candidat la prezidențiale în 2024.
DC: Candidatul la prezidențiale poate să fie președintele partidului sau nu.

DT: Cine altcineva decât președintele partidului? E cam umilitor să candidezi de pe poziția a treia din partid.
DC: Dar de ce? De ce?

DT: N-ai suficientă autoritate în fața electoratului.
DC: Eu nu cred că electoratul judecă lucrurile doar din perspectiva asta. Depinde cu ce proiect vii.

DT: Ați fi vulnerabil. Cum candidezi la președinția României dacă nu te-au ales ai tăi președinte în partid?
DC: Dar fără susținerea partidului, nu candidezi, indiferent ce poziție ai în partid. Ca să vă răspund. O să iau decizia când vom vedea împreună și cu ceilalți colegi care e formula cea mai bună prin care să ne asigurăm că USRPLUS după fuziune evoluează, progresează și că îl structurăm ca un singur partid și nu ca o adunare de mai multe tabere acolo. Și că în același timp ne putem asigura și mandatele pe care le avem. Eu sunt liderul unui grup europarlamenar important, Dan Barna e …

DT: E, și mi-ați ridicat mingea la fileu. Ați putea fi președintele acestui viitor partid la București, cu dvs la Bruxelles? Poate fi condus de la Bruxelles un partid?
DC: Da, pot. Uitați, noi stăm de vorbă acuma la București. Eu de patru zile acuma sunt la București și mă duc la Bruxelles abia lunea viitoare. În săptămânile în care sunt doua-trei zile la Bruxelles sunt și două trei patru zile la București. Poți să fii parlamentar în Parlamentul Național, să fii liderul unui partid la București dar să ai o circumscripție într-un alt județ.

Mie îmi ia câteva ore să ajung la Bruxelles și înapoi de la Bruxelles. Deci nu asta e problema. Evident că poți să fii aici în țară și să fii ocupat full time și să nu ai timp să te ocupi de partid. La fel cum poți să fii europarlamentar și să-ți organizezi timpul în așa fel încât să ai timp. Depinde și cum organizăm structura de conducere, cum împărțim rolurile. Pentru că un partid nu stă doar în funcția de președinte.

DT: Dar cineva trebuie să-l conducă.
DC: Da, evident. Dar există un președinte, există un birou național, există vicepreședinți, există șefii de filiale. De asta spun, un partid are o viață mai complexă, care nu stă doar într-un om.

DT: Candidatura la prezidențiale tot așa o luați mai încolo sau v-ați decis?
DC: Nu, aici…Eu personal, așa cum stau lucrurile acum, da, îmi pun problema să candidez. Dar într-un an de zile, în doi ani de zile se poate întâmpla ceva cu mine, că percepția publică pozitivă e redusă foarte mult. Sau poate să crească altcineva, și eu sper să crească și alți colegi, care să aibă șanse mai mari. Deci decizia va fi luată atunci, la momentul respectiv de către partid.

Simplu, eu am răspuns la o întrebare. Am fost întrebat dacă mă gândesc sau nu și am spus, da, mă gândesc, dar asta nu înseamnă nici de departe.. că nu-i luată, nu am avut nici o discuție în partid. Finalizăm fuziunea. Și să vă mai spun un lucru: pentru mine mai important decât să discut despre candidatura la prezidențiale este cât vom reuși să punem în aplicare programul ăsta de guvernare. Pentru că eu sunt conștient că dacă nu reușim, dacă ratăm cu programul ăsta de guvernare, nici nu are rost să mai pun problema asta.

DT: Și toate aceste lucruri pe care le discutăm acum sunt importante pentru că în 2024 vom avea patru, patru șiruri de alegeri: parlamentare, locale, europarlamentare și prezidențiale. Deci miza politică e foarte mare. Or toate aceste lucruri, cine va conduce partidul, cine va fi candidatul ar trebui lămurite cât se poate de repede.
DC: Absolult. Și vor fi lămurite lucrurile astea. Dar încă o dată: cine va conduce partidul. Eu sper să nu avem un partid care stă într-o persoană și în imaginea publică a unei singure persoane. Eu sper ca inclusiv faptul că suntem acum la guvernare și avem oameni cu responsabilități în parlament să avem câți mai mulți colegi care să crească și să fie lideri ai partidului.

Să vă mai spun un lucru: mai important decât să discutăm acum despre candidatura la prezidențiale e să punem în aplicare programul de guvernare. Pentru că eu sunt conștient că, dacă ratăm, nici nu are rost să mai pun problema.

DT: Cu cine de la PNL vă vedeți în competiție la prezidențiale – în caz că veți intra în cursă- Ludovic Orban, Florin Cîțu sau altcineva?
Dacian Cioloș: E prea devreme să vorbim. Și PNl trebuie să facă niște alegeri. Sigur că e pasionant să discutăm de asta, dar realist e mult prea devreme să avem discuția asta?

CP: Cum calificați relația pe care o aveți cu președintele Iohannis?
DC: Cu domnul președinte am menținut o legătură bună de când am plecat de la guvern…

DT: V-a mai trimis niște săgeți din când în când…
Dacian Cioloș: Da, și-a spus opinia, cum și eu mi-am spus opinia. Am fost și în campanii, și dânsul a fost în campanie și a susținut PNL. Acum lucrăm împreună. Chiar și când eram în campanie, discutam pe subiecte legate de România, pentru că eu în Parlamentul European aveam anumite informații, dumnealui altele.

DT: Acum aveți dialog?
Dacian Cioloș: Da, aproape săptămânal. Sunt și întâlnirile periodice ale coaliție.

CP: Susține reformele agresive sau e mai degrabă moderat?
Dacian Cioloș: Eu mă bucur că se implică și discutăm subiecte de consistență. Ieri am discutat măsuri despre problema demografiei. Crește populația vârstnică, scade numărul de copii, sunt tot mai mulți copii care se nasc în diasporă. Să gândim niște măsuri prin care în câțiva ani să putem stimula natalitatea, ca sistemul de pensii să fie unul sustenabil. Educația – dacă să mergem spre descentralizare sau centralizare. Dincolo de subiecte precum bugetul, discutăm reforme.

DT: În întâlnirea de la Vila Lac nu s-a discutat și despre nemulțumirile miniștrilor USR PLUS?
Dacian Cioloș: Nu, pentru că ele nu mai există. Am vorbit cu Vlad Voiculescu, Cătălin Drulă, Ciprian Teleman – lucrurile sunt clarificate. De exemplu, Teleman mi-a spus că, pe bugetul alocat acum, riscă să nu poată plăti anumite contracte în curs.

Am analizat cu premierul un calendar al execuției bugetare ca să vadă momentul în care are nevoie de banii aceștia și am convenit ca la prima rectificare, în funcție de câți bani va fi cheltuit, să primească o suplimentare. La Sănătate, Vlad Voiculescu avea nevoie de credite de angajament pentru facturile de la vaccinuri – chiar aproape de 1,5 miliarde lei pe toată campania de vaccinare. Până în vară e nevoie de o anumită sumă.

Centrele de vaccinare – am discutat cu premierul și Vlad Voiculescu să clarificăm responsabilitățile, pentru că centrele nu sunt sub comanda ministrului Sănătății, sunt la echipa de la guvern, în subordinea directă a premierului și coordonată de colonelul Gheorghiță.

Și am spus că bugetul lor poate să treacă la SGG și să acopere costurile. Pentru ca ministerul Sănătății să se poată ocupa de ce avem în programul de guvernare: spitale, investiții în spitale, să găsim formulele pentru aceste proiecte de investiții, apoi de partea de management în spitale.

CP: Există vreun pericol ca parlamentarii USR PLUS să nu voteze bugetul în Parlament?
DC: Nu. Nu văd motive, pentru că toate aspectele acestea au fost rezolvate. Am vorbit și cu Cătălin Drulă, e important pentru noi să existe finanțarea pentru proiectele în curs sau cele licitate. Pe de altă parte, responsabilitatea premierului și a echipei e să ținem sub control deficitul și să ne asigurăm că banii puși pe hârtie chiar sunt executați. Eu știu ce înseamnă să investești câteva miliarde de lei.

Și i-am spus premierului că îl susțin întru-totul ca în vară să facă o evaluare, să vadă cât s-a angajat din creditele de angajament și cât s-a cheltuit din creditele bugetare, să facă estimarea până la finalul anului, și să facă estimări până la finalul anului.

DT: Cum-necum, tot prin martie vom avea buget. Îmi amintesc că PSD mai reușea performanța asta. De ce a durat atât?
DC: Nu, îl vom avea în februarie. De data asta am avut instalat un nou guvern. Și spune și legea ca noul guvern să aibă un cuvânt de spus pe buget, cu atât mai mult cu cât tebuia să ne asigurăm să punem în aplicare noul program de guvernare, și nu doar ideile gândite de PNL înainte. Și trebuia să și ajustăm și anumite cheltuieli pentru a ține deficitul bugetar sub control.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

80 comentarii

  1. Un papagal. Trecem peste faptul că este un fost securist (la propriu, a făcut armata la trupele Securității Statului).
    Falsa promisiune a schimbării, o mie de fețe, cu păpușari care l-au împins mereu în carieră, acesta este Dacian Cioloș.

    • Președinte peste un popor condus de hoți sau urmasi ai acestora, mai bine nu!
      Au 3 ani la dispozitie pentru ca ANAF sa ia ținte iar Parlamentul sa voteze confiscarea extinsa sa fie impusa de judecatori.
      Vrem dreptate, nu tot mereu aceiași hoți in prim plan cu zambet condescendent pe buze..

  2. Ssssttt!
    Vorbeste domnul Ciolos, lumina rasaritului.

  3. Limbuța catifelată a redacției g4media…
    Ne trebuie și lamaie

  4. Abia am scapat de ma.rxi.sm/ bol.sevi.sm.ul de dupa 45 venit pe tancurile rus..esti cu finantare de la ban.ke.rii ask.e.naz.i si.onisti ,ne.a fost deajuns .Noii ma.rx.isti deghizati in glo.bali.sti pro.gre.sisti finantati si instruiti de aceialasi ca.rte.l fina.nciar nu ne intereseaza si ar fi bine sa.si vada de lungul nasului.

  5. Abia am scapat de ma.rxi.sm/ bol.sevi.sm.ul de dupa 45 venit pe tancurile rus..esti cu finantare de la ban.ke.rii ask.e.naz.i si.onisti ,ne.a fost deajuns .Noii ma.rx.isti deghizati in glo.ba.li.sti pro.gre.sisti fina.ntati si instr.uiti de aceialasi ca.rte.l fin.a.n.ciar nu ne intereseaza si ar fi bine sa.si vada de lungul nasului.

  6. Doar jigodii in politica romaneasca. Toti fostii securisti au intrat în politică dupa 90, iar acum preiau ștafeta copiii si nepoții lor. Toate aceste mizerii comuniste ne decid noua soarta si viata, iar cine este diferit de ei, este înlăturat rapid din politica si facut țap ispășitor pentru toate problemele.

    • pe tine cine te opreste sa intri in politica?

    • Orice om se opreste din a intra in politica cand vede ce se intampla lui Sosoaca, Dragnea, Becali sau Dan Diaconescu. Mai precis, orice om care nu are spatele asigurat la parchet si in serviciile cu care parchetele fac protocoale.

  7. Cu 2-3% intentie de vot in acest moment iar PLUS cotat cu 4%,cum poate vorbi de candidatura la prezidentiale? El si Ponta!

    • nu a candidat niciodata la nimic in nume propriu. nu stie sa duca o campanie electorala.

      daca o sa fie el candidatul „dreptei” (usrpluspnl) avem mari sanse ca Diana Șoșoacă să fie următorul președinte.

      partidele de dreapta tre sa inventeze urgent pe cineva mai carismatic.

  8. Statul de drept, destructurarea crimei organizate din justitie si spatiul Schengen sunt obligatorii pentru un candidat aflat la putere.

  9. P’asta clar nu-l votez!

  10. Dacă elimina pensiile speciale, restructurează bugetarii, dau afară de la stat pe cei ce iau pensie si salariu, o sa câștige președenția/

    • Oricine va face asta va declansa jihadul si in privat, boschetarii de patroni de-abia asteapta sa taie si sa spanzure….le trebuie doar cateva exemple la stat sa-si dea arama pe fata..iar apoi stii ce urmeaza :)) toate partidele de dreapta o sa ia 20% maximum la alegeri :))

  11. Bravo Cioloș!

  12. Cam vorbe goale, foarte alunecos, acum ca e la putere si se gandeste si la prezidentiale, ca sef de parrtid e prudent, vorbeste ca Orban, urat, dle Ciolos!
    La orice intrebare delicata, din alea cu bugetarii si sporurile lor a raspuns evaziv, invocand Programul de guvernare in sus si-n jos!
    Pai, hai sa-i aratam un punct SUPER IMPORTANT din Programul de guvernnare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2021-2024, gasiti la pagina 153:
    „Reforma marilor sisteme publice.
    Va fi efectuat un AUDIT real în sistemul public, în general, și unul cu PRIORITATE pentru Ministerul Muncii și instituțiile din subordine/aflate în coordonare, moment de la care trebuie stabilit un mecanism cu adevărat obiectiv de evaluare a salariaților din sistem.
    Digitalizarea trebuie să producă și ea schimbări prin prioritizarea pregătirii personalului, de unde și accentul în evaluare pe aceste competențe care trebuie dobândite de urgență.”

    Dle Ciolos, nici un AUDIT, desi a trecut peste 1 LUNA!
    Cand veti mai face Auditurile, alea promise inclusiv de Presedintele Johannis care ne anunta triumfator:
    27 Noiembrie 2020: „In urma cazului de la Mures(Cazul Ing Ovidiu Ianculescu de la Apele Romane Mures!), semnalat de mass-media, am avut o discutie cu prim-ministrul Ludovic Orban despre necesitatea accelerarii procesului de AUDIT in sfera administratiei publice, ca demers absolut OBLIGATORIU pentru reconstructia Romaniei pe baze si valori solide. In acelasi timp, i-am cerut premierului ca masurile care se impun in urma acestui proces de AUDIT sa fie luate exclusiv pe criterii care tin de competenta si respectarea legii”, precizeaza seful statului.

    Sau: Programul de guvernare 2021-2024 la INVESTITII MASIVE in SANATATE, la Pagina 166/269 promiteti:
    „- 25 spitale județene, cu o valoare de 2miliarde Lei–reabilitare;
    – 110 spitale municipale și orășenești, cu o valoare de 4miliarde Lei–reabilitare;
    -10 spitale, inclusiv maternități, cu o valoare de 4 miliarde de Lei –construire. ”

    Dle Ciolos, ati PROMIS 10 Spitale, inclusiv maternitati NOU, NOUTE ca vor fi CONSTRUITE!
    In Bugetul pe 2021 nici un cuvintel despre cele ZECE Spitale nou-noute, inclusiv maternitati!
    Pai, daca in 2021 NU le porniti, cum vor fi GATA in 2024??!!!

    Dle Ciolos, eu prevad ca nici 10% din Programul ala de guvernare NU veti face!
    Si ca NU aveti nici o sansa la prezidentiale!
    Iar maretele reforme promise vor fi ceva de genul: ii mutam pe bugetari de colo-colo, ca Reforma nu inseamna sa-i trimitem acasa!
    NICI un bugetar NU va pleca acasa, dle Ciolos, vor ramane TOTI, cu Sporurile bine mersi!!
    Vom vorbi sin in 2024 despre toate aceste mizerii!!

    • Cum? A trecut o luna si nu s-au construit 10 spitale??!! WTF?

    • Te uiti prea mult la antena3/b1tv
      Astea sunt urmarile
      Doamna Fã , o sa plangi in 2024 :)))

    • Nu ie la buget, bre, Nea Marine! Asta se zicea in povestire …

    • ce audit?
      lumea asociaza auditul cu curtea de conturi.
      RENAR trimite acreditarile prin posta, nu-i pasa de realitate
      auditul procedurilor e mult mai important decat cel contabil care oricum poate fi facut remote de catre ANAF

    • Oare ați citit articolul?
      Iar dăduse „zacusca” în fasole;
      Docomentat! Argumentat!
      Creca copiii va exmatriculează!
      PS. Am zis că nu vă mai citesc dar nu pot sa mă abțin să nu comentez la aberații!

    • Hei saprk, total gresit. 90% asociaza auditul cu jocurile olimpice. Dusmanul bmw-lui, regele soselelor

    • Cioloș 3%, a fost permanent numit, niciodată ales. Dacă nu se atârnau de USR nu intrau în parlament.

    • @Alex 1: Corect!
      Exclusiv NUMIRI in functii la majoritatea, nici unul NU a candidat independent in fata alegatorilor sau cu partiduletul lui, d-aia s-au asociat cu USR!
      Uitati-va la Tariceanu cum a disparut cand NU s-a mai asociat si candidat singur cu partiduletul ALDE!
      A disparut!
      Pai, PLUS nu are nici cat ALDE!!!
      As vrea sa-l vad candidand la prezidentile, nu cred ca ar depasi 2%!!!!!!!!

    • va zbateti degeaba – cistigatorul alegerilor prezidentiale din 2024 trebuie sa fie sef de partid si trebuie sa fie sprijinit de actualul presedinte .

    • Ca de fiecare data un comentariu foarte bine argumentat. Va invidiez!

    • @Cris: Multumesc, Cris!!!

    • l-as fi scris in doua fraze pe 5 randuri.
      lili e mai mult decat e

  13. Uau, absolut toate comentariile de mai sus (nu stiu cum vor fi replicile la ele) conțin rahat aruncat în direcția lui Ciolos. Înseamnă ca omul e pe directia buna, spor la treaba sa aiba! Tot ce a spus a fost de bun simt, din punctul meu de vedere.

    • Ciolosh este turcesc rht in toata regula. Nu visa la Greta Garbo !

    • hopa ma~ ca mai e si Dragos Tudorache
      ciolos e bun de presedinte la ue la el

    • Uite, imi lipseste mie o informatie de simt comun, care imi trebuie pentru nota finala (de trecere sau de corijenta, caci am citit Programul de Guvernare si de acolo fac subiectele!):

      Care este criteriul dupa care judecam indeplinirea obligatiilor din Programul de Guvernare? Mai putin de 50% inseamna corijenta sau nu?! Cum evaluam zugravelile neverificabile de care e plin Programul de Guvernare, ca sa numaram si sa stim cand am trecut de 50%?

      Oameni buni, cati ati citit Programul de Guvernare?!? Inapoi la lectura si reveniti cand stiti despre ce vorbiti. 🔍📚

      # # # # # # # # #

      ”Eu sunt conștient că dacă nu reușim, dacă ratăm cu programul ăsta de guvernare, nici nu are rost să mai pun problema asta”, a spus Dacian Cioloș despre eventuala sa candidatură la prezidențiale

      Dl. Ciolos, care ar fi criteriul dupa care ati declara, peste 4 ani, ca ati reusit sau nu? Asta ne intereseaza, sa ne putem verifica, nu sa ne intrecem in interpretari si metafore …

      Daca nu dati niciun criteriu, rezulta ca reusit inseamna 100%, ceea ce cadem de acord amandoi ca e utopic! Deci?

      … din 15 obiective pe termen scurt cu care ati intrat in negocierile pentru formarea guvernului, ati iesit doar cu 3, desi aveti 6 ministri si erau obiective pe termen scurt si pe domeniile lor (erau 5 doar la Sanatate!!!). Cum ne verificam unii cu altii, fara obiective si termene clare? Nu suntem chiar electoratul PSD, doar nu va inchipuiti ca nu va citeste nimeni documentele si nu-si noteaza promisiunile, nu?

    • @Vasile, atacul la persoana e practicat doar de limitati

  14. Monsieur Julien dacă vrea 8 ani de Cotroceni sa facă întâi un pustiu de bine țării asteia și împreuna cu fârtații din Renew Europe sa militeze pentru trecerea la moneda unica euro și in Romania.
    Asta ar trebui sa fie tema lui de campanie și acesta ar trebui sa fie telul principal.

    • Nu sunt convins că e pregatită economia românească pentru moneda potrivită

    • Cand au trecut olandezii la euro, a fost un soc pt ei, la fel si nemtii si italienii si grecii. Tuturor le-a fost greu si au dorit sa se intoarca la mnezile lor. Cum crezi ca le va fi romanilor cand economia e pe chituci. Deci e clar ca asta iese din discutie. Personal mie mi se pare ca Ciolos e un politician decent. Pt perioada cand a fost prim ministru a fost chiar foarte bun. Daca facea magarii cu siguranta ca Dragnea i-ar fi trimis DNA-ul pe cap, dar nu au gasit nimic . Deci cei care-l critica sunt PSD-isti sau PNL-isti si care-l vad ca un adversar politic periculos.

  15. Are cineva Romparkin ?
    Sunt o comunista schizofrenica si daca nu imi iau medicamentele intru in personajul Ana Pauker.

  16. Cine dracu se duce la vot sa-l aleaga pe asta Presedinte??!!!
    Ajunge in functie doar cu ajutorul „alora” care l-au cocotat si pe IOHANNIS, nicidecum prin vot!!!

  17. ascultati cuvintul meu. invitati-o pe Maia ptr ca pe ea o vreau presedinte iar Romania merita o femeie in aceasta functie.

  18. ciolos E INDIVIDUL CARE I-A ASTERNUT COVORUL ROSU LUI dragnetti!

  19. Dezamăgitoare viziunea dnului Cioloș legată de reorganizarea teritorială. Nu trebuie sa modifice Art. 3 din Constituția pentru a reduce numărul de județe . Trebuie doar modificat Codul Administrativ in condițiile in care va înființa numărul de județe egal cu numărul de regiuni propuse. . De ce nu am avea județul de Nord Est in loc de regiunea Nord Est ?

  20. Cred ca-l voi vota presedinte. Dar pe F. Citu.

  21. La prezidențiale in Franța, la doamna Valerie, in județu Paris.
    Apoi facem o reforma agricolă demnă de un absolvent de liceu agricol, viitor președinte.

  22. Eu zic ca urmatorul presedinte s-ar putea sa vina din zona de stanga peste 3 ani. Dupa 20 de ani de presedintie de dreapta, urmatorul presedinte va fi ori de la PSD (care se va rebredui aproape total in urmatorii 3 ani, desi cred ca doar la suprafata) sau USR – stanga progresista. La PSD se contureaza un candidat gen Rafila, care probabil ca va fi bagat la inaintare din ce in ce mai mult, pentru a capata notorietate, iar la usr cred ca va fi unul dintre primari (Coliban, Fritz sau unul dintre ministrii care vor performa), daca vor avea rezultate notabile.
    Pe partea din dreapta politica am putea vedea o miscare spre centru, cu un om gen Câțu, Bolojan ca lider, sau spre zona conservatoare, mai apropiata de valori cu aur, cu oameni gen Rares Bogdan in prim plan.

    Sper ca la 35 de ani de la revolutie sa avem
    parte de o competitie politica adevarata, cu partide cu doctrine politice bine definite.

  23. Altul care vrea să doarmă la Cotroceni…

    • Birocratul Ciolos e bugetar de cariera, cea mai birocratica structura e la Brussels, ce reforme sa asteptam de la acesti birocrati, care nu au avut o afacere a lor, sa plateasca oameni, sa tremure de grija Crizelor, a Preturilor la combustibil, vremii nefavorabile, a pandemiei care a prasbusit afacerile in mediul privat…
      USRistii si PLUSistii si TOTI bugetarii au in continuare joburi bine platite, sigure si mai ales NEATINSE de CRIZA pandemiei!!!
      Si USRistii si PLUSistii sunt birocrati sau au avut de lucru numai cu Statul(Dan Barna a avut firme abonate EXCLUSIV la Contracte cu Statul!) si Dan Barna si Ciolos, din acest motiv ei NU vorbesc despre cei care lucreaza in mediul privat si nici nu vom vedea preocupari decat cum sa mentina structurile actuale cat mai neatins la Stat!
      Vedeti cum s-a fofilat Ciolos sa raspunda intrebarilor despre eventuale concedieri in sitemul bugetar, incat Dan Tapalaga a fost nevoit sa-l puna la punct cand i-a spus:
      „Dan Tăpălagă: Nu aş trece aşa de uşor, domnule Cioloş, peste subiectul concedierilor în rândul bugetarilor. E o întrebare legitimă şi o presiune legitimă care vine în special dinspre mediul de afaceri, cei care produc bani, alimentează bugetul de stat cu bani care se risipesc într-o clientelă de partide, de multe ori. Informatizarea, simplificarea procedurilor ar trebui să reducă acest număr de funcţionari. De ce nu se întâmplă asta? Şi de ce EVITATI să vorbiţi despre asta?”
      „Dar nu evitam”, a raspuns Ciolos!
      Pe naiba, a aburit, nimic concret, NU va pleca nici 1 bugetar acasa, spune Ciolos:
      „Dar nu evităm, doar că nu e modalitatea corectă de a discuta despre astfel de lucruri. Noi nu o să facem o reformă discutând doar, doar de dragul de a da afară nişte oameni şi de a simplifica schemele. Vrem să facem o reformă ca să ameliorăm funcţionarea administraţiei publice. Nu înseamnă că vor rămâne fără loc de muncă pentru că avem deficit de forţă de muncă în sectorul privat, pot trece prin programe de calificare şi să-şi găsească un loc de muncă corect, deci nu se pune problema să dai afară oameni care să stea în şomaj pentru că ai deficit de forţă de muncă, dar putem avea şi fenomenul invers, unde să luăm din sectorul privat oameni cu competenţă managerială care pe anumite posturi în administraţia publică pot fi foarte eficienţi.”
      CP: Daţi-ne nişte exemple.
      DC: Nu vă dau acum nume pentru că miniştrii noştri fac acum nişte evaluări ca să vedem de care putem scăpa.”
      Si a dat ca exemple 2 Institutii cu 20 de angajati!!!
      De Milionul de angajati(al caror numar Statul roman RECUNOASTE ca NU il stie!) care colcaie prin Toate Institutiile publice, prin Ministere(Nelu Tataru a spus Marti seara la Realitatea TV, ca la Minsiterul Sanatatii MUNCESC 10-15% din angajati, RESTUL cu INTERESE Personale! ) nici un cuvintel de la Ciolos!
      Nici o reactie de-atunci nici la PNL, nici la USR PLUS, nici la UDMR dupa afirmatia socanta a lui Nelu Tataru!!
      Dimpotriva, dl Colos spune ca e nevoie de oameni in structurile care au „lipsa de personal”, o sa-i plimbe de colo-colo!!!
      Asa va arata reforma inexistenta, cum v-a descris-o Ciolos aseara!
      Iar sansele lui la prezidentiale sunt tot atata: ZERO!!!
      Cu a putut Ciolos sa spuna cand a fost intrebat despre o Reorganizare teritorial-admisnitrativa ca „vor fi comasari VOLUNTARE pentru reforma teritoriala”, adica 3 Primarii se vor uni iar 2 dintre Primari vor ramane pe drumuri?!
      Sau vor inventa functii peste functii ca in final sa aiba TOTI aialaltii joburi bine platite!
      Pai, ce naiba „reforma teritoriala” va fi daca Cheltuielile vor ramane aceleasi?!
      Aceleasi abureli ca la Orban si Hunor, bugetarii s-au linistit, mareata alianta nu se va atinge de ei, cel putin pana in 2024, care an electoral fiind e greu de crezut ca va mai afce vreo reforma mareata alianta, daca va rezista pana atunci!
      Vad insa semne bune de convietuire, NU se mai ciondanesc, au dat de bine, ce rost are sa se mai certe, se vor intelege perfect de-acuma: au gasit scaune caldute, bien platite, unde mare RESPONSABILITATE nu ai!
      D-aia se inghesuie toti sa aiba FUNCTII la Stat, fug ca dracu’ de mediul privat!!

    • Lili te caznesti degeaba si de pomana . Romania nu are incotro , va facetot ceea ce trebuie sa iasa la liman . Inca ai amintiri din epoca de piatra .

    • Un individ șters și inutil umflat cu pompa de un P.R. deșănțat.

  24. Daca spuneti ca nu revizuiți Constituția , inseamna ca ati mințit. Inseamna, de asemenea, ca nu veti putea face reformele promise. Si inseamna ca PSD va reveni curand la guvernare…

  25. Constat ca Ciolos, spre deosebire de predecesorii sai, candidati la prezidentiale, care se bazau exclusiv pe sustinerea din partea unui partid, are o altfel de abordare.
    Spune clar ca nu se va prezenta daca ministrii USRPLUS nu reusesc sa implementeze reformele.

    Schimbare de paradigma.

    Bravo Ciolos !!!!!!!!!! Asta ne dorim cu totii (mai bine zis majoritatea) – performanta.

  26. Aseara la Romania 9 a lui Ionut Cristache la TVR 1 a fost invitat Alexandru Nazare Minsitrul finantelor, un birocrat care la viata lui NU a facut nimic altceva decat a „lucrat” la Stat, fix precum discotecarul Orlando Teodorovici!
    CVul celor 2 e copie la indigo!!!
    PSD l-a pus pe Orlando, fostul PDL resppectiv acum PNL il au pe Alexandru Nazare asta, il tot pun in functii inalte, EXCLUSIV in fucntii la Stat, uitati-va la CV, toata viata lui!!
    TOATA viata a lucrat la Stat iar cele 2 Institutii din CV pe care le-a urmat cand MUNCEA frant de obosseala la Stat sunt nimicuri, NU Scoli inalte cum ar trebui sa absolve cei care ocupa functii inalte in Stat!!
    A intrat initial in PDL, a fost in gasca Elenei Udrea, a fost Minsitru al Transporturilor desi NU are nici o pregatire in domeniu si nici nu facuse nimic la viata lui care sa il recomande in inalta functie, avea 32 de ANI cand a fost numit in fruntea Transporturilor unde a FACUT un mare NIMIC!
    CVul lui e relevant: a urmat SNSPA vreo 6(SASE!) Ani, plus 2 ANI un Colegiu de Arta din Berlin!
    Atata arata CVul Minsitrului de Finante!
    Intrebat insistent de Ionut Cristache despre concedieri la bugetari si RESTRUCTURAREA Adminsitratiei publice stufoase si ineficiente, dl Nazare a aburit in acelasi stil: „Obiectivul nu e sa dam oameni afara(de fapt, NU pot sa dea bugetarii afara, Codul Muncii ii impiedica sa faca asta, TREBUIE sa le OFERE un alt Job daca Jobul lor se desfiinteaza! dar evident ca TAC si NU se vor atinge de Codul muncii!), avem multe structur unde e LIPSA de personal(!!), ci sa eficientizam, sa avem in noua Lege a salarizarii Criterii de performanta in „aprecierea” muncii lor!
    Intrebat de Cristache sa-i dea Exemple de Criterii de performanta la bugetari, dl Nazare a scaldat-o ca pe malul Dambovitei: veti vedea in noua lege a salarizarii, vom face si vom drege!
    Intrebat insistent cand va fi gata Legea salarizarii, el a spus ca nu poate DA un Termen, dna Turcan face si drege!
    „Pai, NU ati stabilit un Termen la discutiile din alianta”, a intrebat cristache?
    „Dna Turcan o sa comunice Termenul, nu pot eu sa spun acum”, a raspuns habarnistul MInsitru al finantelor!
    Zi de zi mesajele transmise de liderii aliantei spun INDIRECT: vom cosmetiza pe colo-colo, dar NU ne voma tinge de bugetarimea privilegiata!
    Intelegeti de ce zilnic aproape ii cheama Johannis la discutii?!
    ia uite ce ne PROMITEA Johannis la Palatul Cotroceni in seara de la Depunerea juramantului de catre Minsitrii lui Fl Catu:
    23.12.2020: „„Vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea TUTUROR obiectivelor și proiectelor pe care vi le-ați propus prin Programul de guvernare”, le-a spus Klaus Iohannis noilor miniștri.
    „Oamenilor, cetățenilor români, li s-a PROMIS Restructurarea statului, Reforme importante în domenii cum ar fi sănătatea, educația, REFORME importante în marile Sisteme publice, Reducerea birocrației, dar și obiective pe termen mai scurt – combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei românești, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene, respectul pentru contribuabili. Și TOATE aceste lucruri vor fi livrate. TREBUIE să fie livrate”, a continuat el.
    „Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, împreună cu toate autoritățile statului, vom FACE ce am promis. Vom FACE Reformele, vom repune economia pe picioare, vom FACE SCHIMBARI Semnificative, TOATE în beneficiul cetățeanului.” a incheiat Johannis!!!!

    Dle Johannis, ati promis ca veti arde de pe fata pamantului Romania PSDista si ne veti ferici cu Romania moderna, profesionista, meritocratica!
    Tare mi-e ca ne veti lasa tot cu Romania PSDista…

  27. Mizerabile comentarii…nu o sa mai găsiți om mai decent ca acesta in politica din România…educat, bun simt, echilibrat, civilizat, respectat de leaderii din UE, cu spirit de echipa și spirit de sacrificiu pentru o țara de “idioți” cum a zis Petre Tutea…. practic nu îl meritam
    Și da, a fost ales prin vot, primul pe lista la europarlamentare unde a fost un scor record pt USRPLUS și datorită imaginii lui impecabile pe care încercați in toate modurile sa o terfeliti.

    • Am spus de multe ori: TOT familionul nostru a votat cu USR-PLUS, fiica si sotul ei sunt cu PLUS, fiul si nora noastra au votat inca din 2016(ca si noi!) cu USR!
      Fiica mea si sotul ei il cunosc personal pe dl Ciolos, au aceleasi cuvinte frumoase despre el… dar NU cuvintele frumaose CONTEAZA, CONTEAZA ce va lasa in urma dl Ciolos, iar interviul asta arata, din pacate, ca USR PLUS nu e deloc dispus la REFORME consistente care sa SCHIMBE in temelii Romania PSDista, cum a PRIOMIS Johannis!!!
      Trebuie sa recunoasteti ca dl Ciolos NU a candidat niciodata EL cu partiduletul lui in fata alegatorilor, a candidat la PE pe Lista comunca cu USR!
      NU cred ca ar fi trecut pragul nici la europarlamentare, nici in Decembrie 2020 la parlamentare Ddaca PLUS nu se lipea de USR!
      Mai mult, dl Ciolos a ocupat TOATE functiile exclusiv prin NUMIRI, el nu a dat concursuri, NU a candidat perosnal in fata alegatorilor!
      Iar aburelile din acest interviu si veti vedea ca FIX as vor fACE, adica mai NIMIC, arata clar ca NU se vor atinge de bugetarimea stufoasa, clientelara si ineficienta!
      Dl Ciolos e el BIROCRAT, la Brussels e cea mai tare birocratie in lumea asta!
      Citit pe subiect: Salarii uriase, indeminizatii peste Indemnizatii, Pensii specialle URIASE(EBA lui Basescu va avea la iesirea la Pensie 4000 de Euro pentru 1 mandat la PE!), sunt aproappe 1 MILION de Euro act primeste in TOTAL un Eurodeputat in cei 5 ANI!
      Privilegii peste privilegii, o birocratie absolut inadmisibila, pe acre cetatenii din vestul UE o critica vehement mai ales in campaniile pentru europarlamentare!
      Cum sa asteptam de la astfel de birocrati sa SCHIMBE din radacini, cum promitea Johannis, Romania PSDista BIROCRATICA si clientelara!
      Si sa stiti ca fiica mea si sotul ei NU au fost deloc incantati dupa acest interviu: ei chiar au ASTEPTAT, CONVINSI, ca USR PLUS va pune PRESIUNE uriasa pe PNLul NEREFORMAT si ca vor REUSI sa SCHIMBE Romania!
      Dupa acest interviu, mi-au spus ca nu prea mai au multe asteptari, din pacate…. ezitarile dlui Ciolos aseara, cum fix l-a atentionat Tapalaga(„Nu aş trece aşa de uşor, domnule Cioloş, peste subiectul concedierilor în rândul bugetarilor. Informatizarea, simplificarea procedurilor ar trebui să REDUCA acest număr de funcţionari. De ce nu se întâmplă asta? Şi de ce evitaţi să vorbiţi despre asta?), arata acelasi mesaj transmis de TOTI liderii partidelor din alianta: NU vom da afara bugetarii, ii vom muta de colo-colo, avem NEVOIE de ei!
      Pai, i-am spus fiicei mele: Normal, astia TOTI astia au lucrat DOAR la Stat, nici unul NU a avut o afacere proprie sa astepte ziua Salariilor catre Angajati, ingrijorat ca NU si-a incasat facturile, sa fie ingrijorati de Criza pandemiei care a inchis atatea Afaceri(in timp ce Bugetarii Romaniei au LUAT Salariile si SPORURILE iNTREGI!!), sa fie ingrijorati cu Scumpiri de carburanti, de Preturi la materiale, de Crize financiare, NU, ei sunt BUGETARI care au ramas mereu in picioare, fara GRIJI, Statul roman le poarta de grija!
      Ca TOTI bugetarii!
      Sa nu ne asteptam de la ei sa SCHIMBE Adminsitratia publica, pentru ca ACOLO e Jobul lor, acolo e clientela lor, NU v-a convins PNL din Octombrie 2019 de cand e la guvenrare cu numirirle scandaloase ale clientelei PNL?!
      Credeti ca PNLul nereformat va ACCEPTA vreo Reforma in Admisnitratia publica unde NUMIRILE Clientelare au provocat de fiecare data scandal public de cand PNL a venit la guvenrare?
      Credeti ca se vor opri si vor promova peste noapte profesionisti lasand la o parte clientela analfabeta care i-a sprijinit in campanie?
      NU!
      Din acest motiv, retineti, NU veti vedea Marile REFORME promsie de PNL-USR PLUS si Johannis!
      UDMR nu vrea Reforme, ei au spus-o clar, ieri NU s-au prezentat la vot la eliminarea Pensiilor speciale ale parlamentarilor(Hunor e deja la al 4-lea mnadat, are asigurata deja Pensia MAXIMA pe care o primesc parlamentarii, cum sa renunte la ea?!)!!!
      Dincolo de imaginea lui Ciolos, VREM sa LASE in urma o Romanie REFORMATA, fix asa cum au PROMIS in Programul de guvernare al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR 2021-2024, adica cum spunea Johannis la Palatul Cotroceni in seara de la Depunerea juramantului de catre Minsitrii lui Fl Catu:
      23.12.2020: „„Vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea TUTUROR obiectivelor și proiectelor pe care vi le-ați propus prin Programul de guvernare”, le-a spus Klaus Iohannis noilor miniștri.
      „Oamenilor, cetățenilor români, li s-a PROMIS Restructurarea statului, Reforme importante în domenii cum ar fi sănătatea, educația, REFORME importante în marile Sisteme publice, Reducerea birocrației, dar și obiective pe termen mai scurt – combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei românești, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene, respectul pentru contribuabili. Și TOATE aceste lucruri vor fi livrate. TREBUIE să fie livrate”, a continuat el.
      „Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, împreună cu toate autoritățile statului, vom FACE ce am promis. Vom FACE Reformele, vom repune economia pe picioare, vom FACE SCHIMBARI Semnificative, TOATE în beneficiul cetățeanului.” a incheiat Johannis!!
      Vor FACE aceste REFORME care vor SCHIMBA Romania PSDista care a favorizat bugetarimea si clientelismul politic?!
      Asta e intrebarea, imaginea lui Ciolos nu conteaza DACA in urma aceste aliante NU va ramane o Romanie SCHIMBATA, o Romanie moderna!
      Si asta e ultima sansa a Romaniei, DACA alianta asta NU va reusi, ADIO Reformarii Romaniei!!!
      Pe termen lung…

    • … plină de „umezeală”!
      Ce bine era ” înainte”!

  28. Am crezut că am nimerit la latrina3 când am văzut comentariile. Pare că g4 e napaditde postaci, troli și hateri

    Cioloș e super ok, un om cu mult bun simț.

  29. O mermeleste cu succes si o scalda cu talent.
    N-are stofa si nici moaca de presedinte.
    Mr.Ciolos se mai pricepe la agricultura, sau ?…

  30. Cel mai mult îmi place cum îi ține Cioloș pe cei doi jurnaliști cu picioarele pe pământ :)). Nu intră în discuțiile cu ”dacă și parcă”. Tot timpul realist, la subiect și înfipt în prezent fără de care nu poți pregăti un viitor, iar viitorul nu-i subiect de fantezie ci o urmare a prezentului bine administrat. Coerent, ușor de urmărit și de înțeles și fără petarde, fumuri, șușanale. :).
    Pentru mine cel mai prezidențiabil este Dragoș Pîslaru , dar asta e un dpdv foarte subiectiv, așa la modul cel mai hollywoodian :).

    • Sincer va intreb: dvs ati INTELES ce va FACE mareata alianta din acele Promisiuni marete care urmau sa rada de pe fata pamantuilui Romania PSDista si sa ne fericeasca cu o Romanie moderna, unde sa primeze Profesionalismul si Meritocratia, unde numirile clientelare(marca PNL din octombrie 2019!) vor DISPAREA?!
      Vor FACE asa ceva, va ramane in urma lor o Romanie COMPLET Schimbata fata de mizeria ce-o vedem acum: un Stat anapoda, care nU stie Cati Bugetari Plateste, care nU stie cate Institutii publice, cate Agentii exista in Romania la anul 2021 cum ne spunea fara rusine Violeta Alexandru, care plateste 95% din Total Venituri pe Salarii si Sporuri la bugetari plus Pensii publice?!
      Vom vedea noi o Romanie precum cea PROMISA in Programul de guvernareal aliantei 2021-2024, cum frumos a sintetizat-o Presedintele Johannis la Palatul Cotroceni in seara de la Depunerea juramantului de catre Minsitrii lui Fl Catu:
      23.12.2020: „Vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea TUTUROR obiectivelor și proiectelor pe care vi le-ați propus prin Programul de guvernare”, le-a spus Klaus Iohannis noilor miniștri.
      „Oamenilor, cetățenilor români, li s-a PROMIS Restructurarea statului, Reforme importante în domenii cum ar fi sănătatea, educația, REFORME importante în marile Sisteme publice, Reducerea birocrației, dar și obiective pe termen mai scurt – combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei românești, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene, respectul pentru contribuabili. Și TOATE aceste lucruri vor fi livrate. TREBUIE să fie livrate”, a continuat el.
      „Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, împreună cu toate autoritățile statului, vom FACE ce am promis. Vom FACE Reformele, vom repune economia pe picioare, vom FACE SCHIMBARI Semnificative, TOATE în beneficiul cetățeanului.” a incheiat Johannis!!
      Vor FACE aceste REFORME care vor SCHIMBA Romania PSDista care a favorizat bugetarimea si clientelismul politic?!
      Asta e intrebarea, imaginea lui Ciolos nu conteaza DACA in urma aceste aliante NU va ramane o Romanie SCHIMBATA, o Romanie moderna!
      Dvs ati inteles de la dl Ciolos ca asta vor FACE!!??

    • Esti singurul fraier care a pierdut timpul sa citeasca ce spune Ciolosima. Poate esti nou pe planeta. Dupa 17 ani in guvern, stim ce zice si ce poate, mai bine decat el.

    • lili vor face si ca vor si ca nu vor

  31. Am înțeles că pe partea ce ține de USRPLUS vor încerca din răsputeri să-și atingă opbiectivele din planul de guvernare și dacă nu vor reuși să le atingă, n-are rost să vorbească de candidatura la prezidențiale și există toate motivele să pună sub semnul întrebării eficiența USRPLUS.
    Deci ,nu vorbește din bolul de cristal și nu promite marea cu sarea ci spune că este mult de lucru și să negociezi cu partenerii de guvernare (care sunt știm bine cum) și să facă ceea ce au în program la modul coerent nu doar de mântuială. Și asta nu se întâmplă peste noapte. Așa cum o casă dărăpănată, neglijată 30 de ani nu se renovează pocnind din degete.
    Deci, numai cine nu vrea nu recunoaște că Cioloș are o atitudine realistă față de mizele propuse în contextul existent. Cum ați avut 30 de ani răbdare votând aceași ciorbă obosită, etichetată la marea derută ba PSD, ba PNL, USL, +-UDMR în siaj, aveți răbdare încă patru cu iaurtul.
    Și vorbim după despre ce-or vorbit și ce-or reușit să facă.

    • Doamna, lasati-ne cu domnia lui Ciolos… am mai avut un domn din asta, pe Petre Roman, il sorbeau din ochi femeile de la APACA!
      Ciolos si alianta TREBUIE sa „livreze”, cum s-a angajat Presedintele Johannis la Depunerea Juramantului de catre Minsitrii lui Catu in 23 Decembrie 2020, sa LIVREZE TOATE Promisiunile facute!
      Ciolos era prezent la Depunerea juramantului de catre Ministrii lui Catu in 23.12.2020, dar NU l-am auzit nici pe el nici pe Barna sa spuna” NU vom face tot ce am promis pentru ca venim dupa 30 de ani, cum ati avuut 30 de ani rabdare, mai aveti vreo 10″!!
      De ce NU a spus Ciolos in fata lui Johannis ca Programul de guvernare al aliantei NU poate fi pus in aplicare in INTREGIME in 4 ANI, cum insinuati!?
      TREBUIE sa livreze TOATE Promisiunile facute in cele 269 Pagini ale Programului de guvenrare, l-ati citit?!
      „Presedintele Johannis la Palatul Cotroceni in seara de la Depunerea juramantului de catre Minsitrii lui Fl Catu:
      23.12.2020: „Vă felicit și vă doresc mult succes și multă energie și ambiție pentru realizarea TUTUROR obiectivelor și proiectelor pe care vi le-ați propus prin Programul de guvernare”, le-a spus Klaus Iohannis noilor miniștri.
      „Oamenilor, cetățenilor români, li s-a PROMIS Restructurarea statului, Reforme importante în domenii cum ar fi sănătatea, educația, REFORME importante în marile Sisteme publice, Reducerea birocrației, dar și obiective pe termen mai scurt – combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei românești, creșterea economică folosind înțelept fondurile europene, respectul pentru contribuabili. Și TOATE aceste lucruri vor fi livrate. TREBUIE să fie livrate”, a continuat el.
      „Noul Parlament, noul Guvern, împreună cu mine, împreună cu toate autoritățile statului, vom FACE ce am promis. Vom FACE Reformele, vom repune economia pe picioare, vom FACE SCHIMBARI Semnificative, TOATE în beneficiul cetățeanului.” a incheiat Johannis!!
      Vor FACE aceste REFORME care vor SCHIMBA Romania PSDista care a favorizat bugetarimea si clientelismul politic?!

      Sper ca nu va aparea ACUM Ciolos sa spuna: „Stati ac suntem dupa 30 de nai de PSDisme”!!!
      Asteptam TOATE Reformele rpomsie!
      Altfel, e ca la PSDragnea in 2016 si intreb: de ce am votat majoritatea romanilor cu PNL+USR PLUS+UDMR daca fac ce-au facut si PSdeii: NU indeplinesc toate rpomisiunile?!!!
      Vorbe goale si promisuni am avut, AJUNGE!!!

  32. Da, lili, și eu aștept toate reformele promise dar încă nu le-am pus cruce. Dumneavoastră le cântați deja prohodul ori din natura dumneavoastră pesimistă ori sau din faptul că poate chiar aveți puterea de a prevedea viitorul și vă uitați așa la mecla lor și știți deja ”nț, n-au cum”

    • Dupa 30 de ani de asteptare oamenii au tot dreptul sa nu mai aiba rabdare.
      Nu sunt fan nici fanaticii anti Ciolos dar nici Ciolos. Repet, avem tot dreptul sa nu mai avem rabdare. O sa spunem in curand, parafrazand, „traiul prost pe aici nu este al meu ci este al urmasilor urmasilor …”

    • Doamna, cand in Bugetul pe 2021, de exemplu, NU apar cele 10 Spitale NOI NOUTE promise a fi CONSTRUITE in cei 4 ANI, cum sa mai cred ca ele vor fi GATA in 2024, asa cum scrie Programul de guvernare 2021-2024, la Pagina 166/269?!
      Imi spuneti, va rog?!
      Si sunt MULTE alte Promisiuni in Programul de guvenrare in aceeasi situatie, daca NU le incepi in 2021 CUM sa fie gata in cei 4 ANI?
      AJUNGE cu aburelile, spune bine si @sfanta amanare!!!

  33. Neobosita @lili, postacul platit de psd. Cate comentarii ai scris la subiectul asta, pezdist-o?

  34. Cam mult Ciolos pe prima pagina.
    Oricum iar vom vota raul cel mai mic.
    Eu as arunca totusi o privire peste interpelarile primite de Ciolos pe vremea cand era premier.
    Poate nu a raspuns la toate – si asta ar insemna ceva.

  35. Doar un horticultor ne poate face tara ca o floare, nu-i asa?
    Primul-ministru ZERO s pregateste sa devina presedintele ZERO! Dua care vom resapa toate panaramele alea pe care le-a avut ca ministri!

  36. A venit USR la guvernare si primul lucru facut, au dat in cap studentilor, care poate faceam naveta job-facultate-acasa (in weekend), dar bugetarii si parlamentarii merg MOCA pe banii mei cu avionul, cu trenul, cu metroul
    multu USR ca v-ati gandit sa ne ardeti, eu in 2024 oricum nu voi vota deoarece nu voi mai lucra in Romania, ci in alta tara, decizia fiind stabilita dinainte de pandemie sau alegerile voastre, in cocleala asta nu te poti dezvolta si nu poti trai decent

    • Sunt foarte multi romani care lucreaza in alta tara si voteaza.Doar pt locale nu ai voie, si majoritatea voteaza cuUSR(cam 60%) si PNL cam 40%. Cine voteaza PSD probabil ca sunt angajati la ambasade. Deci nimeni nu te opreste sa votezi.

  37. Sa l voteze lumea, sa le aduca toata operele lui Brancusi in sufragerie.

  38. Concurential de justificare in plen se educa, interesele in apel de raspunderea cu cetatenia inrobita
    insaracire de gast unilateral pretins de tigani pornografiilor de familie prlamentara din Romania.
    Concluzia subordoneaza sinistrul singular metamorfozei de cuvint in simtire si devotament fara
    linba materna investita protectie sociala familie, natalitatii si salariului de subzistenta parodiata
    in campanii electoral vindute la gastament. Obligatia moral cetateneasca in revendicari se negociaza in gastament intre PSD, PD si UDMR pe seama natalitatii Romaniei inlocuite demografic de alianta UDMR cu Tiganii voluntari pedofilie in condamnarea garantiei de stat atacate de SUA prin pornografiilor contribuabile tribut comisionar interventiei militare sperjure
    Tratului NATO. E obigatoriu de recunoscut politic a inversa valorii salariale care instrumenteaza
    Codul Familiei din Romania la abandonul ocrotirii din art. 1 si 2 CPP. pentru Familii lovite de Sara ie si copii abandonati. 165 de€ nu isi gasesc relevanta ministerial a si prlamentara in dezbateri cu inputatie indurului masei populare din salariu minim pe economie. Si apoi pornografia exagerat dezvoltata inpotriva Constitutiei si a Codului Familii in Romania nu e condamnata si stopata in a mai folosi copii in pedofilia de multimedia pe Internet si telefonii. 7000 de Clanuri ale tiganilor cu
    pornografii asigurate in custodia copiilor de sacrificat in coordonare SUA, avertizeaza Romania despre atacul etnii la garantia de stat buna de Condamna la Nurnberg. Liderul Tiganilor gastandari pe copii, pe linga Partida Romilor, e Traian Basescu, asiguurat imunitate criminala chiar de tribunal de Stat Major. Imi fac datoria, si aduc la cunostinta cititorilor cum ca Romania afost vinduta la gastament, fiind condamnata pentru copii ucisi de tigani cu angajament criminal in numele si discretia lui Traian Basescu. In fie are zi voi scrie despre desfiintarea Romaniei criminale pe copii
    Martiri crezului maternal, indreptatit de lasitatea criminala disputata in politica de partied, presedentia, guvern si Parliament.

  39. In 2024 PSD/AUR ia TOT , Europarlamentare , Locale , Prezidentiale si Parlamentare , TOATE cu un procent ce le va permite si schimbarea Constitutiei .La Prezidentiale turul DOI ne vom incolona frumos sa votam candidatul PSD sa NU iasa Diana von Sosoaca Prezident .Am mai facut asta in 2000 am votat cu doua mini ILICI Iliescovici , am utat de toate relele si am stampilat cu sete .