Invazia buburuzelor se va diminua în 1-2 săptămâni / Cum explică specialiștii din Delta Dunării explozia numerică a insectelor și ce rol are acțiunea de stropire a dăunătorilor în agricultură, pe care buburuzele îi consumă
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a precizat luni că este de așteptat ca explozia numerică a buburuzelor să își diminueze intensitatea într-o perioadă de 1 – 2 săptămâni, printre motivele care au determinat invazia insectelor se află și întârzierea procesului de stropire a culturilor împotriva dăunătorilor pe care buburuzele îi consumă.
Mai mult, stropitul este interzis acum pentru că se apropie perioada de treierat și cules.
Gabriel Lupu, biolog la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării, susține că buburuzele prezente pe litoralul Românesc al Mării Negre sunt insecte aparținând Ordinului Coleoptera – gândaci, Familia Coccinellidae – buburuze, Specia Coccinella septempunctata (Linnaeus, 1758) – buburuza comună, specie considerată utilă, folosită în combaterea biologică a dăunătorilor, spre exemplu a afidelor.
„Motivele exploziei numerice a acestora sunt legate de sezonul de primăvară extrem de ploios și cu temperaturi sub mediile perioadei, în Dobrogea, ceea ce a dus la decalarea sezonului cald. Insectele fiind organisme dependente de temperatura mediului ambiant au prezentat de asemenea un decalaj al apariției, atât la buburuze cât și la speciile dăunătoare pe care le consumă. Stropirile de primăvară a culturilor împotriva dăunătorilor, de asemenea amânate din cauza ploilor, au condus la explozia numerică atât a indivizilor aparținând speciilor hrană cât și a buburuzelor într-o perioadă în care, apropiindu-se de treierat, cules, etc., stropitul este interzis. Acțiunea de stropire a dăunătorilor în agricultură având ca scop acela de a ține sub control exploziile numerice a indivizilor aparținând speciilor de dăunători are ca efect indirect și ținerea sub control a numărului indivizilor aparținând speciilor utile, în cazul de față buburuzele”, a explicat Gabriel Lupu, într-o postare pe Facebook.
Buburuza este o insectă neagresivă și doar accidental poate mușca pielea persoanelor cu care intră în contact. Mușcătura nu produce reacții adverse la nivelul pielii sau a organismului, a precizat biologul.
Gabriel Lupu mai transmite că este de așteptat ca explozia numerică existentă să își diminueze intensitatea într-o perioadă de timp relativ scurtă, de 1 – 2 săptămâni.
Sursa foto: ARBDD / Facebook
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii