G4Media.ro

Ioana Mihai, Senior Investment Officer, European Investment Bank: Pe lângă experiența proprie,…

Ioana Mihai, Senior Investment Officer, European Investment Bank: Pe lângă experiența proprie, EMBA-ul mi-a accelerat accesul internațional în zona de venture capital (P)

Ioana Mihai este Senior Investment Officer în cadrul European Investment Bank – Banca Europeană de Investiții (BEI), instituția financiară a Uniunii Europene. Prin poziția pe care o ocupă în acest moment în cadrul Băncii, aceasta face parte din eșalonul senior al echipei specializate ce analizează și propune investiții de capital pentru cel mai mare fond european de investiții de tip venture capital, creat prin inițiativa Comisiei Europene, European Innovation Council Fund.

Anul trecut, Ioana Mihai a absolvit programul de Executive MBA organizat la București de WU Executive Academy, parte a Universității de Economie și Afaceri din Viena (WU) – cea mai mare universitate de business din Europa. Aceasta a împărtășit cum au ajutat-o experiența de învățare și practica din cadrul EMBA-ului să adapteze expertiza din industria financiară tradițională la tranziția către zona de investiții cu risc ridicat în afaceri inovative, ce urmăresc schimbarea paradigmelor și profitabilitate crescută. 

De ce ai ales să urmezi cursurile unui Executive MBA?

După mulți ani de experiență practică, am simțit nevoia de actualizare și într-un cadru formal, de puncte de vedere noi și actuale, dar și de a vedea și înțelege cum fac și alți oameni din diverse industrii care au ajuns într-un punct similar al carierei. 

De îndată ce am luat decizia de a investi în cariera mea, următoarea țintă a fost optimizarea investiției. Programul de EMBA oferit de WU Executive Academy a fost, pentru mine, alegerea clară datorită mai multor criterii: acreditarea triplă, reputația impecabilă, profesorii de la universități de elită, selecția calitativă a studenților prin cerința de a contribui în mod direct la procesul de învățare, precum și accesul la o rețea internațională, deși programul este construit pentru mediul local. 

Cum te-a ajutat EMBA-ul să îți atingi obiectivele profesionale? Ce oportunități de carieră ți s-au deschis? 

Estimez că, pe lângă experiența proprie, EMBA-ul mi-a accelerat accesul internațional în zona de fonduri de investiții cu risc ridicat (venture capital). Prin natura lor, acest tip de investiții au nevoie de o abordare agilă, de tip 360 grade, a nevoilor de capital (evaluarea riscurilor, urmărirea trendurilor de inovație în domenii țintă, coagularea de surse de finanțare, suport strategic acordat companiilor în care investim, inclusiv construirea și participarea la guvernanța lor corporativă). Exercițiul din cadrul EMBA, m-a pus și în tabăra « adversă », dându-mi ocazia să privesc și prin lentila antreprenorului cu idei inovative în domeniul său, aflat la început de drum. 

Care a fost modulul/profesorul preferat și de ce?

Spre deosebire de un MBA în care te specializezi pe un anumit domeniu, programul de EMBA al WU Executive Academy este unul general, dar în același timp, suficient de detaliat pe subiecte absolut relevante pentru un lider în orice domeniu. În mod particular m-au atras modulele de Strategic Marketing al profesoarei Carmen Abril și Contemporary Issues condus de profesorii Jakob Mullner și Philip Nell. Pentru mine, succesul unei afaceri se datorează în cea mai mare parte înțelegerii pieței în care activezi, a consumatorilor cărora te adresezi și, de asemenea, a contextului general economic și politic. Societatea de azi evoluează extrem de rapid datorită tehnologiei, afacerile sunt extrem de conectate între ele indiferent de domeniul de bază, prin urmare este absolut necesar să ai exercițiul de a privi și analiza contextul general, de a înțelege cine sunt toți actorii implicați, care este miza fiecăruia și cum te pot impacta. După criza financiară din 2007-2008 s-a popularizat conceptul de « lebăda neagră», adică acele riscuri neevidente care îți pot afecta iremediabil activitatea, prin urmare un manager complet trebuie să fie antrenat să « vâneze » și aceste riscuri.  

Cum ai reușit să conectezi cunoștințele dobândite în cadrul EMBA cu viața profesională?

Călătoria mea din cadrul EMBA-ului se continuă la nivel european, într-un mediu internațional în care aproape zilnic descopăr idei și afaceri noi, din culturi și contexte diferite, pentru care decizia de a investi capital înseamnă să trec mereu prin exercițiul din cadrul EMBA-ului pentru validare. EMBA-ul îți completează cu teorie solidă și actuală practica din cariera dezvoltată până la momentul respectiv și te eliberează de limitările propriului context.

În opinia ta, a crescut importanța unei diplome EMBA în ultimii ani?  

În mod cert, da. Nu pentru diploma în sine, ci pentru conținutul de învățare, conexiunile umane pe care le creezi și schimbul accelerat de experiență pe care îl primești și îl oferi. Pentru a avea succes, cred că trebuie să înveți continuu, inclusiv într-un cadru formal, pentru că pur și simplu nu este timp să acumulezi doar prin practică. Văd destul de des cerința generică de « MBA studies » pentru poziții manageriale, dar de fapt se caută (re)formarea pe care o primești în cadrul unui astfel de program. Antreprenorul care urmează un (E)MBA scurtează perioada de încercări până la reușită, își creează o rețea de conexiuni care îl pot ajuta ulterior să găsească clienți, parteneri, capital etc.    

Managerii și antreprenorii care vor să își accelereze evoluția în carieră mai au la dispoziție câtevs zile în care pot accesa bursele de studiu în valoare de 200.000 de euro, pentru programul Executive MBA Bucharest, oferit de WU Executive Academy, parte a Universității de Economie și Afaceri din Viena (WU) – cea mai mare universitate de business din Europa. 

Bursele se acordă în ordinea aplicațiilor și pe baza dosarului de înscriere în program, înscrierile având loc până la data de 15 septembrie 2022. Informații complete sunt disponibile pe WU Executive Academy.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează