G4Media.ro

Într-o lume care trăiește aproape exclusiv online, unii își găsesc răgazul în…

Gopixa | Dreamstime.com

Într-o lume care trăiește aproape exclusiv online, unii își găsesc răgazul în „jurnalul cu nimicuri”

Danielle Catton este genul de persoană care păstrează vechi felicitări aniversare, bilete de îmbarcare și cărți de vizită – obiecte efemere pe care nu se simte bine să le arunci, dar care nu au o utilizare anume.

Aceste fragmente din viața ei de zi cu zi s-au acumulat într-un coș mare de plastic până de curând, când a dat peste un YouTuber care a introdus-o în practica „junk journaling” – jurnalul cu nimicuri.

„Junk journaling” presupune să iei acele bucăți și să le lipești pe o pagină de caiet. Un hibrid liber de colaj, scrapbooking și jurnal tradițional, hobby-ul creativ are un moment de glorie în ultima perioadă. Căutările pe Google pentru „junk journaling” au crescut la sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie și mulți influenceri de pe TikTok, Instagram și YouTube și-au documentat procesele de junk journal și au împărtășit sfaturi cu urmăritorii.

În timp ce „scrapbooking”-ul poate implica achiziționarea de kituri de autocolante și hârtie ornamentată pentru a documenta o anumită ocazie, junk journaling-ul pune accentul pe utilizarea materialelor găsite și reciclate: un autocolant de pe o bucată de fruct, un pamflet luat de la un muzeu, o bucată de ambalaj de produs care este prea frumoasă pentru a fi aruncată.

Puriștii ar putea adera la etica de a folosi doar „vechituri”, în timp ce alții completează resturile reciclate cu fotografii imprimate și alte înflorituri decorative. Pentru unele persoane, un jurnal de vechituri este un fel de jurnal vizual, cu note și gânduri notate pe margini. Dar ar putea fi la fel de bine un sortiment complet aleatoriu de materiale aranjate pe hârtie.

O parte din distracție este că nu există reguli.

Catton, în vârstă de 37 de ani, s-a apucat de junk journaling în urmă cu câteva săptămâni, dar spune că deja simte dependența. În plus, îi oferă o scuză pentru a refolosi lucrurile care zac prin casă.

„Lucruri care în mod tradițional ar fi ajuns la gunoi își găsesc acum o nouă viață într-un jurnal – ceva la care mă pot uita peste ani”, spune ea.

„Jurnalul cu nimicuri” îi ajută pe oameni să se relaxeze

În ciuda creșterii recente a interesului, variantele de junk journaling există de ceva vreme.

Crafting bloggerul Jennifer Perkins spune că a existat „jurnalul cu nimicuri” pentru mai mult de un deceniu, înainte de a realiza că a existat un termen pentru ceea ce făcea.  Junk journaling este o ieșire creativă pentru Perkins – o modalitate de a decomprima și de a-și canaliza energia pentru a face ceva plăcut.

Știința pare să o susțină. Un studiu de anul trecut a sugerat că crearea de obiecte de artă și artizanat ar putea spori semnificativ bunăstarea publică, în timp ce cercetări anterioare au arătat că acestea pot ajuta persoanele care suferă de afecțiuni psihice. Catton, care spune că se luptă cu o serie de boli mintale, spune că această practică o ajută până acum să își proceseze emoțiile mai bine decât o face simpla scriere despre ele. Ea apreciază, de asemenea, că o obligă să se îndepărteze de ecranul telefonului și al computerului. „Este calmant și terapeutic, și îmi permite să îmi închid puțin creierul”, adaugă ea.

Te obligă să apreciezi lucrurile mărunte

Trendința junk journaling face aluzie și la un alt fenomen recent: O întoarcere la analog.

Confruntați cu o avalanșă de conținut digital, generațiile mai tinere manifestă un apetit pentru mediile fizice – cărțile tipărite, revistele și CD-urile revin în forță și, în general, oamenii par să tânjească după obiecte pe care le pot atinge.

Într-o perioadă în care fotografiile, biletele de film și mesajele se află toate în cloud, jurnalul junk creează o înregistrare tactilă a propriilor experiențe.

Tatyiana Gordon, în vârstă de 26 de ani, s-a orientat către junk journaling în mare parte din acest motiv. Ea s-a apucat de acest hobby în iunie anul trecut și acum are obiceiul de a colecta amintiri fizice pe parcursul zilei pentru a le pune în jurnalul ei. Din cauza incertitudinii legate de viitorul TikTok, ea își amintește că mediile digitale pot fi impermanente: Amintirile pe care le-a postat pe platformă ar putea într-o zi să fie inaccesibile, dar dacă le pune în jurnalul ei, poate privi mereu în urmă.

Noua sa pasiune a inspirat-o, de asemenea, să găsească bucurie și frumusețe în banal, o practică adesea menționată pe rețelele de socializare drept „a-ți romanța viața”. De când s-a apucat de jurnal, a învățat să aprecieze obiecte pe care alții le-ar putea neglija: Hârtia de împachetat un cadou de Crăciun, o hartă a orașului colectată la un popas, chiar și hârtia în carouri alb-roșu care căptușește un coș de cartofi prăjiți la pachet.

„De multe ori ajung să scriu un jurnal despre amintiri foarte mici și specifice pe care, fără spațiul pe care mi l-am creat, probabil le-aș fi uitat”, spune ea.

Recent, Gordon a documentat o vizită de sâmbătă dimineața cu partenerul ei la o cafenea din oraș. Ea a luat acasă o carte de vizită, o bucată din ceașca de cafea și chitanța de la comandă, aranjându-le ulterior pe o pagină din caietul său.

„Este un moment mic în ceea ce privește o săptămână, dar a fost atât de special să încerc ceva nou și să fac asta cu partenerul meu”, spune Gordon. „Am făcut-o un pic mai mare acum că este o răspândire permanentă în jurnalul meu.”

Este ușor să te simți copleșit și epuizat de fluxul constant de știri negative de pe telefoanele noastre. Cel puțin pentru moment, Gordon spune că jurnalul cu gunoi îi oferă un răgaz – și o sursă ușoară și ieftină de distracție.

Foto: GopixaDreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Cauți o fată? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝗞𝐀.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.