G4Media.ro

Între “mirajul roșu” și “schimbarea albastră.” De ce este posibil să nu…

Sursa Foto: Pexels

Între “mirajul roșu” și “schimbarea albastră.” De ce este posibil să nu știm cine a câștigat Casa Albă în seara alegerilor din SUA?

Numele câștigătorului alegerilor prezidențiale din Statele Unite, care vor avea loc pe 5 noiembrie, ar putea să nu fie anunțat în seara scrutinului, repetându-se astfel cele întâmplate în 2000 sau 2020, susțin mulți analiști americani. Unul dintre motive este faptul că democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump sunt angajați într-una dintre cele mai strânse curse pentru Biroul Oval, iar numărarea fiecărui vot din cele șapte state cruciale pentru determinarea rezultatului ar putea să se prelungească, în unele cazuri, câteva zile sau chiar săptămâni.

O cursă strânsă

Alegătorii americani se vor prezenta la vot marțea viitoare, pe 5 noiembrie, pentru a-și alege președintele, o mare parte dintre membrii Congresului, precum și unii guvernatori și aleși locali.

Astfel, americanii își vor da votul pentru toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 34 din cele 100 de locuri din Senatul Statelor Unite. De asemenea, treisprezece guvernări de stat și teritoriale și numeroase poziții în administrațiii statale și locale vor fi scoase la bătaie în acest an.

Cea mai importantă cursă este cea pentru fotoliul de președinte al Statelor Unite, unde democrata Harris și republicanul Trump sunt în prezent umăr la umăr, conform sondajelor de opinie recente. Astfel, ancheta New York Times/Sienna College publicată vinerea trecută, ultima înainte de scrutinul din 5 noiembrie, a arătat că avantajul pe care Kamala Harris îl avea în fața rivalului său republican în sondajele de opinie apărute în săptămânile de după intrarea ei în cursa prezidențială a dispărut acum aproape complet.

Potrivit rezultatelor sondajului, Harris și Trump sunt în prezent la egalitate cu 48% din opțiunile de vot. Ancheta a fost realizată între 20 și 23 octombrie, pe un eșantion de 2.516 alegători la nivel național.

Harris a condus cu 3 puncte în sondajul New York Times/Siena College anterior, realizat între 29 septembrie și 6 octombrie. Acel avans se afla în afara marjei de eroare a sondajului de plus sau minus 2,4 puncte.

De asemenea, un nou sondaj realizat de HarrisX și Forbes a indicat că fostul președinte Trump a luat un avans de 2 puncte în fața vicepreședintei Harris la nivel național.

Sondajul a constatat că Trump o conduce pe Harris, cu 51% la 49%. În același sondaj, realizat însă în septembrie, Harris se afla în fruntea republicanului cu 4 puncte.

Mulți alegători au declarat încă că încă își cântăresc opțiunile electorale și nu au decis care dintre candidați va primi votul lor. Astfel, 12 % dintre alegătorii probabili și 18 la sută dintre alegătorii înregistrați au afirmat că sunt nehotărâți cu privire la cine vor vota, conform Harris X/Forbes.

Ținând cont așadar de diferențele minime dintre cei doi, comentatorii de peste ocean consideră că lupta dintre Harris și Trump este una dintre cele mai strânse din istoria recentă a Statelor Unite, stârnind un interes major printre americani. Nu este de aceea de mirare că peste 44 de milioane de alegptori și-au exprimat deja votul.

Votarea anticipată a început de altfel în statele din toată America, unde alegătorii își pot exprima opțiunile electorale fie personal, fie prin poștă. Unele state oferă detalii despre voturile anticipate care sunt exprimate, inclusiv câți alegători democrați și câți republicani au votat, vârsta alegătorilor, metoda de vot etc.

Campania vicepreședintei Kamala Harris a cerut constant ca alegătorii democrați să utilizeze votul anticipat în număr mare, o tactică prin care se speră că democrata va avea acumulate deja milioane de voturi înainte de ziua alegerilor.

După ani de zile în care au criticat votul anticipat, văzut ca o metodă prin care oficialii democrați locali pot frauda alegerile, fostul președinte Donald Trump și Partidul Republican au făcut, de asemenea, eforturi ca alegătorii lor să voteze anticipat, îndemnându-și suporterii să profite de mijloacele puse la dispoziție pentru a-și exprima sufragiile.

În aceste condiții, multă lume se întreabă când va fi cunoscut numele câștigătorului cursei pentru Casa Albă? Răspunsul la această întrebare nu este simplu. Analiștii și oficialii americani afirmă că este nevoie de ceva timp pentru a număra toate buletinele de vot, în funcție de stat și de legile în vigoare privind alegerile.

Nu este așadar exclus ca numele celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite să nu fie cunoscut timp de mai multe zile sau chiar săptămâni după Election Day. Exceptia? Daca invingatorul strange suficient de multe voturi in Colegiul Electoral in seara alegerilor, victoria lui e departe de orice indoiala, iar rivalul isi recunoaste infrangerea.

Câștigător incert

Procesul numărării voturilor și, implicit, al declarării câștigătorului a fost prelungit de unele modificări recente ale regulilor de vot.

După alegerile din 2020, când fostul președinte Trump a susținut că scrutinul a fost fraudat ca să-l favorizeze pe Joe Biden, unele districte au votat pentru a nu certifica alegerile. În unele cazuri, oficialii locali – în cele mai multe cazuri, apropiați republicanilor – chiar au insistat pentru înlocuirea mașinilor de numărat buletinele de vot cu oameni care să numere buletinele manual, o practică despre care studiile arată că este mai puțin precisă și mai puțin oportună decât utilizarea mașinilor.

În Georgia, de exemplu, eforturile lor aproape au devenit realitate.

O nouă regulă electorală propusă în Georgia ar fi cerut ca mii de angajați electorali să numere manual buletinele de vot. În ultima lună, un judecător din Georgia a anulat însă această regulă, împreună cu alți șase propuse în stat. În ciuda eforturilor republicanilor de a anula decizia judecătorului, instanțele au rămas ferme pe poziție, iar lucrătorii electorali nu vor fi nevoiți să numere buletinele de vot manual.

Legea federală cere guvernatorilor să creeze documente numite certificate de constatare care încep procesul de convocare a Colegiului Electoral pentru a vota președinte și vicepreședinte. Secretarii de stat sau un alt oficial, în funcție de stat, strâng și tabulează rezultatele alegerilor de la guvernele locale și districtuale, astfel încât câștigătorul să poată fi declarat. (În Statele Unite, un candidat devine preşedinte nu prin câştigarea unei majorităţi a votului popular, ci printr-un sistem numit Colegiu Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state ale federaţiei și Districtului Columbia în funcţie de dimensiunea populaţiei. Totalul voturilor electorale este de 538, iar majoritatea necesară pentru a fi ales președinte este de 270 de electori).

Reprezentanții guvernatorilor republicani din New Hampshire, Vermont și Virginia – toate state care înclină spre Harris în sondaje – au declarat pentru USA TODAY că intenționează să certifice rezultatele, indiferent de câștigător. Iar oficialii electorali de top din Pennsylvania, Georgia, Wisconsin și Carolina de Nord au spus, de asemenea, că nu vor fi influențați de presiunile partidelor.

Și, totuși, ce știm despre anunțarea câștigătorului scrutinului? Reuters a explicat că, pe măsură ce statele numără buletinele de vot, un candidat poate să apară că este în frunte pe baza voturilor anticipate, doar pentru ca un rival să reducă diferența pe măsură ce se numără mai multe voturi, exprimate chair în ziua alegerilor.

Situația nu ar fi inedită. De exemplu, în 2020, unele state au experimentat un așa-numit “miraj roșu,” în care Trump conducea în noaptea alegerilor, înainte ca o “schimbare albastră” să facă ca democratul Biden să ajungă în pole-position, un fenomen pe care Trump l-a folosit pentru a-și amplifica afirmațiile că alegerile “au fost furate.”

Comentatorii au explicat acest fenomen prin faptul că democrații tind să trăiască în zone urbane mai populate, unde numărarea voturilor durează mai mult. Democrații au acceptat, de asemenea, votul prin corespondență mai ușor decât republicanii, după afirmațiile lui Trump că buletinele de vot prin corespondență nu sunt de încredere și că acele buletine de vot durează mai mult să fie numărate decât voturile exprimate în ziua alegerilor.

State decisive

Anunțarea câștigătorului alegerilor pentru cea mai importantă funcție politică din lume, cea de președinte al Statelor Unite, va depinde în final de modul și durata de timp în care se vor număra voturile în cele șapte state swing din acest an, cele considerate cruciale în determinarea rezultatului final: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin.

Fiecare dintre aceste state are propriile reguli de distribuire, înregistrare și numărare a buletinelor de vot.

Arizona

Votul prin corespondență este extrem de popular în Arizona: aproape 90% dintre alegători au votat mai devreme, majoritatea prin poștă, în 2020. Oficialii electorali din Arizona pot începe procesarea și înregistrarea buletinelor de vot prin corespondență la primire, dar rezultatele nu pot fi publicate decât la o oră după închiderea scrutinului din 5 noiembrie.

De asemenea, orice buletine de vot trimise prin corespondență în ziua alegerilor nu pot fi procesate până la închiderea voturilor. Acesta este adesea un număr considerabil – în timpul alegerilor intermediare din 2022, aceste voturi “întârziate” au reprezentat o cincime din toate buletinele de vot din Maricopa, cel mai mare district din stat. De aceea, procesul numărării lor poate dura și câteva zile.

Rezultatele inițiale în noaptea alegerilor ar trebui să fie date în mare parte de voturile anticipate, ceea ce ar putea-o favoriza pe Harris, înainte ca procentele să se mute către Trump pe măsură ce voturile din ziua alegerilor sunt numărate. Rezultatele s-ar putea întoarce însă să o favorizeze pe Harris în zilele care urmează Election Day, pe măsură ce buletinele de vot prin corespondență care sosesc cu întârziere sunt contabilizate.

Georgia

Votul anticipat în persoană este popular în Georgia, unde oficialii se așteaptă ca 65% până la 70% din buletinele de vot să fie exprimate în locurile de votare anticipate. Buletinele de vot pentru alegătorii absenți sau prin corespondență, care pot reprezenta aproximativ 5% din voturi, pot fi procesate – proces care include pași precum verificarea semnăturilor – începând cu două săptămâni înainte de Election Day, deși lucrătorii electorali trebuie să aștepte până în ziua alegerilor pentru a începe numărarea lor.

Toate voturile anticipate – în persoană și prin corespondență – trebuie numărate și raportate până la ora 20 în noaptea alegerilor, conform legii statului. Oficialii urmăresc ca toate voturile, inclusiv cele din ziua alegerilor, să fie numărate până la miezul nopții.

Buletinele de vot de la alegătorii din străinătate și ale militarilor desfășurați peste hotare vor fi acceptate până la trei zile după alegeri dacă au fost ștampilate până la 5 noiembrie. Au fost solicitate peste 21.000 de astfel de buletine de vot, ceea ce face ca o cursă extrem de strânsă pentru președinție să nu fie decisă până când acele voturi nu sunt contorizate.

Michigan

După alegerile din 2020, Michigan a instituit pentru prima dată votul anticipat în persoană și a început să permită jurisdicțiilor cu peste 5.000 de persoane să înceapă procesarea și contabilizarea buletinelor de vot prin corespondență cu opt zile înainte de ziua alegerilor. Jurisdicțiile mai mici pot face acest lucru cu o zi înainte de data scrutinului.

Oficialii speră că aceste modificări vor permite statului să raporteze rezultatele mai repede decât în ​​2020, când buletinele de vot prin corespondență nu au putut fi procesate în avans. Acest lucru a creat un “miraj roșu” în noaptea alegerilor, când numărarea timpurie a voturilor din ziua alegerilor l-a favorizat pe Trump. Biden l-a depășit în cele din urmă pe republican după numărarea buletinelor de vot prin corespondență, a căror contabilizare a durat mai mult. Acest lucru a fost unul dintre motivele pentru care Trump a susținut că a fost victima unei fraude.

Nevada

Numărarea lentă a voturilor din Nevada în 2020 -instituțiile media nu au anunțat victoria lui Biden în acest stat decât la cinci zile după ziua alegerilor – a provocat numeroase dispute, inclusiv legale, dar oficialii din The Silver State spun acum că schimbările efectuate ar trebui să accelereze procesul.

Printre altele, districtelor electorale li s-a permis să înceapă procesarea și numărarea buletinelor de vot prin corespondență pe 21 octombrie. În plus, lucrătorii electorali pot începe să tabuleze voturile anticipate în persoană la ora 8 dimineața în ziua alegerilor, în loc să aștepte până la închiderea secțiilor de votare.

Cu toate acestea, anunțarea câștigătorului scrutinului în Nevada ar putea în continuarea să nu fie făcută de Election Day. Votul prin corespondență a devenit popular în acest stat, iar The Silver State este singurul din cele șapte state swing care acceptă buletinele de vot prin corespondență care sosesc târziu.

Orice buletin de vot cu ștampila poștală aplicată până la 5 noiembrie va fi în continuare numărat dacă sosește în termen de patru zile după Election Day. Din punct de vedere istoric, acele buletine de vot întârziate îi favorizează pe democrați, așa că ar putea avea loc o schimbare către Harris pe măsură ce voturile sunt numărate după ziua alegerilor.

Carolina de Nord

Oficialii electorali din The Tarheel State pot încep să proceseze și să scaneze buletinele de vot prin corespondență înainte de ziua alegerilor. După închiderea urnelor, primele rezultate raportate vor fi probabil în mare parte buletine de vot prin corespondență, precum și voturi anticipate în persoană. Voturile date în ziua alegerilor vor fi numărate și raportate pe parcursul serii, rezultatele complete fiind așteptate până la miezul nopții de 5 spre 6 noiembrie.

Analiștii cred că Harris ar putea avea inițial un avans în fața lui Trump datorită buletinelor de vot prin corespondență, în timp ce republicanul ar putea reduce decalajul pe măsură ce voturile din ziua alegerilor sunt numărate.

Dacă alegerile sunt la fel de apropiate după cum sugerează sondajele, rezultatul din Carolina de Nord ar putea rămâne neclar pentru o săptămână sau mai mult. Buletinele de vot pentru alegătorii absenți care sosesc pe 5 noiembrie, precum și buletinele de vot de la alegătorii din străinătate și militarii de peste hotare, sunt numărate în perioada de 10 zile care urmează zilei alegerilor. În 2020, instituțiile media nu au anunțat victoria lui Trump în Carolina de Nord până pe 13 noiembrie, la 10 zile după alegeri.

Pennsylvania

Poate cel mai important stat swing în acest an, Pennsylvania nu a avut un câștigător clar în 2020 timp de patru zile după ziua alegerilor, după ce oficialii au trebuit să numere un număr uriaș de buletine de vot prin corespondență.

Keystone State se numără printre puținele state care nu permit lucrătorilor electorali să proceseze sau să tabuleze buletinele de vot prin corespondență până la ora 7 dimineața în ziua alegerilor, ceea ce înseamnă că va dura din nou câteva zile înainte ca rezultatul cursei pentru Casa Albă să fie cunoscut în acest stat.

Cu mai mulți democrați decât republicani care votează prin corespondență, rezultatele timpurii – bazate pe voturile exprimate la urne în ziua alegerilor – îl vor arăta probabil pe Trump în avantaj, dar avansul lui se va micșora probabil pe măsură ce se numără mai multe buletine de vot prin corespondență.

Acest fenomen l-a determinat pe Trump să pretindă fraudarea alegerilor în Keystone State în 2020. Anul acesta, o nouă lege cere ca majoritatea circumscripțiilor electorale să anunțe la miezul nopții în noaptea alegerilor câte buletine de vot prin corespondență mai rămân de numărat, în efortul de a preveni teoriile conspirației.

Wisconsin

La fel ca Pennsylvania, Wisconsin este printre puținele state care nu permit oficialilor electorali să proceseze sau să numere buletinele de vot prin corespondență până în dimineața alegerilor, ceea ce înseamnă că poate exista o întârziere în raportarea rezultatelor acestor voturi anticipate.

În plus, multe dintre cele mai mari orașe din The Badger State transportă buletinele de vot prin corespondență într-o locație centralizată pentru procesare și tabelare. Acest lucru poate duce la raportarea unor loturi semnificative pe neașteptate, dimineața devreme, după închiderea urnelor.

În 2020, Trump și aliații săi au susținut producerea unei fraude după ce Milwaukee, cel mai mare oraș al statului, a raportat aproape 170.000 de buletine de vot în jurul orei 3:30 dimineața, dându-i lui Biden un procent uriaș în plus, care l-a mutat în fruntea cursei pentru prima dată. Dar această creștere era așteptată din cauza modului în care orașul procesează acele buletine de vot și a faptului că democrații aveau mai multe șanse să voteze prin corespondență. Un fenomen similar va avea loc probabil și în 2024.

Rolul uriaș al presei

Ceea ce trebuie să reținem este că va fi foarte posibil ca numele viitorului președinte al SUA să nu fie anunțat în seara de 5 noiembrie. Din cauza buletinelor de vot prin corespondență și a timpului necesar numărării tuturor voturilor, este posibil ca un câștigător să nu fie declarat timp de câteva zile.

Numărarea voturilor prin corespondență durează mai mult, iar diferitele state au proceduri diferite pentru procesarea acestor voturi. Unele state cheie încep să contabilizeze voturile abia în ziua alegerilor, ceea ce duce la întârzieri de câteva ore, zile sau chiar săptămâni.

Mai există apoi și problema recunoașterii înfrângerii. De obicei, așteptarea nu este atât de lungă. În 1896, William Jennings Bryant a avut nevoie de două zile înainte de a recunoaște că a pierdut alegerile în fața președintelui William McKinley. De atunci, majoritatea candidaților și-au acceptat înfrângerea fie în aceeași zi, fie a doua zi, cu două excepții – 2000 și 2020.

Experții politici spun că alegerile prezidențiale din 2024 ar putea fi decise de o mână de voturi în statele cruciale. La acestea se vor adăuga însă posibile renumărari și, mai ales, provocări legale în tribunale a căror soluționare poate dura săptămâni de zile.

Sau, spun experții, poate fi o victorie clară pentru un candidat sau altul până la ora 22 în noaptea alegerilor.

“Există o gamă uriașă de posibilități,” a declarat David Lazer, expert în sondaje de la Northeastern University.

“Este într-adevăr o aruncare de monedă în acest moment,” a explicat și John Wihbey, profesor asociat de inovare și tehnologie media la Northeastern.

Iar instituțiile media vor avea un rol important în anunțarea câștigătorului într-un stat sau altul. Dar, experții de la Northeastern University spun că litigiile (atât existente, cât și anticipate), polarizarea politică în rândul electoratului, cultura așa-numitelor scoop media, când o organizație de presă se grăbește să anunțe o știre înaintea competiției, amintirile alegerilor prezidențiale din 2000 și 2020 și acuzațiile de fraudă politică pun o presiune enormă asupra redacțiilor care vor să anunțe primele câștigătorul scrutinului.

De aceea experții recomandă instituțiilor media să fie precaute atunci când va veni momentul anunțării rezultatelor. “Viteza contează, dar acuratețea și onestitatea contează și mai mult,” a declarat Meg Heckman, profesor asociat de jurnalism la Northeastern University.

Alegerile sunt administrate de state, așa că nu există o singură agenție guvernamentală sau comisie federală din SUA care să calculeze rezultatele și să declare câștigătorii. Astfel, acest rol revine presei de știri, cu Associated Press jucând rolul “sursei definitive.”

Dar asta nu înseamnă că alte canale vor “lua fața” AP dacă simt că pot declara un câștigător clar. Cu toate riscurile care decurg de aici.

În noaptea alegerilor din 2000, de exemplu, posturile de televiziune l-au declarat pe vicepreședintele democrat Al Gore câștigător în Florida și, prin umare, victorios în cursa pentru Casa Albă. Ele au fost însă nevoite să retracteze acea informație, înainte de a-l declara câștigător al scrutinului în Sunshine State și președinte al SUA pe republicanul George W. Bush. Ulterior, și acea informație a fost retrasă după ce a devenit clar că voturile dintre cei doi erau suficient de apropiate pentru a determina o renumărare. În cele din urmă, Curtea Supremă a votat cu 5-4 în favoarea opririi unei renumărări la nivel de stat în Florida și i-a oferit alegerile lui Bush.

Amintirea acelui moment și al altora similare (de exemplu, Trump nu a admis niciodată că a pierdut alegerile din 2020) ar putea face, cred analiștii, ca anunțarea rezultatelor scrutinului prezidențial să se prelungească în seara zilei de 5 noiembrie și, preconizează multe voci, să dureze chiar mai multe zile și săptămâni până vom afla cine va conduce SUA și lumea liberă: Kamala Harris sau Donald Trump.

Surse: New York Times, Forbes, NBC News, The Tennessean, CBS News, Reuters, Delaware Online, AP, Los Angeles Times, northeastern.edu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează