Rusia, deranjată de interzicerea Partidului ‘ŞOR’: Moldova repetă calea Ucrainei de a deveni o ţară anti-rusă
Prin interzicerea forţelor de opoziţie, conducerea Republicii Moldova repetă calea Ucrainei „de transformare a ţării într-o anti-Rusie”, a susținut marţi Aleksei Juravliov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), transmite agenţia rusă de presă oficială RIA Novosti, citată de Agerpres.
„Republica Moldova repetă cu repeziciune calea ucraineană de transformare a ţării într-o anti-Rusie”, susţine parlamentarul rus, adăugând că odată cu venirea Maiei Sandu la putere în Republica Moldova „au început represaliile împotriva politicienilor care susţin apropierea de Rusia”.
În acest sens, Aleksei Juravliov a amintit de arestul la domiciliu al fostului preşedinte socialist Igor Dodon. Acesta este inculpat într-un dosar penal, fiind suspectat de corupere pasivă, acceptarea unor mijloace financiare pentru partidul său din partea unei structuri criminale, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită, potrivit presei de peste Prut.
„Iar acum Partidului ‘ŞOR’, care militează împotriva autorităţilor actuale, a fost scos în afara legii. Acelaşi lucru s-a întâmplat în Ucraina cu platforma de opoziţie ‘Pentru Viaţă’!”(prorusă), a declarat Juravliov, citat de portalul Deschide.md.
Mai mult, oficialul rus a acuzat autorităţile de la Chişinău că acţionează la comanda SUA, care au impus anterior sancţiuni împotriva Partidului „ŞOR” şi a liderului său, Ilan Şor.
Mult mai virulent, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Dumă, Leonid Sluţki, a declarat că interzicerea Partidului „ŞOR” este o manifestare a ”metodelor totalitare de luptă cu cei indezirabili”, potrivit agenţiei ruse oficiale de presă TASS.
„Republica Moldova continuă să meargă pe calea regimului nazist ucrainean. Interzicerea de către Curtea Constituţională moldoveană a partidului de opoziţie ‘ŞOR’ este un exemplu tipic de luptă împotriva celor indezirabili. De fapt, un exemplu de metode totalitare din timpul celui de-Al Treilea Reich”, a precizat Sluţki într-o postare pe contul său de Telegram.
El a spus că decizia de dizolvare a Partidului „ŞOR” nu are temei şi este contrară principiilor libertăţii de exprimare şi creării de asociaţii politice. „Singurul motiv este rusofobia actuală a autorităţilor moldovene, alimentată de Occidentul colectiv”, a declarat Sluţki, conform TASS.
Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat drept neconstituţional partidul condus de oligarhul fugar Ilan Şor, dând curs unei sesizări a guvernului care cerea scoaterea Partidului „ŞOR” în afara legii din motiv că reprezentanţii formaţiunii ar fi mituit alegători şi protestatari, ar avea legături cu persoane dubioase de la Kremlin şi ar fi încălcat în mod repetat legislaţia în ceea ce priveşte activitatea financiară a partidului.
Presa de la Chişinău scrie că există dovezi conform cărora Moscova s-a folosit de Partidul „ŞOR” pentru a destabiliza situaţia de la Chişinău. Anterior, preşedinta Maia Sandu a declarat că Rusia încearcă să schimbe guvernarea Republici Moldova cu una favorabilă ei, potrivit Deschide.md.
Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, declara în aprilie că Federaţia Rusă, prin oligarhii care îi servesc interesele în Republica Moldova, se implică în treburile interne ale statului prin tentativele de a atrage primarii localităţilor de partea sa.
Liderul partidului, Ilan Shor – oligarhul fugar, condamnat definitiv în aprilie la 15 ani de închisoare cu executare în dosarul devalizării sistemului bancar al Republicii Moldova -, a declarat luni seara că susţinătorii săi vor continua protestele în masă pentru a cere demisia Maiei Sandu, a guvernului şi a parlamentului.
La apelul liderului lor, simpatizanţi ai Partidului „ŞOR” au organizat marţi un marş de protest la Chişinău, despre care au spus că reprezintă „funeraliile democraţiei ucise de Maia Sandu”, transmite TV8.
Zeci de persoane au venit cu coroane funerare, sicrie şi pancarte. Manifestaţia a decurs cu altercaţii şi îmbrânceli între protestatari şi oamenii legii, potrivit postului de televiziune citat.
Decizia Curţii Constituţionale a fost condamnată de reprezentanţi ai partidelor de opoziţie proruse din Republica Moldova, Igor Dodon, liderul Partidului Socialist, şi Vladimir Voronin, liderul comuniştilor moldoveni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.