G4Media.ro

Invenția revoluționară a cercetătorilor americani: dispozitiv care transformă aerul în energie electrică…

Invenția revoluționară a cercetătorilor americani: dispozitiv care transformă aerul în energie electrică cu ajutorul unei bacterii

Oamenii de știință de la Universitatea Massachusetts Amherst au dezvoltat un dispozitiv capabil să transforme vaporii de apă din atmosferă în energie electrică, o descoperire tehnologică care ar putea revoluționa domeniul energiei verzi, conform unui articol publicat pe site-ul universițății.

Dispozitivul denumit „Air-gen” a fost dezvoltat de inginerul Jun Yao și microbiologul Derek Lovley. Practic este un generator alimentat cu aer, cu nanofire de proteine ​​conductoare electric produse de bacteriile Geobacter.

„Literalmente creăm electricitate din aer. Air-gen generează energie curată 24/7″, a declarat Jun Yao despre dispozitivul său.

Air-gen folosește o proteină naturală pentru a crea electricitate din vaporii de apă din aer (umiditate). Dispozitivul necesită doar o peliculă subţire de nanofire proteice cu o grosime mai mică de 10 microni.  Pe partea de jos a peliculei se plasează un electrod, în timp ce un alt electrod, de dimensiuni mai reduse, este poziționat deasupra peliculei, acoperind doar o parte din ea. Electrozii sunt conectați la nanofirele proteice, iar după ce pelicula absoarbe vaporii de apă din atmosferă, în urma unor procese electro-chimice se creează condițiile ce generează curent electric între cei doi electrozi.

Această nouă tehnologie este nepoluantă, regenerabilă și are costuri reduse. Ea poate genera energie chiar și în zone cu umiditate extrem de scăzută, iar spre deosebire de alte surse de energie regenerabilă, nu necesită condiții favorabile pentru o funcționare eficientă. ( vânt în cazul sistemelor eoliene, soare în cazul sistemelor solare).

Cercetătorii susțin că actuala generație de dispozitive Air-gen este capabilă să alimenteze electronice mici, iar următorul pas este extinderea aplicabilității lui spre brățările de fitness și ceasuri inteligente, eliminând astfel nevoia de baterii tradiționale.

“Scopul final este realizarea sistemelor la scară largă. De exemplu, tehnologia ar putea fi incorporată în vopseaua de perete ce ar putea ajuta la alimentarea casei, sau putem dezvolta generatoare independente de energie ce furnizează energie electrică în afara rețelei. Odată ce vom ajunge la o scară industrială de producție a firelor, mă aştept să putem realiza sisteme mari, care să contribuie major la producția de energie durabilă. Aceasta este doar începutul noii ere a dispozitivelor electronice pe bază de proteine” a mai adăugat Jun Yao.

Sursa: University of Massachusetts Amherst

Sursa foto: University of Massachusetts Amherst

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Din ciclul „între timp in țările cu apa calda”. La noi urmează invenția revoluționară „canalizare în fundul curții”.

  2. Interesant.

    Între timp, românii se bat între ei pentru un voucher de vacanţă de la Firea, luat din banii publici pentru sistemul de încălzire. Naţie de maimuţe.

    • Asta cu maimutele nu e ok, în primul rând, ca și specie, omul e tot o maimuță, în al doilea rând, restul speciilor de maimuțe sunt mai normale în comportament.

  3. „Here we show that thin-film devices made from nanometre-scale protein wires harvested from the microbe Geobacter sulfurreducens can generate continuous electric power in the ambient environment. The devices produce a sustained voltage of around 0.5 volts across a 7-micrometre-thick film, with a current density of around 17 microamperes per square centimetre. ” (https://www.nature.com/articles/s41586-020-2010-9)

    17uA/cm2 … Cam puțin… Ca să alimentăm un mic LED la 2.5V cu 20mA curent, am avea nevoie de (2.5V/0.5V * 20000uA/17uA) cm2 = 5882 cm2. Deci 1m2 pentru 2 leduri in paralel.
    Puterea electrică generată de 1m2 (un metru pătrat) de film de Air-gen ar fi 0.5V * 17 * 10E-6 A * 10E4 cm = 0.5 * 17 * 10E-2 W/m2 = 0.085 W/m2. Ca și comparație, un panou solar fotovoltaic, în condiții optime, generează 150W/m2, deci de aproape 2000 ori mai mult.
    Dacă aș avea 100m2 de perete să-i vopsesc cu Air-gen aș obține 8.5W de energie electrică pe oră, ceea ce e suficient pentru laptopul de pe care scriu. Dacă tehnologia ar avansa și ar deveni mai eficientă de 100 de ori, atunci din pereți aș obține o putere de 850W, care e suficientă pentru o locuință (e necesară stocarea în baterii pentru a avea apoi puteri mai mari – ptr aspirator, de exemplu).

    Este o invenție, da, dar nu aș numi-o revoluționară. În momentul de față, nu are cum să devină așa…

    • Nu inteleg, ce tip de energie consuma pentru a genera energie electrica? Cumva energie termica? Se foloseste de fenomenul de condensare a apei?

  4. Pare a fi un perpetuum mobile dupa cum e descris de meseriasii de la G4.
    Spune-ti domne ceva despre principiu nu povesti ca are 2 electrozi, o pelicula si merge cu aer. Daca e brevetat nu mai e secret de nedivulgat. E secret doar pentru cei de la G4 pentru ca le e lene sa caute si sa informeze cu adevarat. Doar senzationalul il urmaresc.

  5. Cum funcționează? Asta nu e scris nici în articolul sursă de pe site-ul universității nici în rezumatul articolului din Nature. Dacă cineva cumpără articolul de pe Nature, poate ne explică și nouă, aici, cum stă treaba…

    https://www.umass.edu/newsoffice/article/new-green-technology-umass-amherst
    https://www.nature.com/articles/s41586-020-2010-9

  6. Mda..nimeni nu a zis ce se va intampla la final cu umiditatea din aer..daca dispare…atunci e un esec descoperirea…parerea mea…deoarece va produce si mai mukta uscaciune…. Nu uitati pt un om….e necesara o umiditate de 40..50% a aerului daca nu ma insel…. Asaca daca produci curent pierzand umiditatea din atmosfera e cam nasol……

    • Se topesc ghetarii, umiditatea creste exact cat trebuie pentru a contribui la acest ciclu, in rest nimic nu se pierde – totul se transforma!