G4Media.ro

Investigație BBC Panorama: China a trimis baloane spion deasupra Japoniei și Taiwanului

sursa foto: Captura YouTube

Investigație BBC Panorama: China a trimis baloane spion deasupra Japoniei și Taiwanului

Noi dovezi ale programului de spionaj cu baloane al Chinei – inclusiv zboruri deasupra Japoniei și Taiwanului – au fost descoperite de BBC Panorama.

Japonia a confirmat că baloane au zburat deasupra teritoriului său și a declarat că este pregătită să le doboare în viitor.

China nu a răspuns în mod direct dovezilor prezentate de BBC.

Relațiile dintre SUA și China au fost puse în pericol la începutul acestui an, când un presupus balon de spionaj chinezesc a fost doborât în largul coastelor americane.

China a susținut că balonul văzut deasupra nord-vestului SUA la sfârșitul lunii ianuarie era un dirijabil civil, folosit pentru cercetări științifice, cum ar fi cele meteorologice – și că a fost un eveniment neintenționat și izolat.

John Culver – fost analist pentru Asia de Est în cadrul CIA – a declarat pentru programul Panorama că acesta „nu a fost doar un eveniment izolat, ci un efort continuu care datează de cel puțin cinci ani”. El a spus că baloanele chinezești au fost „special concepute pentru aceste misiuni cu rază lungă de acțiune” și că unele „se pare că au făcut înconjurul globului”.

Cu ajutorul Synthetaic, o companie de inteligență artificială care a analizat cantități uriașe de date capturate de sateliți, BBC a găsit mai multe imagini cu baloane care traversează Asia de Est.

Fondatorul companiei, Corey Jaskolski, a găsit dovezi că un balon a traversat nordul Japoniei la începutul lunii septembrie 2021. Aceste imagini nu au mai fost publicate până acum.

De asemenea, Corey Jaskolski consideră că dovezile indică faptul că acest balon a fost lansat din interiorul Chinei, la sud de Mongolia. BBC nu a reușit să confirme acest lucru.

Japonia este un aliat apropiat al SUA și acolo sunt staționate mai multe forțe americane decât în orice altă țară străină.

Yuko Murakami, de la Ministerul japonez al Apărării, a declarat pentru BBC că guvernul „își ia toate măsurile de precauție pentru a monitoriza zilnic situația” și că ar fi dispus chiar să doboare baloane pentru a proteja „viețile și proprietățile oamenilor de pe teritoriul Japoniei”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că este de părere că baloanele chinezești sunt echipate pentru a colecta informații. Acesta spune că aeronava pe care a descoperit-o deasupra SUA avea „antene multiple, probabil capabile să colecteze și să geolocalizeze comunicațiile”.

Pentru a investiga dacă China a lansat și alte baloane, echipa Panorama a căutat mai întâi în rețelele sociale și în rapoartele de presă din întreaga regiune pentru a afla dacă au fost observate OZN-uri pe cer.

Jurnaliștii au găsit două fotografii realizate de serviciul meteorologic din Taiwan, care păreau să arate un balon deasupra capitalei Taipei, la sfârșitul lunii septembrie 2021.

Corey Jaskolski le-a comparat apoi cu imaginile din satelit. „În 90 de secunde, am găsit balonul în largul coastei Taiwanului”, spune el.

Guvernul taiwanez a declarat pentru Panorama că a crezut că este vorba despre un balon meteorologic, dar Corey Jakolski este de altă părere.

„Doar bazându-ne pe diametrul balonului și pe faptul că altitudinile de operare par similare… acesta seamănă foarte mult cu balonul care a zburat deasupra Statelor Unite, deasupra Japoniei”, spune el.

Baloanele de supraveghere sunt uriașe – de mărimea câtorva autobuze – și transportă echipamente sofisticate capabile să colecteze cantități mari de date despre țintele de dedesubt.

Dar, fotografiate de un satelit din spațiu, ele par a fi doar niște mici pete albe.

Cercetările lui Corey Jaskolski arată că balonul care a zburat deasupra SUA în februarie se afla la un moment dat la 130 km de o bază aeriană nucleară din statul Montana.

De asemenea, el a trasat traiectoria de zbor a balonului până la cel mai probabil locul de lansare – Insula Hainan din Marea Chinei de Sud.

„Se pare că la… lansare a existat o acoperire de nori”, spune el. „Și dacă aș fi avut de gând să lansez un balon, aș fi ales o zi înnorată pentru a minimiza această șansă de detectare”.

Într-o declarație, Ambasada Chinei la Londra a acuzat SUA că a lansat ea însăși un număr mare de baloane de mare altitudine, care au înconjurat continuu globul și au survolat ilegal spațiul aerian al Chinei.

Aceasta a precizat că „China este o țară responsabilă” care acționează întotdeauna „în strictă conformitate cu dreptul internațional și respectă suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”. De asemenea, a adăugat că respinge „acuzațiile nefondate de denigrare și atac la adresa Chinei”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Normal ca ancheta continua. Smecheria asta ca daca colaborezi cu procurorul te face scapat e veche cat lumea. Doar cei slabi si sovaelnici cedeaza la manevre sin astea. Daca nu ar fi regizata sceneta i-as da un 4 lui Prigozyn pentru slabiciune.