Iohannis: Am ajuns la capacitatea maximă de testare, dar există o luminiță. Cred că testele rapide antigen sunt o soluție și a fost demarată licitația pentru 3 milioane de teste / Interesul nostru e să testăm ca să stopăm pandemia
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, răspunzând întrebărilor G4Media.ro, că România a ajuns la capacitatea maximă de testare cu cele 30 de mii de teste pe zi, dar există o luminiță, respectiv testele rapide antigen, care, în opinia sa, reprezintă o soluție.
La începutul conferinței de presă, președintele a prezentat o analiză a situaţiei privind evoluţia epidemiei în oraşele carantinate. Klaus Iohannis a arătat că s-a ajuns pe un palier şi tendinţa este de scădere.
G4Media.ro: Pe data de 8 octombrie, România a raportat pentru prima dată peste 30.000 de teste pe zi. Deci, acum o lună și jumătate făceam 30.000 de teste pe zi, dar atunci erau 3.000 de cazuri, nu mai mult. La o lună jumate distanță de atunci, avem tot 30.000 de teste pe zi, dar cu o diferență – avem șapte, opt, nouă mii de cazuri pe zi. Deci, de trei ori mai multe. Prin urmare, cererea de teste ar fi trebuit să fie cel puțin de trei ori mai mare, pentru că se fac de trei ori mai multe anchete epidemiologice și sunt de trei ori mai multe cazuri decât acum o lună jumătate, dar același număr de teste. De precizat că, în interiorul acestor teste, 30.000, statul are capacitate să facă doar 23.269, atât face statul. Restul de 7.000, de 8.000, sunt teste la cerere – la cerere, făcute pe banii cetățenilor. Cum bine știți, un test nu e foarte ieftin, e undeva la 100 de euro. Prin urmare, România continuă să testeze foarte puțin, deși Premierul anunța o capacitate de 50.000 de teste, care nu a fost, în mod evident, niciodată atinsă. Din cauza acestui număr mic de teste, în mod evident, găsim puține cazuri în raport cu situația reală din teren și nu știm dacă aceste grafice pe care le prezentați în clipa asta reflectă realitatea exactă din teren și unde au crescut, pentru că dacă au scăzut în orașele carantinate numărul de cazuri, dar noi avem în continuare același număr de teste și foarte multe cazuri de infectare, întrebarea e: unde au crescut? Plus întrebarea, că ajungem acolo, domnule Președinte, ar fi următoarea: de ce nu respectă România recomandările OMS, recomandările Comisiei Europene și recomandările tuturor specialiștilor din țară, care solicită creșterea numărului de teste? Cine e responsabil că nu s-a făcut nimic mai bine de o lună și jumătate și am rămas tot la 30.000 de teste și în sarcina cui puneți decesele cauzate de testarea insuficientă sau chiar absentă din zone întregi ale României?
Klaus Iohannis: Numărul de testări este stabilit în funcție de cerere: fie cererea din oficiu, de la DSP, fie cererea unor persoane fizice care vor, din varii motive, să fie testate. Capacitatea este în jur de 50.000 maximal. Însă această capacitate, dacă vorbim despre teste PCR, nu s-a schimbat în ultima lună, din simplul motiv că s-a ajuns la capacitatea maximă, limitarea fiind dublă – cea de aparatură, care ar fi relativ ușor de remediat, s-ar mai putea cumpăra încă un aparat și încă un aparat, însă personalul care recoltează probele și care prelucrează testele este un personal specializat, s-a ajuns la maximum și mai mulți nu sunt, pur și simplu. Însă, dacă acum câteva vreme au fost 3.000 de cazuri și 30.000 de testări, atunci ne dăm seama că rata de pozitivare, așa se numește – deci numărul de persoane găsite pozitive dintr-un număr de persoane testate – a fost undeva la 10%. Numărul de testări, într-adevăr, nu a crescut, însă pozitivarea a crescut și asta ne arată, de fapt, cum pandemia se răspândește și am ajuns la o rată de pozitivare de aproape 30%. Între timp, iarăși a scăzut, după cum ne-a spus INSP – și nu e nicio problemă să vă pun la dispoziție întregul material, care conține mai multe imagini decât acestea, pe care vi le-am prezentat astăzi, sunt mai multe detalii acolo. Dar, să știți că există o luminiță, ca să mă exprim așa. Au început să apară acele teste rapide antigen și cred că este o soluție, cel puțin pentru localitățile sau pentru zonele unde apar foarte multe cazuri. Noi am comandat și am primit primul set de astfel de teste, care au fost distribuite unităților de primiri urgențe, ambulanțelor și așa mai departe. Este încă un număr relativ mic. S-a demarat deja o licitație pentru un număr de aproximativ 3 milioane de teste și se va continua și se vor achiziționa astfel de testări. Recomandările – și de la OMS, și de la ECDC, care este institutul european care se ocupă de așa ceva – este să se facă testări acolo unde apar foarte multe cazuri, deci în special în zonele carantinate și înspre acolo ne îndreptăm, sper să se facă achiziția în timp util pentru asta. Este o metodă care, cu siguranță, va crește semnificativ numărul de testări și ne va da o imagine mai clară despre răspândirea pandemiei.
G4Media.ro: O întrebare complementară pe aceeași temă dacă îmi permiteți. În legătură cu testele rapide, pe bază de antigen, de ce n-au fost folosite până acum, dat fiind că Guvernul vorbește de câteva săptămâni bune de achiziționarea lor, ceea ce nu s-a întâmplat, și n-am văzut să fie folosite în toată perioada asta?
Klaus Iohannis: Aceste teste sunt relativ noi. Sunt unele în procedură de aprobare la nivel european, altele au fost aprobate la nivel național. A existat și acel experiment Slovacia, care însă le-a procurat într-o relație directă cu țara producătoare, nu prin organismele europene. Este următorul pas care se va face, care acum este în lucru. Ele abia au apărut de câteva săptămâni. Lucrurile în această zonă se mișcă foarte repede, dar nu chiar de azi pe mâine, și noi suntem interesați și vom continua.
G4Media.ro: Sunt mulți care spun „n-au fost făcute multe teste, n-au fost folosite testele rapide, că e campanie electorală, nefăcând multe teste, cifrele rămân jos și în felul acesta se manipulează populația”.
Klaus Iohannis: Nu. Aceasta este o explicație pe care nu pot să o validez. Deci, toată lumea se străduiește să facă cât mai multe teste și să abordăm frontal pandemia, fiindcă interesul nostru este să o stopăm. Aceasta vă spun franc, clar.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii