G4Media.ro

Investigație Info-Sud-Est: Cum ajung milioane de lei pentru digitalizarea primăriilor din Tulcea…

Sursa: Info Sud Est

Investigație Info-Sud-Est: Cum ajung milioane de lei pentru digitalizarea primăriilor din Tulcea la omul care a intermediat și consultanța/ Cine este Gabriel Al-Baba, un tânăr de 28 de ani din Timiș/ Legături cu Simonis (PSD), Burduja (PNL) dar și cu Guvernul Cioloș

Mai multe contracte pe bani europeni pentru digitalizarea primăriilor din Tulcea au ajuns la omul care a coordonat de facto consultanța și reprezenta firmele care întocmeau caietele de sarcini, adică exact etapele prin care erau stabilite regulile de atribuire a achizițiilor, a explicat pentru Info Sud-Est un grup de primari care au lucrat cu Gabriel Al-Baba, un tânăr de 28 de ani din Timiș, dezvăluie Info-Sud-Est.

Activ în PSD de pe vremea când era elev, numit referent la 20 de ani în Guvernul Dacian Cioloș și fost asistent în Liga Studenților Români din Străinătate, fondată de actualul ministru al Digitalizării Sebastian Burduja, Al-Baba era interfața în relația cu primăriile pentru două firme în care nu avea, în documente, nicio calitate, au mai explicat primarii.

Firmele erau deținute în hârtii de două femei din anturajul apropiat al lui Alfred Simonis, fost șef politic al lui Al-Baba și actual șef al deputaților PSD, și nu aveau experiență în domeniul digitalizării. Cele două firme fantomă au obținut însă zeci de contracte de consultanță pentru digitalizare și au livrat ”strategii” de consultanță copy paste, care conțineau inclusiv aceleași greșeli de redactare.

Primarii susțin însă că, în teren, erau ”consultați” de Al-Baba, care le-a fost prezentat prima dată într-o ședință organizată de președintele PSD al Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu. Tot atunci le-au fost recomandate de către șeful CJT și firmele anonime, cu care o parte din primari au și început să semneze contractele de consultanță.

În urma acestor proceduri, Al-Baba s-a înscris la licitațiile de implementare a digitalizării, doar că de data asta cu una din firmele sale, care nu are nici măcar site funcțional, avea un singur angajat, dar o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, din care 2,3 milioane profit. A început să câștige proiectele pe bani europeni, de câte 200.000 de euro fiecare, în urma unor proceduri la care de multe ori era singurul participant. Unii dintre beneficiari reclamă acum probleme la implementarea proiectelor.

”Cum să nu-l știm pe Baba, păi, el era omul de legătură”

Info Sud-Est a stat de vorbă pe larg cu mai mulți primari, un viceprimar și un funcționar responsabil cu achizițiile care au lucrat cu Al-Baba. Toți ne-au spus că el era ”omul de legătură” și cel care se ocupa de proiectele de consultanță și ”reprezenta” cele două firme care întocmeau caietele de sarcini.

Al-Baba nu era nici acționar, nici administrator și nu avea vreo altă calitate în firme. Unul dintre oamenii din administrație cu care am discutat ne-a spus că Al-Baba a venit pe teren cu Darius Huțan, nașul lui Alfred Simonis și soțul Cameliei Huțan, administratora Maxor Consulting.

Toți cei cu care am vorbit ne-au povestit același lucru, că i-au cunoscut pe Al-Baba și cele două firme de consultanță la o ședință convocată de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, care i-a ”recomandat” pentru digitalizare. Ulterior ședinței, o parte din primarii prezenți susțin că au început să lucreze direct cu Gabriel Al-Baba, atât pentru consultanță, cât și pentru digitalizarea propriu-zisă.

(…)

Valeria Tudora, expert în achiziții publice, a explicat pentru Info Sud-Est că nu este exclusă din start participarea la o procedură de achiziție a unui ofertant care a participat la pregătirea procedurii de atribuire, dar problemele de etică și de obiectivitate ce pot apărea în acest caz trebuie să fie tratate cu mare atenție de către autoritatea contractantă.

În cazul de față pare că s-a întâmplat exact contrariul pentru că, din discuțiile cu cei mai mulți dintre primari, a reieșit faptul că, pentru aceștia, era de la sine înțeles că o singură entitate urma ”să se ocupe și de prima fază, de consultanță, și de implementarea propriu-zisă”:

”Orice decizie luată trebuie să fie foarte bine justificată pentru a nu fi denaturată concurența pe de o parte și pentru a permite accesul egal tuturor operatorilor economici. În cazul în care vorbim de achiziții directe situația este și mai sensibilă. Nu avem nicio informație cu privire la eventualele măsuri luate deoarece, în cazul acestei proceduri, nu se elaborează Raportul procedurii, prin urmare ar trebui ca la nivelul Autorităților contractante să fie realizate proceduri interne care să stipuleze modul în care se rezolvă aceste situații posibil generatoare de denaturare a concurenței”, a explicat Valeria Tudora.

Rețeaua de firme

Sursa Foto: Facebook

După încheierea proiectelor de consultanță, Al-Baba a început să implementeze propriu-zis digitalizarea, de această dată cu una dintre firmele sale, Aconnect Smart Software, înființată în 2020.

În 2021 firma nu avea angajați, iar în 2022 avea un singur angajat, dar o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei, din care profit 2,3 milioane. Până acum, Al-Baba a prins cu Aconnect Smart Software trei contracte de digitalizare în valoare totală de 600.000 de euro doar în Tulcea, în primăriile Beștepe, Mihail Kogălniceanu și Grindu, în două din cazuri fiind singurul participant la licitație.

Sunt doar primele trei licitații de digitalizare finalizate din cele 17 care sunt sau vor fi în desfășurare la nivelul județului Tulcea, în urma încheierii proiectelor de consultanță făcute de cele două firme anonime.

Gabriel Al-Baba are o rețea de cinci firme, toate înființate în Timiș, în perioada 2018-2020, cu care a obținut mai multe contracte cu primării din Constanța, Tulcea, Arad, Vrancea și cele mai multe din Timiș, în valoare totală de peste 750.000 de euro.

Conform Registrului Comerțului, firmele lui Al-Baba au în medie între 0 și 2 angajați. Două dintre ele au cifre de afaceri, în 2022, de 1,5 și 2,5 milioane de lei, din care profitul este de 60%, respectiv 90% din venituri. O a treia companie este pe pierdere cu aproximativ 10.000 de euro, iar alte două societăți nu sunt înregistrate cu activitate.

Într-un interviu pentru viitorulromaniei.ro din 2019, când firmele lui Gabriel Al-Baba figurau fără angajați, acesta susținea că lucrează cu ”peste 60 de oameni în echipă”: ”Viața este dură, însă când ești responsabil cu tine, viața este infinit mai ușoară. Asta dacă te disciplinezi și faci ceea ce trebuie să faci când trebuie să faci”, declara tânărul de 24 de ani la acea vreme.

Al-Baba s-a mai recomandat ca fiind ”CEO” la firma Digital History Code, care se ocupa cu arhivarea documentelor instituțiilor, dar cu sute de mii de lei datorii și cu o pagină web nefuncțională.

Într-o altă ieșire publică, Al-Baba se recomanda ca fiind un ”tânăr antreprenor care vrea să digitalizeze sistemul public din România” și preconiza într-un interviu pentru wall-street.ro că la finalul anului 2020 va ajunge ”în cel puțin 20 de județe”, iar în 2021 va anunța “primul robot din administrația locală”.

Grupul de firme Aconnect, cu care Al-Baba își propune să digitalizeze România nu are un site web funcțional, iar IT-iștii consultați de ISE au explicat faptul că, de fapt, domeniul aconnect.ro este scos la vânzare.

Gabriel Al-Baba, născut în 1995, a intrat în PSD la o vârstă fragedă, iar la 18 ani era deja președintele Ligii Elevilor PSD din Timișoara, care fusese anterior condusă de Alfred Simonis, cel care a condus și organizația de tineret PSD Timiș în timp ce Al-Baba activa în partid. Simonis este astăzi șeful deputaților social-democrați.

Al-Baba a fost implicat activ în evenimentele recreative, călătoriile reprezentanților TSD în afara țării și în campaniile partidului din 2014, inclusiv pe teren, unde împărțea materiale electorale.

În aceeași perioadă, 2014-2015, Al-Baba se împărțea între evenimentele PSD și evenimentele Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), fondată și condusă de facto de Sebastian Burduja, actualul ministru PNL al Digitalizării.

Implicat activ în PSD, Al-Baba era și asistent LSRS în aceeași perioadă, atunci când evenimentele festive ale Ligii erau girate la nivel înalt, prin prezența miniștrilor de Externe sau Educație, ori inclusiv prin prezența președintelui Klaus Iohannis.

Din Liga fondată de Burduja, Al-Baba a plecat în funcția de referent în cabinetul unui secretar de stat din cancelaria Guvernului Dacian Cioloș.
Facsimil declarație de interese Gabriel Al-Baba

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat că este în relații reci de mulți ani cu Gabriel Al-Baba, că este în relații bune cu nașul său Darius Huțan, dar că nu are nicio implicare și nici nu cunoaște afacerile derulate de rudele sau prietenii săi:

”N-am nicio implicare cu ce face domnul Huțan sau alte rude de-ale mele și ce alte comentarii să mai fac? Relația mea cu domnul Baba este una rece și mă bucură faptul că dumneavoastră ați rezolvat acolo misterul și ați constatat de fapt că n-aș fi eu în spatele domnului Huțan, că acum înțeleg că e altcineva. Asta e tot ce pot să comentez”, a transmis Alfred Simonis.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că nu îl cunoaște pe Gabriel Al-Baba, dar cunoaște un Gabriel Baba (cum este scris frecvent numele lui Al-Baba în media și pe rețelele de socializare, n.red.) care nu a făcut parte din structura de conducere a Ligii Studenților Români din Străinătate:

”Noi, ca minister, nu ne ocupăm cu digitalizarea primăriilor. N-am auzit în viața mea de Gabriel Al-Baba, nu știu cine este. Acest nume nu-mi spune nimic. Știu un Gabriel Baba. N-a fost dintre voluntarii nucleu, cei mai activi ai Ligii, iar eu nu am mai vorbit cu dânsul de ani de zile, nici nu știu ce mai face (…). N-a fost din echipa de voluntari cu funcții de conducere (…). Eu răspund pentru proiectele pe care le desfășoară Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Pentru restul să răspundă cei care le implementează. De asemenea, aprecierile cu privire la aceste proiecte trebuie verificate. Acolo unde sunt fapte care denotă alte interese să fie sesizate organele și să se facă tot ceea ce este necesar într-o țară corectă”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Fostul premier Dacian Cioloș susține că nu îi este cunoscut numele lui Gabriel Al-Baba și că ”în niciun caz” nu l-a angajat el în cancelaria guvernului pe care îl conducea:

”Nu cunosc acest nume. În niciun caz nu l-am angajat eu. Cancelaria nu era a mea ci era a guvernului. Eu ca premier mi-am selectat doar membrii cabinetului PM (de premier, n.red.). Nu făceam sau validam eu recrutări de funcționari nici în cancelarie, nici în secretariatul general al guvernului. Iar acest nume nu îmi spune nimic”, a transmis fostul premier Dacian Cioloș.

Firmele Maxor Consulting, Athos Total Consulting și Darius Huțan nu au răspuns solicitării de a transmite un punct de vedere cu privire la acest subiect, până în momentul publicării articolului.

Gabriel Al-Baba a recunoscut că a participat și și-a prezentat oferta în ședința de la Consiliul Județean Tulcea, dar susține că la întâlnire au fost ”mai multe societăți”. Confirmă că îl cunoaște pe Darius Huțan, dar doar ”ca pe alți 40-50 de consultanți din toată țara”, pentru că ”piața este mică”. Recunoaște că a fost pe teren, la primării, dar doar pentru că ”a fost invitat” și a mers să-și prezinte software-ul, nu consultanța.

Al-Baba nu a explicat de ce sunt nefuncționale paginile web ale propriilor companii cu care vrea să digitalizeze sistemul public din România și nici de ce primarii îl asimilează cu cele două companii de consultanță, deși n-avea nicio calitate în acestea.

Gabriel Al-Baba nu a negat că a fost interfața celor două firme în teren și nu a răspuns nimic la întrebările despre traseul său din politică sau despre actualele relații cu șeful deputaților PSD, Alfred Simonis, ministrul PNL al Digitalizării, Sebastian Burduja, sau cum a ajuns și de cine a fost cooptat în Guvernul Cioloș:

”În ultimii ani am fost în peste 300 de primării și am încercat să prezint un ecosistem care funcționează, care respectă legislația europeană și națională în totalitate și care este auditat periodic din perspectiva securității cibernetice de companii acreditate de Autoritatea pentru Digitalizarea României (…);

(…) Am sunat toți primarii, unii mi-au răspuns, alții nu, obiectivul nostru fiind sa prezentăm produsul software, să vorbim despre el si să îi ajutăm să înțeleagă ce înseamnă calitatea și respectarea legii în materie de sisteme informatice;

Dintre cei care au răspuns au fost câțiva care m-au invitat la sediul instituției. Faptul că am fost prezent la cateva UAT-uri ca să prezint cum arată un ecosistem digital se datorează meseriei mele, dacă clientul te invită trebuie sa mergi să îi arăți ceva. Ce puteam să fac? Să îi refuz?;

Legat de dl Huțan de la Maxor, îl cunosc așa cum mai cunosc alți 40-50 de consultanți din toată țara, piața este mică. Inevitabil auzi de unul sau altul sau dai nas în nas cu el la vreo instituție. În fiecare județ sunt astfel de consultanți (Darius Huțan e din Timiș, nu din Tulcea, unde se vedeau pe teren, n.red.) și fiecare este cu treaba, meseria și expertiza lui;

Ședința care a avut loc la Tulcea a fost una publică și îmi amintesc clar ca au fost prezente mai multe societăți din mai multe județe, nu doar cele de care spuneți dumneavoastră (…); Prezența noastră la instituții a fost determinată exclusiv de interesul acestor instituții pentru a parcurge un proces de digitalizare, auzind de realizările noastre ca exemple de bune practici la alte instituții;(…) Cu privire la caiete de sarcini, documentații vă marturisesc că nu mă pricep deloc. Nu a vorbit nimeni cu mine despre așa ceva. Selecția furnizorului de servicii de consultanță a fost alegerea exclusivă a instituțiilor. Nimeni nu poate obliga o instituție să lucreze cu un anume furnizor”.

Citește integral pe Info Sud Est

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. E tare obositor sa citesti in fiecare zi de retele si increngaturi prin care se fura si se sifoneaza bani de catre cei alesi sa se ocupe de bunastarea romanilor.

    • Jurnalismul corect si profesionist oboseste cititorii. Sa intrebam atunci cat de mult ii va fi obosit sa puna umarul alaturi de intreaga societate romaneasca de buna credinta pentru schimbarea Romaniei?

  2. Incredibil ce tara de banditi! Cancer pina in maduva oaselor!

  3. Bună ziua!

    Având în vedere că nu ați publicat întregul meu drept la replică țin să vă mai spun încă o dată următoarele:
    Referitor la afirmația “ Gabriel Al-Baba nu a negat că a fost interfața celor două firme în teren “ vă transmit cât se poate de clar că nu am fost interfața celor două societăți. Am participat la întâlniri în calitate de furnizor de sisteme IT, la invitația exclusivă a instituțiilor și am discutat cu reprezinții instituțiilor doar despre ce înseamnă sisteme software de calitate și care respectă în totalitate legislația europeană si națională.
    Nimeni nu a facut cu mine consultanță. Nu am lucrat niciodată și nu lucrez în domeniul consultanței, nu mă pricep deloc la caiete de sarcini și la achiziții publice. Nu am făcut astfel de activități niciodată pentru nimeni. Nu există nicio persoană care să fi discutat cu mine despre așa ceva. Modul în care prezentați dumneavoastră lucrurile induce total în eroare publicul.
    Încerc să vă aduc la cunoștință încă o dată că în cadrul oricărei companii există un departament de vânzări. Rolul departamentului de vânzări în cadrul oricărei companii este să prezinte și să promoveze produsele și serviciile pe care le oferă. La noi departamentul sună zilnic în toate județele. La fel s-a întâmplat și la Tulcea, unde am sunat toți domnii primari, unii mi-au răspuns, alții nu. Obiectivul nostru este să prezentăm produsul software, să vorbim despre el si să îi ajutăm să înțeleagă ce înseamnă calitatea și respectarea legii în materie de sisteme informatice.
    În măsura în care este de interes pentru dumneavoastră vă pot recomanda mai multe instituții (Consilii Județene, Municipii, Directii de taxe si impozite din subordinea Sectoarelor de București) la care noi am implementat soluția informatică, soluție care reprezintă astăzi principalul instrument de lucru în cadrul acelor instituții și care a contribuit semnificativ la îmbunătățirea competențelor digitale ale angajaților, a securității cibernetice și a adus semnificative beneficii atât pentru instituție, cât și pentru cetățeni.
    Faptul că s-a ajuns să implementăm un produs software auditat de entități cu rol acreditat în aceste activități și care este utilizat cu succes în multe instituții este o premieră pozitivă pentru câteva UAT-uri din Tulcea.
    Selecția furnizorului de servicii de consultanță a fost alegerea exclusivă a instituțiilor. Sunt 6 sau 7 furnizori care oferă servicii de consultanță în Tulcea pentru digitalizare. Nimeni nu poate obliga o instituție să lucreze cu un anume furnizor.

    • Să sperăm că la departamentul de vânzări nu lucrează Caragiale și Mihai Eminescu. Dar bănuiesc că tradiția trebuie respectată.

  4. Cel mai mare mafiot pe care l-a avut judetul Tulcea dupa ’90 incoace, este horia teodorescu zis faraonul

  5. trăim și să ne comportăm ca niște vite într-un staul mega digitalizat multora place

  6. Licitatiile de implementare a sistemelor IT sunt IDENTICE si sunt deja pe SEAP. Toate astea sunt castigate din umbra de George Anghel care conduce reteaua de firme It Hub Technologies, Digitax Online Public Services, Aconnect Smart Software cu ajutorul expertului tehnic cooptat Aplix Technologies care obliga si forteaza primariile asa cum doreste George Anghel.