G4Media.ro

Iohannis a promulgat legea mirosului care a stârnit nemulțumirea organizațiilor și companiilor…

Iohannis a promulgat legea mirosului care a stârnit nemulțumirea organizațiilor și companiilor din domeniile salubritate, deșeuri, zootehnie etc.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, „legea mirosului” ( care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediulu), care le va permite primăriilor să interzică activitățile care produc mirosuri neplăcute. Deși a fost aprig contestată de către Organizații reprezentative și companii din domeniile de salubrizare, deșeuri, tratare, depozitare, zootehnie, etc, legea este, oficial, în vigoare.

Federaţia Naţională Pro Agro, de exemplu, i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge „Legea mirosului”, atrăgând atenția că numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic va creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv.

Federația sublinia că măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât legislaţia la nivel european, generând astfel revolta fermierilor care constată că propriul legislativ le îngreunează în mod nejustificat activitatea, şi nu forul european.

„În contextul în care, în data de 17 iunie, s-au adoptat în Camera Deputaţilor modificări la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 – ‘Legea mirosului’ -, considerăm că se impun unele clarificări. Având în vedere că în foarte multe cazuri s-au eliberat autorizaţii de construcţie pentru construcţii civile în mediul urban, fără a se ţine cont de exploataţiile existente din sectorul zootehnic, cu încălcarea principiului noului venit, specific protecţiei mediului, ne vom găsi în situaţia în care vor apărea un număr foarte mare de reclamaţii. Coroborând cu faptul că, la acest moment, nu există aparatură care să poată constata depăşirea unor valori olfactive, există premisa unor decizii părtinitoare în detrimentul fermelor existente. Pentru aceste motive, solicităm preşedintelui României să nu promulge acest proiect normativ, fiind evident că în cazul în care modificările ar intra în vigoare numărul plângerilor împotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creşte, nefiind posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv”, transmitea Federația în luna iunie, după ce legea a fost adoptată de Parlament.

De asemenea, Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor – ARMD a solicitat ca președintele României să nu promulge Legea mirosurilor, fără a analiza textul legislativ, fără o fundamentare economică și științifică temeinică

”Introducerea în Legea protecției mediului a acestei noțiuni nu își are rostul deoarece va deschide o cutie a Pandorei, astfel încât fiecare cetățean, grupuri de cetățeni, organizații politice ori de altă natură vor putea să reclame pe oricine, aducând ca argument ,disconfortul olfactiv, care nu poate fi măsurat și care este diferit de la om la om. Orice reclamație este susținută de ceea ce simte sau pretinde că simte cel ori cei care reclamă”, reclama ARMD.

 

Sursa Foto: codlea/deseuri depozite

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Pot sa reclam vecinii care fac schnitzel la ora 22 si nu schimba destul de des uleiul?
    Serios vorbind, legea trebuia sa aiba modalitati clare de determinare, sa nu fie o apreciere subiectiva a organului organului.

    • Determinările nu sunt subiective, ci după metode standardizate. Legea va avea și norme de aplicare.

    • Daca sunt fermieri sau producatori industriali, sa respecte mediul si pe ceilalti cetateni, nu pentru un profit maxim sa polueze si sa otraveasca locuitorii din zona.
      Nici cei de la MINISTERUL MEDIULUI nu-si fac datoria
      Veniti in Suceava si o sa vedeti cum fabrica de hartie AMBRO SA parte a grului francez Rossman , polueaza in fiecare noapte orasul Suceava, aruncand in atmosfera tone de gaze toxice si otravitoare. Precizez ca fabrica se afla in zona comerciala a orasului, in zona mallurilor. Iar noaptea si ziua polueaza si fonic prin zgomotul pe care il produc instalatiile cand esapeaza gazele in armosfera. Ar putea sa puna atenuatore de zgomot, sau macar sa moteze inca un cilindru de tabla in jurul cosului care esapeaza. Dar nu ii intereseaza. Isi bat joc de suceveni. Potrivit autorizatiei de mediu, fabrica are voie sa elimine in atmosfera, in mijlocul orasului, in zona comerciala si langa cartiere de locuit: CO, SO2, NO, TOC, HCl, HF, Cd+Ti, Hg, metale grele , DIOXINE si FURANI. Deasemenea pulberi de tot felul si CO2. Si le elimina din plin in fiecare noapte, ca sa nu se vada. Dar zgomotul asurzitor deranjeaza pe multa lume.
      Iar D.S.P., Garda de mediu, Primaria,Prefectura, Consiliul local, Consiliul Judetean, presa si oengeurile de mediu nu spun absolut nimic. Eu presupun (nu am probe), ca totisunt cointeresati material sa taca, in detrimentul sucevenilor si a copiilor lor, care sunt otraviti in fiecare zi. Suceava fiind o zona cu o natalitate ridicata, cu multi copii si multe ecoscoli, care ne invata ca trebuie sa colectam selectiv, dar nu iai nicio atitudine impotriva acestei fabrici care ii otraveste si care nu vrea sa ia masuri impotriva poluarii chimice, incalzirii globale si poluarii fonice

  2. primariile nu sunt mana in mana cu poluatorii?

  3. Super. Acum sper sa scape și românii de poluatori. De exemplu timisorenii de cancerul numit Continental.

    • Si sucevenii deAMBRO SA, proprietatw agrupului francez ROSSMAN, grup care in franta nu poate sa aiba o asemenea fabrica, producatoare de mirosuri si de zgomot si se substante toxice si otravitoare pe care le arunca in atmosfera

    • Sau bucureștenii de mafia Iridex

  4. Javrelor parlamentari ne-am săturat de voi, eu zic să copiem dracului legislația din germania, belgia, spania,etc adică per total și să nu ne mai batem capul cu parlamentul întreg cu legile lor de căcat 💩, legi facute pentru hoți, profitori, etc și printre degete si vreo una doua pt popor, adică chiar nu înțeleg de ce atâția parlamentari pt niște legi bune care se pot copia din vest, că doar au experiență si sunt mai ok ca noi ce dracu!!!!

  5. să nu uitați de flatulențe, vă rog!

  6. „Esti ceea ce mananci” nu-i o vorba goala … Prea-i plina lumea de porci.

  7. voi astia care suntenti asa de nemultumiti…aveti curajul sa iesiti afara in piata..?…sa va sustineti vorbele?…..presupun ca nu…..sunteti generatia ulei, galeata si sort…eventual curpapir…..si ceva pensii marite….

  8. Oana Comunista
    10.7.2020 la ora 9:38 pm
    să nu uitați de flatulențe, vă rog!

    sa nu uitam de mata…basini putem sa-ti tragem in nasul tau ala carn

  9. mama ta….sau cineva din familia ta, nu „trage basini”?…scuze de intrebare…dar cred ca ai crescut cu basina in nas..sau gura…depinde de tine ce alegi….ca prea esti lingatoare de gaoaze…

  10. 35.000 de legi si acte normative in Romania ,dupa Revolutie. Daca toate stiintele exacte la un loc aveau atitea formule, cu siguranta ajungeam pe Marte.
    Cind apare LEGEA BUNULUI SIMT ????