G4Media.ro

INVESTIGAȚIE În fiecare zi două minore nasc în spitalele publice din sud-estul…

sursa foto: Pexels

INVESTIGAȚIE În fiecare zi două minore nasc în spitalele publice din sud-estul României, dar instituțiile sunt preocupate să-și paseze responsabilitatea

În medie, două minore au născut în spitalele de stat din sud-estul României în fiecare din cele aproape 2200 de zile cuprinse în intervalul 2015-2020, se arată într-o analiză Dela0.ro și Info Sud-Est în proiectul Media X Files.

Aproape 4600 de fete sub 18 ani au devenit mame, în perioada menționată, în județele Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Călărași și Ialomița, arată date colectate de jurnaliști în cadrul proiectului Media X FilesMai bine de un sfert din cele 4600 de minore aveau la momentul nașterilor sub 16 ani.

Doar jumătate dintre nașterile menționate au fost înregistrate de structurile județene de asistență și protecția copilului (DGASPC) din regiune, cele care ar trebui să gestioneze anchetele sociale întocmite în astfel de situații.

Inspectoratele școlare județene (ISJ) din cele șase județe au consemnat, în intervalul 2015-2020, mai puțin de 150 de cazuri de mame minore. De altfel, doar trei ISJ-uri din regiune compilează astfel de date. Celelalte trei nu strâng astfel de statistici, considerând că fenomenele comunitare care determină înmulțirea cazurilor de mame minore nu sunt de competența lor.

Inspectoratul Școlar Județean Brăila a refuzat să ne spună câte din mamele minore au abandonat școala și câte au fost consiliate psihologic spunând că informațiile nu sunt de interes public, iar de monitorizarea minorelor se ocupă DGASPC. ISJ Brăila ne-a trimis să cerem informații direct la sutele de școli și licee din județ.

  • ”Adresați-vă școlilor, informația solicitată nu a fost identificată de ISJ Brăilaca fiind informație de interes public. DGASPC are în atribuții monitorizarea privind protecția copilului”, a fost răspunsul ISJ Brăila.

Nici Inspectoratul Școlar Județean Galați nu ne-a dat informații despre numărul mamelor minore care au abandonat școala, spunându-ne că nu fac parte din ”lista documentelor de interes public” gestionate de instituție. ISJ ne-a trimis la un centru coordonat chiar de inspectorat.

  • ”Informațiile solicitate nu fac parte din Lista documentelor de interes public gestionate de ISJ. Recomandăm să contactați Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională”, a fost răspunsul ISJ Galați.

În județele Brăila și Galați, în această perioadă, Poliția a înregistrat 1181 plângeri pentru agresiuni sexuale, viol sau corupere de minori. Nu știm câte dintre aceste plângeri au fost soluționate cu trimiteri în judecată pentru că Parchetul Curții de Apel Galați a refuzat să ne furnizeze informații. Solicitarea noastră de presă a fost considerată nefondată  – pentru că nu există astfel de date centralizate la nivelul instituției.

În acest context, în județele cu cele mai multe plângeri penale pentru agresiune sexuală și viol a minorilor, unde șefii principalelor instituții de monitorizare a fenomenului spun că nu au informații centralizate și, deci, nicio imagine de ansamblu a ceea ce se întâmplă în curtea lor, spitalele raportează cifre ”de top” în privința minorelor care nasc în regiune.

Fiecare instituție cu matematica sa proprie

În Spitalul Județean Brăila au născut, în perioada 2015-2020, 1110 adolescente, dintre care 218 nu împliniseră încă 16 ani în momentul în care au devenit mame. În județul învecinat, la Spitalul Județean Galați, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Galați și Spitalul Orășenesc Târgu Bujor, 710 mame au născut în aceeași perioadă, dintre care 184 aveau sub 16 ani.

În tot acest timp, DGASPC Brăila știe doar de 85 de adolescente din cele 1110 care au născut din 2015 încoace, în timp ce la DGASPC Galați sunt cunoscute 983 de cazuri de mame minore (mai multe decât nașterile înregistrate în cele două maternități publice județene, în intervalul studiat). Sistemul de raportare și de triere nu poate bifa nici măcar această cerință minimală: ca datele prelucrate să nu fie radical diferite de la o instituție la alta.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. acolo in parohia lui teodosie cel artagos?

  2. Autoritatile sunt „ocupate” cu INVESTITIILE!!!!
    OAMENII nu intra in sfera lor de preocupare „liberala”!!!

    • 👍🏻👍🏻👍🏻
      Si dupa cum zicea chiar liberalul Câțu educatia si sănătatea nu trebuie sa fie prioritare in politica lor ci antreprenorii…halal prim ministru…cu aere de expert în finanțe…

  3. Dupa 30 de ani iese la iveala mizeria din aceste institutii ale statului. Oare cine trebuie sa traga la raspundere aceste structuri care nu-si fac treaba, platite de pomana din bani publici?

  4. Majoritatea minorelor care nasc sunt de etnie roma! Problema e cultura! La noi in comuna (o comuna din Transilvania) avem doua localitati cu populatie majoritar roma. De acolo sunt 100% din nasterile in randul minorelor, si avem destule in fiecare an!

    • Ăia 5% romi ne aduc pe primul loc în Europa la capitolul mame minore?

      Și pentru că știi tu 2 sate din Transilvania ai tras concluzia valabilă pentru toată partea de sud-est a României, sate și orașe?

      Sunt întrebări retorice, ca să nu-ți spun direct că ești varză.

    • @Alina

      Ia zi fato cum ar fi mers niște ore de educație sexuală de la clasele primare ..desigur cu binecuvântarea fundației accept si a altor cateva ong uri

  5. Unde educatie de orice fel nu e … ajungi sa ai alocatie si de la mama minora si de la copil.

    Trist.

  6. Traiasca Familia Traditionala !!!

  7. Dacă ar fi după mine varsta minima pentru a deveni mama ar trebui sa fie 17 ani și …minim zece clase absolvite. Cine nu îndeplinește condițiile astea trebuie decăzut automat din drepturile părintești.

  8. In sfarsit o veste „buna”.
    Obtinem natalitate de unde putem si cat mai devreme.
    O sa avem si forta de munca proaspata.
    Nu va creste varsta de pensionare pentru ca are cine sa munceasca.
    PSD si PNL nu au furat nimic niciodata.
    Afirmatii cu grad de adevar indoielnic.

  9. Oare ce salarii au autoritatile astea incompetente?

  10. Mai bine mama la 17 ani decat sa ii avorteze.
    Orice femeie trecuta de 33 de ani fara un sot alaturi si un copil de mana e o epava. O ratata. Aburelile cu: mai am timp sa ma marit si sa fac un copil, cariera pe primul plan, sunt fix asta, abureli!
    Daca vreti sa intelegeti de ce se nasc atatia copii cu autism, sindrom down si alte boli, una dintre principalele cauze sunt mamele batrane.

    • Vrem mame tinere si analfabete…sa si spele copiii cu soluții pt animale cu rezultatele văzute acum câteva zile…educatia si doar educatia este solutia pt Romania dar cine s o faca…doar străinii asa cum a fost mereu în istorie…

  11. Un plan de masuri trebuie sa contina: 1. Educatie sexuala la scoala si fara acordul parintilor; 2. Legiferarea bordelurilor pentru cei peste 18 ani (tinerii barbati nu vor mai pune presiune pe fete, de multe ori minore, femeile cu inclinatie pentru aceasta industrie sunt protejate si salarizate iar statul castiga din impozite si taxe)

  12. O fata care face scoala multa are un viitor mai bun: sparanghel in fiecare primavara si copii cu Down.

    Beneficiaza si natiunea de marea ei educatie, pentru ca scaderea natalitatii reduce poluarea si lasa o tara curata nationalitatilor inlocuitoare.