G4Media.ro

Iohannis, de Ziua Armatei României: Este esențial ca angajamentul cu privire la…

Iohannis, de Ziua Armatei României: Este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat

Președintele Klaus Iohannis a precizat, vineri, în discursul susținut la „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol, în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Armatei României, că este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat.

Președintele a menționat că sărbătorim astăzi 75 de ani de la eliberarea integrală a teritoriului României de către armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și tot în acest an se împlinesc 15 ani de la intrarea României în NATO.

Parcursul euroatlantic şi european al României s-a bazat şi pe profesionalismul și seriozitatea cu care armata a participat la operații militare în afara teritoriului național, acolo unde interesele țării noastre o cereau, alături de aliații noştri, a subliniat Iohannis.

Klaus Iohannis a menționat că schimbările de paradigmă privind securitatea internaţională şi regională determină necesitatea adaptării conceptului de apărare a ţării şi de securitate naţională la dinamica din ce în ce mai imprevizibilă a mediului de securitate internaţional, în care riscurile și amenințările se amplifică și se diversifică permanent.

„În primul an de mandat, după consultări cu toate instituțiile, cu partidele, cu mediul academic și societatea civilă am elaborat Strategia Națională de Apărare, aprobată de Parlamentul României. Este ceea ce am promis românilor, pentru că avem nevoie de maturitate în decizii și de consens pe obiective naționale majore. Am susținut atunci că Strategia este o declarație pe care România o face public, ca națiune și ca stat, iar toate demersurile noastre ulterioare au reprezentat expresia concretă a acestei declarații. În prezent, Armata României este o instituție profesionalizată și performantă, având o contribuție decisivă la îndeplinirea angajamentelor României în cadrul Alianței Nord-Atlantice și la implementarea Politicii de Apărare și Securitate Comună în Europa, prin participarea la misiunile comune, desfășurate pentru combaterea terorismului internațional, precum şi la promovarea securității și stabilității regionale”, a susținut Iohannis.

El a subliniat că apartenența la NATO, la Uniunea Europeană și amplificarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii conferă României cel mai înalt grad de securitate și un profil de partener serios și responsabil, consolidat la nivel internațional.

„Mai mult, România nu este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate și de viziune despre cum trebuie organizată securitatea internațională, pentru că fără acțiune constantă și coerentă, fără management riguros și fără coordonare între instituții vom rămâne mereu doar la bune intenții și jumătăți de măsură”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele a afirmat că prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică, iar consolidarea profilului şi a vizibilităţii României în NATO constituie un obiectiv strategic pe care va continua să îl urmărească cu consecvenţă.

Iohannis a menționat că asigurarea securităţii extinse a României include şi dezvoltarea şi consolidarea parteneriatelor strategice existente, în special a celui cu Statele Unite ale Americii, a cărui componentă de apărare este semnificativă.

„Cu ocazia recentei vizite în SUA, am discutat cu Președintele Statelor Unite despre asigurarea unei prezențe militare consistente a Statelor Unite în România şi în Marea Neagră. Este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, pentru că această inițiativă a adus recunoașterea aliaților și beneficii certe pentru securitatea României”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Dragi militari, sunt mândru că Armata României de astăzi, demnă de trecutul și de eroii ei, rămâne, pentru poporul român, un reper moral, o ancoră de stabilitate și este privită cu multă încredere și același respect atât în țară, cât și peste hotare”, a mai spus Iohannis.

Sursa foto: presidency.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Promisiunile PSDsite cu 2% pentru Aparare, doar pe hartie, atat!

    „Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care DOAR 0,2% din PIB sunt pentru Inzestrare!
    Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare asumat în fața NATO.
    Bugetul Apărării în 2019 e de 18, 2 miliarde lei, cu posibilitatea încheierii de credite de angajament până la concuremța sumei de 30,3 miliarde lei.
    Până la data de 31 august, MapN a cheltuit 1/2 din Bugetul alocat, însă plata facturilor de achiziție tehnică militară are o valoare totală de numai 2,4 miliarde lei, CAM 10% din cei 2% alocați teoretic Apărării.
    Potrivit estimărilor NATO, România a ratat în 2017 și în 2018 ținta de 2% cheltuieli pentru Apărare.
    Totalul plăților efectuate de MapN până la 31.08.2019 e 9,89 miliarde lei, dintre care 7,46 miliarde cheltuieli curente și 2,42 miliarde cheltuieli de capital.

    Grosul cheltuielilor curente în reprezintă cheltuielile de personal, în principal Pensii.

    În cursul anului 2019, MapN a semnat 1 singur contract de achiziție(pentru rachete anti-tanc care să echipeze elicopterele Puma SOCAT).
    Restul programelor de achiziție sunt mult întârziate, excepția notabilă constituind-o derularea programelor Patriot și HIMARS.

    Forțele Navale sunt cele mai afectate de întârzierea programelor de înzestrare. Achiziția corvetelor multifuncționale, de exemplu, a fost afectată de dispute juridice pe marginea organizării licitației. Contractul-cadru de desemenare a câștigătorului programului de achiziție, lansat în 2017 nu e încă semnat.
    Deschis ca procedură în iunie 2018, programul de achiziție a sistemului de apărare de costă nu e nici acum finalizat, chiar dacă există o ofertă admisă a celor de la MBDA.”
    https://cursdeguvernare.ro/bugetul-de-aparare-la-8-luni-1-din-pib-din-care-02-din-pib-sunt-pentru-inzestrare.html

  2. „VIDEO Vicepreședinte Airbus: „Există riscul să MUTAM fabrica de elicoptere de la Brașov în altă țară”
    Elicopterul Airbus-IAR 215M a rămas deocamdată doar pe hârtie, deși ar putea fi fabricat în România și pentru alți clienți din întreaga lume.
    Vineri, 18 octombrie 2019
    „De ce să mai păstrezi ceva ce încă nu există? Da, clădirea există, dar nu produce elicoptere” – În 2016 Airbus a inaugurat lângă Brașov o fabrică unde ar fi urmat să producă elicopterul H215M atât pentru Armata României, cât și pentru export. Cu toate acestea, elicopterul – ce ar urma să ia denumirea de IAR 215M, după compania română parteneră – a rămas doar pe hârtie pentru că România nu a mai lansat nicio comandă. „Am pus totul pe hold. E păcat, e o șansă ratată”, declarat într-un interviu Vicepreședintele Airbus Olivier Michalon.
    „E o ocazie ratată. În 2016 eram gata să lansăm programul la scară mare. Adică toate aceste elicoptere pe care le-am vândut de atunci, inclusiv unele pe care le-am vândut unor state vecine, dar și pe alte continente, toate aceste elicoptere ar fi fost acum în producție la Brașov și ar fi fost aproape 3 ani de producție pentru fabrica românească”, detaliază el.

    „Am fost foarte flexibili, am înțeles că există constrângeri bugetare. Am zis că dacă 40 sunt prea multe dintr-o singură comandă, putem cădea de acord pe o cantitate mai mică. Dar aveam nevoie de un număr de măcar 16 elicoptere – care se justifică atât din punct de vedere industrial, cât și operațional”, spune el.
    „Din păcate, acest lucru n-a devenit realitate. E păcat că de la inaugurarea fabricii, acum 3 ani, nimic nu s-a întâmplat”, spune el.
    https://www.hotnews.ro/stiri-defense-23432705-video-vicepresedinte-airbus-exista-riscul-mutam-fabrica-

    Saptamana trecuta, Veorica Dăncilă s-a dus repede la Ghimbav și a semnat un „Acord pentru Industria de aparare” cu SINDICATELE de la Ghimbav, liderul sindical e PSDist, in timp ce Conducerea AIRBUS nu a bagat-o in seama, NU a primit-o!
    https://www.bzb.ro/stire/viorica-dancila-vizite-de-lucru-si-campanie-electorala-la-brasov-pana-la-ora-1700-a-fost-premier-de-la-ora-1830-lider-al-social-democratilor-a143718

  3. Esential sa modernizati bazele militare si conditiile de trai decat sa risipiti miliarde pe rachete, total irelevante in fata unui adevarat pericol. Si F16 la mana III-a.

  4. Decizia alocarii a unu procent de 2% din PIB ,deja acceptata ca discurs declarativ, este pusa in fata existentei sau nu , a unui viitor concept militar , din care Romania ca tara membra UE trebuie sa faca parte . UE privita ca un intreg trebuie sa isi formeze o armata proprie si trebuie impreuna cu parti din NATO sa creeze o FORTA militara viitoare . UE a inteles ca nu doar banii pot face jocurile in aceasta lume si ca vor exista mereu conducatori de tari ce nu pun in mijlocul politicii lor binele propriilor natiuni si minati de atitudini revansarde vor declansa unilateral actiuni militare in folos propriu . Necesitatea construirii unei unei forte militare Europene deriva din necesitatea impiedicarii unor astfel de actiuni ce nu mai tin seama de regulile ce pina acum erau atasate ONU.Regulile politice , ce pina acum erau respectate de tarile lumii , par a nu mai fi un factor de unitate si multi jucatori militari decid unilateral actiuni armate fara a mai tine seama de un interes global .Solutia propusa deja de UE este introducerea in toate aceste teatre de razboi a unor forte multinationale (ele exista deja )ce vor asigura pacea in regiune si posibilitatea de reconstructie a acestor deja distruse teritorii . Sa speram ca pacea si nu raboiul va fi dorinta noastra a tuturor