G4Media.ro

Ioana Mihăilă vrea o întărire a controlului la Ministerul Sănătății, CNAS și…

Sursa Foto: Facebook/ Clinca Medena

Ioana Mihăilă vrea o întărire a controlului la Ministerul Sănătății, CNAS și instituții subordonate, care să ducă la economii „în ce privește prescripțiile sau concediile medicale”

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că este nevoie de o ”întărire” a instituţiilor ”de control” la minister, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi în instituţiile subordonate, acest lucru putând duce la economii în ceea ce priveşte prescripţiile sau concediile medicale.

„Cred că este importantă digitalizarea, dar digitalizarea mai largă, având inclusiv acces la dosarul electronic de sănătate al pacientului, aşa încât să vedem şi să putem verifica – nu oricine, ci medicii – dacă există sau nu corespondenţă între diagnostic, investigaţiile care au fost cerute şi zilele de concediu care au fost acordate de către medic, aşa cum cred că trebuie să fim sinceri şi să spunem că este nevoie de o întărire a instituţiilor de control atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, la nivelul Casei Naţionale, dar şi al instituţiilor subordonate, cele care merg efectiv în teritoriu, fie că vorbim de instituţiile de control din direcţiile de sănătate publică, fie că vorbim de cele din casele judeţene de asigurări de sănătate, aşa încât riscul, această piedică pe care o avem tot timpul că medicul ar trebui să fie controlat de un medic – preferabil dintr-o specialitate cel puţin similară – atât pe partea de concedii, cât şi pe partea de prescripţii medicale”, a afirmat ministrul Sănătăţii cu prilejul mesei rotunde „Sănătatea angajaţilor. Concediile medicale”, care a avut loc la Camera Deputaţilor.

Potrivit ministrului, o întărire a instituţiilor de control ar putea duce probabil la economii.

„O întărire a instituţiilor de control probabil că va duce la economii în mai multe direcţii, atunci când ne referim la fondurile Casei, fie că vorbim de prescripţii medicale, fie că vorbim de concedii medicale”, a arătat Ioana Mihăilă.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a afirmat că la nivelul instituţiei pe care o conduce este elaborat un proiect privind formularele medicale care va fi finanţat cu fonduri europene.
„În acest moment, la nivelul CNAS, este scris un proiect pe fonduri europene. (…) Se numeşte Sigma  Smart. El va pune în online o mare parte a formularisticii medicale – concedii medicale în primul rând, dar şi tot felul de adeverinţe, scrisori medicale şi aşa mai departe. Va fi un sistem digital integrat între furnizorii de servicii medicale – de la medicul de familie până la îngrijiri de recuperare, dacă este cazul. Deci, va acoperi tot traseul pacientului, va fi integrat cu componentele deja existente din platforma integrată a asigurărilor de sănătate. Orizontul de timp pentru reglementarea acestui proiect este sfârşitul anului 2023. (…) Până atunci, întrucât acest proiect este într-o fază foarte avansată, practic urmează să fie depusă cererea de finanţare iminent”, a spus Adrian Gheorghe.

Referindu-se la concediile medicale, el a afirmat că nu trebuie să existe îngrijorări cu privire la noile reglementări în acest domeniu şi că „nimeni nu este pus pe drumuri”.

„Cine este bolnav nu are de ce să fie îngrijorat de aceste reglementări, deoarece nu va avea nicio povară, niciun obstacol, cel puţin în plus faţă de acum, pentru acces la îngrijirile medicale de care are nevoie. Dimpotrivă, spiritul reglementărilor este ca cine este bolnav să primească mai multă atenţie medicală din partea profesionistului medical adecvat. Ştiu că persistă această idee – este nevoie de mai multe drumuri, de mai multe interacţiuni ne-necesare şi aşa mai departe. Nu este cazul. Reglementarea este foarte clară, în sensul că la etapa de evaluare de după patru zile, în condiţiile în care pacientul nu se poate deplasa, consultaţia se poate efectua la distanţă. Nimeni nu este pus pe drumuri de această reglementare”, a explicat Gheorghe, conform Agerpres.

Sursa Foto: Facebook/ Clinca Medena

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Apai asta e tot ce stiti, dati inainte cu controale, sufocati medicii (de familie in principal dar nu numai) cu birocratie si softuri care nu merg. Daca ziceti ca digitalizati, ce nevoie mai e de controale? Se vede tot in sistem. Sau nu?
    O sa ajunga ca ANAFu, nu stiu cum sa mai jupoaie din toate directiile, dar numai pe astia mici, nu se ating de rechinii mari. Si daca o sa greseasca ceva, sa vezi ce mai umbli dupa ei sa binevoiasca sa rezolve problema creata tot de ei….

    Cand aud dinastea, „cine este bolnav nu are de ce să fie îngrijorat ” – e clar. Exact invers o sa fie, 100%!

    Cu medicamentele alea esentiale ce se mai aude? Se gasesc de toate prin farmacii?
    Bine ca faceti controale… controlati-va pe voi!

    • Vorba cântecelului pe care la scris Bobiţă:

      Nu-ţi face griji, fii pacient.
      Când te-ngrijorezi, îţi faci mai multe probleme
      So don’t worry, be patient…

  2. Kkt-uri. Digitalizare, conferințe, doar kkt-uri. Nimic important pentru pacienți. De ce nu incepeti digitalizarea cu o platformă în care pacienții să poată face plângere medicilor: că nu își fac treaba, că nu te poți programa la consultații, că nu fac programări, că se poartă urât, că sunt slabi pregătiți, că te cheamă la privat, că iau șpagă, că suni ca prostul la clinica de stat și ți se răspunde în sictir: mai incercati și mâine, nu știu, nu se fac programări, e pandemie, domnul Doctor are programări pe 3 luni, nu sunt fonduri, etc iar la sfârșitul conversației auzi un hahait așa…în sictir.

  3. Dar că personale fara venituri, pentru a beneficia de orice fel de asistență medicala de la stat, trebuie să plătească 1400 Lei odată, știe?
    Adică de unde are cineva 14 milioane să plătească asigurările minime medicale, daca nu are nici un venit?

    Solutii privind următoarele pe când, USRPlus:
    – prevenția cancerului de orice tip, având în vedere că se poate interveni în fazele II și III, cele precanceroase, serviciile medicale nefiind susținute de nici o măsură concretata,și cu asigurările plătite, asistență medicală de stat intervene doar in faza terminala, cea de metastaza. Adică, soluții concrete pe când?
    – neîngrădirea accesului la serviciile medicale a persoanelor din diverse grupuri defavorizate, de ex. persoane fara venituri etc.

    Și, nu în ultimul rând, vom asista din nou la cel de al patrulea val COVID din toamna, la inchiderea unităților medicale pentru persoanele cu boli cronice? Unele dintre spitale au intrat deja în carantină. Acești oameni unde se vor trata, de unde își vor ridica faimoasele prescripții medicale care trebuie verificate, multi dintre medicii specialiști lucrând în spitale????

  4. si habar nu are ce vrea.
    e buimaca.

    • a primit ordin de la pirtzu cu concediile iar cu medicamentele e de la vladutz, sa vanda si rudele lui ceva!

  5. Asta cu medicul controlat de un medic este utilă, deseori am auzit cazuri de medici controlați de asistenți medicali (erau inspectori), de economiști, IT -isti samd, ospătari, dansatoare la bară samd!!!

    • Nu cred că se referă la control fizic. Din text înțeleg mai degrabă că vor să digitalizeze formularele astfel încât să poată fi generate statistici per pacient, să se vadă automat ciudățeniile.

      Teama mea e să nu facă asemenea instanțelor de judecată, unde angajații trebuie să completeze în două locuri (fizic și online).

  6. lumea se lafaie in concedii medicale prea lungi si luand mult mai multe medicamente decat e nevoie daca ne gandim la planul Gretei

    mai bine va epilati si dati coltul la munca, natural, fara pilule, fara concediu