G4Media.ro

Oficiali maghiari: Inundaţiile din România și Ucraina trimit „covoare” de deşeuri în…

Sursa foto: MTI/Balázs Attila

Oficiali maghiari: Inundaţiile din România și Ucraina trimit „covoare” de deşeuri în aval în Ungaria

Covoare de deşeuri de plastic au fost aduse de ape peste graniţă în Ungaria în ultimele zile în urma inundaţiilor, conform autorităţilor ungare, în pofida solicitărilor anterioare pentru stoparea poluării adresate vecinilor din amonte, Ucraina şi România, transmite Reuters.

  • Vezi aici imagini cu poluarea pe Tisa

Până luni, unităţile de eliminare a deşeurilor plutitoare au îndepărtat 500 de metri cubi de deşeuri de pe râurile Tisa şi Someş, a declarat Gabriella Siklos, purtătoare de cuvânt a Direcţiei pentru gestionarea apelor din Ungaria.

Sticle de plastic ajung în apele Tisei din Ucraina şi pe râul Someş care curge din România, a spus Gabor Molnar, inginer în cadrul direcţiei, adăugând că deşeurile sunt numărate de colegii săi situaţi în amonte, la intrarea în Ungaria.

„La Tivadar (un sat de pe Tisa), 50-70 de sticle ajung în continuare în fiecare minut, iar cifre similare sunt pe râul Someş”, a declarat el.

În timp ce o mare parte din resturile care curg în aval sunt materiale organice luate de ape la creşterea nivelului râurilor, Molnar a precizat că există şi deşeuri menajere, inclusiv papuci şi chiar televizoare, alături de sticle de plastic.

Deşeurile plutitoare aduse de ape la graniţa Ungariei la sfârşitul săptămânii trecute au impus desfăşurarea echipelor însărcinate cu eliminarea acestora pentru a şasea oară în ultimul an şi jumătate, a notat Siklos, adăugând că această cantitate de resturi a fost similară cu cea din cazurile anterioare.

În luna iulie a anului trecut, preşedintele Ungariei, Janos Ader, a solicitat Ucrainei şi României să stopeze poluarea celor două râuri importante care curg pe teritoriul Ungariei după ce inundaţiile au provocat „covoare murdare” din sticle de plastic de la vecinii săi, notează Reuters. Ader a cerut celor doi şefi de stat să le solicite autorităţilor din ţările lor să rezolve problema.

Sursa: Agerpres/ Sursa Foto: MTI

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. ” O Romanie curata! ”
    La figurat, evident.

  2. ce prosti, le aduna in loc sa le lase sa ajunga inapoi in romania

    • Bv, destrptule. O sa ajunga inapoi in Romania, cand o sa curga Somesul invers. :))

    • Desteptul ești tu Roman.
      Ia ghici în ce fluviu se varsă Tisa, după ce a preluat și apele Someșului?
      Și după ce iese din Ungaria și tranzitează Serbia unde ajunge fluviul ăla?
      Ajunge din păcate într-un hal comparabil de poluare cu cel de pe Tisa și Someș la ieșire, numai că proporțional la debitul apei.

    • D-le @Gabor,
      Vă rog, nu i-o luați in nume de rău, că e prea complicat pentru dănsul ! Plus de asta mizeria odată ajunsă in Dunăre devine o problemă multinațională, un fel de:”să moară și capra vecinului”, varianta hidrografică…

    • Se pare ca sunt mai civilizati, nu considera metoda asta ok pentru a pastra curatenia in tara lor ma refer la exportul de gunoi uman sau plastic.

  3. Nu cumva asta merita guvernul ungar , care face Romaniei numai ….mizerii ?!

  4. plastic gratis bre`

  5. Pai cine e ministrul
    mediului,apelor ,padurilor etc”in guvernul actual ? asa are el grija de anyaorszag ? parca dadea interviuri deunazi pe la MTI,ingrijorat de problema ursilor…

  6. Ar trebui să turnăm noviciok si deșeuri radioactive in Tisa, ca b*zg*orilor le place să mănânce c@c*t Putinist-Dughinist de la Matushka Rossiya , cum le plăcea ăla hitlerist și încă le place.

    Această țară si acest popor (de imigranti non-europeni) au reprezentant mereu un cal troian pentru Europa și popoarele europene, prin ei intra China și Rusia în Europa mai ușor și sabotează proiectul NATO.

  7. Prin Dunăre ajung tot in Romania.. of of…

  8. In satele din Romania , gunoiul se arunca de rezidenti pe malul raului sau in rau – un aspect comportamental de civilizatie de tara africana sau Indonezia.
    Nu se va schimba comportamentul mai repede de jumatate de secol.
    Ar trebuit apelat la Boyan Slat- olandez care a construit o masinarie pentru colectarea deseurilor din rauri amplasate in Indonezia.

    • Pai unde sa arunci peturile daca in multe sate si comune nu sunt containere de gunoi ?
      Anul trecut am fost undeva la tara, la vreo 70 km de oras, binenteles dupa doua zile s-a adunat gunoi, peturi, ambalaje, resturi de mancare, etc. Le-am pus intr-un sac galben si le-am transportat 70 de km inapoi in oras la tomberon.
      As fi putut sa scap foarte usor de gunoi undeva pe drum.

  9. Nu mor de dragul lor dar de acum stăpâni in Romanică pentr ca asa s-a salvat Mandolina sa nu mai cânte pe la metrou..sa bea Mona in loc de whiskey..Bravo lor.Avem ce meritam..E de abia începutul.. In putin timp ajungem in preistorice.

  10. Ăsta e e sit de relicve cderiste numai boșorogi care vor să fie tinerei se exprimă mai de a n p ule a de cât ceașca de cafea cu proteza n ea niște țărăniști pe cale de dispariție de vreo 20 de ani, usr plus și PD, PDL, PNL se duc pe p u la următorii ani

  11. :))))) How you like them apples?

  12. „există şi deşeuri menajere, inclusiv papuci şi chiar televizoare”
    Deci le dam papucii ungurilor. Si le trimitem ajutoare constând în echipament TV.
    Oameni seriosi Rromânii

  13. ungurii sa stringa gunoaiele din apele care le aduc in frumoasa lor tara si sa le trimita cu tirul in piata victoriei,sa le lase pe jos la romani ca sa se obisnuiasca ca e mizeria lor.
    sau sa stringa stivlele si mai fac si ei.un ban.

  14. Fiind vorba de aspecte de mediu, hai să vedem – ca fetițele între ele – care sunt problemele adevărate de mediu cu care ne confruntăm la noi în țară, unele caracteristice, nu neapărtat în ordinea gravității :
    • Furt ilegal din fondul forestier în mod organizat, în formă continuă, în grup și individual
    • Furt ilegal din fondul forestier cu acte în regulă, obținute în mod corupt ( Schweighofer și alții )
    • Halde de gunoi metropolitane necorespunzătoare din p.d.v al actualelor reglementări
    • Depozitări ilegale de deșeuri obișnuite, toxice sau pericoloase în locuri nedestinate depozitării de deșeuri
    • Aruncarea și infestarea mediului și apelor cu deșeuri din material plastic
    • Lipsa instalațiilor de canalizare la un număr încă probabil neinventariat de localități și arii noi construite alandala
    • Accesul neîngrădit ( pur și simplu nereglementat ) și nepenalizat al diferitelor mijloace de transport offroad ( mașini de teren, motociclete, atv-uri ) în fondul forestier, în arii naturale, în arii protejate, parcuri naturale.
    • Tratarea defectuoasă a deșeurilor rezultate din autovehicole scoase din uz, anvelope și acumulatori
    • Poluarea aerului, solului și râurilot cu emisii industriale rezultate din cele mai diferite domenii
    • Lipsa educației cu privire la importanța păstrării calității mediului
    • Păstrarea calității mediului și habitatului natural ca act civic și patriotic
    • Etc. etc. etc.
    • În cazul în care există totuși reglementări legale ale celor de mai sus, impunerea respectării și tragerea la răspundere lipsesc aproape cu desăvârșire.

    Exagerez ?

    • Nu cred ca exagerezi de loc, din pacate, astia suntem.
      Asteptam ca noul ministru al mediului, Dl. Barna Tánczos, sa faca ceva daca nu pentru noi romanii (sic !) pentru vecinii nostrii.

    • Completat cu observațiile unui comentator :

      ghergut
      9.2.2021 la ora 9:17 am
      Ai uitat sa mentionezi cateva pentru care este declansata procedura de infringement pentru Romania.
      -constructia de hidrocentrale in arii protejarte fara respectarea cadrului legal si prin incalcarea legislatiei romanesti si europene
      -distrugerea sectoarelor de rau (chiar si in arii protejate) prin exploatare neautorizata de balastiere
      -incalcarea prevederilor Directivei Cadru Apa
      -ANAR a intrat recent in colimator prin modul in care isi selecteaza ~expertii~ si incearca sa puna in practica proiecte vechi de pe vremea impuscatului care vizeza betonarea raurilor si distrugerea conectivitatii longitudinale si laterale . Colac peste pupaza vor sa faca asta pe banii din fondul de rezilienta, bani care ar trebui utilizati pentru refacerea raurilor si ecosistemelor degradate, care deja contribuie la inrautatirea calitatii vietii romanilor.

      Pentru Tudor :
      Ministrul nostru de resort are de lucru până peste cap. Evident că pentru România al cărei ministru este.