Invenția unui start-up din Iași: Mănuşa care depistează boala Parkinson cu mai mulți ani înainte de apariția primelor simptome / Dispozitiv IoT detectează tremuratului asociat bolii
Creative Penguins este numele unui startup ieşean care ar putea avea o contribuţie importantă în următorii ani la depistarea în faze incipiente a bolii Parkinson, relatează Ziarul de Iași.
Pentru acesta, creatorul soluţiei, Andrei Stoleru, a dezvoltat pentru lucrarea de disertaţie susţinută în urmă cu o lună la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, o mănuşă cu senzori pe care urmează să o prezinte în Italia, la Verona, unor membri din comunitatea medicală şi academică.
“O persoană din familia mea a fost diagnosticată cu Parkinson. Iar apoi am aflat de unul dintre prietenii mei, care are o vârstă apropiată de a mea, diagnosticat şi el cu Parkinson”, povesteşte Andrei Stoleru (35 ani).
Cum tremurul, care este unul dintre simptomele bolii Parkinson, ieșeanul şi-a propus să dezvolte o mănuşă IoT (Internet of Things) capabilă să monitorizeze şi să înregistreze datele referitoare la mişcările mâinii pacienţilor.
“O mişcare între 3–7 Hz este asociată cu Parkinson”, explică Andrei Stoleru, care a notat în lucrarea de disertaţie: “Utilizarea senzorilor de mişcare şi a dispozitivelor IoT poate permite monitorizarea precisă şi continuă a mişcărilor pacienţilor şi detectarea semnelor timpurii ale bolii Parkinson, prin analizarea frecvenţei tremuratului mâinii”, spune el.
Implementarea soluţiei dezvoltată de fondatorul Creative Penguins ar permite, crede acesta, o monitorizare continuă şi precisă a tremuratului mâinii, oferind astfel oportunitatea de a identifica variaţiile şi tendinţele acestuia de-a lungul timpului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank