Iohannis cere toleranță zero în privința plagiatului. ”Miza e viitorul nostru ca societate democratică” / Declarația vine în condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat
Președintele Klaus Iohannis a cerut luni „toleranță zero în privința plagiatului”, într-un discurs susținut cu ocazia deschiderii anului universitar, o declarație care vine în contextul în care premierul Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat la teza de doctorat.
Iohannis a ridicat miza în cazul scandalurilor de plagiat, spunând că ”miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”.
Klaus Iohannis a menționat că este nevoie de „o reformă profundă a sistemului educațional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI și valorilor europene în care credem” iar una dintre aceste valori este „integritatea”.
„Îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”, a spus Iohannis, la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu.
„Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”, a continuat acesta.
Premierul Ciucă și acuzațiile de plagiat
Reamintim că, în luna ianuarie, o anchetă publicată de pressone.ro arăta că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.
Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.
Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.
Premierul s-a apărat atunci susținând că lucrarea s-a realizat ”conform cerințelor legale existente la acea vreme”.
În luna iunie, un complet al Curții de Apel București a anulat toate sesizările depuse, la începutul anului, în atenția CNATDCU privind plagiatul lui Ciucă. Judecătorul Marius Iosif, cel care a luat decizia anulării sesizărilor, a fost numit, în 2007, de către ministrul liberal de atunci al Justiției, într-o funcție în minister și, ulterior, în cea de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. G4Media a arătat că judecătorul Marius Iosif, promovat de liberali în trecut în diverse funcții, a fost coleg de masonerie cu purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. În plus, G4Media a dezvăluit cum dosarul a fost direcționat către judecătorul Iosif prin ”metoda coperta”. Vezi aici mai multe detalii
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
46 comentarii