Investițiile străine directe în Bulgaria au crescut cu aproape 10% în primul trimestru. Sofia speră la o inversare a tendinței negative din ultimul deceniu
Creșterea investițiilor străine directe cu aproape 10%. Asta a raportat Banca Națională a Bulgariei pentru primul trimestru. Se va schimba oare tendința din ultimul deceniu – o pondere redusă a companiilor străine pentru a cumpăra active pe termen lung în Bulgaria?, se întreabă publicația 24Chasa, citată de Rador.
Acumularea mai rapidă de capital poate fi realizată prin eliminarea barierelor din calea investițiilor private și îmbunătățirea calității și eficienței investițiilor publice. Lipsa infrastructurii, parcurile industriale și angajamentul de stat la nivel înalt sunt printre principalele motive pentru care companiile străine ocolesc Bulgaria.
„Ceea ce companiile străine nu pot înțelege este de ce atunci când construiesc o fabrică trebuie să-și investească capitalul în infrastructură străină. Nu pot fi de acord să plătească pentru un canal pentru gaz, ori orice altă infrastructură care se află în afara granițelor proprietății lor. Sunt dispuși mai degrabă să plătească o taxă mai mare pentru o autorizație de construcție. Aceasta nu este o eludare a plății, dar nu ar fi de acord să lucreze la ceva ce ține de rolul statului”, a declarat Gheorghi Kirov, partener și director la „Piețe de capital” „într-o societate de administrare a investițiilor.
„Sunt multe zone în Bulgaria care sunt depopulate, unde nu se întâmplă nimic. Dacă statul investește în dezvoltarea infrastructurii, în orice caz, aceste zone vor deveni atractive pentru investițiile străine”, a spus Alexandr Konev, director comercial al unei companii austriece.
În ultimii ani, ponderea totală a investițiilor în Bulgaria a scăzut sub 20 la sută din PIB, rămânând în urma nivelurilor medii ale investițiilor din țările din Europa Centrală și de Est și Uniunea Europeană. Spre comparație, în România este în jur de 25%, iar în Cehia și Ungaria peste 30%. Chiar și pentru investițiile actuale, statul are o mică contribuție, subliniază Camera de Comerț a Bulgariei.
„Acest aflux de investiții este mai degrabă rezultatul unor evenimente internaționale și unor circumstanțe externe, inclusiv transferul și retragerea investițiilor din unele țări”, a declarat Silvia Todorova, directorul Centrului pentru Antreprenoriat, Camera de Comerț a Bulgariei.
Bulgaria poate atrage întreprinderi din domenii precum chimiei, metalurgie, materiale de construcții, inginerie mecanică. Investitorii străini așteaptă mai multă energie din surse regenerabile, forță de muncă calificată și angajament la un nivel de stat. În Bulgaria, de exemplu, antreprenorii comunică doar cu reprezentanții Agenției pentru Investiții.
„În Turcia, Agenția pentru Investiții, Ministerul pentru Investiții este la președintele Erdogan, adică acolo este la cel mai înalt nivel și, într-adevăr, atunci când investitorul spune asta vreau și pe de altă parte ei spun – da, vei obține asta -, într-adevăr atunci toate autoritățile, administrația locală, miniștrii lucrează în acest sens”, a spus Gheorghi Anghelov, economist principal la Institutul pentru o Societate Deschisă.
Un alt exemplu poate fi învățat din Irlanda, unde există un buget fix pentru atragerea investitorilor, se monitorizează câte locuri de muncă sunt create, câți furnizori și subfurnizori sunt angajați, transmite postul public de televiziune de la Sofia – BNT. Taxele sunt mici, dar țara are cel mai mare salariu minim din UE. Investițiile private pot fi încurajate prin înlăturarea obstacolelor care decurg din factori precum concurența neloială, calificare scăzută, deficiențe de guvernare și birocrație. (Traducerea: Mirela Petrescu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank