![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/profimedia-0962170752-768x512.webp)
Investițiile în inteligența artificială au crescut cu 62% la nivel global, ajungând la 110 miliarde de dolari în 2024 / Europa, într-o poziție secundă: a primit 12,8 mld. dolari / Finanțările pentru startup-urile de tehnologie au scăzut, per total, cu 12% (INFOGRAFICE)
Investitorii pariază masiv pe startup-uri de inteligență artificială (IA), menținând, în același timp, o abordare prudentă față de sectorul tehnologic, în general, transmite TechCrunch. Potrivit Dealroom, startup-urile din domeniul AI au strâns 110 miliarde de dolari în 2024, marcând o creștere de 62% față de anul precedent. Între timp, firmele private de tehnologie au obținut, în mod colectiv, 227 de miliarde de dolari, înregistrând un declin de 12% față de 2023.
„Acesta este cel mai mare val înregistrat vreodată, în funcție de sumele absolute investite”, a declarat fondatorul Dealroom, Yoram Wijngaarde, subliniind impactul fără precedent al inteligenței artificiale asupra activității capitalului de risc. Atractivitatea AI se extinde asupra mai multor sectoare, inclusiv infrastructură, aplicații și modele fundamentale.
![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/info-1.webp)
Rundele majore de finanțare în domeniul AI din 2024 evidențiază această diversitate. Printre principalii beneficiari s-au numărat Anthropic (modele lingvistice de mari dimensiuni), Waymo (vehicule autonome), Anduril (apărare), xAI (aplicații), Databricks (gestionarea datelor AI) și Vantage (centre de date).
În special, Databricks a depășit OpenAI în ceea ce privește atragerea de fonduri, obținând 10 miliarde de dolari, față de 6,6 miliarde de dolari primite de OpenAI. Cu toate acestea, OpenAI rămâne un punct de referință cheie în industrie, având fonduri de peste 20 de miliarde de dolari strânse până în prezent, cu încă 40 de miliarde de dolari în curs de strângere.
Inteligența artificială generativă și modelele fundamentale domină finanțarea din domeniul AI. În 2024, startup-urile de inteligență artificială generativă, precum OpenAI sau Anthropic, au strâns 47,4 miliarde de dolari.
Investițiile în domeniu rămân foarte concentrate în SUA, unde capital de risc în valoare de 80,8 miliarde de dolari a fost direcționat către startup-urile din domeniu. Prin comparație, Europa a primit 12,8 miliarde de dolari, iar China a obținut 7,6 miliarde de dolari.
![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/tari.webp)
În viitor, costul ridicat al dezvoltării modelelor de inteligență artificială ar putea stimula investițiile în alternative open-source din domeniu, precum DeepSeek. Anul trecut, doar 12% din finanțare a fost direcționată către astfel de startup-uri.
Dintre companiile de investiții, cele care au oferit cele mai mari sume pentru domeniul AI sunt Antler, Andreessen Horowitz (a16z), General Catalyst, Sequoia și Khosla Ventures.
![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/firme.webp)
Dealroom este o platformă globală de analiză a datelor financiare, specializată în furnizarea de informații despre startup-uri, investiții de capital de risc (VC), fuziuni și achiziții (M&A) și ecosistemele tehnologice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.