Iohannis, despre decuplarea de Bulgaria pentru Schengen: Se discută mai degrabă informal diferite variante. Nu e complicat de văzut că sunt puține / De departe, cea mai bună este ca România și Bulgaria să intre împreună
Președintele Klaus Iohannis a admis, miercuri, că „mai degrabă informal” se discută inclusiv despre varianta decuplării de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen, însă a subliniat că, „de departe, cea mai bună variantă” este ca România și Bulgaria să intre împreună.
Președintele Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Belgia, a fost întrebat despre declarația premierului Marcel Ciolacu, într-un interviu pentru Bloomberg, că Bucureștiul ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen.
„Negocierile pentru aderarea României la spațiul Schengen continuă și nu continuă la un nivel mic, ci toți suntem foarte implicați, toți căutăm să convingem în special partea austriacă, care e foarte reticentă în continuare. Se continuă pe toate planurile și evident se discută mai degrabă informal și diferite variante de cum se poate continua”, a afirmat Klaus Iohannis.
Președintele a precizat că „nu e complicat de văzut că există puține variante: ori intră România și Bulgaria împreună, ori nu intră nici România nici Bulgaria, ori intră doar una dintre ele”.
„Sunt variante teoretice și de departe cea mai bună variantă e ca România și Bulgaria să intre împreună și spre asta converg toate negocierile”, a subliniat șeful statului.
Context. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Bucureștiul ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen, a relatat Bloomberg.
„Premierul român a declarat că Bucureștiul ar putea, de asemenea, să ia în considerare posibilitatea de a separa candidatura sa la Schengen de efortul Bulgariei, în cazul în care negocierile duc la un rezultat mai bun”, scrie Bloomberg.
Ciolacu a mai declarat că va solicita guvernului spaniol, care deține președinția semestrială rotativă a UE, să organizeze o reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie pentru a reanaliza candidatura României la Schengen. Reuniunea va avea loc după alegerile din Olanda din 22 noiembrie, când calculele politice s-ar putea schimba.
Bulgaria și-a exprimat temerile încă de la începutul lunii octombrie în legătură cu posibilitatea ca Bucureștiul să dorească decuplarea de Sofia pentru aderarea la spațiul Schengen. „Problema este în Ţările de Jos şi Austria, pentru că admiterea noastră în Schengen este blocată în luptele lor interne de partid. România trebuie atrasă de partea Bulgariei. Nu ne putem permite ca România să aibă acţiuni diferite de cele ale Bulgariei. Trebuie să intrăm împreună, aşa cum am intrat în Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul bulgar Ilhan Kiuciuk (de la partidul Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, membru Renew Europe). Detalii aici.
O eventuală decuplare de Bulgaria este însă complicată din punct de vedere juridic. Deciziile se iau în unanimitate la Consiliul JAI, prin urmare chiar dacă România se decuplează de Bulgaria pentru a scăpa de veto-ul Austriei, riscă să se lovească chiar de veto-ul Bulgariei în cazul în care decuplarea nu este bine negociată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii