”Înviat” de Paști, Boris Johnson devine de neatins din punct de vedere politic
Premierul britanic este acasă, în convalescență, după ce a supraviețuit maladiei Covid-19. O știre salutată de concetățenii săi, în timp ce numărul morților a depășit pragul de 11.000, iar guvernul este acuzat că a reacționat prea târziu la pandemie.
Niciun scenariu de film nu ar îndrăzni să propună o astfel de înlănțuire de fapte improbabile: o pandemie mondială, miliarde de oameni în izolare, un premier britanic atins el însuși de virus, apoi externarea sa din spital în duminica de Paști, asemenea unui Mesia înviat. Viața lui Boris Johnson, deja plină de evenimente, a luat o turnură suplimentară de roman odată cu spitalizarea sa timp de o săptămână, din care trei zile la terapie intensivă, în care ”balanța ar fi putut înclina într-o parte sau în cealaltă”, după cum a declarat chiar el.
Din punct de vedere politic, aceste zile cu suspans nu au fost plictisitoare. În timp ce criticile la adresa modului în care guvernul a gestionat criza sunt tot mai numeroase, iar Regatul Unit cunoaște unul dintre cele mai negre bilanțuri ale pandemiei, Boris Johnson devine inatacabil, cel puțin pe termen scurt.
Ode la adresa sistemului britanic de sănătate
Duminică, Johnson a realizat un scurt video care a captat emoția momentului. Tras la față, cu cămașa mototolită, a înduioșat pe toată lumea transmițând mulțumiri pentru personalul NHS (National Health Service), serviciul național de sănătate atât de drag britanicilor.
«NHS mi-a salvat viața, cu siguranță». El și-a exprimat gratitudinea pentru două asistente: «Jenny, din Noua Zeelandă, și Luis, din Portugalia». «Motivul pentru care corpul meu a primit suficient oxigen este că ele m-au supravegheat fiecare secundă din noapte, m-au îngrijit și au realizat intervențiile de care aveam nevoie».
Reluându-și tonul optimist care l-a făcut să câștige alegerile, Boris Johnson a dat asigurări că «ne vom bate împreună împotriva coronavirusului, deoarece NHS este inima acestei țări, ceea ce avem mai bun în această țară, imposibil de doborât și funcționând pe bază de iubire». Lirismul subit ar fi fost de ridiculizat în cazul unui politician, dar este greu de atacat în cazul unui om care a dat ochii cu moartea.
”Fie că vă place sau nu, Boris Johnson a devenit personificarea emoțională a NHS în mintea multor britanici”, explică James Johnson, un fost analist pentru Downing Street, acum responsabil cu PR la o mare firmă londoneză. ”Oricare ar fi adevărul, acum va fi mult mai greu să îl acuzi că nu îi pasă de NHS”.
”Nu am depășit vârful crizei”
În timp ce premierul s-a retras pentru convalescență la reședința sa din Chequers, la țară, realitatea din teren nu este strălucită. «Regatul Unit va fi probabil unul dintre cele mai lovite, sau chiar cel mai lovit din Europa», estima Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust și un om de știință care face parte din grupul de consiliu de pe lângă guvernul britanic. Regatul Unit are două până la trei săptămâni de întârziere față de Italia, așa că epidemia va continua să mai facă morți pe insulă.
«Nu am atins încă vârful», a confirmat luni Dominic Raab, ministrul de externe, care asigură interimatul în absența lui Boris Johnson. Va fi nevoie apoi să se adauge la lista pierderilor umane persoanele decedate în casele de bătrâni și cele care au murit acasă, care în acest moment nu sunt contabilizate.
Pentru Regatul Unit, comparația este negativă în raport cu Irlanda. În cele două țări, primele cazuri au apărut în același timp, la sfârșitul lunii februarie. Premierul irlandez Leo Varadkar, care este medic de profesie, a reacționat rapid, închizând școlile încă din data de 12 martie. În Regatul Unit au fost închise abia pe 20 martie, și izolarea nu a fost impusă decât pe 23. Inițial, principalul consilier științific al guvernului britanic, Patrick Vallance, a evocat strategia «imunizării în masă», adică virusul să fie lăsat să se răspândească, astfel încât populația să își dezvolte propria imunitate.
Astăzi (marți – n. red), statistica este dură: 167 de morți la milionul de locuitori, față de 68 în Irlanda. Același lucru și în ceea ce privește numărul de teste, unde britanicii sunt la coadă: 5.400 la un milion de locuitori, față de 14.500 în Irlanda.
În afară de cele de mai sus, maladia lui Boris Johnson a ilustrat tangajul de la vârful guvernului britanic în caz de incapacitate a premierului. Nu era prevăzut niciun aranjament formal pentru a-l înlocui. În schimb, Boris Johnson l-a desemnat pe ministrul de externe Dominic Raab pentru afaceri curente. Dar Raab, care a prezidat luni conferința de presă cotidiană, nu are puterile oficiale necesare pentru a impune decizii în caz de necesitate.
Problema rămâne una teoretică, deoarece niciun subiect urgent și controversat nu a fost tranșat imediat. Va fi nevoie totuși de o decizie în chestiunea relaxării izolării, peste câteva săptămâni. Își va relua Boris Johnson funcțiile până atunci?
Experiența prin care a trecut îl ferește în acest moment de critici. Dar realitatea epidemiei riscă să îl prindă din urmă.
Sursa: Le Temps / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii