G4Media.ro

Investitorii români și străini îi cer premierului Dăncilă să abroge ordonanța lăcomiei:…

Investitorii români și străini îi cer premierului Dăncilă să abroge ordonanța lăcomiei: Induce un șoc nejustificat în sectoarele economice / Efecte nefaste asupra finanțării, asupra IMM-urilor și asupra creditării populației

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), o inițiativă care reunește cele mai mari organizații ale investitorilor români și străini, a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care respinge într-un limbaj extrem de dur ordonanța de urgență 114/2018 (ordonanța lăcomiei) și atrage atenția asupra efectelor nefaste asupra mediului privat.

Scrisoarea a fost transmisă atât premierului, cât și Președintelui, Ministrului finanțelor publice, Ministrului energie, Ministrului comunicațiilor și societății informaționale, Ministrului pentru mediul de afaceri, Ministrului economiei, președinților Senatului și Camerei Deputaților cât și liderilor partidelor politice parlamentare, președintelui Comisiei naționale de strategie și prognoză, președinților Autorității de Supraveghere Financiară, Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și Autorității Naționale de Reglementare în Energie și Guvernatorului Băncii Naționale.

Scrisoarea Coaliției pentru Dezvoltarea României:

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) dorește să atragă atenția că OuG 114/2018 urmează să aibă o serie de consecințe pentru mediul de afaceri și pentru economia României pe care, nici după o lună de la intrarea în vigoare, mediul de afaceri nu a reușit să le cartografieze complet.

Vă supunem atenției, în anexă, o primă încercare de a înțelege efectele OuG 114 asupra industriilor vizate și a economiei în general. Facem acest efort pentru că din punctul nostru de vedere este important ca toate posibilele consecințe ale acestor măsuri adoptate intempestiv să fie aduse în atenția decidenților și în cazul în care nu se renunță la ele, aceștia să și le asume. Mediul de afaceri nu va putea fi blamat ulterior pentru efectele neprevăzute ale acestor măsuri pe care a făcut eforturi să le explice celor care au misiunea și căderea să le îndrepte.

Ceea ce a contrariat în mod deosebit mediul de afaceri este că OUG 114 schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susțin modernizarea economiei și calitatea vieții populației: sectorul energetic, sectorul telecomunicațiilor, sectorul financiar-bancar și piața de capital. Inducerea unui șoc nejustificat în aceste sectoare riscă să le împingă într-o criză profundă. Oamenii de afaceri pe care CDR îi reprezintă, români și străini deopotrivă, sunt uimiți de maniera antagonică în care necesitatea măsurilor a fost prezentată și de sugestia că mediul privat- în special companiile străine – este cauza eșecurilor statului de a colecta taxe și impozite. Aceste sectoare, cu o contribuție semnificativă la bugetul de stat și la economia României au fost acuzate că lucrează în detrimentul tuturor clienților lor și al țării unde fac afaceri și unde au investit miliarde de euro. Este de neînțeles o astfel de atitudine față de oamenii de afaceri și activitățile derulate de mediul privat când guvernarea își propune să aibă creștere economică tot mai mare.

CDR nu înțelege cum vor câștiga cetățenii țării din retragerea intempestivă a administratorilor de fonduri de pensii private din România, din pierderea profitabilității sectorului bancar, din slăbirea pieței de capital locale și din stoparea unor investiții majore care ar fi putut să aibă loc în sectorul comunicațiilor și cel energetic. Ca urmare a unor discuții extinse cu economiști reputați și cu lideri importanți din mediul de afaceri, CDR subliniază că este posibil ca în urma OuG 114: accesul la finanțare să devină mai dificil în România; IMM-urile să fie afectate semnificativ; este posibilă o scădere a veniturilor și a consumului; cetățenii vor întâmpina dificultăți în accesarea creditului bancar; vor crește dezechilibrele macroeconomice; piața de capital va juca un rol și mai mic în finanțarea economiei; leul se poate deprecia față de alte monede; statul riscă să plătească dobânzi mai mari pentru finanțarea deficitului.

În absența oricărui dialog și a listei lungi de consecințe nefaste pe care le anticipăm, CDR cere Guvernului să abroge Ordonanța de Urgență înainte ca ea să producă efecte negative. Ne exprimăm disponibilitatea pentru întâlniri în care să explicăm în detaliu analiza noastră.

Citește aici scrisoarea integrală a Coaliției pentru Dezvoltare României

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. nu e vb de oug 13 din titlu

  2. titlul refera OUG 13 ?!

  3. Frumos titlu „despre OUG 13: Induce un șoc nejustificat în sectoarele economice”
    Citim si noi materialul inainte de a-l posta?

  4. Ti-ai gasit cu obtuzii astia de PSD-isti sa inteleaga ce trebuie! Cui cereti voi intelegere profunda a fenomenologiei financiar-economice: Coanei Vasilica? Hotului de Dragnea? Armatei slugarnice de parlamentari PSD-ALDE-UDMR si minoritati scoliti la apelul bocanicilor? Va raciti gura degeaba. Trebuie dati jos cu parul, de altceva astia nu stiu. Manierele si civilizatia sunt notiuni abstracte la poporul PSD imbecilizat si hranit cu himere.

  5. Când vom întelege ca bancile ne vrea binele? „Dai în mine, dai în tine, Dai în fabrici si uzine”!

    • Se vede că:
      Lck si ciolos cei vitej
      A bagat spaima-n burghej!

  6. La muncă, băăăăă, investitorii lu pește prăjit, nu la bocit.

  7. La Cavou cu voi postaci pzd!
    E zi de leafa.

  8. Nu ma astept ca premierul sa-nteleaga despre ce-i vorba si mai ales, de consecintele deciziei.