G4Media.ro

Inversarea grilei de salarizare din învățământ, propunerea unui antreprenor care a fost…

Foto: captură – live Facebook.com

Inversarea grilei de salarizare din învățământ, propunerea unui antreprenor care a fost profesor acum 26 de ani: Educatorii și învățătorii să aibă cele mai mari salarii, pentru că de la ei pleacă totul

O schimbare care ar trebui să se realizeze imediat în sistemul de educație ar trebui să fie inversarea grilei de salarii încât educatorii și învățătorii să primească cele mai mari salarii, “pentru că de la ei pleacă totul”, este de părere Bogdan Panait, CEO și fondator al Lexdata, companie care se ocupă cu sisteme de protecție a datelor personale (GDPR). Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței “Challenges of the Future: Education, Research and the Labour market” (“Provocările viitorului: educație, cercetare și piața muncii”).

Panait, care a fost profesor pentru scurt timp acum 26 de ani, a explicat în cadrul conferinței de ce nu a continuat cariera didactică: “pentru că m-a dezamăgit imposibilitatea ca eu să schimb sistemul. Ca mulți tineri care ne ajung la catedră în zilele noastre, am avut dorința de a îmbunătăți sistemul și nu am putut pentru că m-am lovit de lucrurile de care din păcate se lovesc și cei care au venit după mine. De o rezistență, în primul și primul rând, a oamenilor din sistem”.

Antreprenorul a comentat problema salariilor în învățământul preșcolar și primar, susținând că o reformă în acest sens ar fi de rezolvat cât mai repede: “Aș vrea să vin și cu câteva propuneri de a schimba imediat acest sistem. Prima ar fi inversarea grilei de salarizare din învățământ și să le ofer educatorilor și învățătorilor cele mai mari salarii din sistemul acesta educațional. Pentru că de la aceștia pleacă totul: de la un cadru didactic care lucrează cu, poate, 30 de copii mici de tot și cu care nu înțeleg cum face performanță”.

Articolul integral, pe EduPedu.ro.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Deci profesorii universitari sa aiba salariul cel mai mic. Unde a auzit ” expertul” ca se intampla asa ceva in lume ? Chiar toti f papagalii trebuie sa isi dea cu pararea?

    • Incurci borcanele. Nu toti copiii trebuie sa urmeze cursuri universitare. Deci propunerea se opreste la profesorii de liceu. Asta o stie si un papagal, precum cel din articol. Dar tu, cum stai?! 😈

    • Omul nu stie ce spune. Pt a obtine calitate in invatamant, discutia nu trebuie sa fie despre lefuri, ci despre nivelul de pregatire al dascalilor. Covarsitoarea lor majoritate au diplome procurate de la universitati sereliste, care se ocupa exclisiv cu furnizarea de diplome. Dupa aceea, dascalii se califica la locul de munca, direct in fata elevilor, la orele de curs. Calitatea actului didactic a ajuns in ultimul hal in acesti din urma ani, dar nimeni nu aminteste vreodata de asta. Acest lucru e valabil in tot ceea ce inseamna institutii bugetare.

    • Invatamant inseamna de la gradinita pana dupa doctorat -postdoc. Asta inseamna educatie, toate aceste forme de educatie sunt reprezentate in Ministerul Educatiei.
      Deci papagali sunt ceva mai multi….

    • a aruncat-o Bogdan Panait!

  2. Mi se pare o soluție de bun simț. Ce, calitatea justiției nu s-a îmbunătățit după ce au crescut salariile magistraților?
    Pe modelul similar, profesorii mai trebuie să iasă la pensie la 35 de ani cu dublul venitului lor brut. Că nimic nu e ca un ptsd căpătat la clasă.

  3. Daca tot s-a deschis subiectul despre rasturnarea grilei, eu as propune ca nivelul maxim de salarizare sa fie stabilit pentru dascalii de la tara. Ei lucreaza in conditii cu adevarat dificile.
    Daca facem comparatie intre provocarile pe care le intampina un profesor de la o scoala centrala unde toti copiii sunt programati de parinti si unul de la o scoala rurala unde pentru majoritatea parintilor scoala copiilor este o povara… E munca de miner.
    Dar diamantele trebuiesc cautate in subteran. Ma iertati, o figura de stil ieftina, un cliseu. Vreau sa soun ca trebuie stimulata mai mult dorinta de a se desprinde de conditia de inferioritate predestinata.
    Multi dintre cei care au pus bazele culturii nationale, atata cata este, au fost copii de la tara, din parinti care au crezut ca educatia te face om, mai inainte de averea mostenita…

    • Corect.

      Am avut colegi veniti de la tara, care erau competenti. Si, cand ma uitam la ei, imi ziceam „Astia sunt de doua ori mai capabili decat mine, daca au razbatut pana aici in conditiile date!” 👍🏅

      Deci, da, in rural e chinul, nu la oras, cu copii dopati cu meditatii si fara sa presteze munca prin gospodarie. 💡

  4. Așa,ar mai fi o șansă!

  5. Ok! Dar credeti ca un profesor de matematica performant ar accepta sa ramana in tara in conditiile in care o educatoare, care nu are nevoie sa stie mai mult decat adunari si scaderi de numere naturale, ar avea salariul dublu fata de el?

    Societatea nu poate evolua fara varfuri, fara performanta! Societatea umana a ajuns unde a ajuns din punct de vedere tehnic si stiintific prin mintile ei luminate, prin munca si inteligenta celor luminati si performanti! Ideile acestora au creat civilizatia de-a lungul timpurilor!

    Or performanta in societate nu poate fi adusa de invatatori si educatoare, hai sa fim seriosi!

    Individul are o propunere neserioasa, de inversare a valorilor, adica ceva asemanator cu „idealurili” comunismului!

    • Pare-se ca nu-ti poti depasi conditia de mediocru in toate cele, asta pt a nu uza inutil tastele.

  6. Spiru Haret, care a pus bazele invatamantului romanesc, a acordat cea mai mare atentie invatatorilor. Ei aveau salariul de baza cel mai mare; sigur, un profesor universitar castiga mai mult, dar nu din salariul de baza. Greul invatamantului cade pe invatatori; cum sunt ei pregatiti si pe urma cum sunt tratati? Aceasta este explicatia pentru numarul imens de analfabeti functionali ! Stiti cine poate fi invatator in mediul rural? Interesati-va si veti intelege de ce avem elevi care termina 8 clase si nu stiu tabla inmultirii iar daca citesc o fraza, obosesc, fara sa inteleaga nimic !

    • Daca statul – autoritatea locala – ii acorda Invatatorului prin statut si prin buget, RESPECT, mai avem o sansa ca sa ne ridicam ca natiune.
      E drept, respectul trebuie sa fie si meritat, nu doar impus prin lege.

  7. Ridicoli sunteti voi, care inghititi pe nemestecate orice bazaconie!

  8. Pe criteriul asta absurd, de utilitate sociala, cel mai mare salariu ar trebui sa-l primeasca femeile de serviciu si cei de la salubritate, fara ei am inota in mizerie…merit sau competenta nu conteaza…

  9. Oare cuma ar fi ca toți să aibă salariul de bază la fel, de încadrare, sau cum ii zice.

    Apoi de acolo începând să urmeze gradatiile, masteratele, doctoratele, vechimea etc., ca și un plus la salariul de bază.

    Sau??
    Cum funcționează acuma?

  10. Unde l-ati gasit pe acest analfbet semifunctional? Doar un adevar spune, a fost profesor pentru foarte putin timp. Si expert in educatie pentru restul vietii sale!