Introducerea alunelor în meniul copiilor poate ajuta la protejarea împotriva unei alergii la alune în adolescență, potrivit unui nou studiu
Hrănirea copiilor cu alune în mod regulat, de când sunt sugari de câteva luni până la vârsta de cinci ani, a redus cu 71% rata de alergie la alune atunci când aceștia erau adolescenți, potrivit unui nou studiu, scrie Euronews.
Concluziile, publicate în această săptămână în revista NEJM Evidence, au constatat că un consum regulat timpuriu de alune a oferit o „toleranță de durată” la această leguminoasă, chiar dacă participanții au încetat să mai mănânce alune ulterior.
Studiul a fost o extindere a unei cercetări anterioare, în care jumătate dintre participanți au consumat alune în mod regulat din copilărie până la vârsta de 5 ani, în timp ce cealaltă jumătate le-a evitat.
Ei au constatat în prima parte a studiului că introducerea timpurie a alunelor a „scăzut semnificativ” frecvența alergiei la alune în rândul copiilor care prezentau un risc ridicat de a face alergie, reducând riscul la vârsta de 5 ani cu 81%.
Investigatorii au urmărit apoi participanții de la vârsta de șase ani până la 12 ani sau mai mult.
Grupul cu un consum regulat și timpuriu de alune și-a redus riscul de alergie în adolescență cu 71%, comparativ cu grupul care le-a evitat.
„Zeci de ani de sfaturi de a evita alunele i-au făcut pe părinți să se teamă să introducă alunele la o vârstă fragedă”, a declarat într-un comunicat Gideon Lack, cercetător principal și profesor de alergie pediatrică la King’s College London.
„Dovezile sunt clare că introducerea timpurie a arahidelor în copilărie induce o toleranță pe termen lung și îi protejează pe copii de alergii până la vârsta adolescenței”, a adăugat Lack.
Alergiile la alune sunt în creștere
Alunele sunt o cauză frecventă a alergiilor alimentare, un studiu din 2023 estimând că prevalența alergiei la alune în Europa era de aproximativ 1,5%. Alergia poate pune în pericol viața.
„În acest moment, alergiile alimentare sunt în creștere în Marea Britanie, iar incidența este în creștere în rândul copiilor”, a declarat Amena Warner, șefa serviciilor clinice de la Allergy UK.
Warner a declarat că studiul oferă „speranța generațiilor viitoare că prevalența alergiilor la arahide poate fi redusă”, adăugând că importanța cercetării cauzelor alergiilor alimentare „nu poate fi supraestimată”.
„Alergia la alune poate fi deosebit de dificil de trăit. Știm de la numeroasele persoane pe care le sprijinim că teama de a avea o reacție alergică fatală la alune nu poate fi cu adevărat înțeleasă de cei care nu au alergie alimentară”, a spus ea.
Un alt cercetător principal George Du Toit, tot de la King’s College London, a declarat că alunele pot fi introduse în alimentație încă de la vârsta de patru luni.
„Copilul trebuie să fie pregătit din punct de vedere al dezvoltării pentru a începe înțărcarea, iar alunele ar trebui introduse sub formă de pastă moale de piure sau sub formă de pufuleți de alune”, a spus el.
Studiul a fost cofinanțat parțial de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase al SUA (NIAID).
Directorul NIAID, Jeanne Marrazzo, a declarat într-o declarație că rezultatele „ar trebui să întărească încrederea părinților și a îngrijitorilor că hrănirea copiilor lor mici cu produse din alune începând din copilărie, în conformitate cu orientările stabilite, poate oferi o protecție de durată împotriva alergiei la alune”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank