G4Media.ro

Intruziunea chineză în spaţiul aerian japonez reprezintă „un semnal de alarmă” pentru…

Intruziunea chineză în spaţiul aerian japonez reprezintă „un semnal de alarmă” pentru Tokyo, consideră un congresman american

Incursiunea unui avion chinez de spionaj în spaţiul aerian al Japoniei a fost „un semnal de alarmă” privind agresivitatea conducerii de la Beijing, consideră congresmanul american John Moolenaar, preşedintele comisiei speciale pentru China a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, citat miercuri de Reuters, transmite Agerpres.

Zborul de luni al unui avion de recunoaştere Y-9 în apropiere de insula Kyushu din sudul arhipelagului nipon a fost primul în care o aeronavă militară chineză a încălcat spaţiul aerian al Japoniei, a informat guvernul de la Tokyo, care a comunicat Chinei că incidentul a fost „complet inacceptabil”.

Ministerul de Externe chinez a replicat marţi că încă încerca să înţeleagă situaţia.

Moolenaar, reprezentant al Partidului Republican, a acordat miercuri un interviu la Tokyo în cursul căruia a afirmat că „am văzut o Chină foarte diferită în ultimii ani, iar întrebarea este care e cea mai bună modalitate de a descuraja agresiunile şi activităţile răuvoitoare pe viitor”.

Congresmanul se afla într-o vizită în Japonia, alături de mai mulţi membri ai comisiei bipartide pe care o prezidează şi care a analizat subiecte cum ar fi exporturile chineze de precursori chimici ai drogului fentanil sau influenţa Beijingului asupra firmelor americane.

El s-a întâlnit cu ministrul japonez al comerţului şi industriei, Ken Saito, care supervizează exporturile de tehnologie ale ţării sale.

În prezent – menţionează Reuters în context – guvernul de la Washington condus de preşedintele Joe Biden intenţionează să extindă restricţiile privind exportul de echipamente pentru producţia de semiconductori. Japonia a colaborat cu SUA ca aliată pentru impunerea unor astfel de măsuri, dar a evitat, spre deosebire de partea americană, limitări ale exporturilor care să afecteze direct China, cel mai mare partener comercial al ţării.

Luna trecută, două surse ale agenţiei citate au declarat că o nouă reglementare, care va acorda Statelor Unite prerogative extinse pentru blocarea exporturilor către China al echipamentelor unor producători străini de cipuri pentru computere, va exclude de la restricţii Japonia, Olanda şi Coreea de Sud.

Moolenaar avea pe agendă şi o întâlnire cu premierul nipon Fumio Kishida şi cu alţi înalţi oficiali de la Tokyo. „Nu dorim să alimentăm un complex militar care poate fi folosit împotriva noastră”, a declarat el, referitor la China.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Un semnal ar fi fost datul peste rât! Avionul trebuia avertizat dinainte, apoi la intrare in spațiul japonez doborât. Exact cum a lucrat Turcia cu Rusia. Autocrații răspund doar la forță! Orice altceva pentru ei înseamnă slăbiciune!