G4Media.ro

Întrebări și răspunsuri despre gripa aviară. Două tipuri diferite de virusuri de…

Sursa foto: Pixabay

Întrebări și răspunsuri despre gripa aviară. Două tipuri diferite de virusuri de gripă aviară au trecut la om în acest an. Cazurile arată cât de repede se pot adapta și suferi mutații virusurile

După ce, în februarie, o persoană din Rusia s-a infectat cu virusul gripei aviare H5N8, acum, în China, o persoană a contactat subtipul H10N3. Niciunul dintre acești viruși gripali nu fusese cunoscut anterior ca fiind capabil să infecteze oamenii. În ambele cazuri, evoluția bolii a fost ușoară, iar experții medicali consideră extrem de rare aceste cazuri. Totuși, cazurile de infecție au scos în evidență cât de repede se pot răspândi virusurile de la animale la oameni.

Mai cu seamă gripa aviară se repetă acum în valuri regulate. Pe lângă Asia, este afectată și Europa, unde, în toamna anului trecut, adică în perioada în care păsările migratoare se deplasează, s-au înregistrat cazuri repetate de infecție în fermele de reproducere. Cazuri de H5N8 au fost raportate în Belgia și Olanda, în Corsica, precum și în Danemarca și Germania. În Corsica sute de găini au fost ucise iar în Danemarca autoritățile au ordonat sacrificarea a peste 25.000 de păsări la mijlocul lunii noiembrie.

În Germania, gripa aviară a fost detectată la un crescător de păsări din Mecklenburg-Pomerania Anterioară. Aproximativ o sută de mii de animale au fost ucise pentru a combate boala. Printre păsări, boala este foarte contagioasă. Iată cele mai importante întrebări și răspunsuri despre acest virus:

Ce este gripa aviară?

Gripa aviară este o boală deosebit de contagioasă pentru păsările de curte. Potrivit Institutului Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR), boala este în general fatală, în special la curcani și la pui. Cunoscută și sub numele de ciumă aviară, boala este cauzată de diferite tulpini ale virusului gripal.

Ce înseamnă H și N?

Există trei tipuri de virusuri gripale: A, B și C. Gripa care apare de obicei la oameni este cauzată de virusuri de tip A și B, în timp ce gripa aviară care apare în întreaga lume este cauzată de agenți patogeni de tip A.

Virușii conțin proteine pe suprafața lor care sunt desemnate prin abrevierile H (hemaglutinină) și N (neuraminidază). Există 16 subtipuri H și nouă subtipuri N. În funcție de combinația acestor substanțe din învelișul virusului, apar denumiri precum H5N8 sau H10N3. Păsările de apă sunt gazde naturale ale acestor virusuri.

Aceste păsări sunt însă imune la boală. La pui, curcani și gâște, virusurile din subtipurile H5 și H7 suferă mutații în forme foarte contagioase, care sunt adevărații agenți patogeni ai gripei aviare. Virusul H5N8, care a apărut acum în Europa, era cunoscut anterior din Asia.

Cum ajunge boala în Europa?

În Europa, gripa aviară nu este vreo noutate. Primul focar cunoscut al virusului H5N8 a apărut în Irlanda încă din 1983. Varianta foarte agresivă a gripei aviare de astăzi – care a fost detectată acum și la păsările sălbatice – a apărut pentru prima dată în China în 2013 și în Coreea de Sud în 2014. De acolo, s-a răspândit în Europa și în America de Nord prin intermediul păsărilor sălbatice.

Biologii atribuie apariția actuală a virusului zborului migrator anual al păsărilor, care adună sute de mii de păsări la un loc în anumite zone.

Poate fi virusul transmis la om?

Potrivit Oficiului Federal pentru Evaluarea Riscurilor, deși forma actuală a gripei aviare H5N8 este ”foarte dificil” de transmis la om, virusul ar putea suferi mutații și astfel să devină contagios. Cazurile actuale arată că, deși virusurile nu sunt considerate foarte contagioase, pericolul nu este doar teoretic.

Amenințate de un risc foarte mare sunt alte efective de păsări de curte, care trebuie ținute în interior în timpul focarelor actuale, pentru a preveni contactul cu păsările sălbatice. În 2003, în Asia de Sud-Est a izbucnit o epidemie cu un alt virus al gripei aviare, foarte contagios, H5N1. Acesta a ucis peste 400 de persoane în întreaga lume.

Cum poate fi transmis virusul la om?

Mai cu seamă persoanele care sunt în contact direct cu animalele infectate pot fi deosebit de expuse riscului de a contracta virusul gripei aviare, care se transmite în principal prin inhalarea particulelor de praf sau a picăturilor contaminate.

Însă este posibil ca gripa aviară să se transmită și pe mucoase. Varianta H5N1, mai periculoasă, poate fi transmisă de la om la om.

Se mai pot cosuma ouă la micul dejun sau friptură de curcan?

Consumatorii trebuie să gătească bine carnea de pasăre, recomandă Ministerul Federal al Agriculturii. Cei care urmează acest sfat nu trebuie să se îngrijoreze.

Ouăle fierte tari sunt, de asemenea, sigure. Potrivit BfR, virusul gripei aviare este ”sensibil la temperaturi ridicate” și nu poate rezista la o temperatură de cel puțin 70 de grade Celsius.

Dacă vreți să fiți complet în siguranță, ar trebui evitate produsele care au în compoziție ouă crude, de pildă tiramisu.

Cum altfel se pot proteja consumatorii?

În regiunile în care a fost depistată gripa aviară, oamenii ar trebui să evite contactul cu păsările sălbatice. Se recomandă prudență deosebită în cazul animalelor moarte. În țările în care gripa aviară este larg răspândită, Oficiul Federal le recomandă călătorilor să evite ”neapărat” piețele de păsări sau fermele de păsări.

Atunci când manipulează produse din carne de pasăre, consumatorii ar trebui să acorde o atenție deosebită igienei, depozitând carnea separat de alte produse alimentare. Consumatorii care vor să evite carnea sau ouăle provenite din regiunile afectate de gripa aviară, pot verifica seria de pe ambalaj pentru a identifica locul de proveniență a produselor.

Sursa: Deutsche Welle

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Stati un pic sa terminam cu covidu’.