Investigație Bellingcat: Boris Nemțov, opozantul rus asasinat în 2015 în fața Kremlinului, a fost urmărit aproape un an de zile de o echipă specială FSB, implicată în otrăvirea mai multor disidenți
O investigație realizată de Bellingcat, The Insider și BBC a descoperit că, în zilele și lunile dinaintea asasinării sale în 2015, liderul opoziției ruse Boris Nemțov a fost urmărit de membri FSB ai aceleiași echipe de asasini care avea să-i urmărească ulterior pe Kara-Murza, Bykov și Navalîi.
Nemțov a fost cândva omul despre care mulți au crezut că îi va succeda lui Boris Elțîn până când Vladimir Putin a fost numit președinte interimar în decembrie 1999. El a devenit un ghimpe în coasta Kremlinului în deceniul următor. El a pledat pentru sancțiuni internaționale împotriva conducerii politice a Rusiei. S-a opus anexării Crimeei și a cerut o anchetă independentă privind doborârea zborului malaezian MH17 deasupra estului Ucrainei.
În anii care au precedat imediat moartea sa, Nemțov a fost unul dintre cei mai înverșunați critici ai lui Putin – și printre cei mai proeminenți.
Timp de 10 luni, opozantul a fost urmărit de membri ai celui de-al doilea serviciu al FSB. Acești agenți au încetat să-l mai urmărească cu doar o călătorie înainte de execuția lui Nemțov prin foc de armă la Moscova, la 27 februarie 2015.
Zaur Dadayev, un fost ofițer de securitate cecen apropiat de conducătorul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a fost condamnat pentru această crimă de către un tribunal militar rus. În ciuda unei mărturisiri inițiale în cadrul procedurilor premergătoare procesului, despre care a declarat ulterior că a fost făcută sub constrângere, Dadayev a susținut că el și alți cinci ceceni l-au urmărit pe Nemțov timp de luni de zile, dar nu au comis crima. Apărătorii ruși ai drepturilor omului au sugerat că Dadayev a fost torturat în perioada de detenție preventivă. Nici ancheta oficială și nici procesul nu au stabilit motivul pentru care Nemțov a fost ucis și nici cine a ordonat asasinatul.
Motivul exact al acestui asasinat rămâne un mister până în prezent. Inițial, acuzatul a susținut că grupul cecen a comis crima ca răzbunare pentru că Nemțov a susținut revista satirică franceză Charlie Hebdo, care fusese atacată de militanți islamiști. Acest pretext s-a destrămat după ce s-a constatat că presupușii ucigași au început să-l urmărească pe Nemțov înainte ca acesta să facă vreo declarație despre Charlie Hebdo.
Echipa de filaj a FSB l-a urmărit pe Nemțov în toate călătoriile sale în regiunile din Rusia între mai 2014 și februarie 2015. Aceștia au urmat un tipar similar cu cel al filajului altor victime ale otrăvirii: de obicei, au ajuns cu câteva ore sau o zi înainte de Nemțov și au plecat cu puțin timp înainte sau după el. În special, în timpul ultimei călătorii de la Moscova la Iaroslavl, unde Nemțov a fost membru al consiliului local al orașului, ofițerii FSB nu l-au urmărit. Câteva zile mai târziu, acesta a fost ucis la Moscova.
Aceste noi descoperiri ridică noi întrebări cu privire la circumstanțele în care a avut loc moartea lui Boris Nemțov, inclusiv dacă cecenii condamnați – în cazul în care aceștia au fost într-adevăr asasinii – au acționat independent de aparatul de securitate al Rusiei. De asemenea, apar noi îndoieli cu privire la imparțialitatea anchetei oficiale. O mare parte din cazul acuzării s-a bazat pe comparațiile ADN efectuate de Institutul de Criminalistică – același departament FSB care a colaborat cu filajul lui Nemțov în operațiunile de otrăvire a altor personalități din opoziție.
Sursa foto: Kremlin.ru via Wikimedia Commons
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii