G4Media.ro

Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, susține că în cazul de…

Foto: gov.ro

Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, susține că în cazul de „revolving door” al Ligiei Deca „acel conflict de interese nu este o faptă care să fie imputată din punct de vedere instituțional, ci privește o răspundere personală” / Ministrul Daniel David: Voi analiza proiectul de hotărâre

Cazul de „revolving door” al fostei ministre a Educației, Ligia Deca, numită prorector la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) la scurt timp după ce a inițiat un proiect de 2,3 milioane de euro în calitate de ministru, prin care ar fi acordat netransparent acești bani SNSPA și UEFISCDI, „privește o răspundere personală”, „nu este o faptă care să fie imputată din punct de vedere instituțional”, potrivit răspunsurilor oferite în conferință de presă de Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației și Cercetării, la întrebările Edupedu.ro.

Ministrul Daniel David a răspuns la rândul său prin importanța respectării unor criterii clare pentru orice act normativ emis de minister: „Trebuie să satisfacă o nevoie justificată, să fie legal și să includă un element important de etică și moralitate, chiar dacă legea nu te obligă,” potrivit lui Daniel David.

Proiectul în cauză, în valoare de 2,3 milioane de euro, reprezintă o inițiativă majoră de testare a competențelor adulților din România (PIAAC), gestionată de consorțiul condus de SNSPA. Faptul că Ligia Deca, inițiatoarea proiectului, a fost numită prorector la SNSPA la scurt timp după încheierea mandatului său de ministru, a generat acuzații de „revolving door” – o practică în care persoanele din funcții publice trec rapid în instituții private sau academice cu beneficii directe.

Cei doi reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării au avut și o opinie contradictorie pe tema proiectului de HG vizat de suspiciunile arătate într-o analiză Edupedu.ro. În timp ce Ioana Lazăr a declarat că proiectul de act normativ va merge mai departe în dezbaterea publică în forma actuală – „Sigur că da, da, desigur. Din punctul nostru de vedere, hotărârea de guvern este un act administrativ cu caracter normativ care îndeplinește toate condițiile de obiectivitate și de legalitate” – ministrul Daniel David a părut deranjat de antepronunțarea Ioanei Lazăr, căreia îi solicitase în conferință doar să spună în ce fază a circuitului de avizare interministerială este documentul. Practic, cu ministrul la masă, secretarul general a declarat că a luat deja decizia continuării unui demers controversat, fără ca ministrul să aibă un cuvânt de spus. Ministrul Daniel David a intervenit peste răspunsul Ioanei Lazăr și a precizat că nu a fost implicat în stabilirea consorțiului responsabil de implementare, dar a promis o evaluare atentă: „Voi analiza hotărârea de guvern prin prisma celor trei criterii: nevoie, legalitate și componenta etică.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Daca se mai indoia cineva ministrii sunt pusi de fatada Puterea adevarata o au secretarele si directorasii din ministere care ascund Ministrului situatia reala si fac averi din relatiile cu diverse firme pe care le promoveaza la banii ministerelor

  2. Inca un cuvant romanesc: revolving door…

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.