G4Media.ro

Iohannis, Ciolacu și șefii serviciilor secrete sunt autorii dezastrului electoral. Și-au pierdut…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Iohannis, Ciolacu și șefii serviciilor secrete sunt autorii dezastrului electoral. Și-au pierdut orice credibilitate și trebuie să plece rapid după votul masiv de protest

Principalul vinovat politic pentru ascensiunea extremei drepte este președintele Klaus Iohannis, considerat de electorat drept liderul unui sistem corupt și incompetent din care mai fac parte premierul Marcel Ciolacu și șefii serviciilor secrete. Toți trebuie să plece rapid din cauza haosul provocat. După aproape trei săptămâni de la dezastrul electoral din 24 noiembrie nu avem nici o responsabilitate asumată la vârful statului român. Dimpotrivă, cu toții se agață de funcții ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, într-o încercare disperată de a-și menține influența. Acest lucru riscă să irite și mai rău o parte a publicului, deja revoltat că votul din primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat, iar alegerile o vor lua de la capăt.

Din cauza numirilor catastrofale la șefia serviciilor și parchetelor, la vârful guvernului și la vârful PNL, din cauza aroganței sale și a lipsei totale de comunicare, Klaus Iohannis a prăbușit încrederea românilor în stat. A provocat – el împreună cu premierul Ciolacu și guvernul de coaliție PSD-PNL pe care l-a susținut – o furie fără precedent a electoratului, care s-a aruncat în brațele partidelor populiste și extremiste umflate, culmea, tot de sistem. Aici trebuie adăugată o virgulă importantă: aceste curente de extremă dreaptă au fost încurajate în mod inconștient inclusiv de PSD, care i-a dat voturi în primul tur liderului partidului extremist AUR, George Simion, sperând în mod stupid că îl va trimite în finală cu Marcel Ciolacu, iar în acest fel îi va asigura liderului PSD alegerea în turul doi. Nici Călin Georgescu nu a apărut din neant, după cum rezultă din CV-ul său. Și el este un produs pur sânge al sistemului de putere românesc.

În plină criză de încredere în stat, CCR i-a acordat lui Klaus Iohannis o prelungire a mandatului care l-ar face din nou jucător. Iohannis ar putea numi noul premier, ba chiar și un viitor judecător CCR. Dar el trebuie să plece la termen, pentru că a pierdut legitimitatea și încrederea cetățenilor. La fel Marcel Ciolacu, Răzvan Ionescu (SRI) și Gabriel Vlase (SIE). Și ei se numără printre responsabilii crizei de securitate fără precendent pe care o traversează România.

Mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis se încheie pe 21 decembrie, după zece ani petrecuți la Cotroceni. Însă Curtea Constituțională a decis în 6 decembrie, în hotărârea de anulare a alegerilor prezidențiale, să prelungească mandatul lui Iohannis ”până la depunerea jurământului de președintele nou-ales”, invocând art.83 alin.(2) din Constituție. Cel care a anunțat prelungirea mandatului a fost chiar președintele, într-o declarație de presă de la Cotroceni înainte ca hotărârea CCR să fie publică.

Experții în drept constituționali consultați de G4Media.ro afirmă că decizia CCR este acoperită la limită. Judecătorii au încercat foarte probabil să evite în vid de putere sau declanșarea unei lupte politice între PSD, PNL și USR  pentru funcția de președinte al Senatului. Acesta ar fi devenit președinte interimar în locul lui Iohannis, dacă mandatul său n-ar fi fost prelungit.

  • ”CCR avea la îndemână două soluții, ținând cont că situația de fapt prezentă nu este acoperită de textul constituțional, adică situația în care președintelui îi expiră mandatul și nu este ales încă un nou președinte. Existau două soluții. Fie aplicarea articolului 83 alineatul 2, care nu vizează în totalitate situația noastră, dar prin interpretare CCR l-ar fi putut aplica. Fie articolul 97 privind vacanța funcției, care la fel prin interpretare CCR îl putea aplica dar fără să vizeze concret situația noastră. Curtea a ales varianta art 83 probabil din două rațiuni: Prima, pentru stabilitate politică, având în vedere că vineri când a luat decizia nu se știa dacă alegerile parlamentare vor fi sau nu anulate. Dacă ar fi fost anulate și parlamentarele riscam ca după 21 decembrie să nu avem nici președinte, nici Parlament, nici Guvern. A doua, pentru evitarea unei dispute între partidele parlamentare pentru funcția de președinte al Senatului, care ar fi devenit președinte interimar”, a declarat pentru G4Media.ro Ștefan Deaconu, expert în drept constituțional.

Chiar dacă este justificată din punct de vedere legal, prelungirea mandatului lui Iohannis la masa verde reprezintă totuși o sfidare la adresa votului masiv de protest împotriva tuturor candidaților asociați cu el. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, premierii puși de el în funcție, au ratat intrarea în turul 2, premieră istorică pentru cele două mari partide. Nici unul dintre ei nu l-a atacat cu adevărat pe președintele în funcție. Dimpotrivă, l-au ajutat să primească o vilă ultraluxoasă ca reședință după încheierea mandatului, l-au sprijinit până la un punct să poată deveni senator . O mare parte a electoratului a văzut în toate aceste gesturi acte de sfidare la adresa bunului simț.

De ce e ilegitim Iohannis precum și sistemul de putere din jurul său? De ce atâta furie împotriva sa? Principalul motiv este erodarea democrației și a libertății politice în mandatele sale.

  • A abdicat de la exercitarea funcțiilor prezidențiale, fiind un președinte absent în special în a doua parte a mandatului, după formarea coaliției PSD-PNL.
  • A închis scena politică prin marea coaliție PSD-PNL care a lăsat practic România fără opoziție reală. Milioane de oameni s-au simțit nereprezentați, motiv pentru care partidele extremiste și populiste au explodat în sondaje și la vot.
  • A instalat la vârful PNL, partidul prezidențial, lideri slabi, manevrabili și servili, aleși în primul rând pe criteriul loialității și obedienței față de președinte.
  • A permis serviciilor o expansiune rapidă în aproape toate domeniile, permițându-le o imixtiune majoră în jocul politic. Actuala guvernare ar fi fost negociată la vila K2 a SRI, negocierile fiind mediate de fostul șef al serviciului, Eduard Helvig, cu mandat de la Klaus Iohannis.
  • În mandatul lui, numărul de domenii în care serviciile pot interveni legal, incluse în „securitatea națională”, a explodat de la 4 la 18.
  • A permis sufocarea economiei de către firmele apropiate de partide și serviciile de informații.
  • A infestat statul cu șefi de instituții incompetenți și a fost complice la închiderea de facto a luptei anticorupție. Marii corupți sunt protejați acum de stat grație deciziilor CCR, ÎCCJ și performanței slabe a DNA în comparație cu epoca Kovesi.
  • A amplificat, pe scurt, distorsiunile grave din sistemul democratic românesc.

Ar fi o sfidare majoră a electoratului ca Iohannis să continue în funcție luni de zile după 21 decembrie. Are zero legitimitate politică să numească un nou premier, pe care îl va încărca cu tot pasivul său negativ de președinte. Ce susținere publică va avea viitorul șef al Executivului – indiferent de la ce partid provine el  – din moment ce va fi nominalizat de un președinte prăbușit în încrederea cetățenilor.

Ar fi un abuz să numească tot el un judecător CCR, dat fiind că în 2025 expiră mandatul Liviei Stanciu. Potrivit unor surse, Iohannis o are în vedere pe Corina Corbu, actuala șefă a Curții Supreme, cu un mandat antireformist la activ.

Cel mai important: Iohannis trebuie să plece și să-și asume responsabilitatea pentru că a fost incapabil să prevină, ca șef al statului, ”sprijinul unui stat străin” pentru campania lui Călin Georgescu, după cum el însuși a spus în ultima declarație. Nu știm să existe în acest moment la Cotroceni un grup de lucru, un task force care să coordoneze investigațiile asupra presupuselor atacuri externe la democrația românească, dacă ele au existat cu adevărat.

Cine se ocupă la această oră de investigarea faptelor grave prezentate în rapoartele serviciilor secrete, desecretizate în CSAT? Fiecare instituție – poliție, parchet – anchetează de capul ei? Există un centru de comandă unde se centralizează toate aceste informații? Cum e posibil ca în plin război propagandistic, în plină revărsare de fake news-uri despre intrarea României în război împotriva Rusiei, șeful Serviciului de Informații Externe să plece relaxat din țară în Abu Dhabi, la o cursă de Formula 1 ?

Dezinteresul președintelui față de țară se manifestă inclusiv în momentele grave.

Liderul PSD Marcel Ciolacu trebuie să deconteze și el politic eșecul de la alegeri. Inițial, a avut reflexul corect și a demisionat de la șefia PSD. A revenit asupra deciziei și acum apare, stupefiant, la masa negocierilor pentru viitorul guvern. Ce legitimitate politică mai are un șef PSD care nu s-a calificat în finala prezidențială și care a obținut cel mai mic scor din istorie la parlamentare? Ciolacu și-a epuizat complet resursele de credibilitate după un an și jumătate în fruntea Guvernului. A pierdut încrederea alegătorilor săi după dezvăluirile G4Media.ro despre zborurile în destinații de lux cu jetul privat închiriat de Nordis. De imaginea sa de politician modest s-a ales praful.

Și șefii principalelor servicii secrete, SRI și SIE, trebuie să deconteze eșecul de la alegeri. Nu au putut să împiedice un presupus amestec al unui stat străin în alegeri, pe care l-au constatat post-factum în documentele desecretizate de la Cotroceni. Există suspiciuni legitime că filonul extremist din societate a fost alimentat de lideri crescuți în laboratoarele puterii din umbră. Ei, jucătorii din spatele cortinei, s-au folosit de nume ca George Simion, Călin Georgescu sau Diana Șoșoacă pentru a interveni de-a lungul timpului în jocul politic.

Răzvan Ionescu (SRI) și Gabriel Vlase (SIE) au ratat complet misiunea lor principală. Mai mult: Vlase a avut aroganța ca în plină criză generată de posibile interferențe rusești în alegeri, să zboare la Abu Dhabi pe data de 8 decembrie, așa cum am menționat deja, la o cursă de Formula 1. Ca imaginea incompetenței să fie completă, SIE a deconspirat numele a doi ofițeri activi în încercarea de a determina G4Media.ro să nu publice nici o informație despre zborul respectiv sub amenințarea că dacă o facem încălcăm legea.

E uluitor că șefii serviciilor nu au demisionat până acum. Veți spune că nici nu trebuie să o facă în plină criză. Nu este chiar așa. Nu cade instituția fără ei. Dimpotrivă, orice zi petrecută în funcție de șefii serviciilor amplifică suspiciunea că vor să șteargă urmele unor eventuale complicități cu unii candidați sau partide de extremă. Nu putem avea garanția că instituțiile de forță chiar vor să facă lumină asupra evenimentelor din campania electorală pentru prezidențiale câtă vreme există bănuiala întemeiată că tocmai aceste instituții – serviciile secrete – se numără printre marii vinovați  ai dezastrului electoral.

Nimeni de la vârful statului român nu și-a asumat până azi nici cea mai mică responsabilitate. Singurul care a demisionat din fruntea PNL a fost Nicolae Ciucă, după rușinosul scor obținut la prezidențiale, unde s-a plasat pe locul cinci. Dar nu este deloc o demisie de onoare, după un rezultat atât de dezonorant.

România pare să fi ajuns un sat fără câini. Principalii oameni din stat sunt profund ilegitimi și orice zi în care rămân în funcții alimentează și mai mult furia votanților. Președintele Klaus Iohannis ar trebui să-și ducă mandatul până la capăt, dar să demisioneze a doua zi după ce noul Parlament  își va alege conducerea iar noul președinte al Senatului va putea fi numit în funcția de interimar. Acest președinte interimar ar trebui să desemneze un premier cu un mandat limitat, până la alegerea noului președinte. Guvernul interimar astfel rezultat nu va putea face mari reforme, maxim va gestiona treburile curente. Nu va avea nici o legitimitate să facă prea multe, premierul nefiind emanat de un președinte ales de popor.

Doar un nou președinte ales va avea deplină legitimitate să desemneze un premier cu puteri depline, care va încerca să strângă în jurul său o majoritate. Doar un premier desemnat de viitor președinte ales are căderea să formeze un Guvern care să adopte în 2025 măsurile de reformă cuprinse în PNRR, să taie urgent cheltuieli bugetare, să concedieze urgent armatele de sinecuriști atârnați prin ministere și companii de stat pentru a evita falimentul administrației.

Cu cât actualii lideri politici și șefi de instituții cheie complet compromiși se agață mai mult de putere, cu atât votul de protest va crește în intensitate. E nevoie ca Iohannis, Ciolacu, Răzvan Ionescu și Gabriel Vlase să demisioneze urgent pentru a restabili, fie și parțial, încrederea cetățenilor în stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

75 comentarii

  1. Ciolacu, Ioha si preamaritii, prealsavitii – Dumnezeu sa Li se inchine – sefi ai serviciilor secrete sa plece??? Ha! Pai Romania pentru Ei (slavit fie numele Lor) exista! Mai degraba pleaca Romania decat acesti „domni”.

    • In prag de Craciun, sa ne amintim cu nostalgie de cel mai fast presedinte de tara: Crin Ant0nescu!.
      Si spunea Crin intr-un interviu, cu o engleza impecabila: ‘ze madar and ze fader of economy’.
      Ciolacul si ciucul, ze madar and ze fader of kreml1ngeorgi. Batava menezau.

    • johanisu*, nu ciucul. Ciucul saracu nici nu stie prin ce a trecut in ultima ‘peroada’ de cand a intrat in politica.

    • Am stat la coadă aproape 12 ore să îl votez pe Iohannis în diaspora cand candida împotriva lui Ponta. Mi-am pus toată speranța în el. Eram sigur că va schimba sistemul corupt din România. M-am înșelat… Iohannis a luat buletinele noastre de vot, le-a pus in toaleta lui luxoasă și s-a șters cu ele la fund. El este principala cauză la ce se întâmplă acum. PSD si PNL merită să dispară și să fie înlocuite de alte partide pro-europene. Atenție, nu de partide pro-Putin !

    • Ciorapu Iohannis si secu.ristii din servicii comunisti sunt inca pe functii. Cineva tre sa vina sa le traga un sut in ms-dos ca sa se miste de pe tronuri.

  2. Ce poză ! Știu că nu mă poți suferi. Știu că știi că nici eu.

  3. De altfel dl Covrigar fara diploma de bac si care minte neintrerupt voia sa ajunga presedinte..va vine sa credeti?Unu fara diploma de bac, cu facultatea absolvita (cica) la universitatea ecologica care a dus tara intr un deficit de 8% si cea mai mare inflatie din UE…
    #Sc@rb@
    #Incompetent100%

    • Și a zburat cu jetul pe banii păgubiților NORDIS, dar acum nu vrea să zboare din fruntea statului…fix ca șefii serviciilor…

    • Asta, cu jetul, nu-mi pare cine știe ce… poate să stea și-n jetul meu, nu mă supăr. Doar trag apa.

  4. Psd a castigat alegerile. Se pare ca romanii sunt multumiti de Ciolacu si cu felul asta de a face politica.

    • A câștigat scăzând de la 35% la 22%!!!!
      Pensionarii i-au tras-o de data asta, așa cum prevazusem!

    • A câștigat, în sensul că nu a pierdut tot. E o mare victorie dacă te gândești cât de capabil e ciolacul. A reușit cel mai mare punctaj deși nimic nu-l recomandă. E de cartea recordurilor. Că psd nu-și dă seama că este victima propriei strategii în ceea ce privește educația nu-i chiar noutate. Că doar asa am ajuns sa avem castigator spiritual unu care se poate înscrie ca martor al lui bivolaru. Mă întreb ce va urma după ciolacu, dacă se poate imagina…

    • Chestia cu TikTok a fost pe bune. Alegerile au fost viciate rau. Un pic de liniste de sarbatori nu strica. Iar de coruptie nu scapam nici cu Simion nici cu Calin Georgescu pentru ca rusilor le place anarhia si asta vor. Cand Codruta facea ordine pe aici ati sarit toti la gatul ei. Nicicum nu e bine.

    • PSD – 2012: 67% (impreuna cu PNL)
      PSD – 2016: 45%
      PSD – 2020: 29%
      PSD – 2024: 22%

      Inca doua-trei „victorii” din asta si ajunge langa PNTCD. PSD si-o merita, fara doar si poate. Partea nasoala e ca ruralul si urbanul mic vor fi preluate de extremisti.

  5. georgescu e dovedit fost secu nu e vot antisistem ce s-a intamplat s-au speriat de lasconi ca nu era in solda lor , iohanis ar face bine sa plece pe 22 decembrie si intre timp sa-i demita si pe derbedei. Debarasati statul de BOR si seucu ( care adesea se in tretaie ) si poate vom mai avea stat si peste 10-20 de ani daca nu…

    • Atenție! Secu ăla original, de la pingelică (să fim obiectivi, dintre cei care descoperiseră apa caldă, din deplasări în străinătate, e drept!

  6. Trebuie să plece dar nu pleacă. Iar în locul lor vin alții la fel, ca așa au votat românii la alegerile parlamentare.

    Ce putem face?

    • Ba am votat foarte bine! Scena politică e mai echilibrata ca oricând, de-aia se dau acum cu capul de pereți, pentru că nu mai este simplu!

    • Ba Marcele, unde e echilibrul? In postul cu apa de tri zale? In sosocisme? Pe marginea camerei de v1de0chat? In trecutul penal al multor noi demnitari? In faptul ca pesedeaua, intruchiparea coruptiei, a iesit iar pe primu loc?
      Babaiete…

    • Și, care-i avantajul că scena e echilibrata cu diliii din aur și martorii lui călinzelea?

    • Care ar fi avantajul unui astfel de echilibru?

  7. eu am o singura nedurerime?
    exista biserica sa nui faca la lasconi campanie super nociva

  8. Subscriu la acest articol.

  9. Foarte bun articolul !!!

  10. Atâta timp cât nu vor fi 200 de mii de oameni in fata la Cotroceni acest munte de nesimțire nu va demisiona. Cei care credeau ca poți sa sancționezi pe cineva doar la vot se pare ca au luat o mare palma.

  11. De acord, sa plece PSD si PNL si toti sefii serviciilor si sa vina… cine? USR? Am vazut de ce sunt capabili cand au guvernat – imprumuturi record la dobanzi maxime si un PNRR negociat dezastruos. I-am vazut si la primarii in Brasov si sectorul 1 si ii vad si acum cum umplu parlamentul de penali (”fara penali in functii publice” – ironic, nu?). Am vazut si ce ”capabila” e Lasconi, ”salvatoarea Romaniei”. Sigur, cealalta optiune sunt ”extremistii de dreapta” (bag seama ca habar n-aveti ce inseamna extrema dreapta) care in niciun caz nu e mai breaza.

    • nu s-au terminat rublele de postat anti-usr?

    • Atat poti? Ti se pare ca e postare doar anti-usr?

    • Ai si vreun argument sau esti incapabil sa porti o discutie?

    • Inteleg ca ai vazut ce ai vrut sa vezi, selectiv. Sau sa interpretezi ce vezi asa cum doresti. Dar PNRR ai văzut? A doua zi dupa ce a fost aprobat, au fost aruncati de la guvernare. Ca sa poata fura in timp ce Iohannis supraveghea ‘stabilitatea’. Ultima sansa de recuperare a PNRR este tot USR. Stii pe altcineva mai pregătit? Nu spune ca vezi ca POT…

    • Ce-au guvernat cei de la USR? 7 luni in cunditii de pandemie. Ai fi vrut sa faca mai mult decat PSD si PNL in 35 de ani. Chiar si asa au facut proiectul Saligny, in urma caruia am fost obligati sa mai luam niste fonduri europene. A ca de acolo n-au mai putut cei de la PSD sa fure asa cum si-au dorit, asta e alta treaba. Oricum au facut mai multe lucruri bune decat partenerii lor.

    • Saligny a fost facut de PNL si UDMR. Poate va amintiti cate scandaluri au fost pe linia PNL – USR pe tema asta (cu ministri USR care nu voiau sa aprobe proiectul, in speta Stelica de la justitie). PNRR e un dezastru in special la ministerele de care s-a ocupat USR. Am spus clar ca AUR-POT-SOS nu sunt o solutie, dar din nou vad ca va e dificil sa cititi.

    • Vezi ca ‘Guy Fawkes’ e un nume de provenienta britanica. Iti recomand ceva mai potrivit pentru tine: ce zici de ‘Rasputin’? Poti merge si in directie literara, ‘Tolstoy’ de exemplu.

    • Stiu foarte bine cine a fost Fawkes. Tu stii?
      P.S.: Replica asta „geniala” ti-a suflat-o Iisus?

    • Care zici ca sunt ministerele conduse de USR?Ventilezi rahat pe aici,atat faci! Deficitul de 8,5% este cel mai mare ever,asta in conditiile in care avem si o crestere economica ca vai de ea,dar avem.Anul 2023 cu inflatie de 15% iti spune ceva?Tot USR?Anul asta cea mai mare inflatie din UE cum ti se pare? Platim 1% din PIB dobanzi la creditele facute de GIO PSDNL.Datoria publica a crescut la 54% din PIB,dar GIO PSDNL a suspendat Legea raspunderii ministeriale ca sa nu poata fi tras la raspundere Guvernul. Intotdeauna,dar absolut intotdeauna,guvernarea GIO PSD lasa economia pe butuci si trebuie sa vina altii sa stranga cioburile.USR are multe belele dar nu pot fi acuzati de proasta guvernare,pentru ca n-au guvernat.

    • @Guy Fawkes. Admir mult oamenii ca dvs., care isi bazeaza afirmatiile pe cifre si fapte… mai ales ca sunt din ce in ce mai putini.
      De aceea sunt putin contrariat de faptul ca tocmai dvs. NU prezentati nicio cifra sau fapta in sprijinul afirmatiilor dvs. Pai, se poate?!?
      S-o luam pe rand.
      Va referiti in repetate randuri la „un PNRR negociat dezastruos…”
      Bineinteles, nu ne explicati de ce PNRR-ul asta e dezastruos, „… in special la ministerele de care s-a ocupat USR…”. Asa il considerati dvs. si, evident, nu e nevoie de vreo dovada, cifra, argument – ce naiba, daca asa spuneti dvs., clar ca asa e.
      Sa va ajut putin? Nu doar ca USR a „guvernat” (ca partener junior, ca veni vorba) doar opt luni, dar singurul minister cu semnificatie mare in PNRR pe care l-a condus un USR-ist in acele prapadite de opt luni a fost Minsiterul Transporturilor. Va rog sa explicati cum USR a negociat dezastruos PNRR pentru Ministerul Transporturilor, in vreme ce actualul ministru, dl. Grindeanu, se lauda necontenit (impreuna cu partidul domniei-sale, desigur) cu marile realizari in domeniu, toate facute in mare parte cu bani PNRR.
      Mai departe. I-ati vazut pe primarii din Brasov si Sectorul 1.
      Bravo. Cel din Brasov nu stiu ce-a facut sau nu, dar in cazul „fostului” din Sectorul 1 sunt bine informat, locuind aici de vreo 40 de ani. Am si participat la cateva sedinte ale Consiliului Local si vreau sa spun ca a fost ceva de domeniul teatrului absurdului, cu o turma de rinoceri ionescieni pesedisti si penelisti napustindu-se non-stop asupra primarului, fara absolut nicio legatura cu ordinea de zi. Nu e mai putin adevarat si ca USR-istii din CL au fost de fiecare data dezamagitori.
      Una peste alta, treaba asta cu primarii nu inseamna mai nimic – unii si-au facut treaba si-au castigat noi mandate, altii nu si si-au pierdut fotoliile (in cazul S1 la mare lupta, totusi). Valabil pentru orice alta primarie/partid.
      Mai departe. Vedeti cum USR umple Parlamentul de penali. Aveti vedere de soim, bravo, eu sunt cam miop, n-ati vrea sa ma ajutati? Cine-s penalii aia cu care USR „umple parlamentul”?
      Ati vazut si cat de „capabila” e Lasconi. Din nou, aveti privirea agera, ati vazut ceva ce campulungenii, saracii, n-au vazut, de vreme ce-au reales-o en fanfare.
      Altfel, observatia dvs. m-a facut sa privesc cu alti ochi recent-anulatul tur 1 al prezidentialelor. Georgescu, Lasconi, Ciolacu, Simion… Unul n-a condus niciodata nimic, nici macar nevasta; alta a condus (cu succes, se pare) un oras de provincie; altul a condus (nu se stie sigur, dar asa se zvoneste) o covrigarie; in fine, al patrulea a condus o galerie de fotbal. Care vi se pare – hai sa va fac o favoare – cel mai putin necalificat sa conduca Romania?!? Asta ca sa nu mai vorbim de lucruri inefabile, cum ar fi influenta ruseasca, penalii din partid sau din spatele sau etc.
      Finis coronat opus. Ca om alfabetizat si capabil sa poarte o discutie pe baza de argumente, sigur o sa va placa asta.
      Carevasazica, atunci cand au guvernat, USR au contractat „imprumuturi record la dobanzi maxime”.
      Las la o parte (iarasi) ca, atunci cand au guvernat, USR au fost partenerul junior, precum si faptul ca premierul era de la PNL… ca si ministrii de finante ai vremii. De asemenea, las in seama dvs. sa ne explicati – cu cifre, va rog – cat de mari au fost imprumuturile alea record… eventual in comparatie cu prestatiile PSD-PNL dinainte si de dupa ce-au fost USR la guvernare.
      Imi fac si eu datoria, totusi, si va supun atentiei doar chestiunea dobanzilor. Alea maxime.
      In perioada „USR la guvernare”, respectiv ianuarie-august 2021, Romania s-a imprumutat la o dobanda medie de 3,03% (intr-un interval de 2,65 – 3,72).
      Pentru comparatie, in perioada similara a anului 2019 (ultimul an al epocii Dragnea-Dancila) dobanda medie a imprumuturilor contractate a fost 4.67% – asta intr-o perioada fasta dpdv economic pe plan global.
      Anul acesta, sub inteleapta conducere a d-lui Ciolacu, numita dobanda a ajuns la 6,20% (sursa pentru toate aceste date, Banca Centrala Europeana).
      Va ramane dvs. placerea sa ne explicati cum ati comparat 3,03% cu 4,67%, respectiv 6,20% si ati ajuns la concluzia indrazneata ca 3,03% este valoarea maxima.
      Multumesc. O adevarata desfatare intelectuala sa discut cu un om serios ca dvs., pe deplin capabil sa poarte o discutie pe baza de argumente.

    • Un looser ca si tine.

    • @prostu satului
      Respect pt comentariul perfect!

    • Vad ca aveti aceeasi impresie absurda. Daca nu sunt multumit de USR nu inseamna ca sunt multumit de PSD, PNL sau alte partide.
      Legat de PNRR va dau un exemplu concret de la Ministerul Justitiei. Dintr-o lista de 28 de instante noi propuse spre construire, dupa ce dl. ministru de la acea vreme a intrebat surprins „trebuie sa imi asum eu ca le construim?”, am ramas cu… 3. Sigur, s-a propus „digitalizarea” sistemului (lucru ce s-a intamplat si in celelalte ministere, nu doar prostia USR) care a constat doar in achizitia de echipamente IT. Practic, se lucreaza la fel cu echipamente mai noi. Nu s-a digitalizat nimic. Vorbiti de autostrazi. Prin PNRR s-a propus construirea a 434 km de autostrada, numar care reprezinta mai putin de un sfert din ce se doreste a se construi pana in 2026. Evident ca Grindeanu se lauda cu realizarile lui sau alte altora, meritate sau nu. Asta face orice ministru din draga noastra tara.
      Un alt minister USR – sanatatea (condus de ministri care acum sunt urmariti penal) . Spuneti-mi, va rog, daca sunteti multumit de gestionarea pandemiei sau de milioanele de euro cheltuite haotic pe vaccinuri, masti, etc care acum putrezesc in depozite nefolosite. Sigur, putem sa vorbim de propunerile din PNRR – 0 spitale noi. Va reamitesc si ca cel mai important minister in negocierile PNRR – MIPE, era tot minister USR. Sunt convins ca cele 50 de milioane solicitate pentru diferite servicii de consultanta erau absolut necesare. Exemplele pot continua.
      Vorbiti de primarii USR si va pot spune ca si eu locuiesc in sectorul 1 si in niciun caz nu pot sa spun ca am fost multumit de primarita penala. Sigur, ai putea spune ca nu a fost cel mai prost primar al sectorului 1. Spuneti treaba cu primarii nu inseamna mare lucru (fapt cu care sunt de acord) si totusi ridicati in slavi marile realizari ale doamnei Lasconi la Campulung de parca sunt relevante in vreun fel pentru postul de presedinte. Evident, doamna Lasconi si-a aratat capacitatea de a ocupa functia de presedinte in ultimele luni. Are cunostinte 0 cand vine vorba de politica externa si acuza de misoginism orice barbat cand e incapabila sa raspunda unei intrebari, lucru care se intampla destul de des. Dar presupun ca important e ca poarta o cruce mare. Ma intrebati care mi se pare cel mai putin necalificat sa conduca Romania dintre candidatii din primul tur. Va raspund simplu – Diaconescu. Sunt de acord ca niciunul din cei 4 enumerati de dvs nu a condus nimic si dau dovada aproape zilnic de o incompetenta iesita din comun pentru un om care candideaza pentru o astfel de functie.
      Cand spun ca in perioada in care USR a participat la guvernare si a facut imprumuturi la dobanzi record ma refer la valoarea dobanzii comparata cu alte state UE, chiar vecine. E absurd sa comparati dobanzile de atunci cu anii de dupa pandemie. Sigur, si acum ne imprumutam la dobanzi record.
      Poate imi spuneti de marile realizari pe care le-a avut USR in opozitie. In ultimii 3 ani parca nu au existat. Vorbiti si de influenta ruseasca de parca exista vreun document care sa aduca dovezi concrete ca aceasta exista. Acum poate aveti impresia ca sunt un sustinator al lui Georgescu – nimic mai fals. Omul are teorii care ar parea cel putin „interesante” si la casa de nebuni. Sunt pur si simplu o persoana care s-a saturat sa fie obligata sa aleaga raul cel mai mic.
      Imi pare rau ca o persoana intelectuala ca dvs. care are argumente a fost luata de curentul USR-ist care nu accepta nicio critica si considera proasta orice persoana care nu le impartaseste parerile.

    • Cine e penal ma? Stii ce e aia decizie administrativa? Drept civil vs drept penal? Voteaza pesede si dispari, am vazut in toata campania ca v-a stat ca un ghimpe existenta acestui partid. propagandist de doi bani.

    • Usor fanaticule ca nu votez niciun tip de comunisti. Tie ti-au promis stapanii tai ca nu fac alianta cu pesede si poftim „soc”

    • Hai sa discutam si argumente:

      Dobanda platita de Romania in august 2021 ultima luna cand USR a fost in guvern: 3,74%. In urmatorii trei ani am ajuns si la 8%! Acum e aproape 7%.

      Care e dobanda aia maxima din vremea USR?

      „PNRR negociat dezastruos”. 30 de miliarde de euro pentru a reforma statul roman, din care jumatate nerambursabil, iar jumatate la dobanzi similare cu ce plateste Germania, cu termene de ramburs pe 20 de ani e „negociere dezastruoasa”? Serios? Miliarde de euro nerambursabili pentru infrastructura (autostrada Moldovei, de exemplu) si pentru spitale noi? Reforme care prevad lucruri clare, de care Romania are nevoie ca de aer, de exemplu reforma sistemului public de pesnii si reforma sistemului de salarizare unitara in mediul bugetar?

      Pot continua pana maine, dar nu cred ca are rost. Aveti opinii deja formate. Doar ca nu se bazeaza pe date, ci doar pe propaganda.

    • „Prin PNRR s-a propus construirea a 434 km de autostrada, numar care reprezinta mai putin de un sfert din ce se doreste a se construi pana in 2026.”

      Adica Romania si-a propus sa construiasca 2000 de km de autostrada pana in 2026? Totusi, ce fumati?

      Vad ca mi-a intrat comentariul la moderare si nu cred ca mai iese, asa ca reiau:

      „USR – imprumuturi record la dobanzi maxime”. In 2021, din ianuarie si pana in luna august, Romania s-a imprumutat la dobanzi in plaja 2,7%-3,4%. Azi suntem la 6.88%, si am fost si mai sus in 2023, spre 8%!

      De unde va luati datele? Le si verificati cand afirmati ceva?

  12. Cu voia dumneavoastră, îmi permiteți să-l pun pe listă, cu nr. 5, pe șeful MILIȚIEI, de la Vlase și Hrebe din teritoriu…domnul BENONE MATEI de la BACĂU, chiar el care conduce MILIȚIA SPRE DEZASTRU DE 3 ANI JUMATE, CHIAR EL CARE FACE TRAFIC DE INFLUENȚĂ ZILNIC ȘTIINDU-SE PROTEJAT DE SISTEM…..

  13. Vorbiți de parcă nu vorbim de o democrație dâmbovițeană.

  14. La sfârșitul mandatului Iohanins trebuie să primească pentru protocol o garsonieră la ultimul etaj într-un bloc din Ferentari. Nu merită mai mult!!!

  15. Corect . Iohanis – PSD- PNL au distrus Romania.

  16. La SRI instituția nu are șef numit de un AN.

  17. Așa ceva! Și in perioada asta de incertitudine nimeni nu isi asuma parteneriatele civile, interzicerea mașinilor diesel, macar în centrul oraselor, nici taxa CO2 pe cap de vaca, nici taxa CO2 pe centrala de apartament, cu toate că sunt decizii Cjue și Cedo in acest sens. Doar primarul sector 4, Băluță, încearcă singur, săracul, sa pună frana mașinilor proprietate personala printr-o taxa de parcare de 540 lei anual. Dar cu o panseluța nu se face primăvară!
    Și nici g4media nu a mai pomenit de drepturile lgbt în ultima vreme. De unde gonflare, responsabilizare și vant in panze pt proeuropeni?

  18. as avea niste retineri cu ciolacu. asteapta la panda ponta si firea. ponta e rusnac aproape dovedit

  19. De ce mai e ilegitim Iohannis? Pentru ca si-a secretizat cheltuielile.
    Pentru rasturnarea justiției in favoarea hoților. Pentru înconjurarea cu yesmani fără coloana vertebrala. Pentru ca lasă in urma doar o factura lungă de tot si multa, multa neîncredere.

    • Si aveti impresia ca cei care sunt ingroziti de georgescu, adera o secunda la orice psd-iohannis si mai nou pentru unii pnl ? Putea sa fie oricat de prost daca nu parea si dus , o secunda nu stateam pe ganduri ?!

  20. vise taică, vise…

  21. Yep, probabil si electoratul pro-occidental va pune stampila pe versiunea updatata de CG, in perfecta cunostinta de cauza, daca toti astia nu dispar din prim-plan. Inca astept deciziile noului guvern sa vad daca mai merita sa aperi democratia din Romania.

  22. Johannis a instalat la vârful PNL lideri slabi, manevrabili și servili, aleși în primul rând pe criteriul loialității și obedienței față de președinte dar nu ar fi putut sa o faca singur.

  23. Pai i-au arestat pe copiii aia cu gratare si camasi verzi, s-a rezolvat tot!

  24. Bun articol. L-aș fi dorit acum 6-7 ani, dar e ok.
    Înțeleg că au ieșit săbiile din teacă, a început campania, abia aștept pariurile 😉
    Pentru cunoscători:
    1. usr pupă condurul la ciolac dar dă cu lama pe neve, o mișcare riscantă în „guvernul de uniune” ( la ciolan).
    2. Laspony 4 president ( super tare, succes 🤣 )
    3. Ponta independent
    4. Până și Harra a primit ordin ( de plată) tot pt laspony, tendința e cristal clear.
    5. G4 dă cu lama pe buna dreptate în mafia Joha-usl
    … Ar mai fi cateva puncte dar deocamdată mă abțin. E suficient ca să trag concluzia pt casele de pariuri : Simion devine No 1 în ecuație !

  25. asumarea responsabilitatii solicita coloana. nevertebratele astea n-au.

  26. Nici un sustinator, adept , al dlui Georgescu nu e in stare sa explice, nici una dintre aberatiile lui, nici macar cat sa-l faca frecventabil , nu votabil ! Cu exceptia a 2 milioane de votanti ai psd , absolut toti ceilalti suntem in acord privind grozavia a ce am tolerat si suntem obligati sa toleram la conducerea Romaniei ! Nimeni dintre acestia nu ne spune, de ce ar trebui sa-l inlocuim pe Scaraoschi (sistemul, presedintele, psd-nl) cu Tac’su ? Sau invers ? Aveti timp sa ne lamuriti ! Cum sa spuna un patriot roman, chinez, francez ca sansa tarii lui e intelepciunea altui stat ?! De ce a spus CG ca „Șansa României este înțelepciunea rusească !” Stie cineva sa raspunda rational la astea doua intrebari ?

  27. Oameni buni, în Constituția României nu e reglementată instituția prelungirii mandatului președintelui pe motiv de anulare a alegerilor prezidențiale de către CCR.In conceptia legiuitorului constituant anularea alegerilor trebuie însoțită rapid de noi alegeri în a doua duminică de după decizia de anulare.

  28. Ce se face acum e o adăugire la Constituția României.

  29. deci vin cu un guvern nou care contine tot ministrii vechi. Pai ce-am facut mai? Adica am votat de pomana? Chiar trebuie sa iasa un extremist in primul tur pe locul 1 sa ramana johnannis pana transforma romania in dictatura a la belarus?

  30. @redactia – cum pot sa mai postez un (ultim) comentariu la acest articol? Una ca deja l-am scris si e pacat de munca mea, iar doi, cineva il cere 😉

  31. Si totuși raportul SRI declasificat, e cel mai bun dintre toate cele transmise de servicii=asa cu șef interimar cum au avut ei.