G4Media.ro

Învățătoare la Școala ucraineană din Sibiu: ”Am impresia că nu trăiesc această…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Învățătoare la Școala ucraineană din Sibiu: ”Am impresia că nu trăiesc această realitate. Cum poate fi război dintre popoare înfrățite?” /  „Doamne, Dumnezeule, cum aș putea să revin la Odesa și să mă reobișnuiesc cu realitatea de acolo? Aici totul este ca în poveste”

Dr. Tetiana Toma este lector universitar, iar recent, a inițiat proiectul „Sibiu pentru Ucraina”, al cărui domeniu de interes științific este cercetarea relațiilor bilaterale româno-ucrainene.

A acordat un interviu publicației Turnul Sfatului în care vorbește despre situația ucrainenilor care au rămas în țară și despre cei care s-au refugiat în România.

”Am impresia că nu trăiesc această realitate. Cum poate fi război dintre popoare înfrățite? Mereu am crezut că este corect ca Ucraina să fie alături de Rusia, nu de America, pentru că de la începuturi am fost împreună. Mă sună rudele din Rusia și își cer scuze pentru ce se întâmplă. Sunt ruși care cred această propagandă, că noi suntem naziști, că omorâm, distrugem. Rudele mele sunt de altă părere, dar ca ei sunt puțini. La început verișorii mei se ofereau să ne ajute financiar, dar din cauza sancțiunilor nici lor nu le mai merge bine”, spune ea.

Tetiana Toma susține că după finalizarea războiului, Ucraina va fi total transformată, inclusiv ca mentalitate.

”Ne așteaptă mari schimbări. Totul va fi altfel de acum înainte. Vom fi două state în stare de conflict permanent. Nu știu cât timp ar trebui să treacă pentru ca lucrurile să se schimbe. Să dea Dumnezeu să nu fie ca în Israel, cu bombardamente, deși cam asta ni se prorocește. Cred că va fi foarte greu cu limba… Faptul că vom reconstrui totul nu mă preocupă atât de mult”, mai spune ea.

Interviul poate fi citit în Turnul Sfatului.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Ramaneti in Romania ! Ce sa faceti la Odesa ? Acolo cladirile sunt in ruine !

  2. Doar imaginați-vă cum ar fi în România, noi nefiind „popoare înrudite” nici cu ucrainenii nici cu rușii! Dacă „frații” îți taie gâtul unul altuia….

    • Rușii și ucrainenii n-au fost niciodată frați. Rusia a dominat zona cu forța. Acum că fosta Federație Rusă e într-un declin ireversibil, țările se desprind de ea.

  3. Să sperăm că monstrul de Putin va fi anihilat și că poporul rus se va deștepta si-i va rupe capul inainte ca Putin să le rupă capul tuturor băieților rusi.

    • Rusia se confruntă cu crize multiple, printre care și o criză demografică. Rusia se scufundă.

  4. Rusia nu are frați, Rusia nu vede decât dușmani și supuși în jurul ei.

    • Foarte buna observatie! Putin este un tiran care nu stie decat sa supuna prin teroare si genocid adlitteram. Asemenea rusii vad in vecinii lor doar zone pe care le pot jefuii adlitteram prin invazie cu tancuri si puhoi de carne de tun!

      Sper doar sa apuc ziua in care acest tiran, Putin, va plati pentru toate crimele pe care le-a facut!

  5. Mă bucură faptul că își găsesc un refugiu aici în România. Cei cu care am intrat în contact mi-au lăsat impresia că sunt oameni civilizați și educați. Există un program special pentru ei, bănuiala mea e că e susținut financiar de UE și probabil Statele Unite. Mă îndoiesc că noi susținem financiar un asemenea program, noi nu suntem în stare să facem un program functional pentru noi in orice domeniu.

  6. Ce de iubitori de racheți neonaziști. Unul mai scîrbavnic ca altul.

    • Doar ca nu au invadat pe nimeni

  7. Din interviul din ” Turnul Sfatului” s-ar înțelege că problema ucrainienilor a fost că nu vorbeau limba ucrainiană ci rusă. Deci au fost luați de către Moscova ca și ruși oropsiți de către guvernul ucrainian. Probabil așa a fost și în Moldova sovietică sau Ardeal. Totuși, ”ocuparea psihologică ” nu anulează profundul sufletesc. Aviz ama-torilor. Cum toți marii scriitori ruși au murit nebuni, putem înțelege ce șanse existențiale are un om în Rusia. ZERO.

  8. Da doamna învățătoare nu vede că Ucraineni pot învăța în limba lor aici, da etnicii Români/Unguri/etc în Ucraina nu? Nu le crapă obrazu de rușine Ucrainenilor? O tot ține langa cu popoarele înfrățite. Or fi da brânza e pe bani. Să facă baletu ăsta ieftin după ce ‘bagă mâna în ladă’ să dea drepturi minorității Românești.

  9. John Steinbeck a scris o carte pentru Tom si Ion, baietii lui.
    E publica si se numeste „La rasarit de Eden”.
    Acolo ii mentioneaza pe C.ain si Abel, alti doi frati, si ce au facut ei inca de la inceputul omenirii. Cain l-a o.mo.rat pe Abel.
    Noi la ora asta ne intrebam de ce doua po.poare infratite sunt in r.azb.oi, fie pentru ca nu am avut timp sa citim macar aceasta carte, scrisa de un scriitor care a primit premiul Nobel pentru intreaga lui munca pusa in slujba omenirii, deci si a noastra, fie pentru ca nu ne vine sa credem.

  10. Minunile propagandei de zeci de ani pe baza de ideologie sovietica, formarea omului nou , sovietic,
    la rasarit de Nistru slavii sunt frati cu totii.
    In vest , fiecare cu tara lui. Cehia si Slovacia au pus economia inaintea originii comune si a limbii similare. Croatia si Serbia s-au despartit sau au fost despartite prin forta bisericilor – surori de la inceput si se straduiesc sa spuna ca nu au aceeasi limba. Macedonia de Nord a fugit mereu de pretentiile Bulgariei , care a invocat limba comuna pentru a o acapara, aceeasi idee de ,, frati”.Poti sa stii de unde a inceput istoria antica a triburilor slave, care erau frati si care nu ?
    Daca nu ma insel, hatmanul Bogdan Hmelnitki -un nobil polonez- a legat teritoriul ucrainian de Rusia, o situatie politica, iar nu o izbucnire afectiva.