G4Media.ro

Invitație la fals în declarații, către angajații din sistemul public care vor…

Foto: Image by freepik

Invitație la fals în declarații, către angajații din sistemul public care vor vouchere de vacanță, făcută de Guvern prin Hotărârea 400/2025. Infracțiunea se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă

Guvernul României a emis săptămâna trecută Hotărârea 400/2025, publicată în Monitorul Oficial pe 23 aprilie. Prin acest act normativ profesorii și angajații din sectorul bugetar care vor să primească vouchere de vacanță și semnează declarația pe propria răspundere din anexa 13 a HG sunt expuși la încălcarea Codului Penal, după cum semnalează Consiliul Legislativ în avizul dat proiectului de act normativ chiar în ziua adoptării. Ba mai mult, prin declarațiile făcute de ministrul Economiei și Turismului, Bogdan Ivan, la briefingul de presă de după ședința de Guvern de miercuri, 16 aprilie, cadrele didactice și angajații din sistemul bugetar vizați de aceste norme sunt invitați să comită o ilegalitate.

Concret, Guvernul a modificat regulile și sumele pe care le acordă drept vouchere de vacanță, din considerente bugetare. Asta după ce prin OUG 156/2024, cunoscută drept „ordonanța trenuleț” a decis că în 2025 voucherele sunt de 800 de lei, dar angajații sunt obligați la o coplată de aceeași valoare atunci când le folosesc. Procedura prevăzută de noul act normativ este însă una care lasă loc interpretărilor, ambiguă și care expune angajații din sectorul public care ar putea beneficia de aceste vouchere unui risc real.

Ce prevede HG 400/2025

Hotărârea Guvernului nr. 400 din 16 aprilie 2025 modifică și completează normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobate prin HG 215/2009. Scopul principal este punerea în aplicare a prevederilor actualizate din OUG nr. 8/2009, modificată prin OUG nr. 156/2024, pentru anul 2025.

Se introduce posibilitatea ca salariații din instituțiile publice care îndeplinesc condițiile legale și optează pentru vouchere să își exprime în scris, printr-o declarație pe proprie răspundere, angajamentul de a folosi voucherele pentru acoperirea a cel mult 50% din valoarea pachetelor turistice. Suma maximă acoperită de vouchere este de 800 lei, iar valoarea totală a pachetului trebuie să fie de cel puțin 1600 lei. S-a introdus în mod explicit posibilitatea ca suma din voucher să fie folosită fracționat.

Hotărârea precizează că voucherele pot fi utilizate doar în unități turistice autorizate, care dețin licență sau certificat valabil la momentul încheierii contractului. Lista acestor unități va fi publicată de către autoritatea centrală din domeniul turismului.

Se adaugă Anexa nr. 13, care conține modelul noii declarații pe propria răspundere. Aceasta include datele de identificare ale salariatului, opțiunea pentru primirea voucherului și angajamentul de utilizare a acestuia în limitele și condițiile stabilite de lege.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.