Intră în Hora Reciclării! S-a lansat Sistemul Garanție Returnare (SGR): cel mai mare proiect de economie circulară, care va recupera 7 miliarde de ambalaje anual din natură (P)
RetuRO anunță lansarea oficială a Sistemului Garanție-Returnare (SGR) în România, cel mai mare proiect național de economie circulară din acest moment. Începând cu 30 noiembrie 2023, românii vor plăti o garanție de 0,50 RON pentru fiecare băutură cumpărată în ambalaje din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 și 3 litri. Aceste ambalaje vor fi marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție”, indicând eligibilitatea lor pentru sistem. Recuperarea garanției va fi posibilă doar pentru aceste ambalaje etichetate corespunzător.
Produsele care fac parte din SGR vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, în funcție de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piață. Așadar, RetuRO recomandă tuturor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcare cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale.
De asemenea, este esențial de menționat că ambalajele non-SGR existente în stocurile producătorilor sau comercianților vor putea fi comercializate până la data de 30 iunie 2024. După această dată, toate produsele eligibile pentru SGR vor trebui să fie marcate corespunzător cu logo-ul și codul de bare specific.
Procesul de returnare a ambalajelor
Pentru a garanta eficiența procesului de returnare, RetuRO recomandă ca ambalajele să fie returnate intacte, nedegradate și nedeformate. Recipientele trebuie să fie golite, iar eticheta vizibilă și intactă, fiind esențială pentru identificare, și având imprimate simbolul SGR și codul de bare specific.
Ambalajele pot fi returnate la orice punct de returnare pus la dispoziție de comercianți, unde clienții vor primi înapoi garanția, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.
Există două variante prin care se realizează colectarea ambalajelor SGR:
- Colectare manuală – ambalajele SGR sunt preluate manual, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali, în numerar, prin voucher sau prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului și cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant;
- Colectare automată – ambalajele SGR sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali fie prin voucher pe care aceștia, în cadrul aceluiași comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor, în termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului, fie prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului și cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant.
Beneficiile Sistemului Garanție-Returnare
Sistemul Garanție-Returnare este un proiect național având ca scop principal recuperarea a aproximativ 7 miliarde de ambalaje de pe piață în fiecare an, care vor fi refolosite ca materie primă de calitate superioară. Acest lucru are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și contribuie la atingerea obiectivelor ambițioase de reciclare stabilite de Uniunea Europeană pentru statele membre. Implementarea acestui sistem va ajuta România să îndeplinească aceste obiective.
Totodată, implementarea SGR va avea un rol semnificativ asupra comportamentului de reciclare al românilor. Acest sistem nu doar îmbunătățește gestionarea deșeurilor, dar și motivează cetățenii să devină parte activă în protejarea mediului.
Înființarea și operarea SGR implică dezvoltarea unei rețele extinse de puncte de returnare și facilități de numărare și sortare a deșeurilor. Aceste infrastructuri vor crea noi oportunități de muncă în domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje de băuturi, stimulând, astfel, creșterea economică la nivel local și național.
Hora Reciclării. Trei pași pentru o țară mai curată
RetuRO a lansat campania “Hora Reciclării”, cu scopul de a încuraja toți românii să învețe trei pași simpli către o Românie mai curată și mai verde:
- Căutăm în magazine etichete cu simbolul „Ambalaj cu garanție” și plătim garanția de 50 de bani.
- Returnăm ambalajele în stare intactă la un punct de returnare.
- Recuperăm garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.
Campania națională își propune să anunțe intrarea în vigoare a Sistemului Garanție-Returnare, să invite românii să adopte noile măsuri de reciclare și să educe publicul cu privire la rolul și importanța lor în asigurarea unui mediu mai curat și mai verde.
RetuRO se angajează să asigure succesul acestui sistem și contribuie activ la crearea unui mediu mai curat și mai sănătos pentru toți românii.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank