G4Media.ro

INTERVIU Vlad Mixich, soluții pentru campania de vaccinare: Deschiderea de centre în…

Foto: Vlad Mixich / Facebook

INTERVIU Vlad Mixich, soluții pentru campania de vaccinare: Deschiderea de centre în farmacii, teatre, mall-uri sau biserici / Trimiterea de mesaje prin care oamenii sunt anunțați că au fost programați la vaccin / Intervenția Patriarhului Daniel

Vlad Mixich, specialist în politici de sănătate, spune într-un interviu pentru G4Media.ro că autoritățile trebui să crească rapid numărul de centre de vaccinare pentru a accelera campania de imunizare a populației. El spune că aceste centre pot fi organizate, după modelul altor state, în farmacii, în mall-urile comerciale, chiar și în biserici.

Altă strategie despre care Mixich spune că funcționează cu succes este trimiterea de mesaje prin care oamenii sunt anunțați că au fost programați la vaccin, iar dacă nu doresc să se vaccineze trebuie să trimită un mesaj în care să scrie că refuză.

Implicarea Bisericii în campania de vaccinare, mai ales în mediul rural, e esențială, spune Mixich, care declară că ”în curând s-ar putea să fie nevoie chiar de o intervenție limpede a Patriarhului Daniel”.

Cât despre o campanie publică de informare cu privire la vaccinare, el spune că ar avea succes doar dacă ar conține mesaje de la persoane publice extrem de cunoscute, precum Simona Halep sau Gheorghe Hagi.

Rep: Care sunt principalele soluții pentru accelerarea campaniei de vaccinare?
Vlad Mixich: Răspunsul este foarte practic: să ne uităm la ce funcționează în alte țări cu o campanie de vaccinare anti-COVID de succes și la ce a funcționat în trecut în alte campanii de vaccinare.

Vestea bună este că lanțurile de distribuție a vaccinurilor anti-COVID în România au funcționat bine pentru prima fază a campaniei de vaccinare, când majoritatea celor care înțeleg imediat beneficiile vaccinării au căutat activ să se vaccineze. Dar acum intrăm în a doua fază a campaniei de vaccinare, când vaccinul trebuie să ajungă și la cei care nu caută activ vaccinarea, iar în această fază strategia de la începutul anului nu mai este suficientă și trebuie suplimentată urgent pe câteva direcții.

În primul rând, reducerea barierelor la vaccinare. Asta înseamnă să aduci vaccinul cât mai aproape de om, nu să fie nevoie să călătorești 100-200 de kilometri până la un centru de vaccinare sau să aștepți cu săptămânile în orașul tău, în timp ce în județul vecin zac mii de doze nefolosite. În Anglia, care este un model de succes, există centre de vaccinare mari, cum există și la noi în România, dar ei au organizat și o puzderie de centre de vaccinare mai mici, dar foarte aproape de comunități: în farmacii, în teatre, în companii, în săli de joc, chiar și în biserici.

Altă strategie care a funcționat cu succes în a crește ratele de vaccinare este trimiterea de mesaje prin care oamenii sunt anunțați că au fost programați la vaccin, dar dacă nu doresc să se vaccineze trebuie să trimită un mesaj în care să scrie că refuză.

Medicii de familie sau medicii curanți sunt la rându-le persoanele cele mai eficiente în a încuraja vaccinarea, dacă o fac limpede. Videoclipurile transmise pe televiziuni cu medici celebri care recomandă vaccinarea sunt mai degrabă exerciții de imagine, în practică cel mai eficient este să primești un telefon de la medicul tău de familie în care ai încredere sau de la pediatrul care ți-a vindecat copilul și care să te cheme să te vaccinezi și să-ți explice de ce e nevoie de asta.

Instrumente precum limitările folosirii unor spații publice dacă ești nevaccinat sunt și ele eficiente, dar mai degrabă din momentul în care ai atins deja borna de 50% din populație vaccinată, în acest moment în România ar fi prematur.

Ce vreau să spun este că există soluții, soluții deja testate în alte țări, dar că e dificil ca astfel de soluții să apară pe masă atunci când discuțiile sunt limitate la un grup restrâns de câțiva oameni, cam aceiași întotdeauna. Procesul generării de opțiuni trebuie deschis unui număr cât mai mare de specialiști, în timp ce deciziile pot rămâne în zone mai restrânse.

Rep: Dar în mediul rural, unde vedem rate mici, ce soluții există?
Vlad Mixich: Pe lângă ce spuneam mai devreme, cred că a venit momentul ca Biserica, mă refer la instituție, să dea înapoi statului român o parte din sprijinul legal și financiar pe care l-a tot primit în ultimele decenii sub forma sprijinirii limpezi a campaniei de vaccinare.

În faza în care suntem, Biserica poate fi unul dintre cei mai eficienți susținători ai vaccinării în special în rural. Biserica este o instituție foarte ierarhizată unde predica unui înalt ierarh care îndeamnă foarte limpede la vaccinare, clar și fără resturi cum a făcut de exemplu Papa Francisc în lumea catolică sau Arhiepiscopul Calinic al Argeșului în lumea ortodoxă, această predică să fie obligatoriu citită în fiecare parohie din țară, ajungând astfel chiar în cele mai retrase sate.

Ar fi un gest de mare ajutor pentru noi toți, cu adevărat un gest de iubire căci actul de a te vaccina aduce protecție nu doar pentru noi, ci și pentru cei din jurul nostru și seamănă foarte mult cu „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Avem astfel de înalți prelați în România care au acționat luminos, dar avem și întunecații ale căror nume, din decență, nu le voi mai menționa. E nevoie însă de mai multă implicare luminoasă în această direcție și, în curând, s-ar putea să fie nevoie chiar de o intervenție limpede a Patriarhului Daniel. Premierul Cîțu și Președintele Iohannis ar putea să-și folosească greutatea funcției pentru a adresa o astfel de cerere de ajutor. Căci aici este cheia salvatoare pentru comunitățile rurale mici sau mai retrase.

Rep: A apărut turismul de vaccinare, locuitori din marile orașe se duc în centre din zone unde nu există cerere. Ce ar trebui făcut în acest caz?
Vald Mixich: În prima fază a campaniei de vaccinare a existat un număr suficient de căutători activi ai vaccinării dispuși să se deplaseze, să facă turism de vaccinare. Acum însă o astfel de abordare începe să fie periculoasă.

Cum spuneam mai devreme, trebuie adus vaccinul cât mai aproape de oameni, în farmacia de la colțul străzii, în biserica din sat, în centre mobile, în mall-urile care sunt în continuare aglomerate. E adevărat că asta implică un efort logistic mai mare decât cel din prezent și, în consecință, un risc de imagine mai mare pentru decidentul politic dacă lucrurile nu merg bine. E mult mai simplu să distribui vaccinuri în 400 de centre decât în 2000 de centre.

O altă variantă este folosirea softurilor specializate de administrare a lanțurilor de distribuție care permit administrarea granulară a informațiilor necesară continuității aprovizionării centrelor în funcție de cererea reală din zona respectivă, nu de pre-planificări rigide. Dar din nou, pentru asta ai nevoie de o rețea de distribuție suficient de flexibilă și numeroasă.

Rep: Ar fi oportună o campanie guvernamentală de promovare, similară cu cea de anul trecut pentru purtarea măștii?
Vlad Mixich: Doar dacă în ea vor fi implicate vedete foarte cunoscute, cum ar fi Simona Halep, Hagi, cânăreți din toate genurile muzicale, actori foarte cunoscuți. Simona Halep deja s-a implicat activ în a promova vaccinarea, admirabil din partea ei, dar efortul ei s-a pierdut, nu a fost preluat de autorități și transformat într-o campanie, a fost o oportunitate ratată. Oricum e clar că figurile autoritare, politicienii, militarii nu sunt promotori eficienți ai vaccinării. Ei pot fi organizatori buni și în acest rol e mare nevoie de ei, dar expunerea lor publică nu ajută campania de vaccinare, ci doar campania de imagine personală. Căci scopul este să avem cât mai mulți români vaccinați în cât mai scurt timp.

Vlad Mixich este specialist în politici de sănătate. A lucrat în proiecte de sănătate publică și economie sanitară din șapte țări pentru mai multe instituții internaționale. Are o licență în medicină în România, un masterat în politici internaționale de sănătate la London School of Economics (UK) și o specializare în sănătate publică și management sanitar la Emory University (US). Este expert independent numit de Parlamentul European în consiliul de administrație al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Vezi-ti de munca ta, masonule, ca deja masonii din Patriarhie s-au prostituat!

  2. Stoparea campaniei negative impotriva vaccinului Astra Zeneca.
    Este cel mai ieftin vaccin, cel mai usor de administrat dintre cele autorizate pana acum de UE, si-a dovedit eficienta in UK.
    Oamenii nu mai au incredere in el din cauza campaniei negative din mass media impotriva vaccinului AZ.

  3. Sistemul informatic securistoid e prietenul și nu dușmanul nostru /m am convins cu sistemul, revoluția continuă și e programată.

    • Parca eram stat laic. Sa apelam si la niste șamani, Vladut. Tulburator acest expert.

  4. Altă strategie despre care Mixich spune că funcționează cu succes este trimiterea de mesaje prin care oamenii sunt anunțați că au fost programați la vaccin, iar dacă nu doresc să se vaccineze trebuie să trimită un mesaj în care să scrie că refuză – cui sa trimiti mesaj, si pe ce? SMS? Citeste mamaie de 80 de ani sms-uri? Cei care au telefon fix cum primesc mesajul?
    Asta gandeste numai din cutia lui….
    Mesaje de la Hagi – astea sunt cu target clar.

    • La cat ne place sa comentam peste tot, sa stam pe Facebook, sa dezbatem probleme spinoase pe Whastapp, ma indoies ca mai sunt multi romani fara mobil care sa poate primi si trimite SMS-uri. Chiar si mamaia aia de 80 de ani e posibil sa aiba mobil (am eu in familie multe persoane cam de varsta asta si TOATE au mobil, unele sunt mai active decat mine in a comunica prin el).

    • Sa revina Vladutz la MS, sa-l ia consilier. Are idei la fel de bune ca Vlad.

      Deja avem centre de vaccinare in toate directiile, doar sa vrei sa mergi si el vine cu idei sa faca si mai multe. Oameni lipsesc acum, nu centre de vaccinare.

      Dar hai sa ne plangem de procesul de vaccinare, sa fim in linia lui vladutz.

    • E pavat cu bune intentii.
      Specialist in gândire totalitara.
      Si daca nici nu trimit sms înapoi, si nici nu ma duc?
      Se pare ca vaccinarea se vrea obligatorie, oricum o împachetează niste unii!
      Mai bine ati vaccina persoanele din categoriile cu risc mare.

  5. In biserici..?! Piei, Satana!

  6. Vlad, vaccinul nu este sigur si eficient!

    • Pfizer este suficient de sigur si destul de eficient incat sa ne putem relua viata.

    • Doina, vaccinul este foarte sigur. Este mai sigur decat aspirina sau nurofenul din farmacie. Dar televiziunile ahtiate dupa scandal nu spun asta, ca le scade rating-ul. Astia care au facut valuri cu nesiguranta vaccinului ar trebui judecati pentru omor din culpa. Nu ma refer la oameni ci la presa.

    • Nici apa nu este sigură și eficientă, diferența e in detalii. Dar, țintind cont de noile date, se pare că infectarea multiplă cu corona devine, până la urmă, fatală, prevăd o scădere semnificativă a numărului de antivaxxeri în următorii 5 ani, din cauze naturale. Darwin.

    • Orice om cu capul pe umeri poate cauta pe internet doua lucruri simple, exista vaccin 100% sigur sau exista vaccin 100% eficient? Va afla ca nu este cazul. Nu au fost și nu vor fi în viitorul apropiat vaccinuri care sa poată susține asta – pentru nici o afecțiune. Înseamnă că nu trebuie sa ți-l faci? În nici un caz. E ca și când nu ți-ai lua umbrelă cu tine, ca te uzi la pantofi oricum, și atunci ce rost mai are… nu?

    • Ne poți împărtăși studiile în baza cărora ai ajuns la aceasta concluzie?
      Eu pot spune doar ca din 16 cunostiinte despre care știu sigur ca s-au vaccinat una singura a făcut o forma ușoară înainte de rapel dar a un deces și 3 forme grave între nevaccinati.
      NU DIN AUZITE!

  7. Sireacul Vlad, visează.
    Cum sa vorbească BOR-ul pentru vaccinare când ei au fost agenți raspandaci ai epidemiei. Vezi ce au facut tartorii din teritoriu, Teodosie, Pimen (fie-i țărna grea precum conștiința) și toți ceilalți. Iar când unul din ei a îndemnat oamenii sa se păzească de boala (nu mai știu exact cine, parca din Moldova de undeva) au sărit toți ăilalți pe el sa-l mustre.
    Ăștia țin cu ursul, Vlade.
    Iar politia, în loc sa-i aresteze, caci favorizarea epidemiei e fapta penala, se căciulesc la ei ca la PSDistii (ca tot mafia aia e).

  8. „Vlad Mixich, specialist în politici de sănătate” – asa sa fie?
    În afara de a ii aduce osanale creatorului „rețelei medicamentelor citostatice” încă din 2012 ce alte „politici de sănătate” a mai gandit/implementat?

  9. E trist sa fii tuterul lui Vlad vasile zilele astea. Adio potential ciolan la minister. Adio interviuri dupa care sunteti ahtiati. Cand totul se naruie, va ramane totusi agentura.

  10. Vlăduț, pretenaru lu Vlăduț mielul sacrificat pe ploaie, mai lasati-ne. Sunteti varza, rupti de realitate. Anu trecut in februarie faceai misto de ăia de se speriau de epidemie. Anu asta in ianuarie va luptati cu aia 14 antivaccinisti de pe feisbuc cand de fapt problema era ca nu aveam vaccinuri sau paturi ATI. Acu nu mai poti de dat sfaturi cand treaba grea e rezolvata. M-am vaccinat azi, era coada de pensionari, nu-i nici o criza. Unii venisera direct fara programare. Mai rau îi incurci cu sms si alte sf-uri. Telefonul si omul e sfânt. Bendeac si Dorian Popa conving mai multi reticenti decat Halep si cu tine. Coborati bai din turnul de fildes odata. Ala pe bani publici europeni.

    • Metoda cu smsme inspirară de metoda ” accidentul”! Minte-i, pacaleste-i, zapaceste-i!
      Halal….

  11. De acord.
    Dar de ce abia acum? Dupa evauluarea situatiei?
    De ce nu cu luni in urma, energic, peseverent, argumentat si aplicat?

    • Omul de mai sus doar isi da cu parerea. El nu are nicio functie in aparatul de stat pentru a putea influenta campania de vaccinare.

      Cu luni in urma, comitetul care se ocupa de vaccinare era prins cu alte urgente, de exemplu cu centrele speciale pentru cei din servicii si familiile lor. Parerea mea e ca acest comitet si-a atins limitele, pentru ca pana acum a fost partea relativ simpla. Cele 3 milioane de oameni care au vrut cu adevarat sa se vaccineze s-au vaccinat sau se vor vaccina in luna asta.

      Dupa aia vine desertul, ca restul de 12 milioane chiar nu vor sa se vaccineze. Si Gheorghita si generalii de la MAPN si STS nu stiu cum sa ii convinga, e peste puterile lor.

  12. bah vlade, da’ la recuperatori nu te-ai gandit sa-i „antrenezi” in efortul asta? cred ca ar avea mai mare succes… clanu duduianu sa ia astraZeneca, clanu sportivilor pfizer si moderna merge la nicu gheara (ca-i mai pe modern). in doua saptamani, cu dobanda de camatari se vaccineaza toata tara numai sa aiba gheorghita ala destule ciocanele cu vaccin

  13. Viitorul ministru al Sanatatii? 🙂

  14. Articolul pica la fix. Vlad Mixich va fi noua propunere pentru MS. A inceput partea de PR prin presa, dar e OK. Cel putin ca si mapa profesionala, omul pare potrivit. Oricum, Voiculescu a setat standardul atat de jos incat si un mediocru ar parea performer in comparatie cu postacul Vladut.

  15. Este rușinos ca un „specialist” ne recomanda sa primim sfaturi medicale de la popa. Mergem la preot pt lucruri duhovnicești și nu pt vaccinuri.
    Patriarhul Daniel nu are nicio pregătire medicala pt a ne îndruma în chestiuni medicale.
    Dacă ar face asa ceva s_ar compromite plus ca nimeni dintre preoții sau credincioși nu_l va lua în seama.
    Cu alte cuvinte peste 3 zile se va încheia campania, nu mai există doritori. Sper ca se va termina și cu covidul.

    • In lumea crestina, bisericile au infiintat primele spitale: intai catolicii in vest, apoi ortodocsii cu bolnitsele in est, si finalmente pocaitii in America. Acum si aici, popa e hulit de ceilalti intelectuali, asa ca popa nu va face multa munca de lamurire pentru inlesnirea muncii intelectualului TV. Daca era o masura de sanatate publica reala, poate mai discutam, dar apica antihapciu nu impresioneaza nici macar majoritatea medicilor.

    • Sperati degeaba.

      Fara vaccin, covidul isi va face in continuare de cap inca minim 8 luni. Mai sunt 7-8 milioane de romani care nu au imunitate si care vor furniza marfa pentru ATI-ul din belsug, pentru ca statistica e clara: minim 1% dintre cei infectati fac forme grave. Cateva zeci de mii de oameni vor avea nevoie de ATI pana la final de an. Si noi avem 1500 de paturi inghesuite in mod cumplit, cu toate instalatiile suprasolicitate.

      Dar sperati in continuare ca o sa gasim noi o cale minune sa rezolvam situatia, altfel decat o fac aia din Statele Unite, Marea Britanie sau Israel (niste prosti, fie vorba intre noi)

    • „Prin îndemnul său, ce mai pomi s-au pus în ţintirim, care era îngrădit cu zăplaz de bârne, streşinit cu şindilă, şi ce chilie durată s-a făcut la poarta bisericii pentru şcoală; ş-apoi, să fi văzut pe neobositul părinte cum umbla prin sat din casă în casă, împreună cu bădiţa Vasile a Ilioaei, dascălul bisericii, un holtei zdravăn, frumos şi voinic, şi sfătuia pe oameni să-şi dea copiii la învăţătură. Şi unde nu s-au adunat o mulţime de băieţi şi fete la şcoală…”

  16. Nu-l cunosc pe domnul ăsta , dar aia cu biserica și cu patriarhul e foarte nostimă.
    Preoții au avut bani, chiar mulți bani, și pe vremea comuniștilor care nu le dădeau nimic, dar nici nu-i întrebau nimic . Așa că ultima lor grijă este salariul de la stat sau ce le mai dă statul. Tot ce au primit după 90 a fost pentru voturi.
    Eu nu sunt specialist în sănătate publică, nici nu știam că sunt așa mulți, dar îmi permit să-i dau un sfat intervievatului : tonul face muzica.
    Pentru faptul că azi suntem tratați de sus și suntem făcuți proști în fiecare zi are mare vină și generația mea. Dacă în 89 intram peste ei și le trăgeam măcar o pereche de palme astăzi nu mai îndrăzneau nici ei n8ci copii sau

  17. Nu-l cunosc pe domnul, dar aia cu biserica este chiar nostimă.
    Preoții au avut bani și pentru ei și să-și întrețină bisericile și în vremea comuniștilor care nu le dădeau nimic, dar nici nu-i întrebau nimic. Așa că amenințarea că dacă nu livrează, statul n-ar trebui să le plătească salariile sau să sprijine biserica e o prostie sau o mitocănie. Tot ce au primit popii a fost pentru voturi.
    Măi golanilor, în 89 erați pieriti de frică și acum vă uitați la noi de sus. Proști am fost că n-am intrat peste voi să vă dăm măcar o pereche de palme.

  18. Mixici masturbatorul,marele expert in vaginare.

  19. Dacian Julien, nu doar în lumea creștină ci în întreaga lume, biserica este cea care a înființat instituția numita Spital. E vorba de secolul 4 , Sf Vasile cel Mare, și lucrurile se petrec în est, iar în vest doar în mileniu 2 apar spitalele. Întrucât bolșevicii progresisti tot recomanda de 30 de ani ca biserica sa nu se amestece asta și va face.
    Și o fac și din convingere, nu au încredere în vaccinul vostru.

  20. @silicon_v : interesant . spuneți ca pragul psihologic al doritorilor a fost „aproape” atins. sincer cred ca anumite „momeli” pentru cei nevoiaşi vor funcționa. apoi se vor mai prezenta la vacconate care vor vacanțe in afară. in clar românul e condus de un interes imediat. yet another vaccine scene: dacă la o coada un bărbat „mare cât casa” va leşina de emoție sau frică in momentul ințepaturii atunci fiti siguri ca toata coada se va evapora instantaneu 😶

  21. Va aduceti aminte cand iesea ficusul si repeta obsesiv peeeseeeedeeee?
    Asa e si cu vaccinul. O tot rumegati atat inca s-a saturat lumea sa auda de vaccin.
    Efectul va fi advers, de lehamite. Mai da-l dreaqu de vaccin!

  22. Nu trebuie decât sa ne uitam la 2 state:
    Israel
    Marea Britanie
    Ar trebui insistat pe rezultatele campaniilor lor!👍
    Pacat ca acest vaccin nu include și o doza infima de antiprostie…😇