G4Media.ro

Investitorii germani critică legarea ”fără sens” a salariului minim de diploma universitară:…

Sursa foto: pexels.com

Investitorii germani critică legarea ”fără sens” a salariului minim de diploma universitară: Nu este vorba de ceea ce a învățat sau studiat o persoană, ci de ceea ce realizează efectiv

Investitorii germani avertizează guvernul că majorarea salariului minim de la 1 decembrie, fără ca măsura intempestivă să fie dublată de o creștere a productivității, pune în pericil attractivitatea româniei pentru unele companii. Camera de Comerț Germană (AHK) contestă puternic și diferențierea salariului minim în funcție de studiile universitare și de vechimea în muncă.

”Legarea salariului minim de o diplomă nu își are sensul, în opinia noastră, pentru că nu este vorba în primul rând de ceea ce a învățat sau studiat o persoană, ci de ceea ce realizează efectiv. La fel de inoportună este legarea salariului minim de vechimea în muncă – această măsură ar putea să fie chiar contraproductivă, pentru că respectiva categorie profesională va fi privită de angajatori ca fiind și mai puțin atractivă”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Reamintim că ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că salariul minim brut pe economie va crește de 1 decembrie la 2080 de lei. De la 1 ianuarie 2019 va intra în vigoare salariul minim diferențiat, astfel că valoarea acestuia va fi de 2.350 de lei pentru angajații cu vechime de minimum 15 ani și pentru cei cu studii superioare.

Investitorii germani reclamă lipsa consultărilor cu mediul de afaceri, precum și lipsa investițiilor în educație și infrastructură: ”În ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fără însă ca productivitatea să poată ţine pasul cu aceste creşteri. Pentru a se asigura că creşterea salariilor este legată şi de creşterea productivităţii, este deosebit de important pentru companiile germane din România ca Guvernul României să investească masiv şi urgent în educaţia profesională şi universitară, dar şi în proiecte de infrastructură”.

Camera de Comerț Germană arată că majorările succesive ale salariului minim duc la efecte macroeconomice adverse: ”Există pericolul ca, prin creşterea salariilor, odată cu creşterea importurilor, deficitul de cont curent să continue să crească, ceea ce ar duce la creşterea inflaţiei respectiv la deprecierea leului. Efectele creşterii economice stimulate de consum sunt în pericol a se evapora. Rămâne un nivel crescut al preţurilor şi al salariilor, dar în detrimentul atractivităţii amplasamentului investiţional. De aceea pledăm pentru o corelare strânsă între creşterile salariale şi creşterea productivităţii muncii”.

Foto: Muncitori în construcții (Pexels.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Investitorii germani au dreptate. Dar in ceea ce priveste sectorul privat.
    La stat, acolo unde vrea sa platerasca din greu Olguta, este perfecta legea asta: toti analfabetii cu diplome luate la apelul de seara si toti bosorogii inepti vor fi recompensati cu salarii si functii.
    In sectorul privat conteaza rezultatele, iar astea nu se obtin stand cat mai multi ani cu fundul pe acelasi scaun.

    • Chestie profund romaneasca : salariu minim in „trepte”. Deocamdata sunt doua : Diploma de studii si vechimea.
      Dar cine poate garanta ca pe parcurs nu mai apar si altele. De exemplu, handicapul !

      PS. Iar apoi, nu-i asa, acolo unde e cazul le cumulam ! :))

  2. O asistenta la spital ia 3-4-5000 de lei iar la un medic de familie(care chipurile ar fi privat deși tot de la casa de asigurări ia banii) 1000.

  3. Toti retarzii cu diplome cumparate care nu stiu sa bata un cui(vezi clasa politica) au ajuns sa conduca tara catre distrugere pe salarii astronomice. Votati fmmpesedealde