G4Media.ro

Iohannis critică guvernul pentru lipsă totală de implicare și viziune în privința…

Iohannis critică guvernul pentru lipsă totală de implicare și viziune în privința autostrăzilor care să lege Moldova de restul țării

Președintele Klaus Iohannis a criticat joi guvernul pentru ”lipsă totală de implicare și viziune în privința marilor proiecte de infrastructură”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis a făcut aceste afirmații la întâlnirea cu reprezentanți ai asociațiilor „Moldova Vrea Autostradă”, „Împreună pentru A8” și „Pro Infrastructura”.

La întâlnire a fost abordată situația actuală a proiectului Autostrăzii Târgu Mureș–Iași–Ungheni, blocat de ani buni. Iohannis a denumit autostrada ”o prioritate națională” și a a spus că ”în pofida susținerii constante din partea Comisiei Europene și a disponibilității fondurilor europene necesare, nu există voință la nivel guvernamental pentru materializarea proiectului”.

”Referitor la realizarea tronsonului de autostradă Iași–Târgu Neamț prin parteneriat public-privat, Președintele României a precizat că decizia este criticabilă atât la nivelul Comisiei Europene, cât și la nivelul altor structuri de specialitate de la nivel european, pentru că dovedește o deprioritizare a investiției”, mai arată comunicatul Cotroceniului.

Foto: Administrația Prezidențială

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Hai Klaus, fa-ma sa rad. Da impresia ca-ti pasa de ceva inafara de tine insuti.

  2. sunt sigur ca va privi cu ingrijorarea si deosebita atentie pe viitor

    si femeia de servici daca aduce USR-ul, pentru presedinte , si tot e mai bun decat ficusul national

  3. Hai ficusule lasa-ne…
    Da implica-te si tu odata in lupta cu M#1e PSD nu sta ca „mutu”

  4. Iohannis ne demonstreaza din nou ca ajunge la petrecere cu o luna dupa ce s-a terminat…

  5. Cătălin Drulă de la USR Timiş a scris pe Facebook clar: lipseşte voinţa politică pentru realizarea celor două proiecte de infrastructură. Se vrea ca totul să treacă pă la Sud, pă la jmekeria dă Dâmbovița.

    “Moldova este singura provincie istorică fără vreun kilometru de autostradă construit. Consecințele sunt izolarea economică și pierderea de oportunități (și de vieți pe șosele). Două sunt proiectele mari care trebuie construite urgent: axa est-vest Tg. Mureș-Iași și axa nord-sud București-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani. Voi explica în continuarea unde sunt blocate și cum guvernul PSD le ține pe loc. Sper ca astfel cetățenii să afle care e stadiul real, nu minciunile de la compania de drumuri. Și să pună presiune acolo unde trebuie. Încep cu viitoarea autostradă A7 care se va desprinde din A3 București-Ploiești în zona localității Dumbrava și va merge apoi către Buzău și mai departe pe ruta Focșani-Adjud-Bacău-Roman-Pașcani unde se întâlnește cu autostrada Tg. Mureș-Iași. Autostrada are finanțare europeană disponibilă în procent de 75% fonduri nerambursabile din Fondul de Coeziune 2014-2020. M-am luptat în anii 2014-2016 ca acestui proiect aflat pe un coridor european principal să-i fie dată prioritatea cuvenită și să fie făcut ca autostradă, nu ca drum expres. În Programul Operațional Infrastructură Mare este în topul proiectelor finanțabile. În toamna lui 2016 s-au lansat licitațiile pentru realizarea studiilor de traseu, studiilor geotehnice, obținerea avizelor și acordului de mediu, elaborarea proiectelor tehnice pentru cei 346 km de autostradă – practic toată partea premergătoare construcției, inclusiv autorizația de construire.

    Ce s-a întâmplat de atunci? Avem contractele semnate pentru această parte de pregătire? NU. Avem întârzieri peste întârzieri. S-a amînat de 15 ori termenul de depunere a ofertelor anul acesta! În iulie-august au fost depuse ofertele în sfârșit. Nici astăzi nu este gata evaluarea lor și desemnarea unui câștigător! Avertizam la începutul anului pe ministrul Cuc și directorul de la drumuri Ioniță că e nevoie de resurse adecvate, de specialiști pentru derularea acestor licitații, altfel se va pierde enorm de mult timp până la semnarea unui contract. Am vorbit degeaba.

    Trecem la celălalt mare proiect și cel mai așteptat de Moldova: autostrada Tg. Mureș-Iași.

    Autostrada e împărțită în 3 mari sectoare cu lungime de aproximativ 100km fiecare:

    – Tg. Mureș-Ditrău: sectorul transilvănean

    – Ditrău-Tg. Neamț: trecerea Carpaților, de departe cel mai complex și scump proiect de infrastructură de transport al României

    – Tg. Neamț-Iași-Ungheni (pod peste Prut): sectorul moldovean

    Pentru fiecare există niște studii de fezabilitate fără un nivel de detaliu suficient pentru a permite lansarea unor licitații de construcție (sau proiectare+construcție). E aceeași situație ca la Sibiu-Pitești. Așa se făceau studiile în anii 2000, fără foraje geotehnice conform standardelor și investigații detaliate de teren, fără o proiectare la nivel de detaliu necesar pentru a putea estima realist costul, durata de execuție și fezabilitatea traseului. Pe așa ceva nu se poate merge la o licitație de construcție decât pentru a amăgi opinia publică că “am lansat ceva”. În anul 2015 a fost semnat un contract pentru actualizarea la nivelul de detaliu necesar a sectorului Tg. Mureș-Ditrău (primii 100km ai autostrăzii). Din păcate, nici în prezent acest contract (cu finanțare nerambursabilă europeană disponibilă) nu a demarat. Deci atenție! Avem contract semnat! Dar din motive birocratice și din lipsă de asumare a răspunderii (faimosul “vine Curtea de Conturi, mai bine nu semnăm nimic”), Compania de drumuri CNAIR ține contractul suspendat.

    În 12 aprilie 2017 am făcut o interpelare parlamentară pe această temă către ministrul Transporturilor. Răspunsul primit (abia în iulie) de la ministrul Cuc spunea că în luna iunie (deci cu o lună în urmă, sic!) va fi desuspendat contractul. Rezultatul? Azi, în luna noiembrie, e tot suspendat!

    Aici trebuie, dragi moldoveni, să puneți întrebarea: de ce ministerul și Compania țin de ani de zile un contract suspendat cînd Moldova are nevoie de autostradă? De ce mint că-l vor desuspenda și nu fac nimic?

    Cât privește celelalte două sectoare, cel montan (Ditrău-Tg. Neamț) și cel din Moldova (Tg. Neamț-Iași-Ungheni): este urgentă contractarea studiilor geotehnice conforme Eurocod și a proiectării la nivelul de calitate și detaliu necesar pentru o autostradă montană. Nicio zi nu mai trebuie pierdută și nu mai trebuie vândute oamenilor gogoși că „dăm drumul la construcție”. Un calendar și un parcurs realist sunt infinit de preferat politicianismelor ieftine. Fac un apel la noul ministru să rezolve situația acolo unde domnul Cuc s-a dovedit complet incapabil! Autostrăzile Moldovei trebuie deblocate. Nu putem permite unor incompetenți și politruci să ne mai țină în loc!”

  6. Mai ajuta demagogia?