G4Media.ro

Intrarea Ucrainei în UE: Ungaria trântește ușa și Slovacia pune condiții

Sursa foto: Captură video

Intrarea Ucrainei în UE: Ungaria trântește ușa și Slovacia pune condiții

Angajamentul de a intra în Uniunea Europeană, și cine știe dacă şi în NATO, este unul dintre atuurile cu care joacă Ucraina în cazul în care se va aşeza la masa negocierilor pentru încetarea focului cu Rusia sub medierea comunității internaționale. Celălalt obiectiv, care pare ceva mai complicat, este de a-și menține teritoriul intact așa cum era înainte de februarie 2022, forțând Rusia să se retragă din zonele pe care le-a cucerit în tot acest timp, potrivit La Razon.

În această luptă diplomatică, Kievul are mari aliați la Bruxelles, în special unele dintre cele mai mari puteri și, în general, acceptul (sau cel puțin l-a avut) a practic tuturor partenerilor comunitari. Dar are două pietre în pantof de care nu va putea scăpa: Ungaria și Fico, cei doi pioni pro-Moscova ai lui Vladimir Putin în UE. Și într-un domeniu în care deciziile sunt luate în unanimitate, acest lucru reprezintă o problemă reală.

Marțea aceasta ambele țări și-au exprimat opoziția ca Ucraina să devină cel de-al 28-lea membru al Uniunii Europene în viitor, deși cu un accent diferit. Prima, Ungaria, o respinge complet pe termen mediu, în timp ce Slovacia este dispusă să o susțină, dar cu condiții.

„Dacă Ucraina ar intra astăzi în UE, ar ruina Ungaria. UE nu are bani să accepte Ucraina și nu vrem ca ea să ne distrugă țara”, a declarat premierul Ungariei, ultranaționalistul Viktor Orbán, după o întâlnire avută în capitala slovacă cu cu omologul său Robert Fico, relatează Efe.

Orbán a dat asigurări că mii de companii ungare și sute de mii de familii vor intra în faliment pentru că, în opinia sa, „toți banii pe care UE îi are astăzi la dispoziție pentru economie ar merge în Ucraina”.

În cadrul unei conferințe de presă, premierul ungar a evocat posibilitatea de a începe negocierile nu mai devreme de zece ani și „cu final deschis”.

Ungaria și Slovacia sunt printre puținele țări NATO care nu sprijină militar Ucraina să se apere de atacul rus și sunt de asemenea cele mai critice față de țara invadată din cadrul UE.

Sunt cele două țări cu cele mai bune contacte cu președintele rus, Vladimir Putin, și apără o negociere de pace chiar și cu prețul ca Ucraina să accepte să piardă teritoriile ocupate de Rusia.

Ungaria are în vigoare mai multe măsuri din aprilie 2023, măsuri care afectează importul de produse agricole din Ucraina. Budapesta a intrat în conflict cu UE în această chestiune, întrucât Bruxelles-ul consideră aceste interdicții unilaterale inacceptabile, întrucât politica comercială este de competența exclusivă a UE.

Ulterior, și în parte din cauza protestelor fermierilor europeni, executivul comunitar s-a înclinat în fața cererii unor țări de a institui drepturi de veto temporare la importul de produse agricole ucrainene.

În plus, Budapesta acuză Ucraina că maltratează minoritatea maghiară a țării. „Ucraina trebuie să-și rezolve problemele cu Slovacia și Ungaria, trebuie să arate respect față de aceste țări vecine”, a spus Orbán, potrivit Efe.

„Susținem intrarea Ucrainei în UE, cu condițiile prevăzute”, a spus Fico, a cărui țară este în litigiu cu Kievul privind întreruperea tranzitului de gaz rusesc prin teritoriul ucrainean decretată de la 1 ianuarie și care afectează în special Slovacia.

„Suntem pregătiți să folosim instrumentele disponibile în UE”, a spus Fico despre puterea de veto pe care Bratislava ar putea-o folosi pentru a forța Kievul să permită din nou tranzitul, întrerupt pentru a stopa această sursă de venit pentru Rusia.

Sursa: LA RAZON / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Corect este : Ungaria umbla la clanta, Slovacia latra dupa usa.

  2. Exceptând razboiul cu care nu sunt de acord nu trebuie uitat ca ucrainienii sunt ucrainieni. Țara lor este una plina de corupți, plina de mafioți.Intrarea lor în UE va fi asemenea unei mașini de teren care dupa cursa o bagi direct în sufragerie, o speli acolo, mizeria cade și trebuie sa o cureți si pe aia…
    Sunt alături de ucrainieni datorită acestui razboi tembel dar nu uit ca lupul isi schimb blana dar năravul ba.

  3. Unele din dezideratele Ucrainei cred că se vor atinge în timp și cu final neprevăzut ( în primul rând ”reintregirea” țării ) chiar în cazul unui acord de încetare a războiului. Abdicarea de la statutul de membru nato este condiție esențială a lui Putin. Așa că,în caz de pace, statutul de membru în UE poatre dura într-adevăr 8-10 ani. Timp în care multe ape se vor scurge și în primul rând nu-l văd pe Orban la cârma Ungariei. Orban ca fi buldogul lui Trump în UE cât timp aceste este președinte, dar situația lui internă e nesigură. Ucrain în UE ar da Uniunii putere cu un ordin de mărime. Asta nu place, nici la americani.

  4. Intrarea Ucrainei în UE ar da greutate negociatoare părții Europei de Est în cadrul UE, schimbând și raportul de putere pentru state mici, dar gălăgioși, cum sunt în preent Ungaria și Slovacia.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.