Inundațiile masive continuă în Rusia, 10.000 de clădiri afectate
Peste 10.000 de clădiri rezidențiale au fost inundate în regiunile rusești din Urali, Volga și vestul Siberiei, au anunțat luni autoritățile. Inundațiile, de o amploare care nu a mai fost văzută de zeci de ani, au dus la mii de evacuări, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Inundațiile, considerate de o amploare excepțională, au fost provocate în ultimele zile de ploile abundente combinate cu creșterea temperaturilor, topirea zăpezii și spargerea gheții de iarnă care acoperă râurile și cursurile de apă. Cu toate acestea, încă nu au fost raportate victime legate de dezastru.
„Mai mult de 10.400 de clădiri rezidențiale sunt inundate”, a declarat luni Ministerul rus pentru Situații de Urgență.
Potrivit Kremlinului, guvernatorii regiunilor Orenburg, Kurgan și Tiumen, precum și ministrul pentru Situații de Urgență, au raportat luni dimineață situația președintelui Vladimir Putin, care a ordonat crearea unei comisii speciale.
Cu toate acestea, Putin nu intenționează să se deplaseze la fața locului, potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.
Cele mai multe evacuări au loc în prezent în regiunea Orenburg, la granița cu Kazahstanul. Peste 6.100 de persoane au fost evacuate, inclusiv 1.400 de copii, au anunțat luni autoritățile locale.
O mare parte a celui de-al doilea oraș ca mărime din regiune, Orsk (220.000 de locuitori), a fost inundată după ce un baraj s-a rupt vineri seara, în apropierea râului Ural, care a ieșit din matcă. Imaginile publicate de presa rusă arată centrul orașului și zonele rezidențiale acoperite de apă, cu unele case inundate până la acoperiș.
Potrivit autorităților locale, nivelul râului din Orsk a scăzut luni dimineață cu nouă centimetri, ajungând la 963 cm, dar a crescut cu 16 centimetri în capitala regională, Orenburg (570.000 de locuitori), ajungând la 872 cm.
“Fără precedent”
Agenția meteorologică oficială a Rusiei, Rosguidromet, a declarat că se așteaptă ca inundațiile din Orenburg și din împrejurimi să atingă punctul maxim miercuri.
Primarul orașului a declarat că regiunea nu a mai cunoscut inundații de o asemenea amploare de zeci de ani.
„Nu am mai văzut atâta apă în Orenburg de mult timp. Recordul a fost în 1942 (…) după aceea nu au mai fost inundații ca aceasta. Acum este fără precedent”, a declarat primarul Serghei Salmin, citat de presa rusă.
Pe contul său de Telegram, el a precizat că 1.535 de clădiri rezidențiale au fost inundate în orașul Orenburg și a cerut locuitorilor din zonele inundate să evacueze „deoarece situația se va înrăutăți în următoarele două zile”.
Russian media report that water continues to rise in Orenburg region, Russia. They warn that the flood may come to Kurgan and Tyumen regions, as well.
The dam in Orsk was built 10 years ago and cost almost a billion rubles. Already during construction, there have been issues… https://t.co/gbYm9CNA8V pic.twitter.com/wtPHFvkZ1W
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) April 7, 2024
De asemenea, peste 570 de persoane au fost evacuate în regiunea Kurgan, care se învecinează de asemenea cu Kazahstanul, potrivit autorităților regionale luni dimineață, care se tem că râul Tobol ar putea crește.
La câteva sute de kilometri mai la nord, marele oraș Tyumen (800.000 de locuitori), capitala regiunii cu același nume, ar putea fi de asemenea afectat de inundații, a declarat Viktor Iațoșenko, ministrul adjunct pentru situații de urgență, citat de agenția Ria Novosti.
Rusia este lovită în mod regulat de fenomene meteorologice extreme, precum inundații și incendii devastatoare de pădure, adesea exacerbate de efectele schimbărilor climatice.
Vladimir Putin, a cărui țară este un mare producător de hidrocarburi, nu neagă realitatea schimbărilor climatice, dar și-a exprimat îndoiala că acestea sunt rezultatul activității umane.
El a asigurat că adaptarea Rusiei și a infrastructurii sale la provocările încălzirii globale reprezintă o prioritate.
Aceste inundații majore afectează, de asemenea, Kazahstanul vecin, unde președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a deplâns sâmbătă „un dezastru natural”, „poate cel mai mare, în ceea ce privește amploarea și consecințele, din ultimii 80 de ani”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu