Investiţii esenţiale de la spitalul de urgență Miercurea-Ciuc, blocate din cauza ordonanţei austerității / „Situaţia este extrem de alarmantă”
Investiţiile esenţiale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc (SJU) sunt blocate, la fel ca şi plăţile scadente pentru contractele aflate în derulare, din cauza prevederilor Ordonanţei Guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare.
Într-un răspuns pentru Agerpres, conducerea unităţii sanitare cataloghează situaţia ca fiind „alarmantă şi dificilă”, aceasta generând un efect în lanţ.
„Situaţia este extrem de alarmantă. Spitalul se află într-o situaţie dificilă, cu impact major asupra investiţiilor esenţiale, care sunt acum blocate şi a plăţilor scadente pentru contracte în derulare. Această situaţie generează un efect de domino, afectând nu doar capacitatea noastră de a plăti furnizorii, dar şi capacitatea acestora de a susţine furnizarea de materiale esenţiale şi, implicit, salariile personalului lor şi cheltuielile de funcţionare. Suntem într-un cerc vicios al crizei financiare, cu consecinţe dramatice pentru funcţionarea normală a spitalului”, se arată în răspunsul semnat de managerul SJU Miercurea-Ciuc, Konrád Judith, de director financiar-contabil, Ambrus Előd şi de directorul administrativ, Stekbauer Zsombor-Norbert.
De asemenea, responsabilii SJU menţionează că unitatea este în incapacitate de a plăti facturile furnizorilor, alţii decât cei de materiale sanitare şi medicamente.
„Blocarea contractelor de investiţii afectează direct furnizarea unor servicii medicale. De asemenea, ne confruntăm cu imposibilitatea de a efectua reparaţii curente, întreţinerea clădirilor şi chiar achiziţionarea de mobilier medical necesar pentru asigurarea condiţiilor optime de tratament. Situaţia este cu atât mai critică cu cât aceste echipamente sunt esenţiale pentru îndeplinirea cerinţelor de acreditare (spitalul se află în proces de acreditare – n red)”, se menţionează în poziţia conducerii SJU Miercurea-Ciuc.
În document se mai precizează că situaţia este îngrijorătoare şi pentru că unele proiecte trebuie sistate sau amânate, cum ar fi cel privind extinderea centrului de cardiologie intervenţională.
„Unul dintre proiectele importante, contractul pentru extinderea centrului de cardiologie intervenţională, se confruntă cu o oprire forţată. Având termenul de finalizare la sfârşitul anului, acest proiect va trebui să fie sistat şi prelungit pentru anul viitor. În consecinţă, accesul pacienţilor la tratament de specialitate va fi întârziată”, se menţionează în răspunsul transmis AGERPRES de SJU Miercurea-Ciuc.
Totodată, în document se mai arată că funcţionarea de bază a spitalului nu este afectată, dar restricţiile îngreunează demersurile pentru igienizare şi întreţinere.
„Funcţionarea de bază nu este afectată, deoarece materialele sanitare şi medicamentele sunt exceptate. Cu toate acestea, restricţiile asupra plăţilor şi achiziţiilor de materiale de construcţii afectează semnificativ demersurile pentru igienizare şi întreţinere care sunt necesare pentru asigurarea condiţiilor adecvate din punct de vedere infrastructural, respectiv pentru îndeplinirea condiţiilor impuse pentru acreditarea spitalului de către ANMCS (Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate-nred)”, se mai specifică în documentul citat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu