G4Media.ro

Iohannis a promulgat legea care aduce modificări la Codul Silvic 

Sursa foto: G4Media.ro

Iohannis a promulgat legea care aduce modificări la Codul Silvic 

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, modificările legislative la Codul Silvic, potrivit unui comunicat al Administrației prezidențiale.

În 26 august, Asociația WWF România a adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis pentru a-i cere să nu promulge legea care schimbă Codul Silvic.

Reprezentanții organizației implicată în protecția mediului și conservarea naturii susțin că modificările aduse de parlamentari nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale, ci reprezintă ”o simplă cosmetizare” care nu poate fi considerată o reformă reală a politicilor forestiere naționale. WWF susține că modificările conțin elemente care vor îngreuna soluționarea procedurii de infringement deschisă de Comisia Europeană împotriva României pentru domeniul forestier.

Amendamentele despre care asociația crede că vor zădărnici eforturile de combatere a tăierilor ilegale sunt următoarele:

  • Este instituit un prag (aberant) de 10 m3 pentru a sancționa ca infracțiune silvică transporturile materialelor lemnoase care nu sunt însoţite de documente specifice de transport din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora. Este practic anulată eficientizarea sistemului de combatere a tăierilor ilegale și, mai mult, este vulnerabilizată securitatea personalului silvic care are atribuții de pază a pădurilor. Astfel, pentru a stabili infracțiunea, personalul de pe teren este din nou obligat să-i surprindă pe hoții de lemne în flagrant.
  • Se incriminează ca infracţiune silvică orice tăiere fără drept, dar nu se stabilește un prag rezonabil și nu se definește în mod clar „tăierea fără drept”. Aceste prevederi vor acționa ca un „tigru de carton”: fie vor fi inaplicabile și nu vor descuraja hoții de lemne, fie riscă să genereze abuzuri care nu vor avea alt efect decât îngreunarea activității instanțelor de judecată.
  • Responsabilitatea valorificării superioare a lemnului din pădurile aflate în proprietate publică este transferată sub forma unei „dorințe” pentru viitor și eșalonată într-un mod care nu este credibil. Dezvoltarea infrastructurii forestiere (aspect esențial pentru obținerea acestui deziderat) nu este susținută legal și nici nu sunt precizate responsabilități clare pentru proprietarii și administratorii de păduri.
  • “Supraîncărcarea” ca mod de operare nu este sancționată ca infracțiune silvică. Cantitățile declarate ce rezultă din documentele specifice de transport nu sunt conforme cu realitatea (N.B. cu luarea în considerare a unor toleranţe de măsurare rezonabile) și, totuși, ele nu sunt definite ca “recoltare ilegală” a lemnului.  Este în continuare încurajată “dispariția” lemnului din pădure, neplătit și nefiscalizat. Este susținut furtul cu acte în regulă întrucât “proveniența materialelor lemnoase”, așa cum este acum definită, reprezintă doar sursa localizată de unde acestea au fost obținute/locul de recoltare și nu conține nicio referință asupra cantităților exprimate pe tipuri de materiale lemnoase.
  • Dezincriminează tăierea fără drept/ilegală a pădurilor din afara fondului forestier național, cu impact mai ales asupra ariilor naturale protejate. Conform Rezultatelor Inventarului Forestier Național, sunt peste 500.000 ha de păduri în afara fondului forestier național, care în prezent sunt cele mai expuse riscurilor de degradare a ecosistemelor forestiere.

Sursa foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. PNL a sustinut tot timpul taietorii de lemne. La fel si PSD, dar primii sunt specializati pe furt de lemne si campaniile electorale din acestea.

  2. De ce ar fi multumit Gotiu de Iohannis?

  3. mare om, mare caracter, domnul prezident. De aia grabesc alegerile, ca stiu ca nu ii mai voteaza nici dracu mai tarziu.

  4. Probabil un număr mai mare de români trebuie să se implice în luarea deciziilor, că nu putem aștepta ca Iohannis, pe post de ultimă redută, să salveze situația de fiecare dată.

    Concret, când sunt puse în dezbatere publică acte normative (teoretic trebuie puse), cât mai mulți dintre noi să ne spunem părerea la adresa de email care apare în proiect. Și să presăm guvernul pe facebook, site-uri de știri, etc., să accepte ca partener de dezbatere și societatea civilă, nu doar instituțiile de stat, că și guvernul organizează dezbateri (teoretic) publice. Perspectiva pierderii voturilor e singura metodă care funcționează.

    Rar dacă mai e vreunul interesat de calitatea vieții cetățenilor, deci nu ne putem baza decât pe noi. Trebuie să fim mai bătăioși, figurativ vorbind, dacă vrem să contăm.

  5. Daca vom avea reactii negative din partea CE in cadrul Procedurii de infringement deschisă de Comisia Europeană împotriva României pentru domeniul forestier, raspunde dl Presedinte Johannis?!
    Ia uite ce zicea CE in 12 Februarie 2020:
    „Comisia Europeană a anunțat astăzi decizia de a demarara proceduri de infringement pentru mai multe eșecuri sistemice în formă continuată ale autorităților din România cu privire la protecția pădurilor. Anunțul vine în urma plângerilor depuse anul trecut de Agent Green, Client Earth și EuroNatur față de distrugerile planificate în formă continuată a zeci de mii de hectare de păduri seculare și primare.ONG-urile acuză că autoritățile din România aprobă tăieri în ariile protejate Natura 2000 fără analiza impactului asupra acestor zone unice.
    Lipsa unei evaluări adecvate și strategice înainte de a aproba tăieri în arii protejate și privarea dreptului de access la informația de mediu încalcă legislația comunitară. Totodată, infringementul sistemic al Comisiei Europeane vizeaza tăierile tăierile ilegale la nivel național și încălcarea regulamentului EUTR pentru trasabilitatea lemnului și prevenirea plasării pe piață a lemnului ilegal.În acest context, activiștii de mediu salută infringementul demarat de Comisia Europeană împotriva autorităților din România pe care îl consideră drept o speranță pentru a proteja pădurile naturale ale României.”
    https://www.emaramures.ro/comisia-europeana-a-deschis-procedura-de-infringement-in-romania-pentru-taierile-ilegale/

  6. @Alina M: 26 August 2020: „Scrisoare deschisă către Președintele României de a NU promulga legea Codului Silvic și de a o retransmite Parlamentului.
    august 26, 2020 / By WWF-Romania / Comunicate de presă, Paduri

    Proiectul de modificare a Codului Silvic, adoptat săptămâna trecută de către Parlament, nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale. Este o simplă cosmetizare, nu o reformă reală a politicilor forestiere naționale, și conține elemente care vor îngreuna soluționarea procedurii de infringement deschisă de Comisia Europeană împotriva României pentru domeniul forestier.
    De aceea, i-am trimis astăzi o Scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi solicităm să NU promulge Legea și să o retransmită Parlamentului.

    După spectacolul de declarații politice din ultimele luni, proiectul de lege, adoptat cu unanimitate de voturi, NU INSTITUIE niciuna dintre Schimbările esențiale REVENDICATE de Societate, Mediul academic și de o serie de Asociații profesionale cu privire la modul în care ar trebui să valorificăm lemnul și să ne păzim pădurile.

    În spatele unor cuvinte și tehnici legislative meșteșugite, este cosmetizat și păstrat același sistem greoi și necompetitiv, compus din sarcini administrative inutile care tolerează și protejează în continuare furtul cu acte în regulă. Continuăm să „apărăm pădurile cu ciocanul de marcat”, cu un sistem de control și o birocrație excesive, care și-au demonstrat ineficiența în ultimii 30 de ani.”

    Adica zic cei de la WWF-Romania: Legea a fost pusa in DEZBATERE publica(ca oricare Lege!), au venit MULTE Propuneri de amendamente din Societate, Mediul academic și de o serie de Asociații profesionale(ONGuri), dar NICI o propunere NU a fost bagata in seama in Parlament, scrie WWF-Romania in Scrisoarea din 26 August catre Presedintele Johannis!
    DECI: NU il oboseste nimeni pe Presedintele Johannis, lasandu-l singur, saracul de el!!

    • I-am scris și eu lui Iohannis la îndemnul campaniei Declic, deci știu că l-a durut în cot. Ori n-are habar ce vor cetățenii, ori nu-i pasă. De-aia nu înțeleg de ce ne bazăm pe el să nu promulge toate legile și modificările mizerabile. Problema e că suntem prea mulți cei care vrem stoparea tăierilor ilegale și prea puțini cei care cer socoteală public.

      Suntem nebuni dacă mai sperăm ca Iohannis să blocheze inițiativele toxice de la parlament și guvern. Lili, omul ăsta e la al doilea mandat și l-am votat cu toții a doua oară ca să nu iasă Dăncilă, nu pentru că ne-ar fi impresionat în primul. Ne avem doar pe noi, și cu cât mai devreme realizăm asta, cu atât mai bine.

  7. Pai Klaus asta a asteptat ! Sa nu mai fie nimic de taiat, nimic de vandut catre austrieci! Misiune indeplinita, de-acum legaa asta nu mai are nici o valoare vreo 100 de ani, pana vor creste alte paduri!!!

    Gata Klaus, maurul poate sa plece!!!Gut gemacht, Herr !!!

  8. Unde-i Gotiu, de ce nu guita, pardon tipa? Probabil o fi adormit saracul, de cat l-au fugarit teroristii lui Dragnea prin padurile Clujului. 😂