G4Media.ro

Învățătoare la sat – povestea Elisabetei Păcuraru, învățătoare la Școala Gimnazială Eșelnița…

Învățătoare la sat – povestea Elisabetei Păcuraru, învățătoare la Școala Gimnazială Eșelnița din Mehedinți

Elisabeta Păcuraru are 41 de ani și e învățătoare la Școala Gimnazială din satul Eșelnița, Mehedinți. Avea șapte ani în 1984, când, la ordinele lui Nicolae Ceaușescu, s-a început construirea Casei Poporului și 12 ani la Revoluție. „Țin minte că-mi doream să merg la București. Simțeam că e tare că am scăpat de comuniști, că trebuie să-i susținem pe ceilalți”, spune Păcuraru. Înțelegea evenimentul, pentru că familia ei mai asculta noaptea Radio Europa Liberă. În plus, locuia la granița cu Iugoslavia și auzea că unii români traversau înot Dunărea, ca să ajungă în țări din Occident și să ceară azil politic.

Pe lângă lecțiile pentru școală, atunci își ajuta părinții în gospodărie – se ducea „pe poieniță” cu gâștele – și citea cărți de Karl May, Jules Verne și Agatha Christie împrumutate de la prietenele ei. În fiecare vară își propunea să depășească 100 de volume.

Când s-a prăbușit regimul comunist, părinții au transferat-o la Orșova, la vreo șase kilometri de casă, pentru că umblau zvonuri că școala ar rămâne fără profesoarele bune de matematică și de română, din cauză că ele n-ar mai fi vrut să facă naveta de la oraș. „Pentru mine a fost groaznic într-a VII-a și a VIII-a”, spune Păcuraru. „Profesorii făceau mișto că eram de la țară, colegii nu mă acceptau.”

După aceea, a fost admisă la Școala Normală „Ștefan Odobleja” din Drobeta-Turnu Severin, liceu pedagogic, unde a stat la internat. La 19 ani, în 1997, a obținut prin concurs postul de învățătoare la școala din satul natal.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

    • Articolul asta e numai bun de citit de cei care impart oamenii in oraseni vs sateni, muncitori vs IT-isti, regateni vs transilvaneni, emigranti vs cei ramasi in tara.

      Dinescu a zis ca „Dumnezeu a impartit prostia la toate partidele, la toate natiile”.

  1. Felicitari doamnei Pacuraru. Avem nevoie de mult main multi dascali ca ea pentru re-alfabetizarea Romaniei. Respect pentru munca si pentru efortul depus de a intrepta apucaturile de mahalagii tantosi din familii de romani care nu-si vor plozii in banca cu un rom, si de romi mai instariti care nu-i vor „contaminati” de colegi mai saraci.