G4Media.ro

Interzis pe Twitter şi cu platforma Parler închisă, trumpismul se luptă să…

Sursa Foto: The White House

Interzis pe Twitter şi cu platforma Parler închisă, trumpismul se luptă să se facă auzit pe Gab, o altă rețea de socializare controversată

„Spectacol de clovni”, „ruşine”, „anticonstituţional” – susţinătorii fostului preşedinte republican Donald Trump, mulţi dintre ei interzişi pe Twitter şi neavând acces pe platforma Parler, care a fost închisă, s-au reorientat în lipsă de opţiuni către Gab, o reţea socială controversată, pentru a-şi manifesta respingerea faţă de procesul de punere sub acuzare a fostului lider de la Casa Albă, comentează EFE.

Spre deosebire de cele întâmplate cu prilejul primului proces de impeachment împotriva lui Trump, de la sfârşitul lui 2019 şi începutul lui 2020, acum Trump nu mai este preşedinte, ceea ce a redus semnificativ relevanţa acestui eveniment pe reţelele sociale.

În plus, după asaltul a mii de oameni asupra Capitoliului din Washington, la 6 ianuarie, mulţi dintre cei mai radicali susţinători ai fostului preşedinte au primit interdicţie pe principalele platforme precum Twitter şi Facebook.

„Migraţia” către Gab

Dar acest lucru nu înseamnă că simpatizanţii lui Trump au depus armele şi au renunţat la internet, ci doar că au „migrat”: mai întâi către Parler, care timp de câteva săptămâni s-a erijat în platforma favorită a extremei drepte şi, când aceasta a fost nevoită să se închidă, către Gab, chiar mai nereprezentativă, dar dintre cele mai controversate.

„Refuz să mă mai uit fie şi pentru o clipă la acest spectacol de clovni, ceea ce este de fapt acest proces politic”, a scris pe această reţea utilizatorul Catturd. „Şeful procesului politic din Camera Reprezentanţilor spune minciuni cum că susţinătorii lui Trump au ars o biserică şi au tras în ţeapă agenţi de poliţie”, denunţă utilizatorul PrisonPlanet de pe aceeaşi platformă.

Aproape fără excepţie, toate mesajele care pot fi citite pe Gab despre procesul de impeachment – care este unul dintre cele mai comentate subiecte – sunt foarte critice la adresa procedurii în sine şi favorabile lui Trump, adică exact invers de ceea ce se întâmplă pe Twitter.

O platformă controversată

„Preşedintele Curţii Supreme nu prezidează (procesul), iar Trump nu mai este preşedinte. Acest proces politic este o ruşine şi este anticonstituţional”, scrie utilizatoarea LaurenBoebert.

Creată în 2017, Gab este o reţea socială care seamănă foarte mult cu Twitter, dar care se prezintă drept o promotoare a libertăţii de exprimare în faţa cenzurii impuse de Twitter, însă în realitate este un punct de întâlnire al extremei drepte, notează EFE.

Portalul a căzut în dizgraţie la finele anului 2018, după ce s-a aflat că autorul atacului armat de la sinagoga din Pittsburgh, în care şi-au pierdut viaţa 11 persoane, publicase pe Gab numeroase mesaje de ură şi ameninţări la adresa evreilor.

Proasta publicitate a făcut ca altă platformă, Parler, să înlocuiască Gap drept punct de întâlnire pentru susţinătorii lui Trump, însă după asaltul asupra Capitoliului, principalii furnizori de internet şi-au retras serviciile oferite Parler, care în prezent este inactivă, iar internauţii s-au întors la Gab.

Totuşi, marele absent de pe Gab este însuşi Donald Trump, care nu are cont pe această reţea socială şi a primit interdicţie permanentă pe Facebook şi Twitter, reţea unde a fost cel mai activ de-a lungul celor patru ani de mandat de preşedinte. Pe Twitter, retragerea progresivă a „trumpiştilor” a făcut ca vocile progresiste şi anturajul Partidului Democrat să domine încet-încet dezbaterea, motiv pentru care opiniile referitoare la procesul de impeachment sunt în marea lor majoritate pozitive şi critice la adresa republicanilor care nu-l susţin.

„Cum poate oare senatorul Bill Hagerty să-şi privească familia în ochi şi să voteze pentru achitare? Statul Tennessee NU încurajează insurecţia şi nici pe asasinii de poliţişti”, a scris utilizatorul Joseph Thatcher într-un tweet adresat direct senatorului republican. Iar un alt utilizator de Twitter, Richard Boswell, se întreba într-un mesaj postat pe reţeaua socială: „oare care ar fi rezultatul procesului dacă votul ar fi secret?”

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Ati uitat sa ne speriati cu serverele ruse ale lui Gab.

    Putin nu a cerut niciodta extradarea unui Marcel Lehel pe motiv ca i-a citit delincventul scrisorile de amor catre Collin Powell. Or, aici e problema gradatilor. Fara extradare si puscarie la indezirabili, cum mai facem noi democrateala?

    • N-au uitat, asa le-a venit textul…

    • Oare cum ai ajuns sa il aduci aici pe putin? Trebuie sa iti faci norma si nu publica G4 destule articole pe tema pe care ai fost alocat de catre tatuc?

    • Putin moare de grija opiniilor tale. L-a trimis pe Dughin sa ma plateasca gras, ca sa te conving sa fii sosoc-antivaccinist.

      Toata planeta moare de grija parerilor tale.

  2. Trumpismul vs. comunismul 2.0 și al lui politie a gândirii.

    • Fascistii n-au nevoie de Gab/Parler, Omul Vitruvian e aici pe G4 si nu-l cenzureaza nimeni, desi e un fascist trumpist de la inceput, un postac platit care ar muri de foame daca n-ar fi angajat de Rusia.

    • @VPG tot CAP-ist, tot CAP-ist…!

    • @putin savuros delirul tău!

  3. Facebook cu onu si….statul de drept:

    • Tu ai vrea ca fascistii lui Trump sa se poate exprima liber, ca sa dauneze cat mai mult SUA, fiindca tu esti un slugoi rus, platit sa dezinformezi.

      Scopul Rusiei in lume e sa faca rau.

  4. Bigbusines este de fapt bigtech cu alt nick, alias bigass, or dumbass. Un fel de bula sau pacala al politicii americane, de care nu-i pasa nimanui in Romania.