G4Media.ro

Întrebări și răspunsuri: Ar putea fi ales președinte Trump în calitate de…

Photo by Win McNamee / POOL / AFP

Întrebări și răspunsuri: Ar putea fi ales președinte Trump în calitate de infractor condamnat?

Trump a devenit primul fost președinte care a fost condamnat pentru infracțiuni grave. Un juriu din New York l-a găsit miercuri vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare într-o schemă financiară legată de alegerile din 2016.

Iată o privire asupra întrebărilor juridice fără precedent pe care le ridică situația lui Trump publicată de cotidianul Los Angeles Times:

Ar putea Trump să devină președinte după ce a fost condamnat pentru o infracțiune?

Da. Nu există nimic în Constituție sau în legislația federală care să împiedice un infractor să dețină cea mai înaltă funcție a națiunii.

În timp ce mulți angajați federali nu ar fi angajați dacă ar avea în cazier o condamnare pentru o infracțiune, Constituția stabilește doar câteva cerințe minime pentru șeful executivului.

„Nicio persoană, cu excepția unui cetățean născut natural… nu va fi eligibilă pentru funcția de președinte”, se spune în Constituție.

În timp ce alegătorii din ziua de azi își fac griji cu privire la candidații care sunt prea bătrâni, cei care au scris documentul din 1787 au încercat să îi elimine pe cei care erau prea tineri sau care locuiau în străinătate. Un președinte trebuie să fi „împlinit vârsta de 35 de ani și să fi fost timp de 14 ani rezident în Statele Unite”.

Elizabeth Wydra, președinta Centrului progresist Constitutional Accountability Center, spune că este o greșeală să presupunem că sistemul juridic îi va sta în cale lui Trump.

„Nimic nu îl împiedică să candideze la președinție și să fie ales, chiar dacă se află în închisoare în momentul alegerilor”, a spus ea. De altfel, legea nu este atât de generoasă cu alegătorii, a precizat ea. „Faptul că ai o infracțiune în cazier te poate împiedica să votezi pentru președinte în unele state”, a spus Wydra.

Cum se poate ca din Constituție să lipsească o astfel de clauză de bună conduită?

Istoricii spun că personalitățile eminente care au scris Constituția și-au pus încrederea în electori pentru alegerea președintelui.

Aceștia nu au prevăzut că un personaj lipsit de reputație va câștiga vreodată loialitatea acestor electori, care erau, de obicei, bărbați albi, proprietari ca și ei. Alexander Hamilton, care a ajutat la elaborarea sistemului colegiului electoral, și-a exprimat încrederea că acesta va aduce „caractere preeminente pentru abilitate și virtute” care vor câștiga „stima și încrederea întregii Uniuni”.

În decurs de câteva decenii, acest sistem a fost înlocuit treptat cu unul în care alegătorii decid, stat cu stat, asupra listelor de electori care se angajează în favoarea unui candidat.

Al 14-lea Amendament nu descalifică candidații care „s-au angajat în insurecție”?

Da, dar Trump nu a fost acuzat de insurecție după atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.

Iar Curtea Supremă a decis în unanimitate în martie 2024 că statele care acționează pe cont propriu nu pot aplica această prevedere. Congresul Statelor Unite ar trebui să legifereze pentru ca această prevedere să fie aplicată.

A mai candidat cineva la președinție din închisoare?

Da. Eugene Debs a candidat de cinci ori la președinție în calitate de candidat al Partidului Socialist și a obținut aproape un milion de voturi în 1920, când ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru rebeliune.

Debs s-a pronunțat împotriva recrutării pentru Primul Război Mondial și a atras mânia președintelui Wilson. Însă, la scurt timp după ce a câștigat Casa Albă, președintele Harding a comutat pedeapsa.

Ce se întâmplă cu celelalte acuzații penale?

Cele două cazuri cele mai grave implică acuzațiile federale aduse de procurorul special Jack Smith. Acesta l-a pus sub acuzare pe Trump la Washington pentru conspirație în vederea subminării numărării voturilor electorale după ce Trump a pierdut alegerile din noiembrie 2020.

Într-un caz separat, Trump a fost acuzat că a plecat de la Casa Albă cu documente extrem de secrete, le-a păstrat în locuința sa din Florida și a refuzat să le returneze atunci când i-au fost solicitate.

Ambele cazuri avansează lent și nu se așteaptă ca acestea să fie judecate și finalizate până la alegerile din noiembrie 2024.

Ce se va întâmpla cu cazurile federale dacă Trump va câștiga alegerile?

Dacă Trump ar fi ales din nou președinte, șeful executivului ar putea ordona renunțarea la urmăririle penale federale.

De asemenea, el ar putea emite grațieri pentru toți consilierii și aliații săi, precum și pentru sutele de susținători ai săi care au pătruns în Capitoliu pentru a împiedica certificarea victoriei președintelui Biden.

Cum rămâne cu cazul de interferență electorală din Georgia?

Într-un al treilea caz penal, Fani Willis, procurorul districtual din comitatul Fulton, Georgia, a formulat o acuzație de șantaj de amploare împotriva lui Trump și a altor 18 persoane pentru că ar fi conspirat pentru a perturba numărarea voturilor în această țară.

Acest caz a fost deturnat de acuzațiile potrivit cărora Willis a angajat un partener romantic pentru a conduce urmărirea penală.

Ar putea Trump să ajungă la închisoare acum că a fost condamnat în cazul banilor tăinuiți?

Da, dar este puțin probabil.

Avocații din New York spun că inculpații fără cazier judiciar care sunt găsiți vinovați de o infracțiune fără violență primesc de obicei eliberare condiționată, nu o pedeapsă cu închisoarea.

Și chiar dacă Trump a provocat un judecător iritat să facă o excepție în cazul său, el ar putea fi eliberat pe cauțiune în timp ce avocații săi fac apel la condamnare.

Ar putea un președinte Trump reales să se grațieze singur în cazul banilor tăinuiți din New York?

Nu.

Puterea de grațiere a președintelui este foarte largă, dar se aplică doar infracțiunilor federale, nu și infracțiunilor prevăzute de legislația statului. Același lucru ar fi valabil și în cazul din Georgia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Este o analiză binevenită a consecințelor, posibile în urma numeroaselor cazuri litigioase ale lui Trump.
    Aș completa cu faptul că două din acuzațiile mai grave ( chestiunea răspunderii sale în evenimentele de la Capitoliu, din 6 Ian 2020 – și deținerea documentelor cu caracter secret ) sunt amânate sine die. Prima de către Curtea supremă – cu trei judecători supremi ( din 9 ) numiți de Trump, iar a doua, trasă de păr timp de luni de zile, de către judecătoarea federală numită de asemena de către Trump, care efectiv a pus dosarul la rece. Deci da, există toate șansele ca Trump să fie ales din nou, cu toate că a reușit să adune acuzări cu zecile ( din care acum a fost condamnat la 32 puncte de acuzare ). Iar dacă ajunge președinte, poate anula cazurile de mai sus.

  2. Da din pacate, este posibil.
    Si Hitler a fost ales cancelar dupa ce fusese in inchisoare.

  3. Deja din mai multe puncte de vedere eu consider ca se impune o actualizare a constitutiei americane in loc sa fie vazuta ca o icoana.