Întrebarea pe care PSD i-a sugerat-o președintelui pentru referendum: ”E normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist foștii torționari să fie promovați în funcții gigantice de conducere?”
PSD i-a sugerat vineri președintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, o întrebare alternativă pe care să o pună la referendumul pe justiție, formulată în două variante și transmisă prin intermediul a doi foști deținuți prezentați drept deținuți politici, dar dintre care unul a fost de fapt un infractor de drept comun.
Întrebarea, în cele două forme ale sale, a fost citită de Eugen Nicolicea la finalul consultărilor cu președintele Iohannis:
- Frați români, este moral, legal și constituțional ca la 30 de ani după Revoluția sângeroasă anticomunistă din decembrie 1989 să se tolereze în funcții înalte de conducere foști torționari?
- E normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist foștii torționari să fie promovați în funcții gigantice de conducere?
„Cu privire la referendum, am precizat şi în calitate de vicepreşedinte al Camerei că Parlamentul (…) va aviza favorabil solicitarea preşedintelui de a demara un referendum consultativ cu recomandările făcute acolo”, a mai anunţat Nicolicea.
La finalul consultărilor au luat cuvântul și cei doi foști deținuți de dinainte de 1989.
Ce a spus Ioan Muntean, infractor recidivist de drept comun, dar pe care Antena 3 și PSD l-a prezentat drept deținut politic, a cărui eliberare condiționată ar fi fost refuzată de Augustin Lazăr:
- ”În 1980 am fost condamnat de Tribunalul Timișoara la opt ani de temniță grea. Am fost depus la Aiud. Acolo, comandantul penitenciarului m-a băgat cu regim restrictiv. Menționez că din acest pluton făcea parte și Augustin Lazăr. El m-a amânat de două ori și o dată am ieșit la raport să reclam că sunt nevinovat și din acest motiv a ordonat să îmi dea 10 zile la izolare pentru că am calomniat organele de partid și de stat. Am cerut domnului președinte să semneze decretul de revocare din funcție”.
Ce a spus Marin Iancu:
- ”Sunt Marin Iancu, general în rezervă. Am fost deținut politic. Inițial mi-au dat 10 ani, mi-au luat doi la recurs și au rămas opt. A mai venit un decret și am rămas cu cinci. Trebuia să execut până la capăt, așa era regula la deținuții politici. Am fost amânat de patru ori nejustificat. dacă doriți vă dau caracterizările pe care mi le-au făcut cei de la penitenciar, unde nu am fost sancționat. Am participat la activitățile colective de acolo, dar la final au scris ”timp insuficient pentru reeducare”. Referitor la Lazăr, nu am fost curios să văd cine a fost procurorul. Când am văzut la TV lista cu deținuții de la Aiud, m-au sunat colegii și mi-au spus că m-au văzut pe o listă. pe mine mă interesa să fiu liber. Numai că acest om a fost lipsit de cultul umanității, neavând posibilitatea măcar să fi stat de vorbă, că aveam copii, nevastă. Frați și surori, acest om a tras acolo și am făcut în patru ani lipsit de libertate”.
Delegația PSD la consultările cu președintele Klaus Iohannis este compusă din deputatul Eugen Nicolicea, unul dintre vârfurile de lance ale social-democraților la modificările legilor justiției și a Codurilor penale, și din doi pretinși foști deținuți politici de la penitenciarul Aiud, potrivit unui anunț de presă transmis de PSD.
Unul dintre cei doi așa-ziși deținuți politici este însă Ioan Muntean, un infractor de drept comun recidivist, care a în anii ’80 a atacat un grănicer și i-a luat pistolul mitralieră și muniția.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii