
Iohannis: E posibil ca nunțile și botezurile să fie restricționate / Se vor putea lua decizii mai rapide la nivel local pentru restricții / Nu intenționez să revenim la starea de urgență
Președintele Klaus Iohannis a făcut, vineri, o vizită la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). La final, președintele a declarat că nu intenționează revenirea la starea de urgență, dar că se va putea ca deciziile de restricții în plan local să fie luate mai rapid. Klaus Iohannis a anunțat că este posibil să fie restricționate nunțile, botezurile și serbările.
Principalele declarații ale președintelui Iohannis:
Am vrut să am o discuție directă cu experții care se ocupă de acest domeniu.
Am găsit o instituție cu oameni foarte dedicați, foarte competenți, care se străduiesc să facă față unei situații foarte complicate de pandemie.
Am discutat și despre mersul pandemiei de la noi.
Am apreciat și munca pe care o fac, și proiectele care sunt în curs – resurse umană, dotare cu aparatura specifică, extindere.
Despre pandemie am discutat destul de mult, am discutat viziunea de aici. Abordarea noastră e cam la fel. Nu trebuie să intrăm în panică, dar să fim conștienți că suntem într-o situație de sănătate publică deosebit de gravă. Dacă vrem să avem o viață apropiată de normal, este absolut obligatoriu să respectăm câteva norme: distanța, mască, igienă, evitarea aglomerărilor.
În localitățile în care epidemia este mai mare trebuie introduse restricții specifice.
Despre restricții am vorbit destul de mult. Descentralizarea deciziei pentru restricții a fost un lucru bun, dar e nevoie de mai multă clarificare. Am convenit să se lucreze la o metodologie care permite luare unor decizii mai rapide, mai eficiente și mai corelate cu situația din fiecare localitate. Astfel vom putea să fim mai eficienți, vom putea lua mai repede măsurile care se impun, vom putea să evităm restricții prea dure.
Vom avea mai multe discuții despre unde și când purtăm masca. Eu recomand, luați-o ca o recomandare, să purtați mască tot timpul când ieșiți din casă, deci în spațiul public indiferent că e în interior sau în exterior.
Sperietoarea cu starea de urgență este vehiculată cam de multă lume. Nu intenționez să revenim la starea de urgență. Există măsuri mai puțin dure care au efecte chiar mai bune. Cea mai bună prevenție este masca, distanța, igiena. Nu avem nevoie să închidem toată țara. Pentru a purta mască nu e nevoie de stare de urgență.
Sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume și probabil controlul devine mai greu vor trebui restricționate. Am văzut din păcate prea multe întruniri care au un substrat pozitiv, de tipul nunți, botezuri, serbări unde nu au fost respectate restricțiile și este posibil ca astfel de întruniri să fie restricționate.
Noi vom face tot ce trebuie făcut pentru a preveni intrarea în stare critică a sistemului spitalicesc. E nevoie de soluții concrete, inovative. Acolo unde secția de ATI se poate extinde, se va face acest lucru.
Nu vreau să ajungem la situații care au existat, că s-au instalat paturi ATI dar nu a existat personal. Măsurile trebuie luate cu cap acolo unde există specialiști, medici, resurse umană. Resursa materială se realizează cel mai ușor.
Îmi exprim recunoștința întregului personal medical.
Închiderea școlii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranță în școli. Nu trebuie să exagerăm aceste măsuri restrictive. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe.
Măsurile nu trebuie să fie exagerate.
Dacă INSP ne spune că din acest moment nu se poate mai face o anumită acțiune publică sau alta, vom lua măsurile de rigoare, însă din discuția de astăzi nu a rezultat nevoia amânării alegerilor.
România a înregistrat vineri un nou record de cazuri zilnice de COVID-19, respectiv 3186.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii