G4Media.ro

Într-o întâlnire privată, Vance și consilieri de top i-au sugerat lui Trump…

Credit line: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Într-o întâlnire privată, Vance și consilieri de top i-au sugerat lui Trump să-l demită pe Waltz

Miercuri seara – după o zi brutală de titluri legate de acum faimoasa discuție pe mesageria Signal – vicepreședintele JD Vance, șefa de cabinet Susie Wiles și Sergio Gor, un înalt funcționar de la Casa Albă, i-au oferit președintelui Donald Trump câteva sfaturi într-o întâlnire privată, scrie Politico.

Includerea accidentală a unui jurnalist în chat de către consilierul pentru securitate națională Mike Waltz a creat o problemă majoră pentru Casa Albă. Poate că era timpul să se ia în considerare posibilitatea de a-i arăta ușa, au sugerat ei, potrivit a două persoane familiarizate cu conversațiile cărora li s-a acordat anonimatul pentru a putea discuta aceste chestiuni.

Președintele a fost de acord că Waltz a greșit, potrivit acestor persoane, dar Trump a decis în cele din urmă să nu îl concedieze dintr-un singur motiv – pentru moment: să nu ofere o victorie presei liberale și democraților.

„Ei nu vor să dea presei un scalp”, a declarat una dintre persoane, un aliat al Casei Albe apropiat de echipă.

În ciuda furiei mocnite îndreptate împotriva consilierului pentru securitate națională din interiorul Casei Albe, Waltz își păstrează încă postul la cinci zile după ce The Atlantic a publicat prima sa poveste explozivă despre discuția de pe Signal. Asta nu înseamnă că este în siguranță, potrivit celor două persoane.

De fapt, cei doi aliați au auzit că unii oficiali ai administrației doar așteaptă momentul potrivit pentru a-l lăsa să plece, dornici să scape de ciclul știrilor înainte de a face schimbări.

Unul dintre ei a oferit această predicție: „Îl vor susține deocamdată, dar va pleca în câteva săptămâni”.

Biroul lui Vance a refuzat să comenteze. Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a afirmat într-o declarație că „președintele Trump continuă să aibă cea mai mare încredere în echipa sa de securitate națională, inclusiv în consilierul pentru securitate națională Mike Waltz”.

Într-adevăr, știrile despre conclavul de miercuri seara, precum și sentimentul răspândit că Waltz nu mai are mult timp de trăit în administrație, vin în contextul în care oficiali de top se mobilizează public în apărarea sa.

Vineri, Vance – un jucător de echipă declarat care pare să fi acceptat rapid decizia lui Trump – l-a inclus pe Waltz într-o călătorie de profil înalt în Groenlanda, bucuros să lase deciziile de personal în seama președintelui, potrivit unei persoane familiare cu situația.

El a mers mai departe, tachinând reporterii, sugerând că aceștia erau doar dornici de dramă. El a promis că nu vor avea parte de ea.

Președintele însuși a declarat săptămâna aceasta că Waltz și-a asumat responsabilitatea și a „învățat o lecție”.

Mai mult, din fericire pentru Waltz, drama pare să fi pierdut din intensitate. Titlurile principale sunt pe cale să treacă rapid de la „Signalgate” la termenul de 2 aprilie al lui Trump privind tarifele.

Cu toate acestea, în culise – și în ciuda efortului public al Casei Albe de a cataloga întregul episod drept o campanie de denigrare din partea mass-mediei – există sentimentul că Waltz a pierdut încrederea colegilor săi.

Un purtător de cuvânt al lui Waltz, Brian Hughes, a respins sugestiile conform cărora viitorul lui Waltz rămâne sub semnul întrebării, susținând că „bârfele unor surse anonime ar trebui tratate cu scepticismul bârfelor venite de la persoane lipsite de integritatea de a-și menționa numele”.

„Întreaga echipă de conducere a Securității Naționale a condus o misiune de combatere a terorismului de succes și eficientă, iar acest lucru este ceea ce mass-media și democrații încearcă să umbrească.”

Întâlnirea de miercuri seara a avut loc în timp ce frustrarea față de Waltz a ajuns la punctul de fierbere la Casa Albă. Cu o zi mai devreme, Waltz a declarat reporterilor că „nu s-a întâlnit niciodată, nu știe, nu a comunicat niciodată cu” Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al Atlantic, care a fost inclus în discuție. „Nu l-aș recunoaște nici dacă m-aș întâlni cu el, nici dacă l-aș vedea într-o aliniere la poliție”, a declarat Waltz la Fox News marți seara.

Dar a doua zi, oficialii administrației – deja sceptici cu privire la afirmația sa – au devenit și mai tulburați în urma unei postări virale pe rețelele de socializare care îl arată pe Waltz stând alături de editor la un eveniment al ambasadei cu ani în urmă.

Un aliat al lui Waltz, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre situația delicată, a declarat că este absurd să se creadă că doar pentru că a fost fotografiat alături de cineva într-o cameră plină de oameni, la un eveniment privat de amploare, îl cunoaște pe Goldberg.

În timp ce transmiteau tweet-ul, oficialii au împărtășit o altă poveste care i-a făcut la fel de furioși: faptul că contactele lui Waltz pe Venmo erau publice – și includeau câțiva jurnaliști importanți.

Mai exasperant pentru oficialii de top a fost ceea ce ei au considerat a fi refuzul lui Waltz de a-și asuma responsabilitatea. Nu le-a plăcut faptul că acesta părea să sugereze că jurnalistul a intrat în chat-ul Signal fără să vrea, o acuzație care ar fi putut declanșa o anchetă, prelungind scandalul.

Mai presus de toate, unii din Casa Albă au fost dezamăgiți de faptul că Waltz nu i-a oferit măcar demisia lui Trump pentru a vedea dacă președintele o dorește.

„Când ești un membru al personalului și devii o responsabilitate sau o distragere a atenției pentru directorul tău, demisionezi dracului – nu-mi pasă care este situația”, a spus cea de-a doua persoană.

Între timp, poveștile de nemulțumiri față de Waltz au început să curgă – și nu doar din cauza opiniilor sale ideologice belicoase pe care unii dintre scepticii săi le consideră divergente față de izolaționiștii „America First” din administrație.

Mai mulți aliați ai lui Trump au început să afirme că Waltz – chiar și înainte de controversă – era văzut de unii din administrație ca fiind prea mare pentru pălăria pe care o poartă. Două persoane apropiate de Aripa de Vest au declarat pentru POLITICO că acesta zăbovește prea des în preajma lui Trump.

Trump, în mod interesant, a mai fost în această situație. În primele luni ale primului său mandat, președintele s-a confruntat cu presiuni externe similare pentru a-l concedia pe consilierul său de securitate națională de atunci, Michael Flynn, după ce au apărut știri conform cărora acesta l-a mințit pe vicepreședintele de atunci, Mike Pence, și pe alți oficiali cu privire la conversațiile sale cu oficiali ruși în timpul tranziției.

Trump a cedat presiunilor și a destituit un om pe care, altfel, îl considera un soldat loial – doar pentru a regreta mai târziu. Președintele și unii dintre consilierii săi au simțit că, cedând, s-au înclinat în fața unei povești despre Rusia care va afecta restul președinției sale.

Dar acest mandat ar putea fi diferit.

„Superputerea sa a fost că nu îi pasă de presă și că nu răspunde presei”, a declarat una dintre persoane.

Dar, deși acest lucru l-a salvat pe Waltz de data aceasta, s-ar putea să nu mai fie valabil data viitoare, a adăugat persoana respectivă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pe Musk l-au întrebat ce părere are? Eu cred că e important, să-l întrebe.

  2. Da, să facăc ca la „The Apprentice“ că se pricepe. Administrația Trump 2 e un continuu reality show.

  3. După el problema cea mai mare era faptul că Greenberg a ajuns în chat. Dacă nu ar fi ajuns, toate operațiile de acest gen, cu informații sensibile, ar continua să fie puse la punct prin aplicații necorespunzătoare – și practic ilegale din pdv. al normelor americane proprii. Nu e nici o problemă că nimeni din conducerea superioară nu a fost scandalizat de metodă.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.