G4Media.ro

Invocând doctrina post-Holocaust, Germania încearcă să expulzeze patru protestatari pro-palestinieni. Una dintre…

Foto: Captură video

Invocând doctrina post-Holocaust, Germania încearcă să expulzeze patru protestatari pro-palestinieni. Una dintre persoanele cărora li s-a ordonat să părăsească țara este cetățean american

Germania intenționează să expulzeze patru străini rezidenți în Berlin pentru presupusa lor activitate la proteste pro-palestiniene, într-o acțiune care pare să pună la încercare o lege fundamentală adoptată în urma Holocaustului, relatează Jewish Telegraphic Agency (JTA).

Trei dintre rezidenți sunt cetățeni ai Uniunii Europene, care permite în mod normal libera circulație între statele membre. Kasia Wlaszczyk este cetățean al Poloniei, iar Shane O’Brien și Roberta Murray sunt cetățeni ai Republicii Irlanda.

Cel de-al patrulea, Cooper Longbottom, este un cetățean american în vârstă de 27 de ani din Seattle, care riscă o interdicție de a intra în toate cele 29 de țări europene din zona Schengen timp de doi ani după ce va fi părăsit Germania.

Autoritățile germane de imigrare au ordonat expulzarea acestui grup pe baza unor acuzații separate legate de demonstrații pro-palestiniene, inclusiv un sit-in la gara centrală din Berlin, un blocaj rutier și ocuparea unei clădiri de la Universitatea Liberă, potrivit informațiilor obținute de organizația de presă de stânga The Intercept.

Ordinele de expulzare precizează că doi dintre protestatari au numit un ofițer de poliție „fascist” – insultarea unui ofițer este ilegală în Germania – și trei au demonstrat cu grupuri care au scandat „de la râu la mare, Palestina va fi liberă”, un slogan pe care țara l-a scos în afara legii anul trecut ca fiind antisemit. Toți sunt, de asemenea, acuzați de sprijinirea „indirectă” a Hamas și a organizațiilor pro-Hamas din Europa.

Celor patru li s-a dat termen până la 21 aprilie să părăsească Germania, în caz contrar vor fi expulzați forțat.

Niciunul dintre ei nu a fost condamnat pentru o infracțiune. Conform legislației germane, o condamnare nu este necesară pentru expulzare, însă autoritățile trebuie să ofere justificări proporționale cu pedeapsa.

Ca parte a acestui raționament, trei dintre ordinele de expulzare fac referire la „Staatsräson” sau „rațiunea de stat” a Germaniei. Conform acestei doctrine, care cântărește greu în politica germană, istoria Holocaustului face imperativ ca Germania să apere Israelul ca o justificare pentru propria sa existență.

Dar Staatsräson nu este utilizat în mod obișnuit în contexte juridice. Avocatul Thomas Oberhäuser, care nu este implicat în aceste cazuri, a declarat pentru The Intercept că invocarea principiului pentru procedurile de deportare este „inadmisibilă în temeiul dreptului constituțional”.

Alexander Gorski, un avocat care reprezintă două dintre persoanele care se confruntă cu deportarea, a comparat cazurile lor cu arestările și expulzarea activiștilor pro-palestinieni din Statele Unite, în special a celor legați de protestele de la universități.

„Dintr-o perspectivă juridică, am fost alarmați de raționament, care ne-a amintit de cazul lui Mahmoud Khalil”, a declarat Gorski pentru The Intercept. Khalil, proaspăt absolvent al Universității Columbia și activist pro-palestinian care deține o carte verde, a fost arestat de ICE – autoritatea americană de imigrație – în martie și este deținut într-un centru din Louisiana.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.